Zemiakové rezne – skúste netradičné avšak znamenitý pokrm

Áno, aj zo zemiakov je možné urobiť rezne.

Nevyrovnajú sa však tým masovým, ani to nie je žiadne diétne jedlo.

Recepty na zemiakové rezne patrí k receptom, ktorým hovoríme úsporné.

Môže nastať deň, keď chceme trochu znížiť kuchynský rozpočet alebo nevieme, čo variť a potom sa podobné recepty hodí.

Zemiakové rezne s vajcom

Zemiaky sa často používajú ku všetkým jedlám. Aj športovci zistili, že sú veľmi vhodné do diét, kvôli svojim nutričným hodnotám. Obsahujú menej sušiny než obilniny a teda majú menšiu energetickú hodnotu .

INGREDIENCIE:

  • 1 kg väčších zemiakov, olúpaných
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia, rozšľahané
  • 300 g strúhanky
  • olej na vyprážanie
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Zemiaky nakrájame na plátky hrubé asi 0,5-1 cm.
  2. Prepláchneme je, osušíme a osolíme.
  3. Postupne ich obalíme v múke, v prošlehaných vajciach av strúhanke.
  4. Zemiaky postupne vkladáme do vyššej vrstvy dobre rozpáleného oleja a smažíme ako rezne.

zemiakové rezne

zdroj : idahopotato.com

zemiaky mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, zdravé kosti.

Taky jsou výborným zdrojem pro děti pro svůj obsah minerálních látek a vitamínů.

Jedním z významných vitamínů je vitamín C, který se vařením ničí, ale i tak zůstane nějaký podíl.

Ve slupce brambor se nachází další vitamín B a kyselina listová – která má výborné účinky na krvetvorbu nebo zdravý vývoj plodu.

Taky obsah draslíku má výborné účinky na srdce.

Zemiakové rezne z varených zemiakov

Čo s zemiaky, ktoré nám ostali od obeda? Predsa je nevyhodíme, môžeme pripraviť chutné jedlo, ktoré môžeme podávať ako hlavný chod sa skvelým dipom alebo zeleninovým šalátom.

INGREDIENCIE:

  • 500 g varených zemiakov
  • 1 lyžička sekanej petržlenovej vňate
  • 3 žĺtky
  • štipka soli a korenia
  • 2 vajcia
  • strúhanka
  • hladká múka
  • olej na vyprážanie

POSTUP:

  1. Olúpané studenej zemiaky prepasírujeme, spojíme žĺtky, osolíme, okoreníme a dochutíme petržlenovou vňaťou.
  2. Vypracujeme cesto.
  3. Z cesta vykrajujeme 6 rovnakých dielov, z každého potom tvoríme mokrou rukou placky o veľkosti rezňov, asi na prst silné.
  4. Obalíme ich v múke, v osolených, rozšľahaných vajciach av strúhanke.
  5. Smažíme je v malom množstve tuku, z oboch strán, dozlatista.

Zemiakové rezne z varených zemiakov

zdroj : apetitonline.cz

Netradičné rezne zo zemiakov a karfiolu

Ich príprava nezaberie príliš času a je pomerne jednoduchá.

Navyše pridaním karfiolu budú rezne jemnej a lahodnej chuti a budú chutiť skvele so zeleninovým šalátom.

INGREDIENCIE:

  • 250 g zemiakov
  • 250 g karfiolu
  • 1 vajce
  • soľ a korenie
  • petržlenová vňať, pažítka

na obalenie

  • hladká múka
  • strúhanka
  • 2 vajíčka

POSTUP:

  1. Zemiaky a karfiol uvaríme v osolenej vode.
  2. Precedíme a necháme vychladnúť.
  3. Potom roztlačíme, pridáme postupne všetky uvedené ingrediencie.
  4. Potom si vytvoríme placky a smažíme na oleji.
  5. Pri servírovaní sypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Netradičné rezne zo zemiakov a karfiolu

zdroj : blissfulbasil.com

Zemiakov, ktoré sa zvyčajne podávajú k rezňom ako príloha, je v tomto jedle už dosť.

Iba veľkým jedákom pridáme trochu zemiakov navyše alebo im z zemiakov uvarených spoločne s tými na cesto urobíme trochu jednoduchého zemiakového šalátu s prevahou zeleniny a ľahší zálievkou zo kyslej smotany alebo jogurtu.

Inak ako príloha k tomuto jedlu stačí dusená zelenina. V prvom rade sa samo ponúka dusené kapustu sladké i kyslá alebo kapustovej šaláty.

Výborný je aj dusený špenát. Okrem týchto dvoch zelenín to môže byť akákoľvek dusená zelenina alebo zeleninová zmes.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.