Najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry. Chrumkavá lahôdka na 5 spôsobov

Tiež ste milovníci tejto opečené zeleniny?

Chrumkavé a poriadne okorenené kúsky miznú z taniera rýchlejšie ako mäso, ku ktorému sú podávané ako príloha?

Tak to sme na tom rovnako ako vy!

Dnes sa s vami podelíme o naše obľúbené recepty na pečené zemiaky, ktoré občas nahradia celé hlavné jedlo.

Cesnakové zemiaky so syrom

Hľadáte perfektnú prílohu na víkendový obed? Tieto epické zapekané zemiaky s parmezánom a cesnakovým maslom sú zvonku krásne chrumkavé a vo vnútri naopak skvele jemné. A pritom sa jedná o taký jednoduchý pokrm!

Ingrediencie

  • 1,5 kg baby červených zemiakov, umytých a pokrájaných na štvrtky
  • 1/4 šálky (60 ml) olivového oleja
  • 6 veľkých strúčikov cesnaku, jemne nasekaných alebo drvených
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica talianskeho korenia
  • 3/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky masla
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
  • 1/2 šálky chrumkavých kúskov slaniny (voliteľne)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Veľký plech na pečenie pomažte olivovým olejom a odložte nabok.
  3. Baby červené zemiaky predvarte vo vriacej vode cca 5 až 8 minút.
  4. Vo veľkej miske zmiešajte 1/4 šálky olivového oleja, cesnak, soľ, korenie, korenie a parmezán a premiešajte.
  5. Pridajte trochu viac olivového oleja, pokiaľ parmezán väčšinu absorboval.
  6. Predvarené zemiaky poriadne premiešajte s pripravenou zmesou, aby boli všetky rovnomerne obalené.
  7. Na pripravený plech rozložte zemiaky v jednej vrstve rezom dole.
  8. Vložte plech na spodný rošt rúry.
  9. Pečte zemiaky po dobu 25 minút (z toho ich po 15 minútach obráťte), kým nebudú na okrajoch hnedé a chrumkavé.
  10. Medzitým v mikrovlnke rozpustite maslo a zmiešajte ho s nasekanou petržlenovou vňaťou.
  11. Opečené zemiaky vyberte z rúry a pokvapkajte ich maslom s petržlenovou vňaťou.
  12. Pridajte kúsky slaniny, premiešajte, aby ste zemiaky dobre obalili, a ihneď podávajte.
  13. Užite si to!
Zemiaky z rúry so slaninou a petržlenovou vňaťou v mise.
www.eatwell101.com

Plnené zemiaky s brokolicou

Tento recept je ideálny ako príloha aj samostatný pokrm. Skvelé je pripraviť si pohostenie, kedy k nim budete servírovať rôzne dipy, z ktorých si môžu hostia vyberať.

INGREDIENCIA

  • 8 veľkých zemiakov na pečenie
  • 350 g ružičiek brokolice
  • 1 veľká jemne nasekaná cibuľa
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 šálky strúhaného čedaru
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/4 šálky mlieka
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 190°C.
  2. Potrite zemiaky lyžicou oleja a prepichnite ich nožom, aby z nich mohla odchádzať para.
  3. Pečte 1,5 hodiny do zmäknutia.
  4. Ponorte brokolicu do vriacej vody, kým nezmäkne (asi 5 min).
  5. Zlejte vodu a brokolicu prepláchnite.
  6. Nechajte usušiť a potom ju nahrubo nasekajte.
  7. Na panvici na lyžici oleja osmažte jemne posekanú cibuľu, až zmäkne (cca 10 min), potom na 2 minúty pridajte drvený cesnak.
  8. Odstavte z ohňa.
  9. Predpečené zemiaky nechajte trochu vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať.
  10. Zrežte pozdĺžne vrch zemiaka a opatrne vydlabajte vnútro.
  11. Vydlabané vnútro zemiakov zmiešajte s brokolicou, cibuľou a cesnakom, pridajte strúhaný syr, soľ a korenie.
  12. Premiešajte a zmesou naplňte vydlabané zemiaky.
  13. Pečte ďalších 30 minút.
  14. Na záver môžete každý zemiak ešte posypať trochou syra a nechať ho rozpiecť.
Plnené zemiaky syrom a brokolicou na zelenom tanieri.
www.myrecipes.com

Ultra chrumkavé pečené zemiakové klinky

Pripravte si chrumkavé korenené zemiakové hranolky na zdravší spôsob a to v rúre. Vzhľadom na to, že použite olivový olej, prospejú aj vášmu srdcu a nebudete tak musieť mať výčitky, že ste porušili svoju diétu.

Ingrediencie

  • 1 kg umytých zemiakov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžičky sušenej cibule
  • 1 lyžička morskej soli
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, voliteľne

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
  2. Rozkrojte každý zemiak pozdĺžne na polovicu, potom znova pozdĺžne na polovicu, aby vznikli štvrtiny, a potom každú časť rozkrojte znova pozdĺžne, aby ste vytvorili dva kliny (skončíte s 8 kliny na zemiakov; uistite sa, že sú približne rovnaké).
  3. Vložte nakrájané zemiaky do veľkej misy a zalejte ich horúcou vodou.
  4. Nechajte ich máčať 10 minút.
  5. Osušte zemiaky utierkou, ktorá nepúšťa vlákna.
  6. Na pripravený plech položte zemiaky a pokvapkajte ich olivovým olejom.
  7. Zasypte ich sušeným cesnakom, cibuľou, soľou a veľkým množstvom korenia.
  8. Prehadzujte, kým nie sú zemiaky rovnomerne obalené v oleji a korení, a potom ich na plechu rovnomerne usporiadajte.
  9. Pečte po dobu 30 minút a potom klinky otočte.
  10. Opäť ich rovnomerne usporiadajte a vráťte späť do rúry.
  11. Pečte, kým nie sú klinky krásne zlatisté a chrumkavé, čo je ďalších asi 25 až 30 minút.
  12. Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Pečené zemiakové klinky v pekáči s omáčkami.
www.cookieandkate.com

Ak vám nevadí si trochu zahrešiť, vyskúšajte aj naše recepty na vyprážané zemiaky .

Dvakrát pečené zemiaky so syrom

Nič neprekoná dobrý recept na dvakrát zapečené zemiaky a toto je jeden z tých najlepších! Podávajte ich s červeným vínom, dusenými hovädzími rebrami či lososom na grile.

Ingrediencie

  • 4 veľké zemiaky
  • 6 – 8 plátkov slaniny
  • ¼ šálky kyslej smotany
  • ½ šálky smotanového syra
  • ½ šálky mlieka
  • ½ šálky masla
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 1 šálka strúhaného čedaru
  • cibuľa

Postup

  1. Každý zemiak prepichnite vidličkou.
  2. Pečte zemiaky na plechu vyloženom papierom na pečenie na 200 stupňov do mäkka (cca 40 – 50 minút, záleží na veľkosti zemiakov).
  3. Slaninu nakrájajte na malé plátky a opražte na panvici.
  4. Vychladnuté zemiaky prekrájajte na polovice.
  5. Vydlabajte vnútro a vložte ich do misky.
  6. V zemiaku trochu vnútrajška ponechajte, aby udržal tvar.
  7. Do zemiakovej náplne pridajte maslo, kyslú smotanu a smotanový syr a premiešajte.
  8. Prilejte mlieko a pridajte soľ a korenie.
  9. Pridajte aj slaninu a pol šálky syra a premiešajte.
  10. Nakoniec pridajte cibuľu podľa chuti, začnite asi štvrtinou šálky.
  11. Zemiaky naplňte náplňou a na vrch pridajte zvyšok syra.
  12. Pečte pri 175 stupňoch po dobu 15 minút.
  13. Zemiaky podávajte s kyslou smotanou posypanou trochou soli.
Plnené zemiaky syrom na tanieri.
www.thekitchenmagpie.com

Výborné a zdravie výdatné zemiaky pripravíte aj v parnej rúre. V teste domácich konvektomatov sme si okrem ich hodnotenia spomenuli aj ich výhody.

Pečené zemiaky s mrkvou

Dokonalá pečená karamelizovaná zelenina s rozmarínom a medom sa ako príloha hodí takmer ku každému jedlu a vy ju budete chcieť pripravovať jednoducho stále!

Ingrediencie

Pečená zelenina

  • 500 g olúpanej mrkvy, pozdĺžne rozpolené, ak je hrubá
  • 500 g rozpolených baby zemiakov
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica medu alebo čistý javorový sirup
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička údené papriky
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu

Jogurtovo-medová omáčka

  • 1 šálka gréckeho jogurtu bez tuku
  • 1 a 1/2 lyžice medu

Postup

  1. Umiestnite rošt do spodnej tretiny vašej rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Veľký plech vyložte papierom na pečenie a ten potrite olivovým olejom.
  3. Mrkva a zemiaky dajte doprostred plechu.
  4. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a medom, potom posypte rascou, údenou paprikou, soľou a kajenským korením a premiešajte.
  5. Pečte, kým zelenina nie je krásne upečená a vo vnútri mäkká, asi 25 až 30 minút, v polovici pečenia premiešajte.
  6. Upečenú zeleninu posypte čerstvým rozmarínom.
  7. Zatiaľ čo sa zelenina pečie, pripravte si omáčku.
  8. V malej miske spoločne premiešajte grécky jogurt a med.
  9. Zeleninu preložte na servírovací tanier.
  10. Podávajte teplé s omáčkou.
Pečené zemiaky a mrkva s rozmarínom na tanieri,
www.wellplated.com

Zemiaky sa hodia ako príloha k množstvu pokrmov a nie každý preferuje pečené. Pre tých je tu článok okrem iného o príprave dusených či varených zemiakov .

Ako udržím zemiaky chrumkavé čo najdlhšie?

Keď pečiete zemiaky, všeobecne sa očakáva, že budú konzumované ihneď po vybratí z rúry. Existujú však aj situácie, kedy sa vám nepodarí všetky zemiaky hneď zjesť a vy potom premýšľate, ako ich udržať dostatočne chrumkavé po celú dobu. Spôsoby sa líšia podľa toho, ako dlho chcete zemiaky udržať chrumkavé.

Udržanie chrumkavých zemiakov na krátku dobu

Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je nechať ich v rúre na jednom z najnižších teplotných nastavení. Udržiavaním zemiakov v rúre sa môžete uistiť, že ich vonkajšok zostane chrumkavý, a dokonca ešte zosilní jeho chrumkavosť vďaka horúčave v rúre. V ideálnom prípade by mala byť rúra nastavená na najnižší možný stupeň ohrevu. Tým zaistíte, že zemiaky neskončia prevarením a spálením. Keď zemiaky necháte v rúre dlhšie ako hodinu alebo dve, skončí to tým, že sa začnú zase piecť, čím sa zmení ich štruktúra, chuť a vzhľad.

Chrumkavé zemiaky aj na cestách

Na cestu môžete použiť alobal na udržanie teploty jedla , ale musíte si nechať dostatok priestoru pre únik stúpajúcej pary. Je síce pravdepodobné, že sa na pečené zemiaky dostane kondenzácia a zemiaky stratia trochu tepla, ale mali by si zachovať väčšinu svojej krehkosti. Alobal použite na väčšinu nádoby so zemiakmi, ale nechajte si aspoň dve strany otvorené, aby mohla unikať para . Otvory by nemali byť príliš veľké, inak stratíte viac tepla, než chcete, ale tiež by nemali byť príliš malé, pretože by to viedlo k zachyteniu pary. Keď však dorazíte do cieľa, mali by ste mať prístup k miestu, kde môžete zemiaky znova ohriať.

Ohrievanie zemiakov

Pokiaľ ide o ohrievanie zemiakov, nikdy by ste nemali používať mikrovlnnú rúru, ak chcete zachovať ich chrumkavosť. Vždy, keď je to možné, použite rúru.

A na aké spôsoby zemiaky najradšej pripravujete vy? Napíšte nám do komentárov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.