Prečo by sa glutamanu draselnému (E622) mali deti vyhýbať a kde všade ho môžeme nájsť?

Glutaman draselný je draselná soľ kyseliny glutamovej, čo je neesenciálna aminokyselina viazaná na proteín, ktorá sa bežne vyskytuje v rastlinách, ale aj v ľudskom a zvieracom tele, kde je nevyhnutná na zaisťovanie najrôznejších funkcií organizmu. Ako potravinárska prísada sa široko používa ako zvýrazňovač chuti v produktoch s mäsovou alebo pikantnou chuťou.

Hlavné dôležité body o E622 – Glutaman draselný:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Nie je vhodné pre deti.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E622

Glutaman draselný sa komerčne pripravuje z melasy bakteriálnou fermentáciou alebo aj z rastlinných bielkovín, ako je lepok alebo sójový proteín. Priemyselne sa vyrába hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo fermentáciou zemiakového alebo obilného škrobu alebo z melasy.

Na čo sa glutaman draselný používa?

Glutaman draselný má špecifickú chuť umami a zvýrazňuje mnoho ďalších chutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E622:

  • koreniace zmesi
  • instatné pokrmy
  • konzervované jedlá
  • zemiakové chipsy
  • produkty s nízkym obsahom soli

Je E622 zdravé?

Nízke dávky spôsobujú excitotoxicitu a neurotoxicitu, ktoré sú schopné rýchlo zničiť neuróny. Je tiež kontraindikovaný u osôb trpiacich neurologickými poruchami. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť alergické reakcie a astmu.

Glumatan draselný by tiež nemal byť povolený v potravinách pre dojčatá a malé deti, pretože by mohol poškodiť nervový systém.

Tehotné ženy, deti, hypoglykemickí, starší ľudia a ľudia so srdcovým ochorením sú viac ohrození nežiaducimi reakciami.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V potravinárskom priemysle sa E620 v EÚ môže používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov a detskej výživy do 3 rokov. V USA je látka povolená.