Ryby, prečo sú pre nás také dôležité? Možno si to neuvedomujete, ale ryby sú jednou z najdôležitejších potravín v našom jedálničku.
Neviete čo variť, aby to bolo rýchle a chutné. Potom vyskúšajte niektorý z receptov na rybie filé. Rybie filé je jedným z druhov mäsa, ktoré je vždy v ponuke špeciálnych aj bežných obchodov.
Jeho chuť je veľmi špecifická a pozmení stereotyp tradičného mäsa podávaného pri vašom jedálenskom stole. Nielen preto sme pre vás pripravili 4 zdravé recepty z rybieho filé.
Zapečené rybie filé s paradajkami a zemiakmi
INGREDIENCIE
- 480 g zemiakov, nakrájaných na 1 cm plátky
- 250 g cherry paradajok
- 240 g červenej papriky
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice čiernych olív, nakrájané jemne
- 1/3 šálky jemne nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate s plochými listami
- štipka chilli
- 4 x 100 g rybieho filé
- 1 citrón nakrájaný na štvrtiny
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C
- Vymastíme misu na pečenie a vložíme na dno zemiaky pokrájané na plátky.
- Cherry paradajky prekrojíme napoly, papriku prekrojíme na menšie kúsky a pridáme k zemiakom.
- Zemiaky, papriku a paradajky pečieme v rúre asi 15 – 20 minút, do mierneho vypečenie vody z nich.
- Rybie filé pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pridáme štipku čili.
- Rybie filé pridáme k zemiakom a zelenine do rúry.
- Zvýšime teplotu na 230 ° C a spoločne pečieme ďalších 15 minút.
- Rybie filé môžeme podávať s ľubovoľným dipom a citrónom.
www.foodtolove.co.nz
Objavte podobné tipy
Vyprážané rybie filé v kukuričných lupienkoch
Bude chutiť hlavne deťom.
INGREDIENCIE:
- 50 g hladkej múky
- 150 g kukuričné lupienky (cornflakes)
- 1 ks vajcia
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- štipka chilli
- rastlinný olej na vyprážanie
POSTUP:
- Rybie filé zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pridáme štipku čili.
- Múku dáme do misky.
- Vajcia rozšľaháme v druhej miske.
- Kukuričné lupienky dáme do tretej misky a rúk je ľahko rozdrvíme.
- V panvici na strednom ohni rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja na 180 ˚C.
- Rybie filé obalíme v múke, potom vo vajci a nakoniec v kukuričných lupienkoch.
- Rybie filé osmažíme dozlatista.
- Prebytočný tuk z neho necháme odsať na kuchynskom papieri.
- Môžeme podávať so zeleninovým šalátom, varenými zemiakmi.
cookingmatters.org
Polievka z rybieho filé s cuketou
INGREDIENCIE
- 400 g rybieho filé
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 väčší zemiak
- soľ a korenie
- 1 lyžica čerstvo nasekaného kôpru
- 200 ml sladkej 12% smotany
POSTUP
- Rybie filé nakrájame na menšie kúsky, vložíme ich do hrnca a zalejeme vývarom.
- Pridáme na kocky nakrájanú cuketu a citrónovú šťavu, soľ a korenie, uvaríme domäkka.
- Ku koncu varenia pridáme najemno nastrúhanú zemiak a sladkú smotanu.
- Prevaríme ešte asi 15 minút.
hamanek.cz
Dusené rybie filé v citrónovej omáčke
INGREDIENCIE
- 4 rybie filety
- šťava z 2 citrónov
- 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
- 1 lyžica petržlenových listov (jemne nakrájané)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička masla
- soľ a korenie
- 1 lyžička mletej papriky
POSTUP
- Rybie filé umyjeme, potrieme citrónovou šťavou.
- Potom osolíme, okoreníme a prestrieme mletou paprikou.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, rybu prudko osmažíme z oboch strán.
- Rybie filé vyberieme z panvice.
- Do panvice pridáme maslo, vložíme cesnak a orestujeme.
- Zalejeme citrónovou šťavou.
- Vložíme späť rybie filé a podusíme v omáčke asi 5 minút.
- Podľa potreby omáčku osolíme a okoreníme.
- Na konci pridáme do omáčky čerstvo nasekanú petržlen.
- Môžeme podávať so zemiakom kašou so syrom a kúskom citróna.
weekly.ahram.org.eg
Ak chceme niečo viac, čerstvé či sušené bylinky a koreniny jemné rybie mäso krásne zvýrazní a obohatí. Z byliniek môžeme použiť predovšetkým petržlen, trebuľka, koriander, estragón, tymián, majoránku, šalviu, oregano, rasca, aníz, kôpor, fenikel, bazalku, mätu, rozmarín, saturejku, zázvor a cesnak.
Milujete pokrmy z rýb? V letných dňoch si určite pripravte výborné ryby na grile.