Poznáte vlastnosti kyseliny erythorbovej (E315)? Prečítajte si o nej viac!

Kyselina erythorbová sa v USA teší veľkej obľube, a to najmä potom, čo v roku 1986, bolo používanie siričitanov ako konzervačných látok na surovom ovocí a zelenine zakázané.

Je to biela až slabo žltá kryštalická látka, ktorá je súčasťou kyseliny askorbovej, inak známej ako vitamín C.

Tento stabilizátor je možné použiť ako antioxidant, konzervant a stabilizátor farby v spracovaných mäsových a rybích výrobkoch.

Hlavné dôležité body o E 315 – kyselina erythorbová

Nie je prírodného pôvodu, vďaka výrobnému procesu ju označujeme ako syntetický

Je vhodná pre deti

Nie je to bežný alergén

Je vhodná pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou

Výroba E315

Vzniká ako vedľajší produkt pri organickej syntéze kyseliny askorbovej.

Kde sa kyselina erythorbová (E 315) používa?

Všeobecne sa používa na stabilizáciu farby a prevenciu oxidácie v mäsových výrobkoch, ovocí a zelenine, kde zachováva chuť a predlžuje ich trvanlivosť.

Hlavné použitie v potravinárskom priemysle je v mäsových výrobkoch, ovocí a zelenine a tiež v nealkoholických nápojoch a pive.

Konkrétne produkty

  • LE & CO – šunka najvyššej kvality
  • Krásno – Valašská klobása
  • Vodňanské kura – kuracie párky

Je E315 zdravé?

Doteraz u nej neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Bezpečnosť tohto stabilizátora bola potvrdená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín aj v Austrálii a na Novom Zélande.