Zemiaky na šťouchačku sú výbornou a jednoduchou prílohou

Už vás nebaví stále ako prílohu predkladať zemiakovú kašu?

Potom vyskúšajte šťouchané zemiaky .

Ich príprava nie je o nič zložitejšie a chutia znamenite. Zvlášť, keď je ochutíte smaženú cibuľkou.

Šťouchané zemiaky ako príloha

Šťouchané zemiaky môžeme podávať ku všetkým mäsovým jedlám pečeným, opekanými aj vyprážaným. Výborne sa hodí aj k mäsovým jedlám duseným s prírodnou šťavou, bez prívarky. Rovnako tak sa hodí aj jedlám bezmasým, pripraveným zo zeleniny, syrov alebo húb.

Šťouchané zemiaky sa kedysi podávali i k jednoduchým vodovým polievkam , napríklad cesnačke alebo s trochou osmažené slaniny a zeleninou slúžili ako samostatný hlavný chod. Je len na nás, ako je dnes využijeme a na čo ich budeme podávať.

šťouchané zemiaky varené v šupke

Uvarte zemiaky v šupke a doplňte ich smaženú cibuľkou. Získate vynikajúci prílohu k mäsu, na ktorej si určite pochutnáte. Poradíme vám, ako na to.

INGREDIENCIE:

  • zemiaky
  • soľ
  • cibuľa
  • prípadne cesnak
  • tuk – olej, maslo, masť, rozpustená slanina

POSTUP:

  1. Vezmeme zemiaky v šupke a poriadne ich umyjeme a zbavíme špiny.
  2. Zemiaky v šupke uvaríme domäkka.
  3. V kastróle rozpustíme tuk a na ňom osmažíme cibuľku.
  4. Pridáme uvarené zemiaky, ktoré sme rozšťouchali Drvič alebo Drvič na zemiaky. K stláčanie môžeme použiť aj vidličku.
  5. Účelom je vytvoriť hmotu s kúskami zemiakov.
  6. Môžeme pridať aj cesnak a zelené bylinky – pažítku alebo petržlenovú vňať, ktorými nešetríme.
  7. Dochutíme soľou a prípadne i rascou. Možno použiť tiež majoránku, oregano.
Hotový recept na šťouchané zemiaky varené v šupke

šťouchané zemiaky z varených olúpaných zemiakov

Najčastejšie a najrýchlejší príprava šťouchaných zemiakov je, keď je olúpeme a uvaríme. Získame zdravú prílohu, ktorú môžeme ešte rôzne ochutiť.

INGREDIENCIE:

  • zemiaky
  • soľ
  • rasca
  • prípadne kocka masoxu
  • korenie alebo bylinky

POSTUP:

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej vode, do ktorej sme pridali rascu alebo tiež kocku masoxu.
  2. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky roztlačíme alebo roztlačíme a omastíme maslom alebo masťou alebo zjemníme smotanou.
  3. Môžeme pridať rôzne ďalšie prísady:
  4. Cibuľa: Olúpanú cibuľu varíme spoločne s zemiaky a spoločne s nimi ju tiež roztlačíme. Ak máme radšej cibuľu osmaženú, tak ju orestujeme dozlata na tuku a vmiešame do zemiakov až pri dokončovaní.
  5. Lahôdková cibuľka: Drobné lahôdkovej cibuľky pridávame do hotových zemiakov jemne pokrájané a to aj s vňaťou.
  6. Pór: Miesto cibule môžeme s zemiaky povariť i jemne nakrájaný pór.
  7. Cesnak: Cesnak varíme buď spoločne so zemiakmi alebo ho do zemiakov pridáme prelisovaný až pri konečnej úprave, tak bude jeho chuť ešte výraznejší.
  8. Pažítka či petržlenová vňať: Obe tieto bylinky sa do šťouchaných zemiakov veľmi hodí, ale nesmieme šetriť na ich množstvo.
  9. Koreňová zelenina: Predovšetkým mrkvu alebo zeler môžeme variť spoločne s zemiaky a spoločne s nimi roztlačiť. Obe zeleniny dodajú chuť, mrkva naviac aj farbu.
  10. Špenát: Pre mimoriadne odlišnú farbu môžeme spoločne s zemiaky variť aj listový špenát a spoločne potom roztlačiť.
  11. Kapusta: Kyslá alebo sterilizované kapusta pokrájanú na menšie kúsky pridávame až do uvarených zemiakov. Ak by sa nám zdalo príliš tvrdé, tak ich môžeme vopred trochu podusiť a dochutiť.
  12. Jablká: Do šťouchaných zemiakov sa hodí aj jablká a to skôr kyslejšie chuti, ktorá na rezance nastrúhaná vmiešame do zemiakov pri dokončení.
Hotový recept na šťouchané varené zemiaky bez šupky

Aby porcie pôsobili na tanieriku úhľadne, tak hotové šťouchané zemiaky natlačíme do vodou vypláchnutého formičky alebo naberačky a vyklopíme na tanier.

Takto upravovať môžeme zemiaky varené v šupke aj olúpané. Milujete zemiaky na všetky spôsoby? Skúste sa inšpirovať našimi ďalšími receptami.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.