Prečo je azoformamid (E927a) v niektorých krajinách zakázaný a na čo sa používa?

Predtým chlieb nebol dobrý už jeden až dva dni po upečení a pleseň sa na ňom začala objavovať tretí či štvrtý deň. Dnes si ale môžete kúpiť chlieb, ktorý zostane mäkký a čerstvý pokojne dva týždne.

Za týmto zázrakom stojí práve azoformamid, ktorý vo výrobe chleba hrá dve dôležité role: funguje tu ako bieliace činidlo (aby bol chlieb belší) a zlepšuje pevnosť múky. Tým sa zlepšuje schopnosť ciest zadržiavať plyny a chlieb je potom pružnejší.

Azoformamid je oranžový prášok bez zápachu.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E927a – Azoformamide:
Ide o látku zlepšujúcu múku.
Nie je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E927a

Azoformamid sa získava synteticky z karbamidu.

Na čo sa azoformamid používa?

V potravinárstve azoformamid funguje ako látka zlepšujúca múku. Okrem iného sa tiež používa ako penidlo v plastoch, vo fotografii a elektronike.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E927a:

  • muffiny
  • tortilly
  • mrazené pizze
  • múka

Je E927a zdravé?

Podľa výskumov môže táto chemikália spôsobiť dýchacie problémy, ako je astma, alergia, podráždenie kože a dermatitída. Azoformamid je tiež považovaný za karcinogén, pretože bol spojený s rakovinou u laboratórnych zvierat.

Okrem toho vedci pozorovali bunkové mutácie, narušenú hormonálnu funkciu, neurologické poruchy a imunitnú nedostatočnosť v dôsledku aplikácie injekcie azoformamidu do pokusných zvierat. ato riziká sú však iba dôsledkom expozície obrovskému množstvu chemikálie. Zdravotní experti hovoria, že miera rizika je neistá, takže úrovne expozície by mali byť čo najviac znížené.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Zatiaľ čo v EÚ a Austrálii je používanie azodikarbonamidu v potravinárstve zakázané ako potravinárske prídavné látky , v niektorých krajinách sa aj naďalej používa na zrenie, bielenie obilných múk a ako prísada do cesta. Niektoré krajiny ho zakázali z dôvodu, že môže spôsobovať astmatické a iné alergické reakcie.

V Singapure môže dokonca použitie E927a v potravinárskych výrobkoch viesť k dlhému trestu odňatia slobody.