Višne sa tvári ako obyčajné nenápadné ovocie – ale viete, aké sú účinky ich konzumácia?
Višne obsahujú vlákninu, vitamín C, karotenoidy a antokyány – každá táto látka hrá svoju dôležitú úlohu v prevencii rakoviny.
Ďalšie prospešné účinky višní sú protizápalové, znižujú riziko ochorenia chorôb „Dna“, znižujú bolesť a zápaly spojené s osteoartritídou.
Do pripraveného nálevu vložte višne a varte 2 až 5 minút.
Nálev na zaváranie višní
Tak ako takmer u všetkého druhu ovocia, aj u višní si ako nálev pripravíme cukrový rozvar.
Množstvo vody a cukru si upravte podľa svojich potrieb.
budete potrebovať
- 1 l vody
- višne
allrecipes.com
- Nechajte vychladnúť a višne môžete podávať.
- Môžete ich aj vykôstkovať, ale záleží na vás.
- Akonáhle sa cukor dôkladne rozpustil, zmes odstavte a nechajte vychladnúť.

zavárací hrniec a teplomer
budete potrebovať
- nálev
- nájom
- Iné metódy uskladnenie
- hlboký plech
allrecipes.com
- Skladujte v tmavom a chladnom mieste.
- Pripravte si zaváracie poháre s viečkami – poriadne ich sterilizujte.
- Medzitým si pripravte nálev z cukru a vody.
- Do pohárov vložte višne a zalejte ich do ¾ pohára vodou.
- Poháre zavíčkujte a dajte do umývačky.
- Pri zaváraní v umývačke musí poháre stáť rovno.
- Taky je nedávajte blízko seba, mohli by popraskať.
- Zapnite umývačku na najdlhšej program a nechajte dôjsť do konca.
- Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
- Do sterilizovaných zaváracích pohárov omáčku nalejte.

Zaváranie višní v rúre
budete potrebovať
- nálev
- cukor
- 2 kg višní
- zavárací hrniec
allrecipes.com
- Zaváracie poháre sterilizujte a pripravte nálev.
- Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Višne umyte a zbavte stopiek a listov.
- Višne môžete i vykôstkovať – záleží na vás.
- Poháre naplňte višňami a prelejte ich vychladnutým nálevom do ¾.
- Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
- Potom je z umývačky zarobte a obráťte hore dnom.
- Pečieme asi 20 – 25 minút.
- Pri zaváraní v rúre môžete skúsiť variantu bez viečok, kedy poháre uzavrite viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
- Po vytiahnutí poháre otočte viečkom dole a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
- Následne ich uložte do vhodného miesta – tmavá a chladná komora či pivnica.

Objavte podobné tipy
Zaváranie višní v mikrovlnke
budete potrebovať
- nálev
- nájom
- hlboký plech
allrecipes.com
- Nasypte ich do hrnca, prisypte cukor a citrónovú šťavu.
- Akonáhle zmes dosiahne požadovanú konzistenciu, je hotovo.
- Postupne višne vkladajte do sterilizovaných pohárov.
- Zalejte je pripraveným nálevom z cukru a vody do ¾ pohára.
- Pripravte si zavárací hrniec, do ktorého pohára naskladáte.
- Višne môžete rozdeliť na polovice alebo je ponechať celé – aby nepraskli, prepichnite ich vidličkou.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každou pohárom navyše zdvojnásobte čas.
- Po vytiahnutí pohárov je postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
- Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.

Višne dôkladne umyte a zbavte stopiek.
budete potrebovať
- nálev
- nájom
- zaváracie poháre s viečkami
- Zaváranie višní v umývačke
allrecipes.com
- Zaváranie višní klasickým spôsobom
- Za stáleho miešania priveďte zmes k varu.
- Pripravte si cukrový sirup, ktorý necháte vychladnúť.
- Do hrnca nasypte višne a ľahko ich roztlačte.
- Višne dávajte do pripravených zaváracích pohárov a zalejte ich nálevom – do ¾ pohára.
- Viečka poriadne utiahnite.
- Pripravte si zaváracie poháre – sterilizujte je.
- Znížte teplotu a varte 2 minúty.
- Potom je vyberte z hrnca a dnom je otočte hore.
- Nechajte vychladnúť, skontrolujte, či sa všetky viečka dobre uchytla.
- thejourneyoftwo.files.wordpress.com

Zaváranie višní v rume
Pridajte vodu a varte na miernom ohni, často miešajte po dobu 10 až 15 minút, alebo dovtedy, kým nebude ovocie mäkké.
budete potrebovať
- nálev
- rum
- whereismyspoon.co
- Postup prípravy:
allrecipes.com
- Višne umyte, zbavte stopiek a vykôstkujte.
- Nechajte vychladnúť do druhého dňa a uskladnite do chladu.
- Poháre naplňte višňami a zasypte cukrom.
- Skladujte v tmavej a chladnej komore.
- Zadělej zaváracie poháre viečkami a poriadne ich utiahnite.
- Do veľkého hrnca vlejte vodu a pridajte cukor.
- Poháre zalejte vodou.
- Varíme 10 minút na 80 stupňov.
- Po vychladnutí ich otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Višne preberte, odstopkujte a umyte.

poháre na zaváranie
Višne sú skvelé aj na pečenie a prípravu skvelých višňových dezertov.
Višňový džem bez pektínu
utierku alebo noviny
- nálev
- rum
- nakladané višne
Na 2 šálky čerstvých višní použite 1 šálka cukru a 3 lyžice citrónovej šťavy.
postup prípravy
- Višne umyjeme a zbavte kôstok a stopiek.
- Višne si očistite od stopiek a prepláchnite ich vodou.
- Varte na miernom ohni a za stáleho miešania.
- Pripravte si osladené nálev, ktorý nechajte vychladnúť.
- Višne preberte, umyte, zbavte stopiek a vykôstkujte (nie je nutné).
- Nechajte vychladnúť a potom uskladnite.

višňová omáčka
Táto omáčka je skvelým doplnkom ku každému grilovanie mäsa.
budete potrebovať
- 500 g cukru
- ¼ šálky cukru
- mjskitchen.com
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
allrecipes.com
- Viečka starostlivo uzavrite a varte asi 15 minút.
- Starostlivo sterilizujte poháre na zaváranie.
- Na týchto višniach si naozaj zmlsnete – ale pozor, deťom je rozhodne nedávajte. Namiesto vody totiž použijeme rum.
- Zmes cez sitko môžete precediť, alebo použite ručný mixér a potom ešte prepasírujte.
- Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Zahrievajte získané pyré tak, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Vzniknutú omáčku nechajte vychladnúť a môžete ju buď zmraziť alebo zavariť.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou.
- Višne umyte, vykôstkujte a nahrubo nakrájajte.
- Nechajte vychladiť a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Budete potrebovať:
budete potrebovať
- 1,2 kg višní
- ¼ šálky vody
- 1 lyžica octu
- plastovú misku
allrecipes.com
- Horúcu zmes nalejte do pohárov, zavíčkujte a otočte hore dnom.
- Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – miska zabraňuje vytečeniu.
- Pripravte si nálev z cukru, octu a vody.
- Ingrediencie vložte do hrnca, zamiešajte a priveďte do varu za stáleho miešania.
- Varte asi 15 minút na 80 stupňov.
- Dávajte si pozor, aby sa poháre nedotýkali.
- Ak ich chcete uchovať pre neskoršie občerstvenie, môžete ich zavariť
- Inšpirujte sa našimi receptami na uchovanie višní po celý rok.
- Zmes vlejte do sterilizovaných zaváracích pohárov a zavíčkujte.
- Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
- Poháre vyberte a otočte hore dnom.
- Nechajte vychladnúť a uložte do komory.
