Prečo sa siričitan sodný (E221) pridáva do sušeného ovocia a ako nám môže škodiť?

Siričitan sodný je biely prášok, ktorý sa používa ako syntetická konzervačná látka na zabránenie zafarbeniu sušeného ovocia. Ide o sodnú soľ kyseliny siričitej a po reakcii s kyslíkom tvorí síran sodný. V kyslom prostredí tvorí kyselinu sírovú, konzervačnú látku. Má mierne slanú chuť a okrem toho, že sa jedná o konzervant, je to aj bieliaci prostriedok.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E221 – Siričitan sodný:
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Je vyrábané synteticky.

Výroba E221

Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého cez sodný roztok lúhu.

Na čo sa používa siričitan sodný?

Používa sa ako konzervačný prostriedok a tiež ako oxidačný a bieliaci prostriedok, aby sa zabránilo znehodnoteniu a zmene farby. V mäse zabraňuje hnednutiu; nie je však povolený v mäsových výrobkoch, pretože môže maskovať bakteriálne kazenie charakterizované zmenou farby. Používa sa aj ako zlepšovák chleba.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E221:

  • pivo
  • chlieb
  • karamel
  • výrobky z vaječného žĺtka
  • kôrovce
  • sušené ovocie
  • víno (obsahuje obmedzené množstvo siričitanu sodného už prirodzene)
  • sultánky

Je E221 zdravé?

Pečeň redukuje E221 na sulfát na vylučovanie močom. Zmiešanie siričitanu sodného s alkoholom zvyšuje príznaky opicy.

Siričitanom (E221 – E228) je potrebné sa vyhnúť, ak jedinec zle znáša prírodné siričitany. Je známe, že táto chemikália dráždi žalúdočnú výstelku v dôsledku uvoľňovania kyseliny sírovej. E221 tiež ničí obsah vitamínu B1 v potrave, ktorý je dôležitý pre zdravé srdce a nervy.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Siričitan sodný je ako potravinárska prídavná látka schválená EÚ (s obmedzením na niektoré potraviny), jeho užívanie je povolené aj v Austrálii, na Novom Zélande av USA, kde sa však nesmie pridávať do potravín slúžiacich ako zdroj vitamínu B1.