Najlepšie recepty na konzervovanie údeného mäsa. Doprajte si tú skvelú chuť kedykoľvek vás len napadne!

Tiež máte radi tú pravú chuť údeného mäsa?

Chcete si ho uchovať na horšie časy?

Potom sa inšpirujte našimi receptami na zaváranie údeného mäsa!

Máme pre vás tipy na rôzne spôsoby konzervovania, ktoré sú jednoduché a zvládne ich každý.

Vyskúšajte ich aj vy!

Nakladanie údeného mäsa do pohára

Pokiaľ ste sa pustili do údenia mäsa a viete, že ho budete zavárať, je dobré mäso neúdiť až do konečnej fázy, odporúča sa údiť pri teplote 70 stupňov 3 hodiny.

Budete potrebovať

  • údené mäso
  • prevarená voda
  • zaváracie poháre s viečkami

Postup prípravy

  • Najskôr si nachystajte správny počet zaváracích pohárov a tie potom sterilizujte a vysušte.
  • Potom mäso začnite do pohárov plniť – dbajte na to, aby mäso bolo natlačené na sebe, aby ste vytlačili prebytočný vzduch medzi mäsom.
  • Mäso naplňte iba do ⅔ pohára, zvyšok dolejte vodou.
  • Poháre uzavrite a vložte ich do zaváracieho hrnca.
  • Varte pri teplote 95 stupňov po dobu dvoch hodín.
  • Poháre po dovarení vytiahnite z hrnca a nechajte ich voľne vychladnúť.
  • Potom ich skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Údené mäso naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: paleoleap.com

Vyskúšajte aj naše TOP recepty na nakladané bravčové mäso : skvelá voľba pre všetkých “mäsožravcov”.

Zaváranie údeného mäsa v rúre

Zavárať údené mäso v rúre nie je nič zložité, postup je rovnaký ako pri zaváraní bežným spôsobom, mení sa iba doba varu.

Budete potrebovať

  • údené mäso
  • vodu
  • poháre na zaváranie
  • hlboký plech
  • utierku

Postup prípravy

  • Poháre na zaváranie najskôr riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia.
  • Mäso používajte iba čiastočne údené a naplňte ho do pohárov.
  • Rozhodne poháre neplňte mäsom až po okraj, stačí ich naplniť iba do polovice.
  • Zvyšok voľného miesta v pohári tvorí studená a čistá voda.
  • Dávajte si pozor aj na to, aby ste mäso na seba priamo stlačili.
  • Poháre poriadne zatvorte a vložte do hlbokého plechu, ktorý je vyložený utierkou.
  • Poháre trochu podlejte a vložte do rúry.
  • Pečte pri teplote 98 stupňov hodinu a pol až dve.
  • Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v pivnici alebo chladnej a tmavej komore.
Údené mäso nakladané v zaváracích pohároch.
zdroj: keeperofthehomestead.com

Nakladanie údeného rybieho mäsa

Rybárčite radi a ešte radšej si chytenú rybu vyudíte a zjete? Viete, že aj údené rybie mäso je možné zavárať? Vyskúšajte náš recept, s ktorým to bude hračka!

Budete potrebovať

  • rybu (losos, amur, kapor, lieň, sumec a pod.)
  • cesnak
  • soľ
  • drvená rasca
  • olej
  • zaváracie poháre

Postup prípravy

  • Rybu najskôr očistite, vypitvajte a opláchnite.
  • Nemusíte ju špeciálne koreniť, postačí vám rozotretý cesnak so soľou a drvená rasca.
  • Takto pripravenú rybu vložte na 24 hodín do chladničky a nechajte ju naležať.
  • Ďalší deň ju vložte do udiarne, kde ju pri menšej teplote 50-60 stupňov po dobu 5 hodín vyudíte.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre – dôkladne ich sterilizujte.
  • Akonáhle ryby vychladnú, môžete ich zbaviť kostí – záleží na vás.
  • Vložte ich do pripravených pohárov a zalejte ich olejom – môžete si vybrať medzi olivovým či slnečnicovým.
  • Poháre zaviečkujte a vložte do hrnca.
  • Varte asi 1 hodinu pri teplote 95-98 stupňov.
  • Zavarené údené mäso nechajte ešte aspoň 14 dní naležať v chladnom a tmavom mieste.
Údené rybie mäso naložené v zaváracom pohári.
zdroj: somethingedible.com

Konzervovanie údeného mäsa do plechoviek

Údené mäso si môžete jednoducho zavariť aj do plechoviek. Je to jednoduché as naším receptom sa vám to určite podarí prvýkrát!

Budete potrebovať

  • údené mäso
  • voda
  • plechovky
  • uzatvárací stroj na plechovky

Postup prípravy

  • Tak ako pri zaváraní do pohárov, tak aj do plechovky plníme mäsom nie celkom vyúdeným.
  • Vložíte ho do plechoviek a dolejete vodou.
  • Pritom dbajte na to, aby ste plechovky nepreplnili.
  • Potom ich opatrne, ale poriadne uzavrite.
  • Vložte do hrnca a zalejte plechovky vodou tak, aby boli úplne ponorené.
  • Varte pri teplote 95 stupňov jednu hodinu.
  • Hotové plechovky vložte do vlažnej vody a pomaly ich ochladzujte studenou vodou.
  • Skladujte v pivnici alebo chladnej komore – nevystavujte slnku.
Natrhané mäso v miske s vidličkou.
zdroj: saltpepperskillet.com

Chcete vedieť, ako nakladať surové mäso a to nielen na horšie časy? Vyskúšajte všetky naše tipy a rady!

Iné údené delikatesy

Existujú mnohé recepty s údeným mäsom , my vám prinášame aj ďalšiu údenú delikatesu, ktorá sa hodí napríklad ako pohostenie pre návštevu či rodinnú oslavu.

Zavarené údené klobásy

Budete potrebovať

  • údené klobásy
  • masť
  • zaváracie poháre
  • vodu

Postup prípravy

  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré poriadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Potom do nich naukladajte klobásy – stačí jeden rad.
  • Pridajte kúsok sadla a dolejte do ⅓ pohára vodou.
  • Takto pripravené poháre zaviečkujte a vložte do hrnca.
  • Nezabudnite, že poháre sa nesmú dotýkať – skladajte ich 1 centimeter od seba.
  • Varte jednu hodinu na 80 stupňov.
  • Po vychladnutí uskladnite.
Klobásy servríované na zelenine v panvici.
zdroj: carolinapride.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na nakladané klobásy 7x inak alebo pochúťka, ktorú si môžete pripraviť aj na horšie časy!

Pravidlá pri konzervovaní údeného mäsa

  1. Pri akomkoľvek zaváraní mäsa sa musí dbať na riadnu čistotu – sterilizácia zaváracieho skla a viečok je samozrejmosťou, treba si dávať pozor aj na drevené dosky, na ktorých mäso spracovávame a pod.
  2. Sladšie a ľahšie dreviny sa dobre hodí ku kuracím mäsám a morským plodom, zatiaľ čo silnejšie vône lesov , ako je dub alebo orech sa najlepšie hodí pre bravčové a hovädzie mäso.
  3. Pokiaľ zavárame údené mäso, poháre vždy zalejeme až po samý okraj pohára .
  4. Konzervovanie ako surového, tak údeného mäsa prebieha za teploty okolo 100 stupňov Celzia .
  5. Na konzervovanie akéhokoľvek typu mäsa používajte viečka s červenou gumičkou .
  6. Pri zaváraní do plechoviek musia byť plechovky vždy ponorené vo vode .
  7. Je dobré zavárať v dvoch fázach – dva dni po sebe tú istú várku.
  8. Pri každom konzervovaní (mäso, ovocie, zelenina ai) vždy kontrolujeme viečka – či sa dobre prichytili.
  9. Každú zavareninu treba uchovávať v chlade a tme .
  10. Po otvorení pohára ihneď spotrebujeme .

A ako ste si dnešné recepty užili vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.