Na vonkajšom i domácim grile sa samozrejme najčastejšie opeká mäso všetkých druhov a foriem. Okrem mäsa sa potom na grile objavuje údenina či syry.
Grilovať môžeme ale aj zeleninu a preto pre spestrenie aj pre trochu toho zdravšieho stravovania neuškodí vyskúšať si recepty na grilovanú zeleninu, prípadne ich doplniť vlastnými nápadmi.
Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 4 skvelé recepty na grilovanú zeleninu. Budete sa oblizovať.
Grilovaná zelenina s dresingom z pečeného cesnaku
INGREDIENCIE
v ľubovoľnom množstve
- špargľa
- čakanka
- cuketa
- paprika
- paradajky
- huby
- olivový olej
- čerstvá citrónová šťava
- petržlenová vňať
- bazalka
- rozmarín
- soľ
- petržlen
na dresing
- cesnak
- 2 ks žĺtkov
- čerstvá citrónová šťava
- olivový olej
- soľ
POSTUP
- Celú paličku cesnaku rozkrojíme napoly.
- Pripravíme si alobal, na ktorý nasypeme soľ, pokvapkáme ho olivovým olejom.
- Potom na neho položíme cesnak okrojenou častí dole, zabalíme a dáme piecť na gril.
- Z špargle odkrojíme tvrdé konca, čakanku rozkrojíme napoly, papriku zbavíme semien a rozštvrtíme ,.
- Cuketu nakrájame na plátky, paradajky rozpolíme.
- Všetku zeleninu osolíme a okoreníme a vložíme spolu s hubami na gril.
- Na dno misy nasypeme soľ, korenie, nakrájanú petržlenovú vňať, bazalku a rozmarín.
- Potom pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
- Orestovanou zeleninu obalíme v zmesi, ktorú sme si pripravili v mise.
- Pripravíme dresing.
- Z grilu vyberieme upečený cesnak, jednotlivé strúčiky olúpeme a spolu s olivovým olejom a soľou rozdrvíme v mažiari.
- Potom rozotrený cesnak preložíme do misy a pridáme k nemu dva žĺtky, citrónovú šťavu a korenie.
- Postupne prilievame olivový olej a vyšľaháme do dressingu.
fresh.iprima.cz
Objavte podobné tipy
Pečená koreňová zelenina na grile s kozím syrom
INGREDIENCIE
- 350 g mrkvy
- 350 g paštrnáku
- 350 g červenej repy
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 8 vetvičiek tymiánu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 200 g kozieho syra
POSTUP
- Všetku zeleninu najprv umyjeme a olúpeme.
- Mrkvu a paštrnák nakrájame pozdĺžne ak sú príliš veľké, repu na polovicu a dáme do misy.
- Z oleja, octu, soli a korenia si v miske rozmiešame zálievku, ktorú prilejeme nakrájanú zeleninu a všetko dobre premiešame.
- Dáme na plech, rozložíme tymián, posypeme cukrom a poukladáme kozím syrom.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na grile pri 200 ° C asi 25 minút, kým zelenina nezmäkne a nezozlátne.
www.taste.com.au
Marinované grilovaná zelenina
INGREDIENCIE
- použijeme zeleninu vhodnú na gril (paradajky, papriky, špargľa, čakanku, huby, cibuľu …)
- 3 lyžice oleja (najlepšie olivového)
- 5 strúčikov cesnaku (prelisovať)
- čerstvá bazalka a petržlenová vňať (najemno nasekať)
- cibule (najemno nakrájať)
- citrónová šťava
- soľ
POSTUP
- Zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženú v marináde.
- Potom grilujeme.
- Grilovanú zeleninu môžeme pokvapkať zálievkou z nasledujúcich ingrediencií:
- Olivový olej, ocot balsamico, čerstvá bazalka a petržlenová vňať (nasekať), cesnak (prelisovať), ak máte radi ostré, môžete pridať aj chilli papričku, soľ
www.receptnajidlo.cz
Grilovaná toskánska zelenina s parmezánom
INGREDIENCIE
- 4 mladší cukety
- 3 červenej a žltej papriky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 100 g parmezánu
- možné pridať čerstvé bylinky – petržlen, bazalku
POSTUP
- Predhrejte rúru s grilom na teplotu 180 ° C
- Cukety umyte a nakrájajte na kolieska
- Papriky umyte, očistite a nakrájajte na stredne tenké pásiky.
- Zeleninu premiešajte s olivovým olejom
- Zmes zeleniny kladieme na alobal a zabalíme do balíčka
- Grilujeme v rúre pri teplote 220 ° C asi 20 minút.
- Alobal uvoľníme a dopečieme na grile ešte 10 minút.
- Grilovanú zeleninu posypeme jemne strúhaným parmezánom.
www.kraftrecipes.com
Jestliže zeleninu nepodáváme jako přílohu ke grilovaným masům, ale jako samostatné grilované jídlo, pak ji doplňujeme většinou jen kouskem pečiva.
Ten je rozhodně lepší, když se alespoň chvíli rovněž opeče na grilu. Chuť grilované zeleniny určitě vylepší některá ze studených omáček připravených z jogurtu či majonézy nebo oblíbené dipy z různých surovin a tím také různých chutí, do kterých zeleninu namáčíme.