Acetát zosieťovaného adipátu škrobu (E1422) sa považuje za jedno z najbezpečnejších zahusťovadiel. Kde ho nájdete?

Acetát zosieťovaného adipátu škrobu (E1422) je škrob, ktorý sa často pridáva do potravín ako plnidlo, stabilizátor a zahusťovadlo.

Je to rastlinná guma, ktorá je bielená kyselinou octovou.

Hlavné dôležité body o E1422 – acetát zosieťovaného adipátu škrobu:

Nejedná sa o prírodnú látku.
Bezpečná látka.
Nie je to potenciálny alergén.
Vhodný pre deti.
Látka je schválená v EÚ aj USA.

Výroba E1422

Pripravuje sa reakciou škrobu s anhydridom kyseliny octovej a anhydridom kyseliny adipínovej.

Výsledkom je škrob, ktorý je odolný voči miešaniu a vysokým teplotám.

Kde sa acetát zosieťovaného adipátu používa?

Využitie nachádza predovšetkým v potravinách, ako sú mrazené koláče , polevy a omáčky , suché zmesi (na bábovky, muffiny, koláče, sušienky a pudingy), raňajkové cereálie , pudingové prášky a dresingy na šaláty .

Je E1422 zdravé?

Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je jedným z najbezpečnejších zahusťovadiel alebo prísad, ktoré sú prítomné v rôznych potravinárskych výrobkoch.

Neexistujú žiadne potenciálne hrozby spôsobené použitím tohto zahusťovadla. Je však známe, že má vedľajšie účinky pre tých, ktorí majú astmu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je schválený ako potravinárska prísada v EÚ. V USA je uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.

Ako E1422 nahradiť?

Toto zahusťovadlo môžete nahradiť prírodným škrobom ako je tapiokový a kukuričný škrob.