Recepty na konzervovanie jahôd alebo skvelý spôsob, ako si uchovať ich luxusnú chuť a to po celý rok

Vedeli ste, že jahody obsahujú telu prospešné antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie?

Pýši sa vaša záhradka týmto zdravým ovocím?

Prečo si kupovať umelé náhradky, keď si ich môžete uchovať po celý rok doma?

Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie jahôd.

Iste medzi nimi nájdete svojho favorita!

Nálev na konzervovanie jahôd

Pripravte si jednoduchý nálev z vody a cukru, vďaka ktorému bude zaváranie hračka!

Budete potrebovať

  • vodu
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • Pripravte si jeden diel vody a jeden diel cukru kryštál.
  • Zmiešajte obe ingrediencie a priveďte za stáleho miešania do varu.
  • Akonáhle sa cukor rozpustí, plameň vypnite a nálev nechajte vychladnúť.
  • Množstvo vody a cukru voľte podľa množstva pohárov s jahodami.
Jahody naložené v zaváracom pohári.
zdroj: www.bonappetit.com

Zaváranie jahôd na sucho

Zavárať jahody úplne bez vody na sucho nemožno – pokazili by sa, avšak môžete využiť ich vlastnú šťavu.

Budete potrebovať

  • jahody
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • Jahody si najskôr očistite od stoniek a umyte ich vo vode.
  • Dajte ich do väčšieho hrnca a pridajte k nim cukor – množstvo záleží na vašej požadovanej sladkosti.
  • Jahody pomaly zahrievajte až do varu, nechajte ich 2 minúty povariť.
  • Odrobte ich z plameňa a nechajte ich vychladnúť.
  • Potom nimi naplňte zaváracie poháre – vopred sterilizované.
  • Utiahnite poriadne viečka a vložte do zaváracieho hrnca do 15 minút pri 85 stupňoch Celzia.
  • Hotové poháre položte hore dnom na utierku a nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Skladujte v chladnej a temnej miestnosti – jahody ľahko podliehajú skaze.
Pokrájané jahody v zaváracích pohároch.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Máme pre vás aj skvelé recepty na nakladané slivky na niekoľko spôsobov. Aký variant si vyberiete vy?

Konzervovanie jahôd v rúre

Na zaváranie jahôd používajte skôr tvrdšie jahody. Využite náš nálev z úvodu článku a jednoducho si jahody zakonzervujte v rúre.

Budete potrebovať

  • jahody
  • nálev

Postup prípravy

  • Najskôr jahody zbavte stoniek a umyte ich.
  • Rúru predhrejte na 90 stupňov.
  • Väčšie jahody prekrojte na polovice, tie menšie nechajte vcelku.
  • Pripravte si cukornatý nálev.
  • Jahody plňte do pohárov a prelejte ich vychladnutým nálevom.
  • Starostlivo zaviečkujte a vložte do hlbokého plechu, ktorý ste podložili utierkou.
  • Poháre neskladajte blízko seba a podlejte ich trochou vody.
  • Vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Po vybratí z rúry horúceho pohára postavte hore dnom a nechajte do druhého dňa vychlanúť.
Jahody v zaváracích pohároch s lievikom.
zdroj: milkwood.net

Zaváranie jahôd v mikrovlnke

Jahody si môžete zavariť aj v mikrovlnnej rúre. Je to jednoduché a potrebujete na to iba jahody a nálev z úvodu článku.

Budete potrebovať

  • jahody
  • cukornatý nálev

Postup prípravy

  • Jahody umyte, zbavte stopiek a veľké prekrojte na polovicu.
  • Uvarte si nálev z vody a cukru – množstvo si určite sami podľa počtu jahôd – väčšinou sa používa pomer 1:1.
  • Do sterilizovaných pohárov vložte nakrájané jahody.
  • Jahody zalejte vychladnutým nálevom.
  • Viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do plastovej misky – zabráni tak prípadnému vytečeniu šťavy.
  • Dajte do mikrovlnky a zapnite na najvyšší výkon – 700 Wattov.
  • Varte 6 minút – s každým pohárom navyše dobu predĺžte na dvojnásobok.
  • Po dokončení pohára vytiahnite a obráťte dnom nahor.
  • Skontrolujte, či všetky viečka pri pohároch dobre držia.
  • Nechajte vychladnúť a potom uschovajte.
Jahody naložené v zaváracích pohároch.
zdroj: milkwood.net

Vyskúšajte aj naše sladké recepty na zavarené černice , ktoré vás pohladia na duši aj na jazyku!

Konzervovanie jahôd bez cukru

Je známe, že pokiaľ sa rozhodnete zavárať jahody bez cukru, musíte počítať s tým, že vám dlho nevydržia a aj po otvorení budú kyslé. Môžete však použiť ako náhradu cukru ovocnú fruktózu.

Budete potrebovať

  • jahody
  • vodu

Postup prípravy

  • Najskôr si sterilizujte zaváracie poháre.
  • Jahody umyte a zbavte stoniek.
  • Veľké jahody prekrájajte na polovice či štvrtiny – tie menšie nechajte vcelku.
  • Jahody dajte do pohárov a zalejte prevarenou vodou po okraj – zaviečkujte.
  • Poháre naskladajte do zaváracieho hrnca – nedávajte ich tesne k sebe, zalejte vodou – tak, aby boli celé ponorené.
  • Varte na 85 stupňov 20 minút.
  • Akonáhle máte hotovo, poháre nechajte ešte 5 minút odstáť a potom vytiahnite.
  • Obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
Jahody v zaváracích pohároch, ktoré sú vo veľkom zaváracom hrnci.
zdroj: milkwood.net

Zaváranie jahodovej guavy – psidia

Jahodová guava je vďaka svojej sladkastej chuti veľmi obľúbené ovocie, ktoré môžete ľahko vypestovať na balkóne. Keďže sú plody guavy veľmi jemné, vyrába sa z nich džem.

Budete potrebovať

  • 450 g jahodovej guavy
  • 350 g cukru kryštál
  • vodu
  • pektín

Postup prípravy

  • Do hrnca dajte guavu, vodu, cukor a priveďte do varu.
  • Varte pomaly asi hodinu a pridávajte pektín na zahustenie.
  • Nezľaknite sa – farba sa pri varení mení.
  • Ak chcete otestovať, či je hustota zmesi akurát, malé množstvo zmesi dajte na tanierik, počkajte jednu minútu a potom po zmesi pretiahnite prstom.
  • Pokiaľ vám pretiahnutá časť zostala rovnaká, je hotovo – pokiaľ medzera zmizne, musíte variť ešte dlhšie.
  • Nachystajte si zaváracie poháre podľa množstva džemu.
  • Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne zaviečkujte.
  • Poháre otočte dnom smerom nahor a nechajte vychladnúť.
Jahodová guava vo vode vo veľkom hrnci.
zdroj: caitlynnicholas.blogspot.com

Inšpirujte sa aj našimi najlepšími receptami na konzervovanie marhúľ alebo ako si uchovať obľúbené ovocie po celý rok!

Konzervovanie jahôd v umývačke

Zavarte si jahody jednoducho aj v umývačke! Je to jednoduché as naším návodom to zvládne naozaj každý.

Budete potrebovať

  • jahody
  • nálev

Postup prípravy

  • Jahody umyte, očistite od stopiek a prekrojte ich napoly.
  • Vložte ich do pripravených sterilizovaných pohárov.
  • Jahody zalejte vychladnutým nálevom.
  • Veľmi dobre viečka na pohár uzavrite.
  • Do umývačky pohára skladajte tak, aby stáli po celý čas rovno a nedotýkali sa.
  • Zvoľte program najdlhšieho umývania – väčšinou na 70-80 stupňov a vyčkajte, až program skončí.
  • Potom poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a skladujte v tmavom a chladnom mieste.
Jahody naložené v zaváracom pohári.
zdroj: wellpreserved.ca

Ostatné spôsoby, ako jahody konzervovať

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty, ako si jahody môžete chutne zakonzervovať a ponechať na horšie časy. Máme pre vás návod, ako si pripraviť to najlepšie jahodové víno alebo marmeládu. Užite si to!

Domáce jahodové víno

Budete potrebovať

  • 3 kg jahôd
  • 2 litre vriacej vody
  • šťavu z vylisovaného citróna
  • 2 kg cukru kryštál

Postup prípravy

  • Umyte jahody a odstráňte stonku alebo kúsky listov.
  • Vo veľkej hlinenej nádobe ich rozomeľte.
  • Na roztlačené jahody vylejte vriacu vodu, pridajte citrónovú šťavu a rýchlo miešajte asi dve minúty.
  • Ak chcete pridať vínne kvasnice, pridajte 2 lyžičky, ale až zmes dosiahla teplotu 30 stupňov.
  • Nádobu uzavrite čistou handričkou a nechajte na chladnom, tmavom mieste.
  • Po jednom týždni zmes cez dvojitú vrstvu tenkého plátna preceďte.
  • Zmiešajte získanú jahodovú tekutinu s cukrom a miešajte, aby sa cukor rozpustil.
  • Nalejte tekutinu do čistej nádoby a nechajte ju stáť ďalší týždeň, miešajte ju denne.
  • Po druhom týždni nalejeme jahodovú tekutinu do sklenených veľkých fliaš a zakorkujte.
  • Fľaše nechajte tri mesiace odpočívať na chladnom, tmavom mieste.
  • Keď je víno číre a už nekvasí (prebubláva), nalejte ho do jednotlivých menších sklenených fliaš.
  • Zakorkujte ich a nechajte ich starnúť aspoň jeden rok.
Víno z jahôd v pohároch s vedľa položenými čerstvými jahodami.
zdroj: moonshiners.club

Jahodová marmeláda

Je skvelá nielen na pečive, ale aj ako prísada do lahodných jahodových múčnikov .

Budete potrebovať

  • 1 kg jahôd
  • 4 šálky cukru
  • ¼ šálky citrónovej šťavy

Postup prípravy

  • Vo veľkej miske rozdrvíme jahody.
  • Do jahôd pridáme cukor a citrónovú šťavu.
  • Dajte zmes do hrnca a miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
  • Pri stálom miešaní zvyšujte teplotu na vysokú a priveďte jahodovú zmes do varu.
  • Potom znížte teplotu a pokračujte v miernom varení asi 10 minút.
  • Horúcou zmesou potom naplňte vopred sterilizované poháre.
  • Poháre poriadne zaviečkujte a otočte hore dnom.
  • Nechajte do druhého dňa vychladnúť a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Džem z jahôd v pohári s lyžičkou s vedľa položenými čerstvými jahodami.
zdroj: deliaonline.com

Vyskúšajte aj naše recepty na nakladané brusnice 8x inak: skvelý spôsob, ako si túto pochúťku uchovať po celý rok!

A ako sa vám naše recepty na nakladané jahody páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.