Poznáte disiričitan sodný alebo E 223? Určite ste sa s ním už stretli

Disiričitan sodný sa nepoužíva iba na konzerváciu ovocia alebo zeleniny, ale nájdeme ho aj v rôznych nápojoch, ako je napríklad víno.

Jedná sa o biele kryštály alebo kryštalický prášok siričitanu, ktorý sa používa ako konzervačný, antioxidačný a bieliaci prostriedok v potravinárskom priemysle. Ide o redukčné činidlo, ktoré sa bežne používa na konzerváciu čerstvého a sušeného ovocia, zeleniny a vín.

Hlavné dôležité body o E 223 – disiričitan sodný
Nie je prírodného pôvodu, ako je uvedené vyššie, vzniká reakciou medzi oxidom siričitým a uhličitanom sodným

Nie je vhodný pre deti a dojčiace ženy

Nie je vhodný pre tehotné ženy

Môže spôsobiť alergickú reakciu ako je bolesť hlavy, hnačka, vracanie

Je vhodný pre vegánov

Výroba E223

Disiričitan sodný možno vyrobiť reakciou medzi oxidom siričitým a uhličitanom sodným.

Kde sa disiričitan sodný (E 223) používa?

Je to multifunkčná zložka, ktorú je možné použiť ako konzervačné, antioxidačné a bieliace činidlo v poľnohospodárskych potravinárskych produktoch, víne atď.

Vďaka svojmu chemickému zloženiu je schopný brániť rastu mikroorganizmov a slúžiť na konzerváciu potravín, ako sú stolové hrozno, lúpané zemiaky, sušený kokos, sušené huby, sušený zázvor atď.

Keďže je siričitan je silným redukčným činidlom a reaguje s kyslíkom z ovocia a zeleniny, čím zabraňuje kazeniu potravín a uchováva vitamín C, ktorý obsahujú.

Zabraňuje a spomaľuje oxidačnému hnednutiu, ako tomu dochádza u jabĺk, avokáda, banánov, hrušiek atď.

Čerstvé, lúpané, krájané a drvené, mrazené, sušené ovocie a zelenina: ako, hrušky a banány

Metabisulfit sodný sa bežne pridáva do vín, ciderov aj pív ako antioxidant, konzervant a stabilizátor.

V pekárňach sa používa za účelom nakyprenia cesta.

Konkrétne produkty

  • Juhočeská zelenina – kapustový šalát s chrenom
  • Natura – halušky
  • Clever – zemiakové knedle

Je E223 zdravé?

Siričitany všeobecne nemožno radiť medzi najzdravšie látky. Môžu spôsobiť dýchacie problémy, alergickú reakciu a nevoľnosť. U jedincov trpiacich na astmu môžu v tom najkrajnejšom prípade spôsobiť aj smrť.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorá ho uznáva ako bezpečný, pokiaľ sa používa ako konzervačná látka s výnimkou mäsa, potravín uznávaných ako zdroj vitamínu B1 a čerstvého ovocia alebo zeleniny.

Jeho použitá je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a je tiež schválenou prísadou v Austrálii a na Novom Zélande.