Zavárame bravčové mäso: skvelá voľba pre všetkých „mäsožravce“

Viete, že pomocou zaváranie môžete uchovať aj mäso?

Najmä mäso bravčové sa stalo veľmi obľúbenou surovinou na zaváranie.

Mäso môžete dokonca zavariť ako surové, tak pečené.

Zdá sa vám, že zaváranie mäsa môže byť ťažkou úlohou?

Ba nie, zavarenie mäsa je veľmi jednoduchou záležitosťou, len sa musíte riadiť určitými pravidlami.

  • Dodržujte hygienu – pracovať so surovým mäsom vyžaduje veľkú opatrnosť, preto dbajte na čistotu prkénko, nožov a pracovného priestoru.
  • Mäso by malo prejsť pred zavarením chladením – preto ho nechajte odležať aspoň cez noc v chladničke.
  • Nevkladajte do pohára cibuľu – podlieha rýchlemu kvasenie a tým sa mäso môže pokaziť.
  • Mäso len rýchlo prepláchnite – nevkladajte ho do misy s vodou.

Zaváranie bravčového mäsa do pohárov

budete potrebovať

  • bravčové mäso – záleží na vašom výbere
  • prevarenú vodu alebo bravčový vývar
  • masť na vymazanie pohárov
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Najskôr si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
  • Medzitým si dajte variť bravčový vývar a nechajte vychladnúť.
  • Bravčové mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo však ponechajte).
  • Nakrájajte mäso na kocky – 2 x 2 centimetre, Nasoľte, okoreňte a vložte do chladničky na 24 hodín uležať.
  • Nasledujúci deň zaváracie poháre vymažte škvařeným masťou.
  • Pamätajte na to, že pohár musia byť čisté a suché – neutierajte je utierkou, nechajte ich voľne vysušiť.
  • Mäso vkladajte do pohárov tak, aby bolo naozaj na sebe natlačené – podsypávejte trochou soli, tým mäso zakonzervuje.
  • Surové mäso vkladajte do polovice pohára a do ¾ pohára dolejte studený mäsový vývar.
  • Okraje pohárov utrite papierovou utierkou a zavíčkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali – najlepšie 1 centimeter od seba.
  • Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov jednu hodinu.
  • Akonáhle je hotovo, poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Druhý deň poháre znovu povarte – jednu hodinu na 98 – 100 stupňov.
  • Po uvarení poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte pri chladné teplote v tmavom mieste.
paleoleap.com

Domáce zavárané bravčové mäso

Ideálna kombinácia zaváraného mäsa “po domácky” je bravčový bôčik s bravčovou pliec.

budete potrebovať

  • 1,5 bravčového pliecka
  • 1,5 bravčového bôčika
  • rýchlosoľ
  • vodu
  • zaváracie poháre s viečkami

postup prípravy

  • Mäso najprv očistite, odstráňte kosti, šľachy a prebytočný tuk.
  • Zľahka opláchnite a nakrájajte mäso na kocky – ideálne 2 x 2 centimetre.
  • Mäso zmiešajte s rychlosolí – napríklad Praganda, soľ poriadne do mäsa votrite.
  • Kocky začnite plniť do vopred sterilizovaných pohárov.
  • Dolejte do pohárov vodu – do ¾ pohára.
  • Okraje pohárov poriadne utrite papierovou utierkou, aby ste sa zbavili mastnoty.
  • Priložte viečka a poriadne uzavrite.
  • Varte úplne potopené pohára 2 hodiny na 98 stupňov.
  • Ďalší deň vodu opäť priveďte do varu a varte ešte ďalšiu hodinu pri miernom vare.
  • Poháre nechajte vychladnúť a potom uskladnite.
sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

Zaváranie pečeného bravčového mäsa

budete potrebovať

  • 1,5 kg bravčového pliecka
  • 1,5 kg bravčového bôčika
  • 1 kg bravčového kolena
  • 2 hlavičky cesnaku
  • soľ, drvenú rascu, korenie
  • vodu

postup prípravy

  • Mäso si očistite a nakrájajte na kocky.
  • Osoľte ho, pridajte drvenú rascu s korením a vložte do pekáča.
  • Hlavičky cesnaku prekrojte na polovice a nelúpanej je položte k mäsu.
  • Ak máte na bôčika kožičku, nakrojte ju a nechajte v pekáčiku.
  • Podlejte vodou, zatvorte pokrievkou a pečte tak, ako ste zvyknutí – do mäkka.
  • Dávajte pozor, aby sa počas pečenia voda nevyvařila a mäso nespálilo.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktoré riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Akonáhle je mäso upečené, preberte ho a odstráňte kosti, kože a cesnak.
  • Mäso vkladajte do pohárov – nie až po okraj, len do dvoch tretín.
  • Zvyšný výpek preceďte a podľa potreby dolejte vodou a prevarte.
  • Výpekom potom zalejte mäso do ¾ pohára.
  • Poriadne utrite okraje pohárov a zavíčkujte.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, prilejte vodu a Zavárajte na 100 stupňov jednu hodinu.
  • Po vychladnutí poháre skladujte v chlade.
preservingthegoodlife.com

Zaváranie bravčového mäsa v rúre

budete potrebovať

  • bravčové mäso – záleží na vašej voľbe, napríklad krkovička, pliecko, bôčik
  • soľ, korenie – rasca
  • vodu alebo vývar
  • zaváracie poháre s viečkami
  • hlboký plech s utierkou

postup prípravy

  • Mäso zbavte kostí, šliach, kožou a tuku.
  • Ľahko ho prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2 x 2 centimetre).
  • Kocky mäsa osoľte, môžete okoreniť a pridať rasca – vložte do chladničky na 24 hodín uležať.
  • Pripravte si poháre na zaváranie a dôkladne ich sterilizujte.
  • Akonáhle je mäso nájdený, predhrejte si rúru na 100 stupňov.
  • Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli alebo môžete mäso podsypávat soľou.
  • Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
  • Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi do ¾ pohára.
  • Okraje pohárov utrite papierovou utierkou, viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste prestierali utierku.
  • Poháre podlejte vodou a vložte do rúry – pohára skladajte 1 centimeter od seba, aby sa nerozbili.
  • Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
  • Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
  • Nakoniec poháre vytiahnite a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v chladnom mieste.
preservingthegoodlife.com

Zaváranie bravčového mäsa vo vlastnej šťave

budete potrebovať

  • bravčovú pliecko, krkovičku a bôčik
  • mäsový vývar alebo prevarenú vodu
  • soľ
  • bylinky, koreniny

postup prípravy

  • Mix bravčového mäsa očistite, ľahko prepláchnite a nakrájame na veľké kocky.
  • V mise mäso zmiešajte so soľou, korením, drvenou rascou a sušenými bylinkami – záleží na vašom výbere.
  • Pridajte studený vývar alebo prevarenú vodu, premiešajte a nechajte v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre a viečka, ktorá riadne sterilizujte a nechajte vysušiť.
  • Poháre začnite plniť mäsom a do ¾ pohára vývarom alebo vodou – mäso musí byť ponorené.
  • Okraje pohárov zbavte mastnoty a uzavrite viečkami.
  • Bravčové mäso sterilizujeme v dvoch fázach – každý deň jedenkrát.
  • Prvý deň Zavárajte pri teplote 100 stupňov po dobu jednej hodiny a ďalší deň 95 stupňov po dobu jednej hodiny.
  • Vychladnuté poháre skladujte v chlade a tme.
geisha666blog.wordpress.com

Iné bravčové špeciality

Kto by nepoznal skvelý bravčový guláš či iné pochutiny z tohto druhu mäsa? Ale taký bravčový vývar – to je skvelým liekom na všetky neduhy!

Zavarený bravčový vývar

budete potrebovať

  • 1 kg bravčové kotlety
  • 500 g bravčových rebier
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 2 cibule
  • ½ zeleru
  • ¼ póru
  • soľ, korenie, bobkový list, nové korenie

postup prípravy

  • Mäso aj kosti umyte a zbavte nečistôt.
  • Vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  • Vodu osoľte a priveďte do varu.
  • Nechajte variť asi 45 minút a potom do hrnca pridajte nakrájanú a očistenú zeleninu a korenie a varte hodinu.
  • Akonáhle je vývar hotový, preceďte ho, mäso oberte.
  • Do vopred pripravených pohárov vlejte horúci vývar a zavíčkujte.
  • Varte na 100 stupňov po dobu jednej hodiny.
  • Ďalší deň varte znova – 100 stupňov 45 minút.
  • Poháre nechajte vychladnúť a uskladnite.
theprairiehomestead.com

A čo si z takého má uchovať bravčového pripraviť? Skúsiť môžete napríklad domáce grilovanie v akúkoľvek ročnú dobu !

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.