Zavárame hrušky: doprajte si ich po celý rok

Po vytiahnutí z hrnca je otočte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.

Sú tiež zdrojom minerálov, ako je meď a draslík.

Aby ich človek mohol jesť po celý rok, zaváranie hrušiek sa stalo najčastejšie úpravou.

Nechajte sa inšpirovať receptami a urobte si zásoby na celý rok.

recipecommunity.com.au

Základom nálevu je cukor a voda – ich množstva upravujeme podľa potreby. Uvedené množstvo je počítané na asi 6 kilogramov hrušiek.

budete potrebovať

  • plastová miska
  • ¼ hrnčeka cukru
  • nastrúhaná limetková kôra

lakecounty.com

  • Prekrojte ich na štvrtiny a vložte do pohárov.
  • Akonáhle voda začne vrieť, přisypejte cukor a kyselinu citrónovú.
  • Varte do doby, než sa cukor úplne rozpustí.

Klasické zaváranie hrušiek

budete potrebovať

  • nálev
  • vodu
  • hrušková marmeláda
  • noviny alebo utierku
  • hlboký plech

lakecounty.com

  • 10 hrušiek – olúpané a nakrájané na kocky
  • Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
  • Hrušky umyte a zbavte nechcených častíc.
  • Vodu nalejte do hrnca zodpovedajúcej veľkosti.
  • Podľa chuti môžete do pohárov k hruškám pridať škoricu, klinčeky alebo časť vanilkového struku.
  • Potom hrušky prelejte vychladnutým nálevom až po okraj.
  • Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
  • Vložte do hrnca s vodou a varte ďalších 10 minút.
  • thisnzlife.co.nz
  • Môžete tiež skúsiť variant, kedy poháre uzavrite viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
  • Hrušky očistite, nakrájajte na plátky alebo malé kocky a vložte ich do misy s džúsom.
  • Následne ich uložte do vhodného miesta – komora by mala byť tmavá a chladná.
eatingforyou.com.au

Zaváranie hrušiek v rúre

budete potrebovať

  • nálev
  • vodu
  • zavárací hrniec s teplomerom
  • hrušková marmeláda

lakecounty.com

  • Hrušky dôkladne umyte a osušte.
  • Do spodnej časti umývačky naskladajte pohára vyššia asi 1 centimeter od seba.
  • štipku soli – udrží hrušky tvdší a šťavnaté
  • Začnite umývaním a sterilizáciou pohárov.
  • Hrušky namočte do vody s citrónovou šťavou, ktorá zabraňuje ich zhnednutie.
  • Ďalej postupujte ako pri klasickom zaváraní – varte na 85 stupňov asi 20 minút.
  • Hrušky dávajte do pripravených zaváracích pohárov a pridajte k nim škoricu, klinčeky alebo zázvor.
  • Zalejte je nálevom a starostlivo uzavrite viečkom.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli celé ponorené.
  • Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
  • Potom je vyberte z hrnca a dnom je otočte hore – klaďte na utierku.
  • Nechajte vychladnúť – najlepšie cez noc a potom ich uskladnite.
80 mililitrov rumu Captain Morgan

Nechajte vychladiť a uskladnite.

Tato forma zavařování je vhodná i pro diabetiky – neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze ten přirozený z hrušek.

budete potrebovať

  • nálev
  • Odstráňte stopky a každú hrušku rozkrojte na polovicu.

lakecounty.com

  • Pripravte si cukrový sirup čiže nálev s jednou časťou cukru na dve časti vody.
  • Zadělej poháre viečkami a poriadne utiahnite.
  • Do vopred nachystaných pohárov začnite hrušky pokladať a do každého pohára dajte málinko soli.
  • Prelejte je prevarenou vodou a zavíčkujte.
  • Hrušky si najskôr očistite, olúpte, nakrájajte na požadované kúsky a zbavte jadier.
  • Po vybratí je pretočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
2 tyčinky škorice

1 lyžica kyseliny citrónovej

Tento spôsob zaváranie nie je vhodný pre deti.

budete potrebovať

  • 4 hrnčeky pomarančového džúsu
  • 1 badián
  • 2 hrnčeky vody
  • trochu chilli
  • larnidavies.com
  • www.southernkitchen.com

Množstvo surovín upravte podľa množstva hrušiek.

lakecounty.com

  • Zbavte je vnútorných jadier a jadrovníkov.
  • Nalejte pomarančový džús do veľkej misy.
  • Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
  • Medzitým si pripravte ľahký nálev kombináciou vody a cukru – cukru skôr uberte, hrušky obsahujú svoj vlastný cukor a v alkohole je ho tiež dosť.
  • Hrušky umyte, očistite a nakrájajte na polovice – zbavte jadrovníkov.
  • Starostlivo je zatvorte viečkami a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Varte po dobu 20 minút na 80 stupňov.
  • Vedeli ste, že hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamín K?
www.sustainablecooks.com

Zaváranie hrušiek v umývačke

Zaváranie v umývačke je veľmi netradičný spôsob, ale je jednoduchý a naozaj účinný.

budete potrebovať

  • nálev
  • vodu

lakecounty.com

  • Pripravte si poháre – sterilizujte je. (Voľte poháre skôr väčšie i menšie)
  • Hrušky naskladajte do pohárov, pridajte škoricu, rum a zalejte ich nálevom.
  • Medzitým si pripravte aj nálev.
  • Hrušky vkladajte do pohárov, pridať k nim môžete škoricu, klinčeky alebo vanilkový struk – podľa ľubovôle.
  • Do pohárov nalejte nálev a starostlivo zavíčkujte.
  • Naplňte zmesou sterilizované poháre, ktoré vopred dostatočne nahrejeme.
  • Do hornej časti dávajte tie menšie.
  • Medzitým si prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť.
  • Zapnite umývačku na najdlhšej program (teplota vody by mala byť asi 75 – 80 stupňov) a nechajte ho dôjsť do konca.
  • Poháre vyberte a otočte hore dnom – nechajte vychladnúť.
hruškové chutney

Zaváranie hrušiek v mikrovlnnej rúre

budete potrebovať

  • nálev
  • vodu
  • hrušky
  • 5 ¼ hrnčeka vody

lakecounty.com

  • Hrušky si očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
  • Postupne je vkladajte do sterilizovaných pohárov a pridajte podľa chuti napríklad škoricu alebo zázvor.
  • Zalejte je pripraveným nálevom z cukru a vody.
  • Dôležité je, aby všetky poháre stáli rovno.
  • Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – slúži ako ochrana proti vytečeniu.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každou pohárom navyše zdvojnásobte čas.
  • Po vytiahnutí poháre klasicky postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
2 ¼ hrnčeka cukru

Ďalšie metódy zaváranie

Namiesto tradičného zaváranie môžete skúsiť aj výrobu hruškového chutney alebo sa deťom zavďačiť sladkou hruškovú marmeládou.

Pečieme asi 20 minút.

budete potrebovať

  • 1 badián
  • 2 ½ hrnčeka cukru kryštál
  • 1 šálka čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • šťava z troch limetiek
  • Zaváranie hrušiek s rumom

lakecounty.com

  • Hrušky umyte, očistite, olúpte a nakrájajte ich na malé kúsočky.
  • Potom dajte do hrnca všetky ingrediencie a priveďte do varu.
  • Začnite pomalým zahrievaním – dôležité je, aby sa rozpustil cukor.
  • Celá zmes sa varí asi 15 minút za stáleho miešania – kým nezhustne.
  • Vzniknutú marmeládu dajte do pohárov a dobre viečka utiahnite.
  • Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
  • Nakoniec ich vytiahnite a otočte hore dnom.
  • Je dobré poháre skontrolovať, či sú dobre uzavreté.
  • Zaváranie hrušiek bez cukru
zaváracie poháre
foodfromportugal.com

hruškové chutney

Toto chutney je skvelé ako prílohová omáčka prakticky ku každému jedlu.

budete potrebovať

  • 200 g trstinového cukru
  • 8 hrušiek
  • 100 ml jablčného muštu
  • poháre
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 červené cibule – nasekané na kúsky
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • Sterilizujte zaváracie poháre a pripravte nálev.
  • 50 g hrozienka
  • 200 ml octu

lakecounty.com

  • Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, ocot, jablčný mušt, badián, rasca, červenú cibuľku a zázvor a priveďte do varu.
  • Pridajte hrušky a chilli a varte 40 minút, kým šťava nie je sirupovitá a hrušky sa nerozvarí. Vmiešajte hrozienka a nechajte zmes vychladnúť.
  • Nezabudnite ich olúpať od šupky – môžete využiť škrabku na zeleninu.
  • Necháme vychladnúť a skladujeme.
postup prípravy
Nálev na zaváranie

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.