Potom, čo marhule úplne vychladnú, skladujeme na tmavom a suchom mieste.
Vlejte do hrnca 300 ml studenej vody a priveďte do varu.
Následne pridajte cukor a varte nezakryté, postupne odstraňujte penu.
Zaskrutkujte, zakryte a nechajte vychladnúť.
Marhule si nakrájajte na polovicu a vyberte kôstky.
postup
- vysteľte pečenie mriežku novinami
- Pripravte si marhule a vykôstkujte je.
- Predhrejeme si rúry na 90 stupňov Celzia.
vodu
- pripravené poháre naskladajte do umývačky
- Pevne zavíčkujte, nechajte vychladnúť a skladujte v pivnici.
davidlebovitz.com
- providentliving.org.nz
- Po vytiahnutí rozložíme na utierku hore dnom.

Marhule v brandy
V umývačke
- postup
- 10 celých klinčekov
nálev
- Necháme úplne vychladnúť a skladujeme v pivnici.
- Vedeli ste, že dusík v marhuliach napomáha zníženiu vysokého tlaku?

Zalejeme ešte teplým nálevom až po okraj.
Žiaľom prevarenú, už vychladnutú vodou a do každého pohára pridáme štipku soli – udrží ovocie krásne tvrdé a šťavnaté.
V umývačke
- vodu
- nálev
nálev
- Prisypeme cukor a varíme, kým sa cukor úplne rozpustí – a nálev je hotový!
- Poháre následne zalejeme nálevom až po okraj, aby žiadna marhuľa „netrčala“.
- Zásobte sa týmito ovocnými vitamíny aj vy.
- Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a varte za stáleho miešania, kým nebudú úplne zmäknuté.
- Akonáhle bude všetko hotové, primiešajte citrónovú šťavu a džem rozlejte do pohárov.
- Ale iste! Zaváranie marhúľ je obľúbený spôsob ich skladovania.

Objavte podobné tipy
Zaváranie marhúľ v rúre
V umývačke
- nálev
- vodu
nálev
- Zaváranie marhúľ – klasický recept
- Potom, čo zmes zhustne, často premiešavajte, aby nedošlo k pripáleniu odspodu.
- Majte na pamäti, že do jednej 500 ml veľké poháre sa vojde cca 7 celých marhúľ – tak si ich počet pripravte podľa tejto normy.
- Poriadne zavíčkujte – nemusíte sa báť, viečka v mikrovlnke iskriť nebudú.
- Ako správne sterilizovať poháre na zaváranie?
- Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 70W a vložte 4 poháre. Pri tomto výkone necháme ísť 10 minút, následne zvýšime na 100W a zapneme na ďalších 10 minút.
- Zložte z ohňa a pridajte brandy.
- lyžička čerstvo vylisované citrónovej šťavy
- vložte do mikrovlnky na dobu 30 – 45 sekúnd

Predhrejte rúru n 230 stupňov Celzia.
V umývačke
- nálev
- vodu
nálev
- Tieto polovice vkladáme do vopred pripravených, sterilizovaných pohárov – úplne je naplníme. Môžeme pridať bobkový list a klinček.
- Do alobalu zabaľte olúpaný cesnak pokvapkané olivovým olejom a pečte do zlatohneda, cca 40 minút.
- Chutney je skvelou ako prílohu omáčkou k mäsu či k šalátom.
- Po tejto dobe vyberieme z vody, položíme na utierku hore dnom a necháme odpočívať.
- Keďže je prakticky každé ovocie prirodzene sladké, nemusíte pri zaváraní zákonite používať cukor. Poradíme vám, ako zavárať aj bez cukru.

3 hrnčeky marhuľovej zaváraniny
Ako u ostatných spôsobov je nutné najskôr si marhule dostatočne očistiť a vykôstkovať. Nakrájajte na polovičky či mesiačiky podľa svojich preferencií.
V umývačke
- nálev
- V rúre
nálev
- Potom klasick zavárame v hrnci s vriacou vodou po dobu cca 20 minút.
- Naplníme nimi už vopred pripravené sterilizované poháre až po okraj.
- Spečené cesnak vmiešajte do tejto zmesi, povarte na strednom ohňu a udržujte 25 minút za stáleho miešania.
- Navyše soľ zbaví marhule prílišnej sladkosti a urobí tak kompót nízkokalorický.
- Starostlivo je varte a otáčajte cca 3 minúty, kým nezačnú mäknúť.
- Poriadne zaviečkujeme vrškom s gumovým závitom.
- zapnite program s najvyššou teplotou a nechajte dôjsť do konca

Zaváranie marhúľ bez cukru
waitrose.com
V umývačke
- bite.co.nz
- 1 hrnček bieleho octu
- allrecipes.com
- 700 g marhúľ
- whereismyspoon.co
- 600 g cukru
nálev
- Do mrazničky si dajte chladiť dosku.
- Po vybratí z kúpeľa odložíme na utierku hore dnom.
- Marhule starostlivo zbavíme všetkých nečistôt, vykôstkujeme a rozkrojíme na polovice.
- Uložte do sterilizovaných nádob a skladujte na tmavom mieste.
- Vlejte nálev až po okraj pohára, aby boli marhule úplne ponorené.
- Potom je plňte do vopred pripravených sterilizovaných fliaš.
- Následne vmiešajte marhuľový kompót, ocot a zázvor, kajenské korenie a soľ, kým sa všetko dôkladne nespoja.
- Marhuľové chutney „čatný“
- Myslíte, že nemôžete mať marhule stále „po ruke“?
- Zaváranie marhúľ v mikrovlnnej rúre

Ako pripraviť marhuľovú marmeládu?
V umývačke
- štipku soli
- marhule
- 1 l vody
- vložte poháre a sterilizujte po dobe 20 minút
nálev
- V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu.
- Tieto polovice skladáme do vopred pripravených pohárov tak, aby boli marhuľami úplne naplnené.
- Vložte do chladničky na niekoľko minút.
- Marhule si poriadne očistíme, vykôstkujeme a nakrájame na kocky.
- Do vody pridajte práškový cukor a varte tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí.
- Povytiahnutí sa uistite, že má džem správnu konzistenciu. Ak nie, celú zmes ešte ďalej povarte.
- V rúre „pečieme“ cca 20 minút.
- Marhule naplňte do vopred pripravených zaváracích pohárov, ktoré sú dostatočne sterilizovali.
- Marhule dôkladne zbavíme všetkých nešistot, vykôstkujeme a rozkrájame na polovice.
- Týmto pripraveným sirupom zalejte marhule v pohároch.

Netradičné metódy zaváranie
Až poháre s obsahom vychladnú, skladujeme najlepšie v pivnici.
V umývačke
- 2 lyžičky soli
- 60 ml vody
- 200 ml brandy
- 2 lyžička kajenského korenia
- Príprava náleve
- poháre jemne navlhčite
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- olivový olej
nálev
- predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia
- Poháre naukladáme do veľkého hrnca s vriacou vodou a necháme variť po dobu zhruba 20 minút.
- Keď je zmes už hustá, až gélovitá, zložte z ohňa a na vychladnutú dosku dajte malé množstvo džemu.
- Kým sa cesnak pečie, vložte do hrnca cibuľu, 1 lyžicu olivového oleja a osmažte opäť do zlatohneda.
- Do náleve v hrnci pridajte bobkový list, klinčeky, škoricu a varte ďalších 5 minút, kým zmes nezhustne.
- do tohto hrnca pridávajte marhule, aby úplne pokryli jeho dno.
