Oxystearín (E387) sa stará o to, aby bolo vyprážanie rezňov príjemné. Ako?

Oxystearín (E387) je stabilizačná zložka, ktorá sa používa proti tvorbe kryštálov alebo zákalu.

Ide o zmes glyceridov, ktoré môžu reagovať s rastlinnými olejmi, tukmi, cukrami a ďalšími látkami.

Hlavné dôležité body o E387 – oxystearín:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E387

Látka sa vyrába synteticky v reakcii s rastlinným olejom pri vysokých teplotách.

Na čo sa používa oxystearín?

Oxystearín sa používa proti tvorbe kryštálov v rastlinných olejoch. Rovnako tak ho ale môžeme nájsť aj v ďalších tukoch, cukre, droždí a ďalších produktoch.

E387 dokáže viazať železnaté aj ďalšie ióny. Vďaka tomu nedôjde k reakcii, ktorá by spôsobila stratu farbu alebo žltnutie. Práve preto sa používa pri uvedených surovinách.

Je E387 zdravý?

Oxystearín s vaším telom neurobí nič zlé. Žiadne vedľajšie účinky nie sú známe. Ľudský organizmus s ním zaobchádza rovnako ako s tukom.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie v potravinárskom priemysle zakázané.

V Spojených štátoch je používanie tejto látky povolené a používa sa pri výrobe tukov aj cukru.