Kde všade môžeme nájsť askorban sodný (E301) a na čo sa používa?

Askorban sodný (L-askorban sodný) je vysoko reaktívna sodná soľ (a jeden zo štyroch minerálnych askorbátov) kyseliny askorbovej, ktorá funguje ako antioxidant a regulátor kyslosti. Ide o biely alebo takmer biely kryštalický prášok bez zápachu, ktorý na svetlo tmavne. Skvele sa tiež rozpúšťa vo vode.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E301 – Askorban sodný:
Je bezpečné.
Ide o antioxidant.
Odporúčame.

Výroba E301

Hoci je askorban sodný prírodným antioxidantom vyskytujúcim sa vo väčšine ovocia a zeleniny, môže byť tiež vyrobený synteticky fermentáciou a oxidáciou glukózy, aby bol zdrojom vitamínu C.

Na čo sa používa askorban sodný?

V potravinárstve sa využíva hlavne ako antioxidant a tiež zvýrazňovač chuti a regulátor kyslosti pri pekárenských výrobkoch. Zabraňuje hnednutiu ovocia (najmä citrusových plodov) a tvorbe nitrozamínov v mäse. Okrem toho sa aktívne používa pri výrobe mnohých druhov margarínu a majonézy, pretože pridanie tohto prášku výrazne predlžuje trvanlivosť výrobkov . Tiež neutralizuje toxické účinky dusičnanov. Jeho použitie v potravinách umožňuje znížiť dávku dusičnanov a niektorých prípadoch ju nepoužiť vôbec.

Okrem potravinárstva sa tiež používa vo farmakológii ako súčasť antivirotík, v komplexoch vitamínov a ako samostatný vitamín C. Stretneme sa s ním aj v kozmetických prípravkoch proti starnutiu, šampónoch a detskej kozmetike. Účinne bojuje proti baktériám, ktoré spôsobujú zápaly kože. Pridáva sa aj do hospodárskeho krmiva ako vitamínový doplnok.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E301:

  • hlboko mrazené ryby
  • klobásy
  • párky
  • mäsové konzervy
  • cereálie
  • dojčenská výživa
  • zemiaky
  • konzervované ovocie
  • nealkoholické nápoje
  • pivo
  • víno

Je E301 zdravé?

Askorban sodný nie je alergén a navyše je schopný aktivovať ochranné funkcie tela a taktiež regulovať vstrebávanie stopových prvkov a vitamínov z potravy.

S opatrnosťou by ho mali brať iba ľudia s ochorením močových ciest a so zlyhaním obličiek. Prebytok askorbanu sodného sa v tele oxiduje na kyselinu šťaveľovú, ktorá začína aktívne interagovať s vápnikom. V dôsledku toho vzniká oxolát, z ktorého sa tvoria obličkové kamene.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E301 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.