Čo je invertáza alebo E1103 a na čo sa používa?

Tento enzým je jednou z tajných prísad v cukrárskom, priemysle. Spôsob použitia sa v zásade nijako vo svete nelíši a najväčšiemu úspechu sa teší práve v potravinárskom priemysle.

Označením E 1103 je vyjadrené, že tento stabilizátor patrí do skupiny „éčok“, ktoré sú všeobecne povolené na výrobu potravín.

Hlavné dôležité body o E1103 – invertáza
Ide o emulgátor

Je to prírodná látka a vyskytuje sa bežne v našich slinách

Je vhodná pre deti a nijako neohrozuje zdravie a vývoj dieťaťa

Nie je to bežný alergén

Je vhodná pre vegánov

Výroba E1103

Invertáza sa obvykle získava fermentáciou kvasníc, buď z pekární, alebo pivovarov. Predáva sa buď ako číra tekutina, alebo ako prášok, ktorý je možné rozpustiť vo vode.

Kde sa invertáza používa?

Najčastejšie sa používa v priemyselne vyrábaných sladkostiach, pretože to je enzým, ktorý sa bežne používa na výrobu cukríkov s tekutým stredom, čerešní v čokoláde, fondánových cukríkov, smotanových vajíčok a ďalších likérov, tiež udržuje pečivo po dlhšiu dobu mäkké.

Konkrétne produkty

  • Dr. Oetker marcipán
  • Ritter šport čokoláda s marcipánom
  • Midnight mind čokolády
  • Mozartovej gule

Je E1103 zdravé?

U invertázy neboli zaznamenané žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus a všeobecne je považovaná za bezpečnú.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Ako v EÚ, tak v USA bolo schválené úradmi zaoberajúcimi sa bezpečnosťou potravín. Použitie je primárne v cukrárskych výrobkoch a sladkých náplniach.

Kde ju kúpiť?

Pretože sa invertáza bežne používa pri pečení a výrobe cukroviniek, je najlepšie ju hľadať v dobre zásobovaných obchodoch s produktmi na zdobenie tort.

Skladovanie

Invertáza by mala byť skladovaná v chladničke.

Cukríky kde je stabilizátor pridaný by mali byť skladované pri izbovej teplote na miesto v chladničke.