Zdravé a chutné recepty z rybích filiet na 5 spôsobov. Inšpirujte sa!

Ryby, prečo sú pre nás také dôležité? Možno si to neuvedomujete, ale ryby sú jednou z najdôležitejších potravín v našom jedálničku.

Neviete čo rýchleho a chutného uvariť? Potom vyskúšajte niektorý z našich najlepších receptov na rybie filé.

Jeho chuť je veľmi špecifická a pozmení stereotyp tradičného mäsa podávaného pri vašom jedálenskom stole.

Treska na masle z panvice

Pripravte si prírodné rybie filé na masle. Recept je skutočne rýchly a výsledok je v podobe zdravého obeda.

Ingrediencie

  • 4ks rybích filiet z tresky
  • 50g masla
  • Šťava a kôra z 1 menšieho citróna
  • Soľ
  • 1 lyžička papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Mleté korenie
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať
  • Plátky citróna na podávanie

Postup

  • Pomocou papierových uterákov dôkladne osušte prebytočnú vlhkosť z filiet. Je to zásadné pre to, aby ryba na panvici pekne zhnedla.
  • V miske zmiešajte rozpustené maslo, citrónovú šťavu, kôru a 1/2 lyžičky soli. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
  • V inej miske zmiešajte 1/2 lyžičky soli, papriku, cesnak a korenie. Filety rovnomerne obaľte v zmesi korenia.
  • Na panvici zohrejte olivový olej. Akonáhle je rozpálený, pridajte 2 rybie filé naraz a restujte z každej strany, kým ryba nespriehľadní. (Pri restovaní zľahka potrite maslovou omáčkou, ktorú ste si pripravili.)
  • Hotové filety podávajte so zemiakmi/pečivom, pokvapkanou maslovou omáčkou, s čerstvou bazalkou a plátkom citróna.
Filet z tresky vyprážaný na masle s citrónom.
Zdroj: yummly.com

Zapečená fileta s krémovou omáčkou

Tento recept na zapečené rybie filé v rúre s krémovou omáčkou si zamilujete!

Ingrediencie

  • 4ks rybích filiet bez kože a kostí
  • 50g masla
  • 100ml smotany
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1,5 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ a korenie
  • 1ks cibuľa
  • Čerstvá petržlenová vňať a plátky citróna na podávanie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 200°C.
  • Rybie filety najskôr osušte papierovou utierkou a potom zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
  • Do rajnice dajte rozpustiť maslo, prilejte smotanu, prelisujte cesnak a pridajte horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a miešajte do bodu varu.
  • Rybu vložte do pekáča, posypte cibuľou a nakoniec zalejte smotanovo-citrónovou omáčkou.
  • Pečte asi 10-12 minút, kým nebude ryba zlatistá. Vyberte z rúry.
  • Filety podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou, citrónom a pokvapkané omáčkou z pekáča.
Ryba zapečená v smotanovej omáčke s citrónom a bylinkami.
Zdroj: experimenteausmeinerkueche.de

Mrazená ryba pečená v rúre

Pokiaľ nemáte po ruke čerstvú rybu, nevadí. Na tento recept stačí mrazené rybie filé. Pochutnajte si!

Ingrediencie

  • Mrazené rybie filety
  • 1ks citróna
  • 50g masla
  • Olivový olej
  • Soľ, korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať

Postup

  • Predhrejte rúru na 170°C.
  • Filety nechajte rozmrznúť, osušte papierovými obrúskami a zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
  • Ak nestíhate, osoľte a okoreňte ešte zmrazené filety.
  • Potrite olivovým olejom, pokvapkajte šťavou z citróna a dajte do maslom vymasteného pekáča či zapekacej misy.
  • Filety pečte asi 15 minút dozlatista. Pred podávaním ešte na každú z filiet položte plátok masla a posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
  • Podávajte so zemiakmi, zemiakovou kašou či s čerstvým pečivom.
Filety z tresky pečenej s maslom a citrónovou šťavou.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Určite tiež vyskúšajte naše chutné recepty na šťuku ! Vybrali sme pre vás 5 najlepších.

Zapečené filety z ryby so smotanovými zemiakmi

Recept na zapečené rybie filé so smotanovými zemiakmi bude vašim kompletným obedom alebo večerou. Medzi vrstvy zemiakov môžete pridať akúkoľvek zeleninu (kukuricu, hrášok, papriku,…) či akýkoľvek syr.

Ingrediencie

  • 1kg varených zemiakov v šupke
  • 1 smotana na varenie (12%)
  • 400g rybích filiet
  • 4ks vajec
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • Štipka korenia

Postup

  • Zemiaky dajte variť v šupke.
  • Pekáčik alebo zapekaciu misu vymažte maslom.
  • Uvarené zemiaky olúpte a nakrájajte buď na kolieska alebo kocky (ako to máte radi).
  • Zemiaky naukladajte do pekáča, osoľte a okoreňte.
  • Predhrejte si rúru na 180°C. Na vrstvu zemiakov naskladajte rybu, ktorú ste si tiež zo všetkých strán osolili a okorenili.
  • Vajíčka rozšľahajte spoločne so smotanou, pridajte prelisovaný cesnak a soľ.
  • Filé zalejte smotanovou omáčkou a navrch filiet ešte naskladajte tymián.
  • Všetko pečte cca 25 minút. Pred podávaním nechajte asi 5 minút odpočinúť a podávajte.
Plátok ryby so zemiakmi a smotanovou omáčkou.
Zdroj: eatbetter.de

Zdravý pstruh 4x inak ! Pečený či dusený, máme ich všetky.

Rybie filetky v cestíčku

Vyprážané rybie filé v cestíčku si obľúbia najmä deti. Cestíčko môžete zvoliť aj klasické zo strúhanky alebo napríklad z cornflakes pre ešte chrumkavejší výsledok.

Ingrediencie

  • 3-4ks rybieho filé
  • 1 vajíčko
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50ml piva
  • 2 lyžice strúhaného eidamu/goudy
  • 3-4 lyžice hladkej múky
  • 1ks citrón alebo limeta
  • Soľ, korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Olej

Postup

  • Mrazené filety nechajte trochu rozmraziť. Nakrájajte na menšie kúsky.
  • Osoľte ich a okoreňte zo všetkých strán. Potom pokvapkajte citrónom.
  • Z vajíčka, piva, syra, múky, cesnaku, soli, korenia a petržlenovej vňate vymiešate cestíčko. Pokiaľ je príliš tekuté, pridajte múku alebo naopak prilejte pivo.
  • Filety v cestíčku rovnomerne obaľte najskôr v múke a potom v cestíčku.
  • Na panvici rozpáľte olej, do ktorého pomaly vkladajte obalené filetky.
  • Osmažené filety podávajte s kašou, zemiakmi alebo čerstvým pečivom.
Obaľovaná ryba v pivnom cestíčku.
Zdroj: beyondthechickencoop.com

Správny výber a úprava rybieho filé

V základe je dobré vedieť, že ak máte nekvalitnú rybu, tak aj najlepšou úpravou z nej dobrú rybu neurobíte. Najlepšia je vždy čerstvá chladená ryba. Kvalitnú rybu spoznáte tak, že nepáchne rybinou, je pevná a má čisté, nezakalené oči. Tiež koža je lesklá, napätá a žiabre sú ružové až červenkasté.

Pokiaľ kupujete ryby mrazené, čo sa v Česku dá predpokladať, dávajte si pozor na pridanú vodu. Vždy si prečítajte etiketu. Nie je dobré, ak 75% tvorí ryba a zvyšných 25% voda. Taká ryba vám po tepelnej úprave väčšinou pustí vodu, to znamená, že vo finále sa namiesto restovania či pečenia skôr dusí. Vodou je tiež narušené samotné mäso, teda namiesto pevnej ryby budete jesť „blato“

Mrazené ryby musíte najskôr rozmraziť. Sú tu aj výnimky, pričom niektoré druhy rýb sa môžu tepelne upravovať mrazené, čo zistíte z etikety. Rozmrazovanie by malo byť pozvoľné, ideálne by malo prebiehať v chladiacom bode (teplota 1-2°C, maximálne 4°C). Nikdy neurýchľujte rozmrazenie vložením do horúcej vody alebo v mikrovlnnej rúre – nezachováte tak správnu kvalitu ryby.

Pokiaľ si svoju rybu chcete niečím spestriť, čerstvé či sušené bylinky a korenie jemné rybie mäso krásne zvýrazní a obohatí. Z byliniek môžeme použiť predovšetkým petržlenovú vňať, trebuľku, koriander, estragón, tymián, majorán, šalvia, oregano, rasca, aníz, kôpor, fenikel, bazalku, mätu, rozmarín, saturejku, zázvor a cesnak.

Milujete pokrmy z rýb? V letných dňoch si určite pripravte výborné ryby na grile .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.