Prečítajte si o xantánovej gume (E 415) viac a zistite, kde ho môžete použiť aj vy, pri vašom varení!

Xantánová guma je krémovo sfarbený polysacharidový prášok s neutrálnou príchuťou široko používaný ako zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.

Od ostatných polysacharidových gúm sa líši tým, pretože sa vyrába bakteriálnou fermentáciou, zatiaľ čo iné sú extrahované z rastlín alebo častí rastlín.

Hlavné dôležité body o E 415 – xantánová guma

Je prírodného pôvodu

Je vhodná pre deti

Nie je to bežný alergén , ale vďaka tomu, že sa vyrába z rastlín, ktoré môžu sami o sebe byť
alergénom, u citlivejších jedincov sa alergia môže prejaviť

Táto zložka je šetrná ku keto, vegánskej, bezlepkovej diéte

Výroba E415

Komerčne vyrábaná guma sa vyrába fermentáciou zdrojov sacharidov (hlavne z kukuričného škrobu), potom sa čistí etanolom.

Kde sa xantánová guma (E 415) používa?

Vďaka odolnosti voči kyselinám, zásadám, soli, teplu a enzýmom a ďalšími vlastnosťami ako je schopnosť emulgácie, stabilita a zahusťovanie je táto guma guma najpoužívanejšia na trhu s potravinami.

Môže byť tiež použitý ako náhrada vajec na zníženie spotreby vaječného bielka bez toho, aby ovplyvnila chuť a vzhľad.

Je možné ju tiež použiť pri bezlepkovom pečení ako náhradu za lepok.

V ovocných a čokoládových nápojoch sa bežne používa v zmesi so sodnou soľou na zlepšenie chuti.

V zmrzline funguje ako stabilizátor a zabraňuje rýchlemu topeniu, pridáva hladkú textúru a krémový pocit v ústach, zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov.

Konkrétne produkty

  • Ehrmann – Skyr snack
  • Hempiness – čučoriedkový proteínový nápoj
  • Polička – anglická slanina

Je E415 zdravé?

Toto zahusťovadlo, nemá takmer žiadne vedľajšie účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Je schválenou prísadou v Austrálii a na Novom Zélande.

Možno ju bezpečne používať ako zahusťovadlo, stabilizátor, emulgátor v potravinách.

Čím xantánovú gumu nahradiť?

Bežnými alternatívami sú kukuričný škrob, šupky psyllia, sodná soľ, agar agar, arabská guma, guma zo svätojánskeho chleba, konjaková guma, želatína a karagenan.