Omáčka na znojemský spôsob nielen z hovädzej pečienky, ale aj trochu inak

Znojemská omáčka alebo znojemská pečienka.

Názvy sú oslišné, ale cielia na rovnaký pokrm českej kuchyne.

Tento hlavný chod si vyslúžil svoju obľubu v mnohých domácnostiach.

Poďme si ju uvariť spoločne.

Hovädzia znojemská pečienka s ryžou

Znojemská pečienka je hovädzím mäsom pripravovaným na kyslých uhorkách. Pochutnajte si!

INGREDIENCIA:

  • 500 g hovädzieho zadného mäsa
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 7 g soli
  • 25 g slaniny
  • 2 cibuľa
  • 30 ml oleja
  • 30 g hladkej múky
  • 20 g horčica
  • ryža

POSTUP:

  • Hovädzie umyte, osušte, prešpikujte kúsky slaniny (buď špikovaciu jeho alebo špicatým nožom po vlákne mäsa).
  • Potom ho osoľte, potrite horčicou.
  • Nechajte sprudka zatiahnuť zo všetkých strán, a potom dajte bokom.
  • V rovnakom hrnci si osmažte na kocky nakrájanú cibuľku a smažte do hneda.
  • Potom dajte mäso späť do hrnca, podlejte trochou vody a duste pod pokrievkou do zmäknutia.
  • Občas pozrite vodou, ku koncu potom nálevom z uhoriek.
  • Uhorky si nakrájajte na kocky a pridajte, varte do mäkka.
  • Omáčku taktiež pred koncom varenia (asi 10 minút) zahustite múkou zmiešanou s vlažnou vodou (mäso si na tú dobu dajte z hrnca bokom).
  • Zvlášť si pripravte ryžu podľa návodu na obale.
  • Mäso nakrájajte na plátky a podávajte poliate omáčkou as ryžou.
Znojemská pečienka z hovädzieho mäsa s omáčkou z uhoriek a ryže ako príloha.
bonvivani.sk

Tip: Skúste aj minútkové recepty na hovädzie mäso .

Recept na znojemskú omáčku s bravčovým mäsom

Aj s bravčovým mäsom môžete vykúzliť veľmi chutnú falošnú znojemskú omáčku.

INGREDIENCIA:

  • 600 g bravčového stehna
  • 35 g slaniny
  • čierne korenie mleté
  • 90 g kyslých uhoriek
  • 2 vajcia
  • horčica
  • soľ
  • hladká múka

POSTUP:

  • Mäso si nakrájajte na plátky a vyklepte tĺčikom na mäso, osoľte, okoreňte a potrite horčicou.
  • Slaninu si nakrájajte na kocky a dajte smažiť len tak na sucho.
  • Po chvíli pustí šťavu, na nej potom osmažte mäso z oboch strán.
  • Podlejte trochou vody, zakryte pokrievkou a duste.
  • V priebehu dusenia podlievajte malým množstvom vody.
  • Pred koncom pridajte uhorky, nakrájané vajcia a chvíľu povarte.
  • Následne zahustite múkou zmiešanou s vlažnou vodou a prevarte ešte aspoň 10 minút.
  • Dochutiť môžete šťavou z uhoriek.
Omáčka na znojemský spôsob s bravčovým mäsom.
pinterest.com

Na inšpiráciu. Tu je recept na znojemskú omáčku s bravčovým mäsom:

Klasika, která neomrzí: Znojemská omáčka s vepřovým masem

Omáčka s vajíčkom a uhorkou (mäsom)

Do tohto receptu na znojemskú omáčku môžete namiesto vajcia pridať mäso z predošlého obeda, pokojne aj kuracie, skrátka čo máte.

INGREDIENCIA:

  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 kyslé uhorky
  • 2 vajcia
  • 30 g slaniny
  • hladká múka
  • horčica
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Slaninu nakrájajte na kocky a dajte osmažiť na sucho.
  • Až pustí šťavu, pridajte na kocky nakrájanú cibuľku a smažte dozlatista.
  • Pridajte na kocky nakrájané uhorky aj vajcia, horčicu, podlejte vývarom a chvíľku povarte.
  • Nakoniec zahustite múkou zmiešanou s vlažnou vodou a duchuťte šťavou z uhoriek.
  • Podávajte s vajcom uvareným na tvrdo, volským okom alebo mäsom.
Falošnú znojemskú omáčku si môžete urobiť aj bez mäsa, napríklad s vajcom alebo iným mäsom.
pecene-varene.sk

Tip: Skúste aj ďalšie omáčky s vajcom .

Znojemská omáčka s kuracím mäsom

A tu je ďalší tip na omáčku s kyslými uhorkami. Tentoraz s kuracím mäsom.

INGREDIENCIA:

  • 800 g kuracích prsných či stehenných rezňov
  • 2 cibuľa
  • 30 g slaniny
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 kyslé uhorky
  • 4 lyžice sterilizované kapie
  • voda
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Slaninu si nakrájajte na kocky a smažte, kým nepustí tuk.
  • Na ňom potom osmažte na plátky nakrájané, naklepané, osolené, operené mäso potreté horčicou.
  • Po zatiahnutí podlejte vodou a duste domäkka.
  • Pred koncom varenia pridajte nakrájané uhorky a kapie.
  • Zahustite múkou rozmiešanou vo vlažnej vode.
  • Varte ešte 10 minút a dochuťte šťavou z uhoriek a podľa potreby okoreňte.
Omáčku na znojemský spôsob môžete urobiť aj s kuracím mäsom.
plantbenefits.com

Znojemská omáčka alebo znojemská pečienka

Mnoho z nás sa iste domnieva, že prívlastok znojemský dostala práve omáčka. Poďme sa ale vyviesť z omylov. On totiž patrí hovädzú pečienku. To pravé znojemské na tom je, že sa pripravuje práve s kyslými uhorkami, ktoré sú pre túto oblasť známe. Práve preto nejde až tak o omáčku samotnú, ale skôr hovädziu pečienku, ktorá je pripravovaná s uhorkovou omáčkou.

Existuje teda množstvo falošných znojemských pečení alebo omáčok? Skôr omáčok, ktoré imitujú to pravé jadro. Ale na to sme zvyknutí, ako napríklad pri sviečkovej, že?

Na výber mäsa na znojemskú pečienku dajte prednosť hovädziemu zadnému. Vybrať si môžete zo stehna aj roštenca. Najlepšie je mäso pripraviť v celku, prešpikovať ho a nechať ho ako prvé zatiahnuť na oleji. Na dusenie môžete využiť aj tlakový hrnec, alebo ho nechať dopiecť v rúre.

A akú prílohu k znojemskej omáčke zvoliť? Okrem ryže sa k nej hodia zemiaky, ale aj knedľa. Skúste recepty na domáce knedle .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.