Zavárame údené mäso: doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne

Tiež máte radi tú pravú chuť údeného mäsa?

Vedeli ste, že pri údení mäsa najviac záleží na dreve, ktoré je pre údenie použité?

Každú zaváraninu treba uchovávať v chlade a tme.

Nezabudnite, že pohár sa nesmie dotýkať – skladajte je 1 centimeter od seba.

Zaváranie údeného mäsa je jedným zo spôsobov, ako mäso konzervovať.

Rozhodne poháre neplňte mäsom až po okraj, stačí ich naplniť len do polovice.

Pravidlá pri zaváraní údeného mäsa

  • Pri akomkoľvek zaváranie mäsa sa musí dbať na riadnu čistotu – sterilizácia zaváracieho skla a viečok je samozrejmosťou, je potrebné si dávať pozor taky na drevené dosky, na ktorých mäso spracovávame pod.
  • Sladšie a ľahšie dreviny sa dobre hodí ku kuracím mäsám a morským plodom, zatiaľ čo silnejšie vône lesov, ako je dub alebo orech sa najlepšie hodí pre bravčové a hovädzie mäso.
  • Ak zavárame údené mäso, poháre vždy zalejeme až po samý okraj pohára.
  • Zavárané údené mäso nechajte ešte aspoň 14 dní patriť v chladnom a tmavom mieste.
  • Na zaváranie akéhokoľvek typu mäsa používajte viečka s červenou gumičkou.
  • Pri zaváraní do plechoviek musí byť plechovky vždy ponorené vo vode.
  • Je dobré zavárať v dvoch fázach – dva dni po sebe tú istú várku.
  • Pri každom zaváranie (mäso, ovocie, zelenina a i.) Vždy kontrolujeme viečka – či sa dobre prichytili.
  • Ovocné drevo je pre túto úpravu mäsa najideálnejšie.
  • rybu (losos, amur, kapor, lieň, sumec apod.)

Zaváranie údeného mäsa do pohára

Ak ste sa pustili do údenie mäsa a viete, že ho budete zavárať, je dobré mäso neudit až do konečnej fázy, odporúča sa údiť pri teplote 70 stupňov 3 hodiny.

carolinapride.com

  • údené mäso
  • paleoleap.com
  • zaváracie poháre s viečkami

prevarená voda

  • Ďalší deň ju vložte do udiarne, kde ju pri menšej teplote 50-60 stupňov po dobu 5 hodín vyúdime.
  • Potom mäso začnite do pohárov plniť – dbajte na to, aby mäso bolo natlačené na sebe, aby ste vytlačili prebytočný vzduch medzi mäsom.
  • Mäso naplňte iba do ⅔ pohára, zvyšok dolejte vodou.
  • Pridajte kúsok masti a dolejte do ⅓ pohára vodou.
  • Skladujte v pivnici alebo chladné a tmavé komore.
  • Poháre po dovarení vytiahnite z hrnca a nechajte ich voľne vychladnúť.
  • Potom je skladujte na tmavom a chladnom mieste.
údené klobásy

Zaváranie údeného mäsa v rúre

Zavárať údené mäso v rúre nie je nič zložité, postup je rovnaký ako pri zaváraní bežným spôsobom, mení sa len doba varu.

carolinapride.com

  • údené mäso
  • soľ
  • poháre na zaváranie
  • drvenú rascu
  • utierku

prevarená voda

  • Akonáhle ryby vychladnú, môžete ich zbaviť kostí – záleží na vás.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia.
  • Mäso používajte iba čiastočne údené a naplňte ho do pohárov.
  • Avšak už samotné údené mäso prešlo akúsi konzerváciou práve vďaka udiarni.
  • Nastrúhaný syr zmiešajte s korením a poriadne premiešajte.
  • Dávajte si pozor aj na to, aby ste mäso na seba priamo stlačili.
  • Poháre poriadne zatvorte a vložte do hlbokého plechu, ktorý je vyložený utierkou.
  • Poháre trochu podlejte a vložte do rúry.
  • Pečte pri teplote 98 stupňov hodinu a pol až dve.
  • Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte vychladnúť.
  • Varte pri teplote 95 stupňov po dobu dvoch hodín.
keeperofthehomestead.com

Varte jednu hodinu na 80 stupňov.

Rybárčite radi a ešte radšej si chytenú rybu vyúdime a zjete?

Varte pri teplote 95 stupňov jednu hodinu.

carolinapride.com

  • Po otvorení pohára ihneď spotrebujeme.
  • masť
  • reddit.com
  • vodu
  • zaváracie poháre

prevarená voda

  • Pritom dbajte na to, aby ste plechovky nepreplnili.
  • Nemusíte ju špeciálne koreniť, postačí vám rozotretý cesnak so soľou a drvenú rascu.
  • Takto pripravenú rybu vložte na 24 hodín do chladničky a nechajte ju patriť.
  • Najskôr si nachystajte správny počet zaváracích pohárov a tie následne sterilizujte a vysušte.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre – dôkladne ich sterilizujte.
  • Poháre na zaváranie najskôr riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Vložte ich do pripravených pohárov a zalejte ich olejom – môžete si vybrať medzi olivovým či slnečnicovým.
  • Poháre zavíčkujte a vložte do hrnca.
  • Varte asi 1 hodinu pri teplote 95-98 stupňov.
  • Zaváranie ako surového, tak údeného mäsa prebieha za teploty okolo 100 stupňov Celzia.
somethingedible.com

Zaváranie údeného mäsa do plechoviek

carolinapride.com

  • údené mäso
  • voda
  • cesnak
  • uzatvárací stroj na plechovky

prevarená voda

  • Tak ako pri zaváraní do pohárov, tak aj do plechovky plníme mäsom nie celkom vyuzeným.
  • Potom ich opatrne, ale poriadne uzavrite.
  • Rybu najskôr očistite, vykuchejte a opláchnite.
  • Vložíte ho do plechoviek a dolejete vodou.
  • Vložte do hrnca a zalejte plechovky vodou tak, aby boli úplne ponorené.
  • Viete, že aj údené rybie mäso možno zavárať?
  • Hotové plechovky vložte do vlažnej vody a pomaly ich ochladzujte vodou studenou.
  • Skladujte v pivnici alebo chladnej komore – nevystavujte slnku.
saltpepperskillet.com

Iné údené delikatesy

Existujú mnohé recepty s údeným mäsom, my vám prinášame aspoň tieto dve delikatesy, ktoré sa hodia napríklad ako pohostenie pre návštevu či rodinnú oslavu.

budete potrebovať

Údený syr je veľmi lahodný a mnohokrát aj veľmi drahý. Skúste si ho vyrobiť doma, je mnoho variantov – môžete si zvoliť obyčajný údený, údený s bylinkami, s korením a pod.

carolinapride.com

  • 2 kg syra Eidam
  • Zavárané údené klobásy

prevarená voda

  • Syr nastrúhajte – použite hrubú stranu strúhadla.
  • Zvyšok voľného miesta v pohári tvorí studená a čistá voda.
  • Zo zmesi vytvorte buď bochník alebo valček – záleží na vás.
  • Vložte ho do udiarne pri teplote 80 stupňov na 2,5 hodiny.
  • Potom syr uchovávajte v chlade.
plechovky

korenie – Desperado

carolinapride.com

  • hlboký plech
  • olej
  • zaváracie poháre
  • soľ

prevarená voda

  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré poriadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Potom do nich naskladajte klobásy – stačí jedna rada.
  • Poháre uzavrite a vložte ich do zaváracieho hrnca.
  • Takto pripravené poháre zavíčkujte a vložte do hrnca.
  • A ako docieliť to, aby ste si mohli údené mäso vychutnať kedykoľvek, kedy sa vám zachce?
  • Zaváranie údeného rybieho mäsa
  • Po vychladnutí uskladnite.
postup prípravy

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.