Zemiaky so syrom päťkrát inak

Na prípravu nie sú príliš zložité a pritom dokážu poskytnúť naozajstný chuťový zážitok.

O čom je reč? O zemiakoch.

Ak zemiaky doplníte strúhaným syrom a zapečiete, potom máte dokonalý obed alebo teplú večeru.

Předsvědčete sa sami a vyskúšajte niektorý z našich receptov na syrové zemiaky.

Zemiaky k zapekanie

Zapekať môžeme zemiaky varené aj surové, oboje nakrájané na plátky alebo nahrubo nastrúhané. Varené stačí zapekať oveľa kratšiu dobu, po zapečení sú zaručene mäkké a mäkšie konzistenciu si tiež udržiavajú aj po zapečení.

Surové zemiaky vyžadujú k prepečenia najmenej 45-50 minút, po upečení však bývajú chrumkavejšie. Pri príprave môžeme zvoliť aj kompromis, kedy zemiaky uvaríme do polomäkka.

Pred varením je nemusíme lúpať, môžeme ich uvariť v šupke a olúpať až po uvarení. Šúpeme iba staré zemiaky a zemiaky surové. Ani surové zemiaky, ktoré majú peknú šupku nemusíme lúpať, ale šupku musíme dôkladne umyť pod vodou kefkou.

Zemiaky môžeme zapekať takmer so všetkými druhmi syrov a podľa receptu alebo chuti je dopĺňať ďalšími ingredienciami.

Gratinované zemiaky so smotanou a syrom

Keď nie je čas na zdĺhavú prípravu obeda, potom prichádza na rad jednoduchý recept, akým sú napríklad aj zemiaky zapečené so smotanou a syrom. Toto jedlo ocenia tiež vegetariáni.

INGREDIENCIE:

  • zemiaky
  • maslo
  • 1 téglik sladkej smotany
  • 170 g tvrdého syra Ementál
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok

POSTUP:

  1. Zemiaky umyjeme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Zapekaciu misku vymažeme maslom a do nej navrstvíme nakrájané zemiaky.
  3. Osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok.
  4. Smotanu nalejeme do nádoby a pridáme do nej nastrúhaný syr a všetko nalejeme na zemiaky.
  5. Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia a dáme piecť zemiaky asi na 40 minút.

Hotový recept na zapečené zemiaky s tvrdým syrom

Zemiaky zapečené so šunkou a syrom

Recepty na syrové zemiaky môžeme doplniť aj zeleninou. Chutnú variantom je mäsitá červená paprika, ktorú doplníme šunkou.

INGREDIENCIE:

  • zemiaky
  • veľká červená paprika
  • šunka
  • soľ
  • korenie
  • údený syr
  • smotana
  • olej

POSTUP:

  1. Surové zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Papriku a šunku nakrájame na prúžky.
  3. Údený syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
  4. Zapekaciu misku vymažeme olejom a poukladáme zmesou zemiakov, papriky, syru a šunky.
  5. Všetko zalejeme smotanou.
  6. Dáme asi na 1 hodinu piecť do rúry na 180 ° C.

Hotový recept na zapečené zemiaky s hermelínom foodnetwork.com

Zapečené zemiaky s brokolicou a syrom

Brokolica je ideálny zeleninou k zapekanie. V spojení so zemiakmi a syrom bude tento pokrm chutiť výborne.

INGREDIENCIE:

  • 1 brokolica
  • 4 zemiaky
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • vajcia
  • 1 lyžica strúhanky
  • 1 lyžička masla
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 150 g tvrdého syra

POSTUP:

  1. Brokolicu rozoberieme na ružičky a zemiaky nakrájame na kúsky a spoločne ich v horúcej vode krátko povaríme a ihneď zcedíme a ochladíme.
  2. Zelenina by mala byť polomäkká.
  3. Pekáčik vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
  4. Brokolicu a zemiaky dáme do pekáča.
  5. Osolíme a okoreníme.
  6. V miske si rozmiešame smotanu s vajcom a pridáme nastrúhaný syr. Touto zmesou polejeme zeleninu v pekáčiku.
  7. Zapekáme v predhriatej rúre dozlatista.

Hotový recept na zapečené zemiaky s nivou a smotanou

Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a syrom

Jemné kuracie mäso a syr sú východiskovými prísadami jedla, ktoré môžete pripraviť na teplú večeru alebo ako ľahký obed.

INGREDIENCIE:

  • 500 g zemiakov
  • 500 g kuracieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 1 téglik sladkej smotany
  • 150 g syra Eidam
  • 100 g syru Niva
  • olej
  • grilovacie korenie

POSTUP:

  1. Zemiaky umyjeme a olúpeme a spoločne s cibuľou a paprikou nakrájame na kolieska.
  2. Pekáčik vymastíme olejom a dno poukladáme nakrájanými zemiakmi.
  3. Na zemiaky položíme plátky kuracieho mäsa, ktoré posypeme grilovacím korením a soľou.
  4. Na mäso navrstvíme cibuľu a papriku.
  5. Posledný bude vrstva zemiakov.
  6. Dáme piecť do rúry asi na 30 minút.
  7. Potom ešte zmes v pekáčiku zalejeme smotanou zmiešanou s nastrúhaným eidamom a nivou.
  8. Pečieme domäkka.

Hotový recept na zapečené zemiaky s tvrdým syrom

Zapečené zemiaky so slaninou a syrom

Anglická slanina sa vyrába z bravčového boku, ktorý je vykostený, preto neobsahuje rebrá ani chrupavky. Je vhodná na zapekanie, pretože pokrmu dodá svoju charakteristickú chuť.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg surových zemiakov
  • 200 g anglickej slaniny
  • 400 g syra Eidam
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej
  • korenie

POSTUP:

  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Osolíme a okoreníme.
  3. Pekáčik si vymastíme tukom a na dno poukladáme polovicu zemiakov.
  4. Na ne pridáme plátky slaniny a plátky syra.
  5. Poslednú vrstvu tvorí opäť zemiaky.
  6. Smotanu zmiešame s rozšľahaným vajcom a nalejeme na zemiaky v pekáčiku.
  7. Dáme zapiecť do rúry.

Hotový recept na zapečené zemiaky s syrečky a klobásou gimmesomeoven.com

K zemiakom sa hodia zapekacej omáčky, ktorými je prelievame.

Za najjednoduchšie sa dá považovať trochu mlieka, smotany alebo kyslej smotany, ktoré používame buď samostatne, alebo dochutené korením, horčicou či ďalšími koreniacimi prípravky.

Ďalšou vhodnou zapekacej omáčkou je dopredu uvarený bešamel z tuku, múky a mlieka alebo vývaru. Bešamel sa dá rôzne dochucovať a dochutenie môžeme použiť aj u zemiakov.

Aj zo samotného syra, zvlášť potom z niekoľkých druhov syrov, môžeme pripraviť syrovú omáčku ich rozpustením v mlieku alebo smotane a po dochutenie použiť na zapekanie.

V hubárskej sezóne si môžete pripraviť napríklad zapečené zemiaky s hubami . Ak sa vám nechce tak dlho čakať, potom možno použiť aj kupované šampiňóny.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.