Rad vitamínov určite nájdeme v každom zeleninovom alebo ovocnom šaláte, ktoré sú pripravené predovšetkým z čerstvých surovín.
Zimné šaláty prospievajú podpore imunity, trávenie, ale aj spaľovanie.
Môžeme ich pripraviť v odľahčenej forme ako doplnok hlavného chodu, ale tiež aj ako hlavný sýty chod.
Pečený zeleninový šalát so syrom
Pečená zelenina v šaláte chutí skvele, aj keď súčasťou tohto šalátu je nie príliš obľúbená repa . Repa totiž po pečení krásne zmäkne a jej chuť zosilnie a zosladnú, jej textúra potom vzdialene pripomína mäso.
INGREDIENCIE:
- 2 menšie červenej repy
- 2 menšie mrkvy alebo aj kúsok tekvice
- 1 malá hŕstka čiernych olív
- 1 šalotka
- 1 jarná cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- vetvička tymiánu
- 1 hŕstka baby špenátu
- Feta syr
- olivový olej
- soľ a korenie
- 2 plátky hriankového chleba
POSTUP:
- Rozpálime rúru na 220 ° C.
- Všetku zeleninu si nakrájame na rustikálnejšiu kúsky a vložíme do vhodnej nádoby na pečenie.
- K zelenine pridáme nasekaný cesnak, šalotku, jarnú cibuľku a bylinky.
- Pokvapkáme olivovým olejom a dvoma lyžicami vody.
- Osolíme, okoreníme.
- Nádobu prekryjeme alobalom a dáme piecť do rúry.
- Pečieme do zmäknutia zeleniny asi 45 min.
- Na panvici na sucho opečieme toustový chleba.
- Upečenú zeleninu vložíme na tanier a ešte teplú ju posypeme feta syrom a premiešame s baby špenátom a opečeným toastom.

zdroj : bakersdelight.co.nz
Objavte podobné tipy
2.Caesar šalát z hlávkového šalátu
Šalát, ktorý sa stal veľmi rýchlo obľúbeným. Základom je vždy výborná zálievka a potom je šalát obohacovaný ďalšími kvalitnými a výživovo hodnotnými surovinami. Ak sa doplní potravinami s vyšším obsahom bielkovín, môže byť plnohodnotným obedom alebo večerou.
INGREDIENCIE:
- 2 plátky kuracích pŕs
- cesnak podľa chuti, rozdrvený
- čerstvá petržlenová vňať, nasekaná
- 200 g anglickej slaniny nakrájanej na prúžky
- 2 ks vajec, uvarená na tvrdo, nakrájaná na polovice
- 1 hlávkový šalát
- 1 ks avokáda, nakrájané na plátky
- 1 hrsť hobliniek parmezánu
na zálievku
- 200 ml jogurtu gréckeho typu
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
- 2 filé ančovičiek, rozotreté na kašičku
- šťava z 1/2 citróna
- 3 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
- soľ a čerstvo namleté korenie
POSTUP:
- Grilovacia panvica rozohrejeme na stredne vysokú teplotu.
- Plátky mäsa potrieme rozdrveným cesnakom a nesekanými bylinkami.
- Opečieme ich a na troche olivového oleja dozlatista.
- Mäso dáme bokom na teplo a v rovnakej panvici necháme vyškvariť slaninu dochrumkava.
- Na zálievku prošleháme jogurt, olej, cesnak, sardely, citrónovú šťavu a parmezán.
- Podľa chuti zálievku osolíme a okoreníme a znova prošleháme.
- V mise zľahka premiešame natrhané listy šalátu s kúskami kurčaťa a slaniny, polovičkami vajec, plátky avokáda a parmezánu
- Prelejte zálievkou a podávajte.

zdroj : pinterest.com
Zdravý zimný šalát z kapusty
V tomto šalátu si pochutnáte na vitamínu C nabitom v kapuste, jablku a zdravých brusniciach, ktoré fungujú ako prevencia proti zápalom močových ciest.
INGREDIENCIE:
- 1/2 hlávky červenej a bielej kapusty
- 2 malé červené cibule
- 2 jablká
- 50 g vlašských orechov
- 50 g sušených brusníc
- 2-3 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice panenského olivového oleja
- soľ a korenie
POSTUP:
- Kapusta, cibuľu a jablká očistíme a nasekáme na tenké prúžky, jablká na plátky.
- Kapusta v mise nasolíme a necháme vypotiť.
- Potom prebytočnú vodu zlejeme, pridáme cibuľu, jablká a brusnice.
- Všetko zalejeme dresingom z jablčného octu, medu, olivového oleja, soli a korenie.
- Dochutíme soľou a korením.
- Ozdobíme nasekanými vlašskými orechmi.

zdroj : momskitchenhandbook.com
Máloktorá surovina je tak vitamínovo bohatá ako je „obyčajné“ kapusty. Okrem vitamínu K, vitamínov zo skupiny B a minerálnych látok obsahuje predovšetkým v zime tak vzácny vitamín C.
Viete, že kapusta:
- pôsobí proti baktériám
- je vhodné pri liečbe dny a žlčníkových kameňov
- je vhodné pri ochoreniach srdca a obličiek
- pôsobí močopudne