Áno, aj zo zemiakov je možné urobiť rezne.
Nevyrovnajú sa však tým masovým, ani to nie je žiadne diétne jedlo.
Recepty na zemiakové rezne patrí k receptom, ktorým hovoríme úsporné.
Môže nastať deň, keď chceme trochu znížiť kuchynský rozpočet alebo nevieme, čo variť a potom sa podobné recepty hodí.
Zemiakové rezne s vajcom
Zemiaky sa často používajú ku všetkým jedlám. Aj športovci zistili, že sú veľmi vhodné do diét, kvôli svojim nutričným hodnotám. Obsahujú menej sušiny než obilniny a teda majú menšiu energetickú hodnotu .
INGREDIENCIE:
- 1 kg väčších zemiakov, olúpaných
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia, rozšľahané
- 300 g strúhanky
- olej na vyprážanie
- soľ a korenie
POSTUP:
- Zemiaky nakrájame na plátky hrubé asi 0,5-1 cm.
- Prepláchneme je, osušíme a osolíme.
- Postupne ich obalíme v múke, v prošlehaných vajciach av strúhanke.
- Zemiaky postupne vkladáme do vyššej vrstvy dobre rozpáleného oleja a smažíme ako rezne.

zdroj : idahopotato.com
zemiaky mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, zdravé kosti.
Taky jsou výborným zdrojem pro děti pro svůj obsah minerálních látek a vitamínů.
Jedním z významných vitamínů je vitamín C, který se vařením ničí, ale i tak zůstane nějaký podíl.
Ve slupce brambor se nachází další vitamín B a kyselina listová – která má výborné účinky na krvetvorbu nebo zdravý vývoj plodu.
Taky obsah draslíku má výborné účinky na srdce.
Objavte podobné tipy
Zemiakové rezne z varených zemiakov
Čo s zemiaky, ktoré nám ostali od obeda? Predsa je nevyhodíme, môžeme pripraviť chutné jedlo, ktoré môžeme podávať ako hlavný chod sa skvelým dipom alebo zeleninovým šalátom.
INGREDIENCIE:
- 500 g varených zemiakov
- 1 lyžička sekanej petržlenovej vňate
- 3 žĺtky
- štipka soli a korenia
- 2 vajcia
- strúhanka
- hladká múka
- olej na vyprážanie
POSTUP:
- Olúpané studenej zemiaky prepasírujeme, spojíme žĺtky, osolíme, okoreníme a dochutíme petržlenovou vňaťou.
- Vypracujeme cesto.
- Z cesta vykrajujeme 6 rovnakých dielov, z každého potom tvoríme mokrou rukou placky o veľkosti rezňov, asi na prst silné.
- Obalíme ich v múke, v osolených, rozšľahaných vajciach av strúhanke.
- Smažíme je v malom množstve tuku, z oboch strán, dozlatista.

zdroj : apetitonline.cz
Netradičné rezne zo zemiakov a karfiolu
Ich príprava nezaberie príliš času a je pomerne jednoduchá.
Navyše pridaním karfiolu budú rezne jemnej a lahodnej chuti a budú chutiť skvele so zeleninovým šalátom.
INGREDIENCIE:
- 250 g zemiakov
- 250 g karfiolu
- 1 vajce
- soľ a korenie
- petržlenová vňať, pažítka
na obalenie
- hladká múka
- strúhanka
- 2 vajíčka
POSTUP:
- Zemiaky a karfiol uvaríme v osolenej vode.
- Precedíme a necháme vychladnúť.
- Potom roztlačíme, pridáme postupne všetky uvedené ingrediencie.
- Potom si vytvoríme placky a smažíme na oleji.
- Pri servírovaní sypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

zdroj : blissfulbasil.com
Zemiakov, ktoré sa zvyčajne podávajú k rezňom ako príloha, je v tomto jedle už dosť.
Iba veľkým jedákom pridáme trochu zemiakov navyše alebo im z zemiakov uvarených spoločne s tými na cesto urobíme trochu jednoduchého zemiakového šalátu s prevahou zeleniny a ľahší zálievkou zo kyslej smotany alebo jogurtu.
Inak ako príloha k tomuto jedlu stačí dusená zelenina. V prvom rade sa samo ponúka dusené kapustu sladké i kyslá alebo kapustovej šaláty.
Výborný je aj dusený špenát. Okrem týchto dvoch zelenín to môže byť akákoľvek dusená zelenina alebo zeleninová zmes.