Disodné ribonukleotidy (E635) nájdeme v údeninách, zemiačikoch či paštétach. Sedliacky rozum tak napovie, že nejde o zdravé aditívum

Disodné ribonukleotidy, sú látky, ktoré prirodzene nájdeme v tkanivách, v potravinárstve sa často využívajú ako dochucovadlo.

Zvyčajne sa vyrába zo živočíšnych tukov alebo sušeného rybieho mäsa.

Z chemického hľadiska ide o zmes inosinanu sodného (E 631) a guanylánu sodného (E 627).

Používa sa ako náhrada glutamátu sodného.

Má podobu bieleho prášku alebo granúl bez zápachu.

Hlavné dôležité body o E635 – disodných ribonukleotidoch:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej látke vyhýbať.

Kde sa disodné ribonukleotidy používajú?

S disodnými ribonukleotidmi sa často stretávame v mnohých druhoch slaných pochúťok, ako sú zemiačiky, krekry či chrumky, ďalej v instantných polievkach a omáčkach, zmesiach korenia, konzervách, údeninách a potravinách typických pre rýchle občerstvenie.

  • Krstný otec Paprikáš
  • Kostolecké údeniny Poctivá sedliacka paštéta
  • Hamé Májka, Luncheon meat
  • Penny Market Hovädzie mäso vo vlastnej šťave
  • Pikok Chalupárske bravčové mäso
  • Strážnické zemiačiky
  • Solené arašidy
  • Kuchárok bujón

Je E635 zdravé?

Používanie disodných ribonukleotidov v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Existujú ale dôkazy, že najmä u precitlivených jedincov môžu disodné ribonukleotidy spôsobiť rad nežiaducich reakcií, ako sú kožné vyrážky, opuchy, hyperaktivita, astma a výnimočne aj anafylaktický šok.

Tejto látke by sa vo všeobecnosti mali vyhýbať ľudia s precitlivenosťou na aspirín a ľudia s chronickými ochoreniami.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie disodných ribonukleotidov v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.