Zavárame údené mäso: doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne

Tiež máte radi tú pravú chuť údeného mäsa?

Vedeli ste, že pri údení mäsa najviac záleží na dreve, ktoré je pre údenie použité?

Ovocné drevo je pre túto úpravu mäsa najideálnejšie.

A ako docieliť to, aby ste si mohli údené mäso vychutnať kedykoľvek, kedy sa vám zachce?

Zaváranie údeného mäsa je jedným zo spôsobov, ako mäso konzervovať.

Avšak už samotné údené mäso prešlo akúsi konzerváciou práve vďaka udiarni.

Pravidlá pri zaváraní údeného mäsa

  • Pri akomkoľvek zaváranie mäsa sa musí dbať na riadnu čistotu – sterilizácia zaváracieho skla a viečok je samozrejmosťou, je potrebné si dávať pozor taky na drevené dosky, na ktorých mäso spracovávame pod.
  • Sladšie a ľahšie dreviny sa dobre hodí ku kuracím mäsám a morským plodom, zatiaľ čo silnejšie vône lesov, ako je dub alebo orech sa najlepšie hodí pre bravčové a hovädzie mäso.
  • Ak zavárame údené mäso, poháre vždy zalejeme až po samý okraj pohára.
  • Zaváranie ako surového, tak údeného mäsa prebieha za teploty okolo 100 stupňov Celzia.
  • Na zaváranie akéhokoľvek typu mäsa používajte viečka s červenou gumičkou.
  • Pri zaváraní do plechoviek musí byť plechovky vždy ponorené vo vode.
  • Je dobré zavárať v dvoch fázach – dva dni po sebe tú istú várku.
  • Pri každom zaváranie (mäso, ovocie, zelenina a i.) Vždy kontrolujeme viečka – či sa dobre prichytili.
  • Každú zaváraninu treba uchovávať v chlade a tme.
  • Po otvorení pohára ihneď spotrebujeme.

Zaváranie údeného mäsa do pohára

Ak ste sa pustili do údenie mäsa a viete, že ho budete zavárať, je dobré mäso neudit až do konečnej fázy, odporúča sa údiť pri teplote 70 stupňov 3 hodiny.

budete potrebovať

  • údené mäso
  • prevarená voda
  • zaváracie poháre s viečkami

postup prípravy

  • Najskôr si nachystajte správny počet zaváracích pohárov a tie následne sterilizujte a vysušte.
  • Potom mäso začnite do pohárov plniť – dbajte na to, aby mäso bolo natlačené na sebe, aby ste vytlačili prebytočný vzduch medzi mäsom.
  • Mäso naplňte iba do ⅔ pohára, zvyšok dolejte vodou.
  • Poháre uzavrite a vložte ich do zaváracieho hrnca.
  • Varte pri teplote 95 stupňov po dobu dvoch hodín.
  • Poháre po dovarení vytiahnite z hrnca a nechajte ich voľne vychladnúť.
  • Potom je skladujte na tmavom a chladnom mieste.
paleoleap.com

Zaváranie údeného mäsa v rúre

Zavárať údené mäso v rúre nie je nič zložité, postup je rovnaký ako pri zaváraní bežným spôsobom, mení sa len doba varu.

budete potrebovať

  • údené mäso
  • vodu
  • poháre na zaváranie
  • hlboký plech
  • utierku

postup prípravy

  • Poháre na zaváranie najskôr riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia.
  • Mäso používajte iba čiastočne údené a naplňte ho do pohárov.
  • Rozhodne poháre neplňte mäsom až po okraj, stačí ich naplniť len do polovice.
  • Zvyšok voľného miesta v pohári tvorí studená a čistá voda.
  • Dávajte si pozor aj na to, aby ste mäso na seba priamo stlačili.
  • Poháre poriadne zatvorte a vložte do hlbokého plechu, ktorý je vyložený utierkou.
  • Poháre trochu podlejte a vložte do rúry.
  • Pečte pri teplote 98 stupňov hodinu a pol až dve.
  • Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v pivnici alebo chladné a tmavé komore.
keeperofthehomestead.com

Zaváranie údeného rybieho mäsa

Rybárčite radi a ešte radšej si chytenú rybu vyúdime a zjete?

Viete, že aj údené rybie mäso možno zavárať?

budete potrebovať

  • rybu (losos, amur, kapor, lieň, sumec apod.)
  • cesnak
  • soľ
  • drvenú rascu
  • olej
  • zaváracie poháre

postup prípravy

  • Rybu najskôr očistite, vykuchejte a opláchnite.
  • Nemusíte ju špeciálne koreniť, postačí vám rozotretý cesnak so soľou a drvenú rascu.
  • Takto pripravenú rybu vložte na 24 hodín do chladničky a nechajte ju patriť.
  • Ďalší deň ju vložte do udiarne, kde ju pri menšej teplote 50-60 stupňov po dobu 5 hodín vyúdime.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre – dôkladne ich sterilizujte.
  • Akonáhle ryby vychladnú, môžete ich zbaviť kostí – záleží na vás.
  • Vložte ich do pripravených pohárov a zalejte ich olejom – môžete si vybrať medzi olivovým či slnečnicovým.
  • Poháre zavíčkujte a vložte do hrnca.
  • Varte asi 1 hodinu pri teplote 95-98 stupňov.
  • Zavárané údené mäso nechajte ešte aspoň 14 dní patriť v chladnom a tmavom mieste.
somethingedible.com

Zaváranie údeného mäsa do plechoviek

budete potrebovať

  • údené mäso
  • voda
  • plechovky
  • uzatvárací stroj na plechovky

postup prípravy

  • Tak ako pri zaváraní do pohárov, tak aj do plechovky plníme mäsom nie celkom vyuzeným.
  • Vložíte ho do plechoviek a dolejete vodou.
  • Pritom dbajte na to, aby ste plechovky nepreplnili.
  • Potom ich opatrne, ale poriadne uzavrite.
  • Vložte do hrnca a zalejte plechovky vodou tak, aby boli úplne ponorené.
  • Varte pri teplote 95 stupňov jednu hodinu.
  • Hotové plechovky vložte do vlažnej vody a pomaly ich ochladzujte vodou studenou.
  • Skladujte v pivnici alebo chladnej komore – nevystavujte slnku.
saltpepperskillet.com

Iné údené delikatesy

Existujú mnohé recepty s údeným mäsom, my vám prinášame aspoň tieto dve delikatesy, ktoré sa hodia napríklad ako pohostenie pre návštevu či rodinnú oslavu.

Pálivý údený syr

Údený syr je veľmi lahodný a mnohokrát aj veľmi drahý. Skúste si ho vyrobiť doma, je mnoho variantov – môžete si zvoliť obyčajný údený, údený s bylinkami, s korením a pod.

budete potrebovať

  • 2 kg syra Eidam
  • korenie – Desperado

postup prípravy

  • Syr nastrúhajte – použite hrubú stranu strúhadla.
  • Nastrúhaný syr zmiešajte s korením a poriadne premiešajte.
  • Zo zmesi vytvorte buď bochník alebo valček – záleží na vás.
  • Vložte ho do udiarne pri teplote 80 stupňov na 2,5 hodiny.
  • Potom syr uchovávajte v chlade.
reddit.com

Zavárané údené klobásy

budete potrebovať

  • údené klobásy
  • masť
  • zaváracie poháre
  • vodu

postup prípravy

  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré poriadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Potom do nich naskladajte klobásy – stačí jedna rada.
  • Pridajte kúsok masti a dolejte do ⅓ pohára vodou.
  • Takto pripravené poháre zavíčkujte a vložte do hrnca.
  • Nezabudnite, že pohár sa nesmie dotýkať – skladajte je 1 centimeter od seba.
  • Varte jednu hodinu na 80 stupňov.
  • Po vychladnutí uskladnite.
carolinapride.com

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.