Zavárame jahody: skvelý spôsob uchovania ich chuti

Vedeli ste, že jahody obsahujú telu prospešné antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie?

Pýši sa vaše záhradka týmto zdravým ovocím?

Prečo si kupovať umelé náhrady, keď si jahody môžete uchovať po celý rok doma?

Pozrite na naše recepty na zaváranie jahôd – určite nájdete zaujímavé tipy na uskladnenie.

Zaváranie jahôd v rúre

2 kg cukru kryštál

  • 3 kg jahôd

4 šálky cukru

  • Pripravte si jeden diel vody a jeden diel cukru kryštál.
  • Zmiešajte obe ingrediencie a priveďte za stáleho miešania do varu.
  • Akonáhle sa cukor rozpustí, plameň vypnite a nálev nechajte vychladnúť.
  • Množstvo vody a cukru voľte podľa množstva pohárov s jahodami.
jahodová marmeláda

Zaváranie jahôd v umývačke

Zavárať jahody úplne bez vody na sucho nemožno – pokazia by sa, avšak môžete využiť ich vlastné šťavy.

2 kg cukru kryštál

  • nálev
  • 3 kg jahôd

4 šálky cukru

  • Jahody si najskôr očistite od stoniek a umyte je vo vode.
  • Dajte ich do väčšieho hrnca a pridajte k nim cukor – množstvo záleží na vašej požadovanej sladkosti.
  • Jahody pomaly zahrievajte až k varu, nechajte ich 2 minúty povariť.
  • Oddeľte ich z plameňa a nechajte ich vychladnúť.
  • Potom nimi naplňte zaváracie poháre – vopred sterilizované.
  • Utiahnite poriadne viečka a vložte do zaváracieho hrnca do dobu 15 minút pri 85 stupňoch Celzia.
  • Hotové poháre položte hore dnom na utierku a nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte ešte 5 minút odstáť a potom vytiahnite.
anitalianinmykitchen.com

Nálev na zaváranie jahôd

K zaváranie jahôd používajte skôr tvrdšie jahody.

2 kg cukru kryštál

  • nálev
  • pektín

4 šálky cukru

  • Najskôr jahody zbavte stoniek a umyte ich.
  • Jahody zalejte vychladnutým nálevom.
  • Väčšia jahody prekrojte na polovice, tie menšie nechajte vcelku.
  • šťavu z vytlačeného citróna
  • Jahody plňte do pohárov a prelejte je vychladnutým nálevom.
  • Starostlivo zavíčkujte a vložte do hlbokého plechu, ktorý ste podložili utierkou.
  • Poháre neskladajte blízko seba a podlejte je trochou vody.
  • Vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Po vybratí z rúry horúce poháre postavte hore dnom a nechajte do druhého dňa vychlanout.
milkwood.net

Zaváranie jahôd v mikrovlnke

2 kg cukru kryštál

  • nálev
  • osladené nálev

4 šálky cukru

  • Nachystajte si zaváracie poháre podľa množstva džemu.
  • Uvarte si nálev z vody a cukru – množstvo si určite sami podľa počtu jahôd – väčšinou sa používa pomer 1: 1.
  • Do sterilizovaných pohárov vložte nakrájané jahody.
  • Rúru predhrejte na 90 stupňov.
  • Viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do plastovej misky – zabráni tak prípadnému vytečeniu šťavy.
  • Dajte do mikrovlnky a zapnite na najvyšší výkon – 700 Wattov.
  • Varte 6 minút – s každou pohárom navyše dobu predĺžte na dvojnásobok.
  • Po dokončení poháre vytiahnite a obráťte hore dnom.
  • Jahody umyte, očistite od stopiek a prekrojte je napoly.
  • Nechajte vychladnúť a potom uschovajte.
milkwood.net

Zaváranie jahôd bez cukru

Je známe, že ak sa rozhodnete zavárať jahody bez cukru, musíte počítať s tým, že vám dlho nevydrží a taky po otvorení budú kyslé.

Niekto však používa ako náhradu cukru ovocnú fruktózu.

2 kg cukru kryštál

  • nálev

4 šálky cukru

  • Najskôr si sterilizujte zaváracie poháre.
  • caitlynnicholas.blogspot.com
  • Veľké jahody prekrájajte na polovice alebo štvrtiny – tie menšie nechajte vcelku.
  • Jahody dajte do pohárov a zalejte prevarenou vodou po okraj – zavíčkujte.
  • Poháre naskladajte do zaváracieho hrnca – nedávajte ich tesne k sebe, zalejte vodou – tak, aby boli celé ponorené.
  • Varte na 85 stupňov 20 minút.
  • Skladujte v chladnej a tmavej miestnosti – jahody ľahko podliehajú skaze.
  • Obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
milkwood.net

Zaváranie jahodové guavy – psidia

Jahodová guava je vďaka svojej sladkastej chuti veľmi obľúbené ovocie, ktoré môžete ľahko vypestovať na balkóne.

Keďže sú plody guava veľmi jemné, vyrába sa z nich džem.

2 kg cukru kryštál

  • 450 g jahodové guavy
  • budete potrebovať
  • vodu

4 šálky cukru

  • Potom poháre vytiahnite a otočte ich hore dnom.
  • Varte pomaly asi hodinu a pridávajte pektín na zahustenie.
  • Nezľaknite sa – farba sa pri varení mení.
  • Ak chcete otestovať, či je hustota zmesi akurát, malé množstvo zmesi dajte na tanierik, počkajte jednu minútu a potom po zmesi presuňte prstom.
  • Ak vám pretiahnutá časť zostala rovnaká, je hotovo – ak medzera zmizne, musíte variť ešte dlhšie.
  • Jahody umyte, zbavte stopiek a veľké prekrojte na polovicu.
  • Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne zavíčkujte.
  • Poháre otočte dnom smerom nahor a nechajte vychladnúť.
Jahody umyte a zbavte stoniek.

Zaváranie jahôd na sucho

2 kg cukru kryštál

  • nálev
  • pektín

4 šálky cukru

  • Skontrolujte, či všetky viečka u pohárov dobre drží.
  • Vložte ich do pripravených sterilizovaných pohárov.
  • Rúru predhrejte na 90 stupňov.
  • Veľmi dobre viečka na pohár uzavrite.
  • Do umývačky pohára skladajte tak, aby stáli po celú dobu rovno a nedotýkali sa.
  • Zvoľte program najdlhšieho umývania – väčšinou na 70-80 stupňov a počkajte, až program skončí.
  • Do hrnca dajte Guava, vodu, cukor a priveďte do varu.
  • Nechajte vychladnúť a skladujte v tmavom a chladnom mieste.
moonshiners.club

Ostatné spôsoby, ako jahody skladovať

Domáce jahodové víno

2 kg cukru kryštál

  • jahody
  • 350 g kryštálového cukru
  • Pripravte si osladené nálev.
  • postup prípravy

4 šálky cukru

  • Umyte jahody a odstráňte stonku alebo kúsky listov.
  • Vo veľkej hlinenej nádobe je zomeľte.
  • Keď je víno číre a už nekvasí (prebubláva), nalejte ho do jednotlivých menších sklenených fliaš.
  • Ak chcete pridať vínne kvasnice, pridajte 2 lyžičky, ale až zmes dosiahla teplotu 30 stupňov.
  • Nádobu uzavrite čistou handričkou a nechajte na chladnom, tmavom mieste.
  • Po jednom týždni zmes cez dvojitú vrstvu tenkého plátna preceďte.
  • Zmiešajte získanú jahodovú tekutinu s cukrom a miešajte, aby sa cukor rozpustil.
  • Nalejte tekutinu do čistej nádoby a nechajte ju stáť ďalší týždeň, miešajte ju denne.
  • Po druhom týždni nalejeme jahodovú tekutinu do sklenených veľkých fliaš a zakorkujte.
  • Fľaše nechajte tri mesiace odpočívať na chladnom, tmavom mieste.
  • Na roztlačené jahody vylejte vriacu vodu, pridajte citrónovú šťavu a rýchlo miešajte asi dve minúty.
  • Zakorkujte je a nechajte ich starnúť aspoň jeden rok.
wellpreserved.ca

2 litre vriacej vody

Je skvelá nielen na pečive, ale aj ako prísada do lahodných jahodových múčnikov.

2 kg cukru kryštál

  • 1 kg jahôd
  • cukor kryštál
  • ¼ šálky citrónovej šťavy

4 šálky cukru

  • Vo veľkej miske rozdrvíme jahody.
  • Do jahôd pridáme cukor a citrónovú šťavu.
  • Dajte zmes do hrnca a miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  • Pri stálom miešaní zvyšujte teplotu na vysokú a priveďte jahodovou zmes do varu.
  • Potom znížte teplotu a pokračujte v miernom varení asi 10 minút.
  • Horúcu zmesou potom naplňte vopred sterilizované poháre.
  • Poháre poriadne zavíčkujte a otočte hore dnom.
  • Nechajte do druhého dňa vychladnúť a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
deliaonline.com

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.