8 najlepších receptov na konzervovanie hrušiek alebo ako si ich uchovať po celý rok. Inšpirujte sa!

Vedeli ste, že hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamín C a vitamín K?

Sú tiež zdrojom minerálov, ako je meď a draslík.

Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie hrušiek a doprajte si túto zdravú pochúťku kedykoľvek na ňu budete mať chuť.

Dobrú chuť!

Nálev na zaváranie

Základom nálevu je cukor a voda – ich množstvo upravujeme podľa potreby. Uvedené množstvo je počítané na asi 6 kilogramov hrušiek.

Budete potrebovať

  • 2 ¼ hrnčeka cukru
  • 5 ¼ hrnčeka vody
  • 1 lyžica kyseliny citrónovej

Postup prípravy

  • Vodu nalejte do hrnca zodpovedajúcej veľkosti.
  • Akonáhle voda začne vrieť, prisypte cukor a kyselinu citrónovú.
  • Varte do doby, než sa cukor úplne rozpustí.

Konzervovanie hrušiek v rúre

Hrušky si jednoducho môžete zakonzervovať aj v rúre. S naším receptom je to hračka!

Budete potrebovať

  • hrušky
  • nálev
  • zaváracie poháre
  • noviny alebo utierku
  • hlboký plech

Postup prípravy

  • Sterilizujte zaváracie poháre a pripravte nálev.
  • Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
  • Hrušky umyte a zbavte nechcených častíc.
  • Prekrojte ich na štvrtiny a vložte do pohárov.
  • Podľa chuti môžete do pohárov k hruškám pridať škoricu, klinčeky alebo časť vanilkového struku.
  • Potom hrušky prelejte vychladnutým nálevom až po okraj.
  • Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
  • Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
  • Pečieme asi 20 minút.
  • Môžete tiež skúsiť variant, kedy poháre uzavriete viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
  • Po vytiahnutí z rúry poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
  • Následne ich uložte do vhodného miesta – komora by mala byť tmavá a chladná.
Poháre nakladaných hrušiek.
zdroj: eatingforyou.com.au

Máme pre vás aj tradičné recepty na zaváranie ríbezlí alebo ako zatočiť so záplavou tohto zdravého ovocia!

Klasické zaváranie hrušiek

Vyskúšajte aj náš jednoduchý recept na zaváranie hrušiek v zaváracom hrnci!

Budete potrebovať

  • hrušky
  • nálev
  • zavárací hrniec s teplomerom
  • zaváracie poháre

Postup prípravy

  • Hrušky dôkladne umyte a osušte.
  • Nezabudnite ich olúpať od šupky – môžete využiť škrabku na zeleninu.
  • Odstráňte stopky a každú hrušku rozkrojte na polovicu.
  • Zbavte ich vnútorných jadier a jadrovníkov.
  • Hrušky namočte do vody s citrónovou šťavou, ktorá zabraňuje ich zhnednutiu.
  • Pripravte si cukrový sirup alebo nálev s jednou časťou cukru na dve časti vody.
  • Hrušky dávajte do pripravených zaváracích pohárov a pridajte k nim škoricu, klinčeky alebo zázvor.
  • Do pohárov nalejte nálev a starostlivo zaviečkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli celé ponorené.
  • Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
  • Potom ich vyberte z hrnca a dnom ich otočte nahor – pokladajte na utierku.
  • Nechajte vychladnúť – najlepšie cez noc a potom ich uskladnite.
Nakladané hrušky v pohári a vedľa položenej čerstvej hrušky.
zdroj: www.southernkitchen.com

Nakladané hrušky bez cukru

Táto forma zavárania je vhodná aj pre diabetikov – neobsahuje žiadny pridaný cukor, iba ten prirodzený z hrušiek.

Budete potrebovať

  • hrušky
  • vodu
  • štipku soli – udrží hrušky tvrdšie a šťavnaté

Postup prípravy

  • Hrušky si najskôr očistite, olúpte, nakrájajte na požadované kúsky a zbavte jadier.
  • Medzitým si prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť.
  • Do vopred nachystaných pohárov začnite hrušky pokladať a do každého pohára dajte málinko soli.
  • Prelejte ich prevarenou vodou a zaviečkujte.
  • Ďalej postupujte ako pri klasickom zaváraní – varte na 85 stupňov asi 20 minút.
  • Po vybratí ich pretočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Nakladané hrušky v pohároch.
zdroj: thisnzlife.co.nz

Vyskúšajte aj naše recepty na zaváranie červenej repy a uchovajte si ju po celý rok. Jej blahodárne účinky sa určite podpíšu na zdraví.

Konzervovanie hrušiek s rumom

Tento spôsob zavárania nie je vhodný pre deti, pretože obsahuje alkohol, ale ide o úplne lahodný spôsob, ako si hrušky uchovať.

Budete potrebovať

  • 4 hrnčeky pomarančového džúsu
  • 8 hrušiek
  • 2 hrnčeky vody
  • ¼ hrnčeka cukru
  • 2 tyčinky škorice
  • 80 mililitrov rumu Captain Morgan

Množstvo surovín upravte podľa množstva hrušiek.

Postup prípravy

  • Začnite umývaním a sterilizáciou pohárov.
  • Nalejte pomarančový džús do veľkej misy.
  • Hrušky očistite, nakrájajte na plátky alebo malé kocky a vložte ich do misy s džúsom.
  • Medzitým si pripravte ľahký nálev kombináciou vody a cukru – cukru skôr uberte, hrušky obsahujú svoj vlastný cukor av alkohole je ho tiež dosť.
  • Hrušky naukladajte do pohárov, pridajte škoricu, rum a zalejte ich nálevom.
  • Starostlivo ich zatvorte viečkami a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Varte po dobu 20 minút na 80 stupňov.
  • Po vytiahnutí z hrnca ich otočte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.
Nakladané hrušky v pohároch s vedľa položenými čerstvými hruškami a celou škoricou.
zdroj: www.sustainablecooks.com

Zaváranie hrušiek v umývačke

Zaváranie v umývačke je tak trochu netradičný spôsob, ale je jednoduchý a skutočne účinný.

Budete potrebovať

  • hrušky
  • nálev

Postup prípravy

  • Pripravte si poháre – sterilizujte ich. (voľte poháre skôr väčšie aj menšie)
  • Hrušky umyte, očistite a nakrájajte na polovice – zbavte jadrovníka.
  • Medzitým si pripravte aj nálev.
  • Hrušky vkladajte do pohárov, pridať k nim môžete škoricu, klinčeky alebo vanilkový struk – podľa ľubovôle.
  • Zalejte ich nálevom a starostlivo uzavrite viečkom.
  • Do spodnej časti umývačky naskladajte poháre vyššie asi 1 centimeter od seba.
  • Do hornej časti dávajte tie menšie.
  • Dôležité je, aby všetky poháre stáli rovno.
  • Zapnite umývačku na najdlhší program (teplota vody by mala byť asi 75 – 80 stupňov) a nechajte ho dôjsť do konca.
  • Poháre vyberte a otočte hore dnom – nechajte vychladnúť.
Nakladané hrušky v zaváracích pohároch.
zdroj: larnidavies.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na nakladanú kukuricu , po ktorých sa bude olizovať!

Konzervovanie hrušiek v mikrovlnnej rúre

Áno, aj v mikrovlnnej rúre si môžete hrušky pripraviť na uchovanie. Vyskúšajte to aj vy!

Budete potrebovať

  • hrušky
  • nálev
  • poháre
  • plastová miska

Postup prípravy

  • Hrušky si očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
  • Postupne ich vkladajte do sterilizovaných pohárov a pridajte podľa chuti napríklad škoricu alebo zázvor.
  • Zalejte ich pripraveným nálevom z cukru a vody.
  • Zarobte poháre viečkami a poriadne utiahnite.
  • Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – slúži ako ochrana proti vytečeniu.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každým pohárom navyše zdvojnásobte čas.
  • Po vytiahnutí pohára klasicky postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
Nakladané hrušky v pohároch bez viečok.
zdroj: lakecounty.com

Ďalšie metódy spracovania hrušiek na ich uchovanie

Namiesto tradičného zavárania môžete skúsiť aj výrobu hruškového chutney alebo sa deťom zavďačiť sladkou hruškovou marmeládou.

Hrušková marmeláda

Budete potrebovať

  • 8 hrušiek
  • 2 ½ hrnčeka cukru kryštál
  • 1 šálka čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • šťava z troch limetiek
  • nastrúhaná limetková kôra

Postup prípravy

  • Hrušky umyte, očistite, olúpte a nakrájajte ich na malé kúsočky.
  • Potom dajte do hrnca všetky ingrediencie a priveďte do varu.
  • Začnite pomalým zahrievaním – dôležité je, aby sa rozpustil cukor.
  • Celá zmes sa varí asi 15 minút za stáleho miešania – kým nezhustne.
  • Vzniknutú marmeládu dajte do pohárov a dobre viečka utiahnite.
  • Vložte do hrnca s vodou a varte ďalších 10 minút.
  • Nakoniec ich vytiahnite a otočte dnom nahor.
  • Je dobré poháre skontrolovať, či sú dobre uzavreté.
  • Nechajte vychladiť a uskladnite.
Džem z hrušiek v pohári.
zdroj: foodfromportugal.com

Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Hruškové chutney

Toto chutney je skvelé ako prílohová omáčka prakticky ku každému jedlu.

Budete potrebovať

  • 200 g trstinového cukru
  • 200 ml octu
  • 100 ml jablčného muštu
  • 1 badián
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 červené cibule – nasekané na kúsky
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 10 hrušiek – olúpané a nakrájané na kocky
  • trochu chilli
  • 50 g hrozienka

Postup prípravy

  • Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, ocot, jablkový mušt, badián, rascu, červenú cibuľku a zázvor a priveďte do varu.
  • Pridajte hrušky a chilli a varte 40 minút, kým šťava nie je sirupovitá a hrušky sa nerozvaria. Vmiešajte hrozienka a nechajte zmes vychladnúť.
  • Naplňte zmesou sterilizované poháre, ktoré vopred dostatočne nahrejeme.
  • Necháme vychladnúť a skladujeme.
Chutney z hrušiek v otvorenom pohári.
zdroj: recipecommunity.com.au

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.