Zavárame papriky: tipy, návody a recepty

Viete, že papriky sa radí medzi zeleninu, ktorá je prospešná pre oči?

Je skvelá aj pre mamičky v očakávaní.

Obsahujú totiž látku zvanú folát, ktorý vyživuje plod.

Dôvodov ku konzumácii tejto zeleniny je nespočet a o jej spracovaní nehovoriac.

Príprava náleve

budete potrebovať

  • 1 l vody
  • 120 g cukru
  • 0,3 dcl octu – záleží na chuti, môžete pridať viac
  • soľ, bobkový list, nové korenie

postup prípravy

  • Vodu vlejte do hrnca, pridajte ocot, cukor a korenie a priveďte do varu.
  • Akonáhle vzniknutý roztok prejde varom, odstavte ho a nechajte vychladnúť.

Klasický recepty na zaváranie

budete potrebovať

  • papriky
  • soľ
  • voda
  • nálev
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si nachystajte potrebný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte je – aj s viečkami.
  • Potom začnite v hrnci zahrievať vodu, pridajte soľ a priveďte do varu.
  • Medzitým si papriky očistite, zbavte jadier a umyte.
  • Môžete ich nakrájať na polovice, štvrtiny alebo ich nechať vcelku.
  • Akonáhle začne osolená voda vrieť, papriky do nej vložte na 4-5 minút.
  • Pripravte si sladkokyslý nálev.
  • Hotové papriky vkladajte jednu vedľa druhej do pohárov.
  • Zalejte pripraveným nálevom a utrite okraje pohárov papierovou utierkou.
  • Zavíčkujte a sterilujte pri teplote 85 stupňov 30 minút.
  • Vytiahnite poháre z hrnca, otočte viečkom dole.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
honest-food.net

Zaváranie červenej papriky

Aby vám nechýbala paprika, ktorú dozdobíte obložené chlebíčky, môžete ju zavariť.

budete potrebovať

  • červenej papriky
  • nálev
  • olej
  • poháre na zavarenie a viečka
  • zavárací hrniec

postup prípravy

  • Nachystajte si potrebný počet pohárov na zaváranie a dôkladne ich spolu s viečkami sterilizujte.
  • Papriku očistite, zbavte jadier, umyte a nakrájajte na rezance.
  • Pripravte si sladkokyslý nálev, do ktorého pridajte navyše olej.
  • Do prichystaných pohárov vložte nakrájanú papriku – podľa ľubovôle môžete pridať napríklad jeden kozie roh, cibuľu, guľôčky nového korenia či korenie.
  • Papriku zalejte nálevom a viečka utrite papierovou utierkou.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca – dávajte pozor, aby sa poháre nedotýkali, mohli by popraskať.
  • Zavárajte pri teplote 85 stupňov po dobu 20 minút.
  • Hotové poháre pretočte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v temnom a chladnom mieste.
crabappleherbs.com

Zaváranie zelenej papriky

budete potrebovať

  • zelená paprika
  • nálev
  • zaváracie poháre a viečka

postup prípravy

  • Zaváracie poháre s viečkami sterilizujte a nechajte vyschnúť.
  • Pripravte si nálev – môžete použiť sladkokyslý nálev alebo nálev s olejom – olej len do nálevu pridáte.
  • Papriky zbavte jadier a jadrovníkov, očistite od stopiek a umyte.
  • Podľa ľubovôle ich môžete nakrájať na veľké kusy, malé rezančeky alebo je ponechať vcelku.
  • Vložte ich natesno do pohárov a zalejte pripraveným nálevom.
  • Poháre uzavrite a Zavárajte po dobu 20 minút na 85 stupňov.
sofabfood.com

Zaváranie paprík v rúre

budete potrebovať

  • papriky
  • nálev
  • zaváracie poháre
  • hlboký plech s utierkou

postup prípravy

  • Rúru predhrejte na 90 stupňov.
  • Poháre na zaváranie sterilizujte aj s viečkami.
  • Pripravte si sladkokyslý nálev.
  • Nachystajte si papriky – zbavte je jadrovníkov, stopiek a umyte ich.
  • Podľa ľubovôle je nakrájajte na požadovanú veľkosť.
  • Papriky naskladajte do pohárov (môžete pridať koliesko cibule, chilli papričky, koreniny a pod.) A zalejte nálevom.
  • Naskladajte pohára do hlbokého plechu, ktorý je vyložený utierkou.
  • Poháre podlejte vodou a pečte asi 20-25 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite na vyhovujúce miesto.
thefreerangelife.com

Zaváranie kapiou

budete potrebovať

  • kapia
  • cesnak
  • nálev
  • zaváracie poháre s viečkami

postup prípravy

  • Poháre poriadne sterilizujte aj s viečkami.
  • Potom si pripravte sladkokyslý nálev.
  • Kapiu nakrájajte na kúsky alebo ich nechajte vcelku – očistené.
  • Naskladajte do pohárov, pridajte na kolieska nakrájaný cesnak a zalejte nálevom.
  • Sterilujte pri teplote 90 stupňov 25 minút.
  • Hotové poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v pivnici či komore.
addapinch.com

Papriky zavarené v oleji

budete potrebovať

  • papriky
  • olivový olej
  • korenie – nové korenie, guličky čierneho korenia, bobkový list
  • zaváracie poháre s viečkami

postup prípravy

  • Poháre poriadne sterilizujte – nezabudnite na viečka.
  • Papriku nakrájajte na kúsky alebo ich nechajte vcelku – očistené bez jadier.
  • Naskladajte do pohárov, pridajte korenie a zalejte olejom.
  • Sterilujte pri teplote 90 stupňov 25 minút.
  • Hotové poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v pivnici či komore.
zrdoj: chillipepperheaven.blogspot.com

Zaváranie paprík s paradajkami

budete potrebovať

  • paradajky
  • papriky
  • soľ
  • voda
  • zaváracie poháre

postup prípravy

  • Paradajky a papriky očistite, zbavte nežiaducich častíc a nakrájajte na kúsky.
  • Poháre na zaváranie spolu s viečkami sterilizujte.
  • Do hotových pohárov vložte kúsky zeleniny, pridajte lyžičku soli (nemusíte) a zalejte vodou – zavíčkujte.
  • Poháre vkladajte do zaváracieho hrnca 1 centimeter od seba – poháre by mohli popraskať.
  • Varte pri teplote 95 stupňov 20 minút.
  • Hotové poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Poháre uložte na tmavé a chladné miesto.
katscanningtidbits.blogspot.com

Zaváranie paprík s kapustou

budete potrebovať

  • papriky
  • kyslá kapusta
  • vodu
  • cibuľu
  • korenie – nové korenie, guličky korenia, bobkový list
  • paradajkový pretlak

postup prípravy

  • Poháre vymyte a sterilizujte aj s viečkami.
  • Papriky zbavte jadrovníkov, umyte a prepláchnite.
  • Kyslá kapusta natlačíme do paprík a nimi naplňte pripravené poháre.
  • Pripravte si nálev z vody, korenia – pridajte nakrájanú cibuľu a nakoniec paradajkový pretlak.
  • Nechajte zmes prejsť varom.
  • Papriky zalejte pripravenou zmesou a poriadne zavíčkujte.
  • Zavárajte pri teplote 85 stupňov po dobu 20 minút.
  • Hotové poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uložte do pivnice či komory.
alyonascooking.com

Zaváranie paprík v mikrovlnnej rúre

budete potrebovať

  • červenej papriky
  • nálev
  • poháre na zavarenie a viečka
  • plastová miska

postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si nachystajte poháre na zaváranie a sterilizujte je – aj s viečkami.
  • Potom si pripravte nálev na papriky.
  • Medzitým si papriky očistite, zbavte jadier a umyte.
  • Môžete ich nakrájať na polovice, štvrtiny alebo ich nechať vcelku.
  • Papriky vkladajte jednu vedľa druhej do pohárov.
  • Zalejte pripraveným nálevom a utrite okraje pohárov papierovou utierkou.
  • Zavíčkujte a poháre vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry.
  • Nastavte najvyšší výkon 700 Wattov – 1 pohár potrebuje k zavarenie čas 6 minút, s každou ďalšou pohárom čas zdvojnásobte.
  • Vytiahnite poháre a otočte viečkom dole.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
laughingduckgardens.com

Zaváranie Jalapeňos

budete potrebovať

  • ½ kg papričiek Jalapeňos
  • voda
  • ocot
  • zaváracie poháre a viečka

postup prípravy

  • Papriky ľahko opláchnite, narežte a zbavte stoniek a semienok.
  • Pripravte si veľký hrniec vriacej vody a do neho papriky vložte – nechajte variť 3 minúty.
  • Potom papričky vyberte a nechajte ich osušiť.
  • Vkladajte ich do vopred sterilizovaných pohárov tak, aby ste ponechali hore priestor 3 centimetre.
  • Do každého pohára pridajte 1 ½ lyžičky octu a dolejte vriacou vodou.
  • Utrite okraje pohárov a zavíčkujte.
  • Zavárajte na 85 stupňov asi 20 minút.
  • Zavárané poháre pretočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite na vyhovujúce miesto.
thecreeksidecook.com

Iné pochúťky z paprík

Receptov z paprík je veľa, pozrite sa na ten najobľúbenejšie – a veľmi rýchly.

zeleninové lečo

budete potrebovať

  • 15 paradajok
  • 15 paprík
  • 4 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ, korenie

postup prípravy

  • Zo všetkého najskôr si pripravte poháre na zaváranie a viečka – sterilizujte je.
  • Potom si nakrájajte na kúsky cibuľu, ktorú dajte na panvicu zosklovatieť.
  • Medzitým si očistite paradajky, papriky a nakrájajte je menšie kúsky.
  • Potom zmes zeleniny pridajte k restované cibuľke a 10 minút opekajte.
  • Potom pridajte vodu a duste ďalších 10 minút.
  • Podľa potreby osoľte, prípadne okoreňte.
  • Vzniknuté lečo plňte do pohárov a poriadne zavíčkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, zalejte ich vodou a varte pri teplote 85 stupňov 20 minút.
  • Po vytiahnutí poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Uskladnite v chladnom a tmavom mieste.
food52.com

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.