Po vytiahnutí z hrnca je otočte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.
Sú tiež zdrojom minerálov, ako je meď a draslík.
Aby ich človek mohol jesť po celý rok, zaváranie hrušiek sa stalo najčastejšie úpravou.
Nechajte sa inšpirovať receptami a urobte si zásoby na celý rok.
recipecommunity.com.au
Základom nálevu je cukor a voda – ich množstva upravujeme podľa potreby. Uvedené množstvo je počítané na asi 6 kilogramov hrušiek.
budete potrebovať
- plastová miska
- ¼ hrnčeka cukru
- nastrúhaná limetková kôra
lakecounty.com
- Prekrojte ich na štvrtiny a vložte do pohárov.
- Akonáhle voda začne vrieť, přisypejte cukor a kyselinu citrónovú.
- Varte do doby, než sa cukor úplne rozpustí.
Klasické zaváranie hrušiek
budete potrebovať
- nálev
- vodu
- hrušková marmeláda
- noviny alebo utierku
- hlboký plech
lakecounty.com
- 10 hrušiek – olúpané a nakrájané na kocky
- Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Hrušky umyte a zbavte nechcených častíc.
- Vodu nalejte do hrnca zodpovedajúcej veľkosti.
- Podľa chuti môžete do pohárov k hruškám pridať škoricu, klinčeky alebo časť vanilkového struku.
- Potom hrušky prelejte vychladnutým nálevom až po okraj.
- Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
- Vložte do hrnca s vodou a varte ďalších 10 minút.
- thisnzlife.co.nz
- Môžete tiež skúsiť variant, kedy poháre uzavrite viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
- Hrušky očistite, nakrájajte na plátky alebo malé kocky a vložte ich do misy s džúsom.
- Následne ich uložte do vhodného miesta – komora by mala byť tmavá a chladná.

Zaváranie hrušiek v rúre
budete potrebovať
- nálev
- vodu
- zavárací hrniec s teplomerom
- hrušková marmeláda
lakecounty.com
- Hrušky dôkladne umyte a osušte.
- Do spodnej časti umývačky naskladajte pohára vyššia asi 1 centimeter od seba.
- štipku soli – udrží hrušky tvdší a šťavnaté
- Začnite umývaním a sterilizáciou pohárov.
- Hrušky namočte do vody s citrónovou šťavou, ktorá zabraňuje ich zhnednutie.
- Ďalej postupujte ako pri klasickom zaváraní – varte na 85 stupňov asi 20 minút.
- Hrušky dávajte do pripravených zaváracích pohárov a pridajte k nim škoricu, klinčeky alebo zázvor.
- Zalejte je nálevom a starostlivo uzavrite viečkom.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli celé ponorené.
- Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
- Potom je vyberte z hrnca a dnom je otočte hore – klaďte na utierku.
- Nechajte vychladnúť – najlepšie cez noc a potom ich uskladnite.

Nechajte vychladiť a uskladnite.
Tato forma zavařování je vhodná i pro diabetiky – neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze ten přirozený z hrušek.
budete potrebovať
- nálev
- Odstráňte stopky a každú hrušku rozkrojte na polovicu.
lakecounty.com
- Pripravte si cukrový sirup čiže nálev s jednou časťou cukru na dve časti vody.
- Zadělej poháre viečkami a poriadne utiahnite.
- Do vopred nachystaných pohárov začnite hrušky pokladať a do každého pohára dajte málinko soli.
- Prelejte je prevarenou vodou a zavíčkujte.
- Hrušky si najskôr očistite, olúpte, nakrájajte na požadované kúsky a zbavte jadier.
- Po vybratí je pretočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Objavte podobné tipy
1 lyžica kyseliny citrónovej
Tento spôsob zaváranie nie je vhodný pre deti.
budete potrebovať
- 4 hrnčeky pomarančového džúsu
- 1 badián
- 2 hrnčeky vody
- trochu chilli
- larnidavies.com
- www.southernkitchen.com
Množstvo surovín upravte podľa množstva hrušiek.
lakecounty.com
- Zbavte je vnútorných jadier a jadrovníkov.
- Nalejte pomarančový džús do veľkej misy.
- Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
- Medzitým si pripravte ľahký nálev kombináciou vody a cukru – cukru skôr uberte, hrušky obsahujú svoj vlastný cukor a v alkohole je ho tiež dosť.
- Hrušky umyte, očistite a nakrájajte na polovice – zbavte jadrovníkov.
- Starostlivo je zatvorte viečkami a vložte do zaváracieho hrnca.
- Varte po dobu 20 minút na 80 stupňov.
- Vedeli ste, že hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamín K?

Zaváranie hrušiek v umývačke
Zaváranie v umývačke je veľmi netradičný spôsob, ale je jednoduchý a naozaj účinný.
budete potrebovať
- nálev
- vodu
lakecounty.com
- Pripravte si poháre – sterilizujte je. (Voľte poháre skôr väčšie i menšie)
- Hrušky naskladajte do pohárov, pridajte škoricu, rum a zalejte ich nálevom.
- Medzitým si pripravte aj nálev.
- Hrušky vkladajte do pohárov, pridať k nim môžete škoricu, klinčeky alebo vanilkový struk – podľa ľubovôle.
- Do pohárov nalejte nálev a starostlivo zavíčkujte.
- Naplňte zmesou sterilizované poháre, ktoré vopred dostatočne nahrejeme.
- Do hornej časti dávajte tie menšie.
- Medzitým si prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť.
- Zapnite umývačku na najdlhšej program (teplota vody by mala byť asi 75 – 80 stupňov) a nechajte ho dôjsť do konca.
- Poháre vyberte a otočte hore dnom – nechajte vychladnúť.

Zaváranie hrušiek v mikrovlnnej rúre
budete potrebovať
- nálev
- vodu
- hrušky
- 5 ¼ hrnčeka vody
lakecounty.com
- Hrušky si očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
- Postupne je vkladajte do sterilizovaných pohárov a pridajte podľa chuti napríklad škoricu alebo zázvor.
- Zalejte je pripraveným nálevom z cukru a vody.
- Dôležité je, aby všetky poháre stáli rovno.
- Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – slúži ako ochrana proti vytečeniu.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každou pohárom navyše zdvojnásobte čas.
- Po vytiahnutí poháre klasicky postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.

Ďalšie metódy zaváranie
Namiesto tradičného zaváranie môžete skúsiť aj výrobu hruškového chutney alebo sa deťom zavďačiť sladkou hruškovú marmeládou.
Pečieme asi 20 minút.
budete potrebovať
- 1 badián
- 2 ½ hrnčeka cukru kryštál
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného zázvoru
- šťava z troch limetiek
- Zaváranie hrušiek s rumom
lakecounty.com
- Hrušky umyte, očistite, olúpte a nakrájajte ich na malé kúsočky.
- Potom dajte do hrnca všetky ingrediencie a priveďte do varu.
- Začnite pomalým zahrievaním – dôležité je, aby sa rozpustil cukor.
- Celá zmes sa varí asi 15 minút za stáleho miešania – kým nezhustne.
- Vzniknutú marmeládu dajte do pohárov a dobre viečka utiahnite.
- Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
- Nakoniec ich vytiahnite a otočte hore dnom.
- Je dobré poháre skontrolovať, či sú dobre uzavreté.
- Zaváranie hrušiek bez cukru

hruškové chutney
Toto chutney je skvelé ako prílohová omáčka prakticky ku každému jedlu.
budete potrebovať
- 200 g trstinového cukru
- 8 hrušiek
- 100 ml jablčného muštu
- poháre
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 červené cibule – nasekané na kúsky
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- Sterilizujte zaváracie poháre a pripravte nálev.
- 50 g hrozienka
- 200 ml octu
lakecounty.com
- Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, ocot, jablčný mušt, badián, rasca, červenú cibuľku a zázvor a priveďte do varu.
- Pridajte hrušky a chilli a varte 40 minút, kým šťava nie je sirupovitá a hrušky sa nerozvarí. Vmiešajte hrozienka a nechajte zmes vychladnúť.
- Nezabudnite ich olúpať od šupky – môžete využiť škrabku na zeleninu.
- Necháme vychladnúť a skladujeme.
