Kakao by nemalo svoju štruktúru bez oxidu horečnatého (E530). Na čo slúži?

Oxid horečnatý (E530) sa v potravinárstve používa na reguláciu kyslosti v potravinách.

Známy je hlavne na využitie v kakaových alebo mrazených produktoch.

Čím sa táto látka vyznačuje? A používa sa vôbec v Čechách?

Hlavné dôležité body o E530 – oxid horečnatý:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E530

Oxid horečnatý sa vyrába synteticky pomocou horčíkovej pásky. Navyše sa získava z ďalších oxidov a pomocou chemických reakcií sa čistí a suší do jeho výslednej podoby.

Na čo sa používa oxid horečnatý?

Látka sa používa ako regulátor kyslosti u niektorých potravín, vrátane výrobkov z kakaa alebo pekárenských produktov.

Veľmi často sa používa aj pri mrazených produktoch, ako je zelenina (napr. hrášok) alebo dezerty.

Je E530 zdravý?

Oxid horečnatý sa považuje za úplne bezpečný. Dokonca ho možno používať ako cenný zdroj horčíka v strave. Nemusíte sa obávať ani žiadnych vedľajších účinkov, pretože táto látka v bežnom množstve nič také nemá.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie oxidu horečnatého povolené. Používať sa smie iba v nevyhnutnom množstve a existujú výnimky, ako je detská výživa. Vtedy sa používať nesmie, čo je zapísané v zákone.

V Spojených štátoch je táto látka považovaná za GRAS (všeobecne bezpečnú látku).

V Austrálii je používanie tejto látky v potravinárskom priemysle zakázané.