Pri veľkonočných sviatkoch by sme mali využiť príležitosť a pripraviť si prvé šaláty z čerstvej jarnej zeleniny.
V ponuke už je hlávkový šalát, reďkovky, jarná cibuľka, hocikde i kaleráby. Šaláty pripravené zo surovej zeleniny potom podľa chuti doplníme ďalšie zeleninou a do lahodnej chuti upravenými zálievkami.
Podávame je buď k hlavným jedlám alebo samostatne ako vitamínovou jarný posilu. Skúste si ten najlepší výber v nasledujúcich receptoch.
Jarný šalát z pečenej tekvice a červenej repy s jablkami
Máte chuť na šalát sladko-slanej chuti s použitím čerstvé i pečené zeleniny a aromatického syra? Skúste ochutnať šalát s pečené tekvice a repy.
INGREDIENCIE
- 3 stredne veľké červené repy
- polovica maslovej tekvice alebo tekvice hokkaido
- 1 červené jablko
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia červená cibuľa
- hrsť zeleného listového šalátu podľa vlastnej voľby
- 1 lyžička hrozienok
- polovica balíčka balkánskeho / feta syra
- olivový olej
- ocot
- korenie a soľ na dochutenie
POSTUP
- V rúre upečieme cviklu potretú olivovým olejom, soľou a prelisovaným cesnakom, pečieme asi 30 minút.
- Zhruba deset minut před dopečením řepy přidáme stejně upravenou dýni a upečeme do změknutí.
- Keď pečená zelenina vychladne, nakrájame ju na kúsky a zmiešame s ostatnými ingredienciami.
- Postupujeme opatrne, aby zelenina zachovala tvar a syr sa nerozpadol.
- Nakoniec dochutíme octom a olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti.
jimechytre.cz
Objavte podobné tipy
Zelerový šalát s jablkami
INGREDIENCIE
- 200 g zeleru
- 1 veľké jablko
- šťava z 1 citróna
- štipka cukru a soli
POSTUP
- Zeler nakrájame najemno najprv na tenké plátky a potom na jemné rezančeky.
- Potom dekoratívne napoly ošúpeme jablko a nakrájame ich na jemné plátky.
- Premiešame s zelerom.
- Ľahko ocukrujeme, osolíme a pokvapkáme citrónom.
- Môžeme podávať k pečenému bravčovému mäsu.
prima.iprima.cz
Jarný mrkvový šalát s orechmi
INGREDIENCIE
- 3 stredné mrkvy
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 lyžice šťavy z citróna
- 1 lyžička medu
- 2 polievkové lyžice vlašských orechov
POSTUP
- Mrkva umyjeme, oškrabeme a nastrúhame najemno.
- Pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a med a poriadne vymiešame.
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme.
- Potom vmiešame orechy.
- Podávame najlepšie chladené.
einfachdelicious.blogspot.com
Jarný uhorkový šalát s reďkovkami
INGREDIENCIE
- zväzok malých čerstvých reďkoviek
- 1 šalátová uhorka
- šalát lollo rosso
- extra panenský olivový olej
- 1 lyžička citrónovej šťavy
POSTUP
- Reďkovky a uhorku dôkladne umyjeme, okrájíme konce a nakrájame na tenké plátky.
- Šalát podľa potreby preperieme, dôkladne vysušíme a natrháme na menšie trsy.
- Všetko zmiešame vo veľkej mise, pridáme lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu.
- Podávame vychladené.
ireceptar.cz
Jarný paradajkový šalát s bazalkou a tekvicovými semienkami
INGREDIENCIE
- 10 stredných paradajok
- tekvicové semienka – lepšie budú chutiť opražená
- bazalkové listy
- chlebové krutóny (najlepšie z tekvicového chleba)
- olivový olej
- balsamico ocot alebo redukciu
- soľ, korenie
POSTUP
- Paradajky nakrájame a dáme do misy.
- Pridáme tekvicové semienka, natrhané bazalkové listy, zalejeme olivovým olejom.
- Dochutíme soľou a korením, balsamico
- Môžeme doplniť krutónmi z chleba.
receptyzpostele.cz
Všetky ponúkané recepty môžeme dopĺňať celozrnným pečivom, alebo domácim chlebom.