Zavárame marhule: ako si uchovať obľúbené ovocie po celý rok?

Potom, čo marhule úplne vychladnú, skladujeme na tmavom a suchom mieste.

Vlejte do hrnca 300 ml studenej vody a priveďte do varu.

Následne pridajte cukor a varte nezakryté, postupne odstraňujte penu.

Zaskrutkujte, zakryte a nechajte vychladnúť.

Marhule si nakrájajte na polovicu a vyberte kôstky.

postup

  • vysteľte pečenie mriežku novinami
  • Pripravte si marhule a vykôstkujte je.
  • Predhrejeme si rúry na 90 stupňov Celzia.

vodu

  • pripravené poháre naskladajte do umývačky
  • Pevne zavíčkujte, nechajte vychladnúť a skladujte v pivnici.

davidlebovitz.com

  • providentliving.org.nz
  • Po vytiahnutí rozložíme na utierku hore dnom.

Marhule v brandy

V umývačke

  • postup
  • 10 celých klinčekov

nálev

  • Necháme úplne vychladnúť a skladujeme v pivnici.
  • Vedeli ste, že dusík v marhuliach napomáha zníženiu vysokého tlaku?
500 kryštálového cukru

Zalejeme ešte teplým nálevom až po okraj.

Žiaľom prevarenú, už vychladnutú vodou a do každého pohára pridáme štipku soli – udrží ovocie krásne tvrdé a šťavnaté.

V umývačke

  • vodu
  • nálev

nálev

  • Prisypeme cukor a varíme, kým sa cukor úplne rozpustí – a nálev je hotový!
  • Poháre následne zalejeme nálevom až po okraj, aby žiadna marhuľa „netrčala“.
  • Zásobte sa týmito ovocnými vitamíny aj vy.
  • Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a varte za stáleho miešania, kým nebudú úplne zmäknuté.
  • Akonáhle bude všetko hotové, primiešajte citrónovú šťavu a džem rozlejte do pohárov.
  • Ale iste! Zaváranie marhúľ je obľúbený spôsob ich skladovania.
ingrediencie

Zaváranie marhúľ v rúre

V umývačke

  • nálev
  • vodu

nálev

  • Zaváranie marhúľ – klasický recept
  • Potom, čo zmes zhustne, často premiešavajte, aby nedošlo k pripáleniu odspodu.
  • Majte na pamäti, že do jednej 500 ml veľké poháre sa vojde cca 7 celých marhúľ – tak si ich počet pripravte podľa tejto normy.
  • Poriadne zavíčkujte – nemusíte sa báť, viečka v mikrovlnke iskriť nebudú.
  • Ako správne sterilizovať poháre na zaváranie?
  • Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 70W a vložte 4 poháre. Pri tomto výkone necháme ísť 10 minút, následne zvýšime na 100W a zapneme na ďalších 10 minút.
  • Zložte z ohňa a pridajte brandy.
  • lyžička čerstvo vylisované citrónovej šťavy
  • vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekúnd
www.nutmegsseven.co.uk

Predhrejte rúru n 230 stupňov Celzia.

V umývačke

  • nálev
  • vodu

nálev

  • Tieto polovice vkladáme do vopred pripravených, sterilizovaných pohárov – úplne je naplníme. Môžeme pridať bobkový list a klinček.
  • Do alobalu zabaľte olúpaný cesnak pokvapkané olivovým olejom a pečte do zlatohneda, cca 40 minút.
  • Chutney je skvelou ako prílohu omáčkou k mäsu či k šalátom.
  • Po tejto dobe vyberieme z vody, položíme na utierku hore dnom a necháme odpočívať.
  • Keďže je prakticky každé ovocie prirodzene sladké, nemusíte pri zaváraní zákonite používať cukor. Poradíme vám, ako zavárať aj bez cukru.
125 g práškového cukru

3 hrnčeky marhuľovej zaváraniny

Ako u ostatných spôsobov je nutné najskôr si marhule dostatočne očistiť a vykôstkovať. Nakrájajte na polovičky či mesiačiky podľa svojich preferencií.

V umývačke

  • nálev
  • V rúre

nálev

  • Potom klasick zavárame v hrnci s vriacou vodou po dobu cca 20 minút.
  • Naplníme nimi už vopred pripravené sterilizované poháre až po okraj.
  • Spečené cesnak vmiešajte do tejto zmesi, povarte na strednom ohňu a udržujte 25 minút za stáleho miešania.
  • Navyše soľ zbaví marhule prílišnej sladkosti a urobí tak kompót nízkokalorický.
  • Starostlivo je varte a otáčajte cca 3 minúty, kým nezačnú mäknúť.
  • Poriadne zaviečkujeme vrškom s gumovým závitom.
  • zapnite program s najvyššou teplotou a nechajte dôjsť do konca
2 tyčinky škorice

Zaváranie marhúľ bez cukru

waitrose.com

V umývačke

  • bite.co.nz
  • 1 hrnček bieleho octu
  • allrecipes.com
  • 700 g marhúľ
  • whereismyspoon.co
  • 600 g cukru

nálev

  • Do mrazničky si dajte chladiť dosku.
  • Po vybratí z kúpeľa odložíme na utierku hore dnom.
  • Marhule starostlivo zbavíme všetkých nečistôt, vykôstkujeme a rozkrojíme na polovice.
  • Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavom mieste.
  • Vlejte nálev až po okraj pohára, aby boli marhule úplne ponorené.
  • Potom je plňte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš.
  • Následne vmiešajte marhuľový kompót, ocot a zázvor, kajenské korenie a soľ, kým sa všetko dôkladne nespoja.
  • Marhuľové chutney „čatný“
  • Myslíte, že nemôžete mať marhule stále „po ruke“?
  • Zaváranie marhúľ v mikrovlnnej rúre
1 kg marhúľ

Ako pripraviť marhuľovú marmeládu?

V umývačke

  • štipku soli
  • marhule
  • 1 l vody
  • vložte poháre a sterilizujte po dobe 20 minút

nálev

  • V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu.
  • Tieto polovice skladáme do vopred pripravených pohárov tak, aby boli marhuľami úplne naplnené.
  • Vložte do chladničky na niekoľko minút.
  • Marhule si poriadne očistíme, vykôstkujeme a nakrájame na kocky.
  • Do vody pridajte práškový cukor a varte tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí.
  • Povytiahnutí sa uistite, že má džem správnu konzistenciu. Ak nie, celú zmes ešte ďalej povarte.
  • V rúre „pečieme“ cca 20 minút.
  • Marhule naplňte do vopred pripravených zaváracích pohárov, ktoré sú dostatočne sterilizovali.
  • Marhule dôkladne zbavíme všetkých nešistot, vykôstkujeme a rozkrájame na polovice.
  • Týmto pripraveným sirupom zalejte marhule v pohároch.
½ hlavy cesnaku

Netradičné metódy zaváranie

Až poháre s obsahom vychladnú, skladujeme najlepšie v pivnici.

V umývačke

  • 2 lyžičky soli
  • 60 ml vody
  • 200 ml brandy
  • 2 lyžička kajenského korenia
  • Príprava náleve
  • poháre jemne navlhčite
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • olivový olej

nálev

  • predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia
  • Poháre naukladáme do veľkého hrnca s vriacou vodou a necháme variť po dobu zhruba 20 minút.
  • Keď je zmes už hustá, až gélovitá, zložte z ohňa a na vychladnutú dosku dajte malé množstvo džemu.
  • Kým sa cesnak pečie, vložte do hrnca cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja a osmažte opäť do zlatohneda.
  • Do náleve v hrnci pridajte bobkový list, klinčeky, škoricu a varte ďalších 5 minút, kým zmes nezhustne.
  • do tohto hrnca pridávajte marhule, aby úplne pokryli jeho dno.
2 bobkové listy

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.