Žemľovku: sladké pokušenie nielen pre deti

Sladká žemľovka je jedným z jedál, ktoré kedysi bývalo dosť bežnou súčasťou jedálnička. Predovšetkým sa pri jeho príprave spracovali prebytky pečiva, využilo sa aj momentálne dostupné ovocia a prípadné ďalšie prísady rozhodne nezaťažovali rozpočet.

Jablká sú ľahko dostupné a tiež lacné ovocie. Obsahujú vlákninu, ktorá je obsiahnutá hlavne v šupke. Majú nižšie obsah cukru a málo kalórií. Preto môžu toto ovocie zahrnúť do svojho jedálnička aj diabetici.

V tomto článku sme pre vás pripravili 3 skvelé recepty na sladké žemľovka. Veríme, že si na každej z nich pochutnáte.

Žemľovka s jablkami a tvarohom

INGREDIENCIE

  • 1 veka nakrájaná na plátky
  • 500 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 12 lyžíc krupicového cukru
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 8 nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 1 lyžička mletej škorice

na plnku

  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 50 g hrozienok namočených v rume tuzemáku

POSTUP

  1. Pripravíme tvarohovú plnku.
  2. Tvaroh rozotrieme s maslom, cukrom a žĺtkom.
  3. Pridáme vanilkový cukor a scedené hrozienka (tekutinu uchováme).
  4. V mise prošleháme mlieko so žĺtkami, pridáme 2 lyžice cukru a rozpustené maslo a opäť prošleháme.
  5. Do ochuteného mlieka postupne vkladáme plátky sendviča a necháme ich nasiaknuť.
  6. Rúru predhrejeme na 160 ° C.
  7. Menšie pekáčik vymažeme maslom a dno pokryjeme prvou vrstvou plátkov sendviča.
  8. Na ňu rozprestrieme všetky nastrúhané jablká, posypeme škoricou, 4 lyžicami cukru a pokryjeme ďalšou vrstvou sendviča.
  9. Na tú rozotrieme tvarohovú plnku, pokryjeme poslednou vrstvou navlhčené sendviča a pokvapkáme rumom z hrozienok.
  10. Dáme piecť do rúry asi na 45 minút.
  11. Medzitým z bielkov a šiestich lyžíc cukru ušľaháme pevný sneh na snehovú čiapku.
  12. Rozotrieme ho na upečenú žemľovku a ešte 5-8 minút necháme zapiecť v rúre.

Žemľovka s jablkami a tvarohom www.apetitonline.cz

Žemľovka s pudingom a jablkami

INGREDIENCIE

  • 1 veľká veka
  • 1 liter mlieka
  • 1 vajce
  • 4 ošúpané jablká
  • 1 puding vanilkový
  • 1 1/2 balenie vanilkového cukru
  • cukor kryštál podľa chuti
  • lyžička škorice
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

POSTUP

  1. Uvaríme si vanilkový puding z 0,5 l mlieka a 2-3 lyžicou cukru.
  2. Nastrúhame si jablká, ktoré zmiešame s vanilkovým cukrom. škoricou a lyžicou cukru.
  3. Veku si pokrájame na plátky a vložíme do väčšej nádoby vedľa seba (napr. Na pekáč).
  4. Do zvyšného mlieka pridáme jedno vajce, 1 lyžicu cukru, citrónovú kôru a rozmiešame.
  5. Zalejeme tým veku. Zapekaciu misu si vytrieme maslom.
  6. Do zapekacej misy naukladáme prvú polovicu namočené sendviča, na to pridáme nastrúhané jablká, polejeme uvareným pudingom.
  7. Nakoniec príde druhá polovica sendviča.
  8. Žemľovku dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry.
  9. Pečieme na 170 stupňov asi 25 minút.
  10. Pečieme kým povrch žemľovka nie je upečený do zlatohneda.
  11. Vychladnutú žemľovku pocukrujeme práškovým cukrom.

Žemľovka s pudingom a jablkami varime-doma.cz

Hrušková žemľovka z rožkov s vanilkovým prelivom

INGREDIENCIE

  • 5 ks starších rožkov
  • 3 zrelé hrušky, nakrájame na kúsky veľkosti sústa
  • 1/2 šálky krájaných mandlí
  • 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
  • 1/4 šálky mlieka
  • trocha medu alebo javorového sirupu
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • trocha mletej škorice
  • trocha muškátového orieška
  • trocha mletého zázvoru
  • trocha mletého klinčeka

na vanilkový krém

  • 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • trocha vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vymastíme si zapekaciu misu maslom.
  2. Dáme nakrájané rožky do pripravenej zapekacej misky a na ne kúsky hrušiek a krájané mandle.
  3. Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby boli pekne spojené.
  4. V malej miske rozšľaháme spolu smotanu, mlieko, javorový sirup (alebo med), vajcia, vanilku a korenia.
  5. Nalejeme túto zmes na rožky a hrušky.
  6. Zapekaciu misku naklonení, aby sa zmes rovnomerne rozliala ..
  7. Necháme takto naplnenú misu odpočívať pri izbovej teplote po dobu 15 minút, čo umožní, aby rožky nasali krém.
  8. Medzitým pripravíme vanilkový krém.
  9. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  10. Do malého hrnca dáme smotanu a vanilkový extrakt a dáme na platňu na strednú teplotu.
  11. Ohrejeme tesne pod bodom varu.
  12. Kým sa vanilkový krém zahrieva, rozšľaháme žĺtky, cukor, kukuričný škrob dohromady v stredne veľkej mise.
  13. Akonáhle je krém pripravený (objaví sa prvá malinké bubliny), veľmi pomaly nalejeme smotanovú zmes do žĺtkovej zmesi (za stáleho miešania).
  14. Potom vrátime všetko do rajnice a opäť zahrievame.
  15. Pokračujeme vo šľahanie, kým zmes nezhustne na krásny krém – k tomu dôjde, akonáhle sa zmes dostane takmer do bodu varu.
  16. Žemľovku dáme do rúry a pečieme po dobu asi 30-35 minút, až je pekne dozlatista.
  17. Necháme trochu vychladnúť, zalejeme krémom a môžete podávať.

Hrušková žemľovka z rožkov s vanilkovým prelivom zemlovka.cz

Do žemľovka sa väčšinou využívajú ľahko dostupné suroviny, predovšetkým ovocie a ďalšie bežné kuchynské suroviny, ktoré sa niekedy aj navzájom kombinujú.

Z ovocných náplní využívame väčšinou jablká, slivky, marhule, broskyne ale aj menej tradičné rebarbora alebo drobnejšie ovocie. Použiť možno aj mak alebo orechy.

Podarila sa žemľovka? Ak vám chutí tento typ múčnika, určite vyskúšajte ryžový nákyp, na ktorý sme pre vás pripravili recepty.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.