Glutaman amónny ďalšia prídavná látka spájaná so „syndrómom čínskych reštaurácií“

Glutaman alebo glutamát amónny sa rovnako ako ostatné glutamany používa predovšetkým ako potravinové dochucovadlo.

V prírode ho nájdeme v niektorých rastlinách a hubách, ale na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky fermentáciou kukuričného alebo obilného škrobu.

Má podobu bieleho kryštalického prášku s charakteristickou mäsovou chuťou, známou ako umami.

Molekulárny vzorec E624 je NH₄C₅H₈NO₄.

Hlavné dôležité body o E624 – glutamane amónneho:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka, ale vyrába sa prevažne synteticky.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej potravinárskej látke vyhýbať.

Kde sa glutaman amónny používa?

Rovnako ako ostatné druhy glutamanov sa aj glutaman amónny používa predovšetkým v rôznych instantných zmesiach, vývaroch, korení a priemyselne spracovaných potravinách ako náhrada kuchynskej soli.

Je E624 zdravé?

Aj keď je používanie glutamanu amónneho v potravinovom priemysle schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), je s jeho konzumáciou spojených hneď niekoľko pomerne častých vedľajších účinkov.

K najčastejším patrí celková nevoľnosť, bolesti hlavy, zažívacie problémy a omámenosť.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie glutamanu amónneho v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.

V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň