Guanylan sodný si mnoho z nás mýli s neslávne známym glutamátom sodným. Je rovnako nebezpečný?

Guanylan alebo guanylát sodný, ktorý sa často označuje skratkou GMP, je látka zvýrazňujúca chuť, ktorá sa pridáva do mnohých rozmanitých potravín.

Vyrába z niektorých druhov húb, sušených rýb a morských rastlín.

Používa sa v mnohých spracovaných potravinách na vytvorenie pikantnej, mäsovej alebo vývarovej chuti, obvykle v kombinácii s glutamátom sodným.

Molekulárny vzorec E627 je C10H12N5H12Na2O8P , jedná sa o disodnú soľ kyseliny guanylovej , jednej z nukleových kyselín RNA.

Hlavné dôležité body o E627 – guanyláne sodnom:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.

Kde sa guanylan sodný používa?

Guanylan sodný má veľmi univerzálnu schopnosť zvýrazňovať a upravovať rôzne druhy chutí, od sladkých až po slané.

Okrem toho v priemyselne spracovaných potravinách potláča nežiaduce chute a pri tekutých výrobkoch má pozitívny vplyv na ich hustotu.

Pridáva najmä do instantných pokrmov, bujónov, zmesí korenia, slaných pochúťok a konzervovaných potravín.

  • Vitana Vegeta, Tradičná sójová omáčka, Zeleninový bujón, Masox, Pivná marináda
  • Bibi Instantná rezancová polievka
  • Lays Vyprážané zemiakové lupienky
  • Hamé Mexické kura
  • Dobrota Zeleninová príchuť do jedla
  • Slané krekry Tuc

Je E627 zdravé?

Používanie tejto látky v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

S jeho konzumáciou bývajú spájané niektoré nežiaduce účinky, najmä zvýšenie koncentrácie kyseliny močovej v tkanivách a krvi. Z tohto dôvodu nie je vhodný pre osoby, ktoré trpia problémami s obličkami či močovým ústrojenstvom.

Neodporúča sa ani astmatikom a osobám, ktoré sú citlivé na aspirín.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie guanylánu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.

V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.