Mliečnan sodný (E325) sa nachádza prirodzene v našich črevách. Aké je jeho využitie v potravinárstve?

Mliečnan sodný (laktát sodný) je sodná soľ kyseliny mliečnej, čo je prírodná kyselina produkovaná baktériami vo fermentovaných potravinách. Je tiež produkovaný vo veľkom množstve v hrubom čreve rezidentnými baktériami. Má mierne slanú chuť. Jedná sa o takmer bezfarebnú viskóznu kvapalinu, ktorá funguje ako regulátor kyslosti, antioxidant, zahusťovadlo a zvlhčujúcu látku.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže v mliečnane sodnom chýba mliečny proteín, môžu ho konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy.

Hlavné dôležité body o E325 – Mliečnan sodný:
Je bezpečné.
Látka živočíšneho pôvodu.
Nevhodné pre deti.
Odporúčame.

Výroba E325

Mliečnan sodný sa vyrába fermentáciou zdroja cukru, ako je kukurica alebo repa, a potom neutralizáciou výslednej kyseliny mliečnej.

Na čo sa používa mliečnan sodný?

Kyselina mliečna a laktáty sa používajú ako konzervanty predovšetkým proti kvasinkám a plesniam. Používa sa tiež na zvýšenie stability antioxidantov a na zabránenie vysychaniu rôznych produktov. Okrem v potravinárstve sa využíva aj v šampónoch a tekutých mydlách, pretože je účinným zvlhčovačom.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E325:

  • syry
  • sladkosti
  • zmrzlina
  • ovocná želé
  • polievky
  • konzervované ovocie
  • mäsové výrobky vo vaukovom balení, najmä mrazené
  • pekárske výrobky
  • likéry

Je E325 zdravé?

Neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky u dospelých. D- alebo DL-laktáty (stereoizoméry) by nemali byť podávané dojčatám a malým deťom, pretože sa u nich ešte nevyvinuli vhodné enzýmy v pečeni, ktoré by tieto formy laktátu metabolizovali.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E325 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.