Najlepšie recepty našaláty do zimného obdobia na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Ani v zime by sa nemalo zabúdať na zdravé šaláty .

Preto volíme šaláty z dostupnej zeleniny a ovocia, ktoré nám zaistia prísun chýbajúcich látok a snažíme sa ich čo najviac spestriť.

Pripravili sme si pre vás 5 luxusných receptov na zimné šaláty, na ktorých si skutočne pochutnáte.

Môžete ich podávať ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.

Tak poďme na to!

Zimný šalát z pečenej zeleniny

Aj šalát môže byť delikatesa! Neveríte? Potom vyskúšajte nasledujúci recept na jednoduchý šalát z pečenej zeleniny s dresingom z javorového sirupu a tahini.

INGREDIENCIA

  • 8 šálok (800 g) nakrájaného kelu
  • 2 a 1/2 šálky (500 g) olúpané a na kocky nakrájané maslové tekvice
  • 1 a 1/2 šálky (165 g) na tenké plátky nakrájané baby karotky
  • 3 šálky (264 g) na štvrtky nakrájaného ružičkového kelu
  • 1 polievková lyžica (15 ml) olivového oleja
  • ½ šálky (65 g) pražených pekanových orechov, rozpolených alebo nakrájaných, plus viac podľa chuti
  • ½ šálky (65 g) sušených brusníc a viac podľa chuti

Na dresing:

  • ½ šálky (128 g) tahini pasty
  • 1 a ½ lyžice (22 ml) javorového sirupu
  • 2 lyžice (30 ml) citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • ⅛ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Rúru predhrejte na 200 ° Celzia a plech vymažte tukom alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Pripravený kel dajte do veľkej misy.
  • Tekvicu, mrkvu a ružičkový kel rozložte na plech a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Pomocou gumovej stierky zeleninu poriadne premiešajte v oleji.
  • Pečte 20-30 minút, kým zelenina nezmäkne (mrkva môže byť trochu nedopečená, ale to nevadí, pretože aj tak bude chutiť skvele).
  • Medzitým si zmiešajú ingrediencie na dresing.
  • Podľa potreby pridávajte vodu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Ku kelu pridajte asi 1/2 dresingu a premiešajte.
  • Nechajte kel chvíľu v dresingu odležať, zatiaľ čo sa zelenina pečie.
  • Ku kelu pridajte pečenú zeleninu, opražené pekanové orechy a brusnice a potom pridajte zvyšok dresingu.
  • Ak chcete, pridajte ďalšie pekanové orechy a sušené brusnice.
  • Servírujte!
Zeleninový šalát v dvoch misách s vedľa položenými vareškami.
www.sixvegansisters.com

Máme pre vás tiež 9 najlepších receptov na konzervovanie tekvice alebo ako si ju vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!

Fazuľový šalát so slaninou

Úžasný a dostatočne sýty šalát, ktorý môžete podávať na večeru pokojne ako samostatné jedlo.

INGREDIENCIA

  • 250 g tmavých fazule
  • 480 g bielych fazule
  • 1 červená cibuľa
  • 1 cesnak
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g chudé anglickej slaniny
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Fazuľu namočte cez noc do vody.
  2. Vodu zlejte, vymeňte a varte fazuľu 2 hodiny do mäkka.
  3. Cibuľu a slaninu nakrájajte na drobnejšie kocky.
  4. Slaninu opečte na panvici.
  5. Všetky suroviny vložte do misy a spoločne premiešajte.
  6. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Užite si to!
Šalát z fazule v miske s vedľa položenou lyžicou a zálievkou.
www.swbeans.com

Jablkový šalát s pekanovými orechmi a kozím syrom

Jednoduchý šalát z jabĺk, slaniny, pekanových orechov a kozieho syra je plný chuti. Navyše obsahuje samé dobré, čerstvé suroviny a skvelý dresing mu dodáva ten správny šmrnc.

INGREDIENCIA

  • 3 hlavy rímskeho šalátu, nakrájané
  • 1 gala jablko, nakrájané na tenké plátky
  • 1 zelené jablko, nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 červenej cibule, nakrájaná na tenké plátky
  • 1/2 šálky rozdrobeného kozieho syra
  • 1/2 šálky pekanových orechov
  • 200 g slaniny, nakrájané na kocky a orestované dochrumkava

Na dresing:

  • 1/4 šálky balzamikového octu
  • 2 lyžice horčice
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3 lyžičky štipľavej omáčky
  • 2 lyžičky medu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušenej cibule

POSTUP

  • Zmiešajte všetky ingrediencie na dresing v pohári a dobre pretrepte, aby sa všetko poriadne premiešalo.
  • Zvyšok ingrediencií zmiešajte.
  • Šalát podávajte s mištičkou dresingu bokom, aby si každý mohol nabrať podľa ľubovôle.
  • Dobrú chuť!
Šalát z jabĺk, slaniny, pekanových orechov a kozieho syra v mise s vareškami.
www.simplejoy.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recepty na 5 jednoduchých šalátov do veľkonočného obdobia . Vyskúšajte ich všetky!

Zimný šalát z ovocia

Tento luxusný pestrofarebný šalát z čerstvého ovocia s ľahkou medovou zálievkou s makom sa skvele hodí napríklad na brunch či na sviatočnú tabuľu. Pripravte ho svojim priateľom či rodine a budú nadšení!

INGREDIENCIA

  • 3 šálky nakrájaného ananásu
  • 1 šálka olúpaného a na štvrtiny nakrájaného kivi
  • 2 šálky mandarínok
  • 1/2 šálky semienok z granátového jablka
  • 3 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžica maku
  • lístky čerstvej mäty (voliteľne)

POSTUP

  • Do veľkej misy dajte ananás, kivi, mandarínky a granátové jablko.
  • V malej miske prešľahajte citrónovú alebo limetkovú šťavu, med a mak.
  • Ovocie prelejte zálievkou a jemne premiešajte.
  • V prípade potreby ozdobte lístky mäty.
Ovocný šalát vo veľkej mise.
www.dinneratthezoo.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na osviežujúce šaláty z ovocia na niekoľko spôsobov. Zaujímavé kombinácie, ktoré vás prekvapia!

Rukolový šalát s pečenou bravčovou bábikou

Opražené vlašské orechy, modrý syr, hrušky a pečená bravčová bábika robia z tohto šalátu luxusnú záležitosť, ktorú si však hravo pripravíte aj kedykoľvek počas pracovného týždňa.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice nasekaných vlašských orechov
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarínu alebo 3/4 lyžičky sušeného
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • 500 g bravčovej bábiky
  • 8 šálok rukoly
  • 4 malé alebo 2 veľké červené hrušky nakrájané na mesiačiky
  • ¼ šálky rozdrobeného modrého syra

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Veľký plech na pečenie s okrajom nastriekajte olejom v spreji.
  • Vlašské orechy pražte na panvici na strednom plameni za častého miešania, kým nezozlátnu a nebudú voňavé.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkej miske rozšľahajte ocot, olej, citrónovú šťavu, med, horčicu, rozmarín, cesnak a 1/4 lyžičky soli a korenia.
  • Na pripravený plech položte bravčové mäso.
  • Potrite 1 polievkovou lyžicou zálievky a posypte zvyšnú 1/4 lyžičky soli a korenia.
  • Pečte bravčové mäso, kým teplomer nezaznamená 62 stupňov Celzia, 20 až 22 minút.
  • Preložte na čistú doštičku a nechajte 5 minút odstáť.
  • Nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
  • Do zálievky vo veľkej mise pridajte rukolu a hrušky a premiešajte.
  • Šalát rozdeľte na 4 servírovacie taniere.
  • Navrch dajte bravčovú bábiku, modrý syr a vyhradené vlašské orechy.
Šalát z rukoly a hrušiek servírovaný na tanieri s príborom spolu s plátkami bravčovej bábiky.
www.eatingwell.com

Šaláty podávame väčšinou iba s pečivom. Môže to byť chlieb, žemle, rožky, sendvičový chlieb, rôzne hrianky a opekané kúsky pečiva alebo slané krekry. Dávame pritom prednosť celozrnnému pečivu.

Milujete šaláty, ale skrátka neznášate ich prípravu? Než nakrájate všetky suroviny na požadovanú veľkosť, dokáže to zabrať čas. Máte skúsenosť s elektrickými krájačmi na zeleninu? Vie aj iné veci. Ak vás to zaujíma, pozrite sa na našu recenziu elektrických krájačov potravín .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.