Tiež milujete pečené zemiaky?
Chrumkavé a poriadne okorenené kúsky miznú z taniera rýchlejšie, než hlavné jedlo, ku ktorému sú podávané ako príloha?
Tak to sme na tom rovnako ako vy! Po pečených zemiakoch sa môžeme utĺcť a dnes sa s vami podelíme o naše obľúbené recepty na túto skvelú prílohu, ktorá občas nahradí celé hlavné jedlo.
Pečené zemiaky v šupke
INGREDIENCIE na 1 porciu
- 1 stredný zemiak na pečenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 lyžice masla
- 1/4 šálky strúhaného syra
POSTUP
- Predhrejte rúru na 150 ° C. Zemiak očistite a prepichnite ju na niekoľkých miestach nožom alebo vidličkou. Potrite olivovým olejom a soľou.
- Pečte asi 90 minút do zmäknutia a zlatohnedej farby. Na opečenú zemiak umiestnite maslo a posypte obľúbeným strúhaným syrom.

Objavte podobné tipy
Plnené pečené zemiaky s brokolicou
INGREDIENCIE
- 8 veľkých zemiaky na pečenie
- 350 g ružičiek brokolice
- 1 veľká jemne nasekaná cibuľa
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky mlieka
- soľ, korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 ° C. Potrite zemiaky lyžicou oleja a prepichnite je nožom, aby z nič mohla odchádzať para.
- Pečte 1,5 hodiny do zmäknutia. Ponorte brokolicu do vriacej vody, kým nezmäkne (asi 5 min). Zlejte vodu a brokolicu prepláchnite. Nechajte usušiť a potom ju nahrubo nasekajte.
- Na panvici na lyžici oleja osmažte jemne sekanou cibuľu, až zmäkne (cca 10 min.), Potom na 2 minúty pridajte drvený cesnak. Odstavte z ohňa.
- Predpečené zemiaky nechajte trochu vychladnú, aby sa s nimi dalo pracovať. Zrežte pozdĺžne vršok zemiaky a opatrne vydlabte vnútro.
- Vydlabané vnútrajšky zemiakov zmiešajte s brokolicou, cibuľou a cesnakom, pridajte strúhaný syr, soľ a korenie. Premiešajte a zmesou naplňte vydlabané zemiaky. Pečte ďalších 30 minút.
- Na záver môžete každú zemiak ešte posypať trochou syra a nechať ho rozpiecť.

Pečené zemiaky v rúre s tymiánom
INGREDIENCIE
- 700 g zemiakov na pečenie
- 2 lyžice čerstvého tymianu
- 2 lyžice olivového oleja + trocha na plech
- hrubá soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 ° C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké plátky.
- V mise zmiešajte zemiaky, olivový olej a tymián. Posypte korením a soľou a dôkladne premiešajte.
- Dostatočne veľký plech vymažte olejom a poskladajte na neho plátky zemiakov.
- Pečte približne 30 minút, až budú mať zemiaky zlatohnedú farbu a budú miestami do chrumkava.

Zemiaky sa hodí ako príloha k množstvu pokrmov a nie každý preferuje pečené. Pre tých je tu článok okrem iného o príprave dusených či varených zemiakov .
K plneným pečeným zemiakom sa výborne hodí ako príloha čerstvý zeleninový šalát.