Tiež nemáte radi, keď sa vám sladkosti lepia na zuby? Tie s obsahom E473, esterov sacharózy mastných kyselín, to nerobia

Estery sacharózy mastných kyselín alebo cukroestery sa v potravinárskom priemysle využívajú ako emulgátory.

Vyrábajú sa synteticky reakciami cukrov s rozmanitými mastnými kyselinami, napríklad kyselinou stearovou, palmitovou, laurovou či olejovou, ktoré sa získavajú predovšetkým z palmového alebo kokosového oleja.

Ich vzhľad aj vlastnosti sa líšia podľa stupňa zreagovania pri výrobe.

Môžu mať podobu mäkkých pevných látok, gélov či práškov.

Hlavné dôležité body o E473 – esteroch sacharózy mastných kyselín:

Sú to emulgátory .
Nie sú to prírodné látky.
vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa estery sacharózy mastných kyselín používajú?

Cukroestery sa často používajú v emulziách typu olej vo vode, napríklad v šalátových zálievkach, omáčkach, margarínoch, majonézach či mrazených krémoch.

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa estery sacharózy mastných kyselín využívajú, sú pekárske výrobky. Interagujú s bielkovinami v múke, čo vedie k zväčšeniu objemu a mäkšej textúre cesta.

Nájdeme ich tiež v rade cukroviniek, v ktorých pomáhajú zabrániť oddeľovaniu oleja, kryštalizácii cukru a oxidácii tukov.

Rovnako znižujú deformáciu čokoládových výrobkov vlhkosťou a teplom či lepivosť na zuby a obaly.

V neposlednom rade sú súčasťou ochranných filmov na rôznych druhoch čerstvého ovocia a zeleniny, čo predlžuje dobu ich skladovania. Pridávajú sa aj do niektorých druhov nápojov.

  • Odkolek Závin plundrový s krémovou náplňou
  • Mentos cukríky
  • Albert Kokosové mlieko
  • Mr.Brown Ľadová káva

Je E473 zdravé?

Používanie esterov sacharózy mastných kyselín bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pretože ide o bezpečné látky.

V tele sú estery sacharózy mastných kyselín prirodzene štiepené na cukry a mastné kyseliny.

U citlivých jedincov môže konzumácia väčšieho množstva spôsobiť žalúdočné či črevné problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie esterov sacharózy mastných kyselín v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.