Zelenina na grile alebo chutné a zdravé recepty, ktoré si zamilujete!

Grilovať nemusíte len mäso!

Čo vyskúšať napríklad papriky, baklažány či špargľu a to pripravené tak, že si na mäso ani nespomeniete?

Na inšpiráciu sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu.

Budete sa oblizovať!

Zelenina z grilu s omáčkou Chimichurri

Ľahká argentínska omáčka Chimichurri dodáva dymovej grilovanej zelenine delikátnu chuť cesnaku a byliniek. Vyberte si akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi, jednoducho ju dochuťte olivovým olejom, soľou a čiernym korením a potom pridajte lyžicu Chimichurri omáčky. Dobrú chuť!

Ingrediencie

Na omáčku Chimichurri:

  • 1 šálka čerstvých listov petržlenu
  • 1/4 šálky čerstvých listov koriandra
  • 1/4 šálky čerstvých listov oregana
  • 1/3 šálky nahrubo nasekanej červenej cibule alebo šalotky
  • 3 lisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky červených čili vločiek
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/4 šálky vínneho červeného octu
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička soli

Na grilovanú zeleninu:

  • 2 šampiňóny Portobello
  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 1 žltá cuketa
  • 1 červená cibuľa
  • 1 zväzok špargle
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 lyžica mletého čierneho korenia

Postup

  1. Do mixéra pridajte petržlenovú vňať, oregano, koriander, cibuľu a cesnak a rozmixujte.
  2. Pridajte čili vločky, olivový olej, ocot a citrónovú šťavu a 2 – 3x ľahko premixujte.
  3. Ochuťte soľou a dochuťte.
  4. Alebo všetky prísady jemne nasekajte ostrým nožom, potom rozšľahajte s olivovým olejom, octom a citrónovou šťavou v miske alebo pretrepte v zakrytej sklenenej nádobe.
  5. Uložte do chladničky a nechajte odležať.
  6. Pripravte si gril a predhrejte ho na strednú teplotu.
  7. Orežte konce zeleniny a nakrájajte na plátky.
  8. Červenú papriku pokrájajte na štvrtiny.
  9. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a rovnomerne posypte soľou a korením.
  10. Grilujte so zatvoreným vekom, kým nebude zelenina mäkká a ľahko spálená – cca 8 až 10 minút na papriky, cibuľu a huby, 5 až 7 minút na cukety, baklažán a špargľu.
  11. Podávajte teplé s omáčkou.
Grilovaná špargľa, cibuľa, huby a paprika s omáčkou na tanieri s vareškou.
www.foodiecrush.com

Pečená koreňová zelenina na grile s kozím syrom

Skvelá je aj grilovaná koreňová zelenina! V kombinácii s kozím syrom nebudete mať nikdy dosť a na mäso si ani nespomeniete.

INGREDIENCIA

  • 350 g mrkvy
  • 350 g pastináku
  • 350 g červenej repy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • 8 vetvička tymiánu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 200 g kozieho syra

POSTUP

  1. Všetku zeleninu najskôr umyte a olúpte.
  2. Mrkva a paštrnák nakrájajte pozdĺžne, ak sú príliš veľké, repu prekrojte na polovicu a dajte do misy.
  3. Z oleja, octu, soli a korenia si v miske rozmiešajte zálievku, ktorú prilejte k nakrájanej zelenine a všetko dobre premiešajte.
  4. Dajte na plech, rozložte tymián, posypte cukrom a položte kozím syrom.
  5. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na grile pri 200 ° C asi 25 minút, kým zelenina nezmäkne a nezezlátne.
Zelenina z grilu rozložená na stole s kozím syrom.
www.taste.com.au

Grilovaná zelenina s balzamikom

Nič nie je lepšie ako sladká vôňa zeleniny z grilu vznášajúca sa vzduchom po záhrade. Recept na balzamikovú grilovanú cuketu s hubami je jednoduchý a jeho príprava zaberie len 10 minút.

Ingrediencie

  • 1 stredná zelená cuketa nakrájaná na kolieska
  • 1 stredná žltá cuketa nakrájaná na kolieska
  • 250 g šampiňónov prekrájaných na polovicu alebo na štvrtky, ak sú veľké
  • 230 g hrachových strukov
  • 1/2 veľké cibule nakrájané na plátky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžička morskej soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte gril.
  2. Umiestnite všetku nakrájanú zeleninu do veľkej misy.
  3. V malej miske vyšľahajte spoločne: 1/4 šálky olivového oleja, 3 lyžice balzamikového octu, 1 lyžičku soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
  4. Nalejte marinádu na kusy zeleniny a premiešajte.
  5. Marinujte 10 minút pri izbovej teplote.
  6. Umiestnite všetku zeleninu na gril a grilujte, pokiaľ zelenina nebude mäkká, niekoľkokrát ju premiešajte, aby ste zaistili rovnomerné grilovanie a karamelizáciu.
  7. Preneste na tanier a podľa potreby ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo napríklad bazalkou.
Zelenina z grilu v panvici s vareškou.
www.natashaskitchen.com

Pozrite sa aj na naše delikátne recepty na nielen zeleninové, ale aj mäsové špízy v 11 rôznych variantoch!

Grilovaná toskánska zelenina s parmezánom

Cuketa s paprikou sú obľúbenou zeleninou as prídavkom skvelého parmezánu a byliniek sa vám na stole ocitne skutočná lahôdka!

INGREDIENCIA

  • 4 mladšie cukety
  • 3 červenej a žltej papriky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • možno pridať čerstvé bylinky – petržlen, bazalku

POSTUP

  1. Predhrejte rúru s grilom na teplotu 180°C.
  2. Cukety umyte a nakrájajte na kolieska.
  3. Papriky umyte, očistite a nakrájajte na stredne tenké prúžky.
  4. Zeleninu premiešajte s olivovým olejom.
  5. Zmes zeleniny klaďte na alobal a zabaľte do balíčka.
  6. Grilujte v rúre pri teplote 220 ° C asi 20 minút.
  7. Alobal uvoľnite a dopečte na grile ešte 10 minút.
  8. Grilovanú zeleninu posypte jemne strúhaným parmezánom.
Zelenina z grilu zabalená v alobale a zasypaná parmezánom.
www.kraftrecipes.com

Zelenina z grilu s citrónovo-bazalkovým dresingom

Táto zelenina je jednoduchá, chutná a je vítanou a zdravou prílohou na každom večierku. A čo potom dresing z citróna a bazalky? Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

Na dresing:

  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 2-3 čajové lyžičky dijonskej horčice
  • ¾ čajové lyžičky morskej soli
  • 2 malé strúčiky cesnaku
  • ¾ šálky listov bazalky
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja

Na grilovanú zeleninu:

  • extra panenský olivový olej
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 sladké papriky, rozrezané na polovicu, zbavené jadier a opäť prekrojené na polovicu
  • 2 stredné cukety, nakrájané pozdĺžne na polovice alebo na tretiny
  • 1 stredný baklažán, nakrájaný na plátky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná naprieč na plátky

Postup

  1. Predhrejte gril.
  2. Vložte všetky prísady na dresing do mixéra a rozmixujte v pyré.
  3. Dajte bokom.
  4. Ľahko potrite zeleninu olivovým olejom.
  5. Posypte morskou soľou a čiernym korením podľa chuti.
  6. Ogrilujte zeleninu.
  7. Každá zelenina si vyžaduje iný čas, ale bude to cca 2-5 minút z každej strany.
  8. Dajte zeleninu na tanier a podávajte so zálievkou.
Grilovaná kukurica s bylinkami na čiernom tanieri.
www.pamelasalzman.com

4 tipy na najlepšiu grilovanú zeleninu

  1. Nakrájajte zeleninu na rovnakú hrúbku , aby sa grilovala rovnakou rýchlosťou. Pokiaľ budete krájať zeleninu na príliš tenké časti, bude veľmi jemná a na grile sa rozpadne.
  2. Riaďte sa zlatým pravidlom grilovania: naolejujte to, čo grilujete, nie samotný gril .
  3. Koreňte jednoducho . Zeleninu veľkoryso posypte soľou a mletým čiernym korením. Pri grilovaní absorbuje soľ, čo zvýši jej prirodzenú sladkosť. Ak chcete, môžete pridať sušené bylinky ako je oregano, mäta, estragón alebo bazalka.
  4. Grilujte pod uzavretým vekom . Tým vytvoríte rovnaké prostredie ako je v rúre.

Ak zeleninu nepodávame ako prílohu ku grilovaným mäsám, ale ako samostatné grilované jedlo, potom ju dopĺňame väčšinou len kúskom pečiva.

To je rozhodne lepšie, keď sa aspoň chvíľu tiež opečie na grile. Chuť grilovanej zeleniny určite vylepší niektorá zo studených omáčok pripravených z jogurtu či majonézy alebo obľúbené dipy z rôznych surovín a tým aj rôznych chutí, do ktorých zeleninu namáčame.

Inšpirujte sa našimi receptami na dipy , ktoré skvele doplnia akúkoľvek grilovanú zeleninu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.