Už vás nebaví stále ako prílohu predkladať zemiakovú kašu?
Potom vyskúšajte šťouchané zemiaky .
Ich príprava nie je o nič zložitejšie a chutia znamenite. Zvlášť, keď je ochutíte smaženú cibuľkou.
Šťouchané zemiaky ako príloha
Šťouchané zemiaky môžeme podávať ku všetkým mäsovým jedlám pečeným, opekanými aj vyprážaným. Výborne sa hodí aj k mäsovým jedlám duseným s prírodnou šťavou, bez prívarky. Rovnako tak sa hodí aj jedlám bezmasým, pripraveným zo zeleniny, syrov alebo húb.
Šťouchané zemiaky sa kedysi podávali i k jednoduchým vodovým polievkam , napríklad cesnačke alebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou slúžili ako samostatný hlavný chod. Je len na nás, ako je dnes využijeme a na čo ich budeme podávať.
šťouchané zemiaky varené v šupke
Uvarte zemiaky v šupke a doplňte ich smaženú cibuľkou. Získate vynikajúci prílohu k mäsu, na ktorej si určite pochutnáte. Poradíme vám, ako na to.
INGREDIENCIE:
- zemiaky
- soľ
- cibuľa
- prípadne cesnak
- tuk – olej, maslo, masť, rozpustená slanina
POSTUP:
- Vezmeme zemiaky v šupke a poriadne ich umyjeme a zbavíme špiny.
- Zemiaky v šupke uvaríme domäkka.
- V kastróle rozpustíme tuk a na ňom osmažíme cibuľku.
- Pridáme uvarené zemiaky, ktoré sme rozšťouchali Drvič alebo Drvič na zemiaky. K stláčanie môžeme použiť aj vidličku.
- Účelom je vytvoriť hmotu s kúskami zemiakov.
- Môžeme pridať aj cesnak a zelené bylinky – pažítku alebo petržlenovú vňať, ktorými nešetríme.
- Dochutíme soľou a prípadne i rascou. Možno použiť tiež majoránku, oregano.

Objavte podobné tipy
šťouchané zemiaky z varených olúpaných zemiakov
Najčastejšie a najrýchlejší príprava šťouchaných zemiakov je, keď je olúpeme a uvaríme. Získame zdravú prílohu, ktorú môžeme ešte rôzne ochutiť.
INGREDIENCIE:
- zemiaky
- soľ
- rasca
- prípadne kocka masoxu
- korenie alebo bylinky
POSTUP:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej vode, do ktorej sme pridali rascu alebo tiež kocku masoxu.
- Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky roztlačíme alebo roztlačíme a omastíme maslom alebo masťou alebo zjemníme smotanou.
- Môžeme pridať rôzne ďalšie prísady:
- Cibuľa: Olúpanú cibuľu varíme spoločne s zemiaky a spoločne s nimi ju tiež roztlačíme. Ak máme radšej cibuľu osmaženú, tak ju orestujeme dozlata na tuku a vmiešame do zemiakov až pri dokončovaní.
- Lahôdková cibuľka: Drobné lahôdkovej cibuľky pridávame do hotových zemiakov jemne pokrájané a to aj s vňaťou.
- Pór: Miesto cibule môžeme s zemiaky povariť i jemne nakrájaný pór.
- Cesnak: Cesnak varíme buď spoločne so zemiakmi alebo ho do zemiakov pridáme prelisovaný až pri konečnej úprave, tak bude jeho chuť ešte výraznejší.
- Pažítka či petržlenová vňať: Obe tieto bylinky sa do šťouchaných zemiakov veľmi hodí, ale nesmieme šetriť na ich množstvo.
- Koreňová zelenina: Predovšetkým mrkvu alebo zeler môžeme variť spoločne s zemiaky a spoločne s nimi roztlačiť. Obe zeleniny dodajú chuť, mrkva naviac aj farbu.
- Špenát: Pre mimoriadne odlišnú farbu môžeme spoločne s zemiaky variť aj listový špenát a spoločne potom roztlačiť.
- Kapusta: Kyslá alebo sterilizované kapusta pokrájanú na menšie kúsky pridávame až do uvarených zemiakov. Ak by sa nám zdalo príliš tvrdé, tak ich môžeme vopred trochu podusiť a dochutiť.
- Jablká: Do šťouchaných zemiakov sa hodí aj jablká a to skôr kyslejšie chuti, ktorá na rezance nastrúhaná vmiešame do zemiakov pri dokončení.

Aby porcie pôsobili na tanieriku úhľadne, tak hotové šťouchané zemiaky natlačíme do vodou vypláchnutého formičky alebo naberačky a vyklopíme na tanier.
Takto upravovať môžeme zemiaky varené v šupke aj olúpané. Milujete zemiaky na všetky spôsoby? Skúste sa inšpirovať našimi ďalšími receptami.