Zavárajte pečené mäso: uchovajte si skvelú mäsovú chuť nielen na „horšie časy“

Viete, že si môžete ušetriť veľa času prípravou obeda?

Výborné pohostenie vytvoríte behom chvíľky, bez toho aby ste stáli celé dopoludnie v kuchyni.

Stačí, keď si upečiete väčšie množstvo mäsa, ktoré neskôr zavaríte.

Nemusíte si tak lámať hlavu, čo práve vykúzlite na obed – jednoducho vytiahnete zavarené pohár s pečeným mäsom a problém je vyriešený.

Rozhodli ste sa pre zavarenie pečeného mäsa?

Viete, že aj u tohto typu zaváranie musíte dodržiavať isté pravidlá, aby vám mäso v pohároch vydržalo čo najdlhšie?

Čo by ste mali vedieť?

  • Mäso nakladajte vždy do čistých a suchých pohárov – pred každým zaváraním je dôkladne sterilizujte.
  • Iste ste zvyknutí pri pečení mäsa vkladať do pekáča spolu s ním aj cibuľku a inú zeleninu – pri zaváraní sa tomuto zvyku vyhnite, cibuľa je známa svojím rychlo kvasením, preto by v zavarené pohári narobila poriadnu neplechu.
  • Zaváracie poháre neplňte mäsom až po okraj, vždy nechajte aspoň hornú tretinu pohára voľnú.
  • Na zaváranie mäsa sú špeciálne určené viečka s červenou gumičkou.
  • Zaváranie mäsa nepotrebuje žiadny špeciálny nálev – stačí obyčajná prevarená voda.
  • Ak mäso Zavárate do plechoviek, pamätajte, že plechovky musia byť úplne vo vodnom kúpeli ponorené.
  • Poháre neobracajte dnom hore, aby tuk zostal hore.

Zaváranie pečeného mäsa do pohárov

budete potrebovať

  • mäso (bravčové, kuracie, hovädzie a pod.)
  • korenie – soľ, rasca, cesnak, korenie
  • voda
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Mäso poriadne očistite od šliach, kostí a prebytočného tuku a opláchnite.
  • Pripravte si zmes soli, rasce, cesnaku, korenia a oleja.
  • Mäso nakrájajte na kúsky a potom ho do korenené zmesi naložte a nechajte v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
  • Medzitým si pripravte zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte a vysušte.
  • Akonáhle je mäso pripravené, vložte ho do pekáča a upečte tak, ako ste zvyknutí.
  • Nezabúdajte, že k mäsu sa nepridáva cibuľka ani iný druh zeleniny.
  • Mäso po upečení naskladajte do pohárov a zalejte vodou – asi 1,5 decilitra.
  • Ak by ste chceli zavariť mäso vo vlastnej šťave, namiesto vody využite vzniknutú šťavu z pekáča.
  • Okraje okolo pohárov poriadne utrite papierovou utierkou a zavíčkujte.
  • Vložte do zaváracieho hrnca, kde za mierneho varu varte asi jednu hodinu.
  • Ak ste mäso upiekli iba do poloměka, Zavárajte ešte ďalší deň na 95 stupňov jednu hodinu.
  • Nechajte poháre vychladnúť a uskladnite na tmavom a chladnom mieste.
theprairiehomestead.com

Zaváranie pečeného bravčového mäsa

Pri zaváraní bravčového mäsa si môžete bravčové nakombinovať – skúste bravčový bôčik, krkovičku a plecku alebo bravčové koleno.

budete potrebovať

  • 2 kg bravčového bôčika
  • 2 kg bravčovej krkovičky
  • 2 kg bravčového pliecka
  • 6 plátkov anglickej slaniny
  • soľ
  • korenie
  • drvenú rascu
  • cesnak
  • voda
  • tymián
  • olej
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Najskôr mäso očistite, zbavte šliach, prebytočného tuku a umyte.
  • Mäso nakrájajte na menšie kúsky – tak, aby sa vliezli do pohárov.
  • Vyrobte si marinádu – zmiešajte soľ, korenie, rasca, drvený cesnak a tymian s trochou oleja.
  • Nakrájané kúsky mäsa naložte do marinády a nechajte pár hodín uležať v chladničke.
  • Pripravte si veľký pekáč na mäso a vymažte ho trochou masti.
  • Kúsky mäsa vložte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte tak, ako ste zvyknutí.
  • Medzitým si poriadne sterilizujte zaváracie poháre a viečka.
  • Do usušených pohárov upečené mäso vkladajte ešte horúce.
  • Zalejte trochou vody alebo výpekom z pečeného mäsa.
  • Ak neviete, čo s opečenou kožou z bôčika, môžete kúsok vložiť do pohára s mäsom.
  • Okraj zaváracie poháre utrite do sucha a zavíčkujte.
  • Vložte poháre do hrnca, ktoré podlejte vodou.
  • Varte jednu hodinu na 95-98 stupňov.
  • Po vychladnutí poháre uskladnite – poháre neotáčame viečkom dole, aby tuk zostal hore.
preservingthegoodlife.com

Zaváranie pečeného mäsa v rúre

budete potrebovať

  • mäso na pečenie
  • korenie – soľ, drvenú rascu, cesnak
  • vodu
  • poháre na zaváranie
  • hlboký plech s utierkou

postup prípravy

  • Najskôr mäso zbavte kostí, šliach a tuku.
  • Mäso nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, posypte rascou a cesnakom.
  • Vložte do pekáča a klasicky upečte.
  • Medzitým si pripravte poháre na zaváranie tak, že je sterilizujete.
  • Akonáhle je mäso upečené, začnite ho dávať do pohárov – rúru nechajte zapnutý zips.
  • Nedávajte ho však úplne po okraj, stačí do polovice pohára.
  • Dolejte vodou alebo vzniknutú šťavou z pečenia – záleží, či chcete zavariť mäso vo vlastnej šťave.
  • Hrdlo poháre utrite papierovým uterákom a poriadne zavíčkujte.
  • Pripravte si hlboký plech, ktorý vyložte utierkou – aby poháre nepopraskali.
  • Nezabúdajte na to, že sa poháre nesmie dotýkať, skladajte je vždy 1 centimeter od seba.
  • Podlejte trochou vody a vložte do rúry.
  • Pečte na 90 stupňov 2 hodiny.
  • Vychladnuté poháre uskladnite.
preservingthegoodlife.com

Iné pochúťky k zavarenie

Tiež máte radi zabíjačkové špeciality?

Už ste skúšali si zavariť napríklad zabíjačkový prát alebo oškvarky?

Zaváranie zabijačkového prát

budete potrebovať

  • jitrnicový a jelítkový prát
  • zaváracie poháre s viečkami
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Ak viete, že časť prát budete zavárať, okoreňte ho len zľahka.
  • Vložte prát do pekáča a na štvrť hodinky ho dajte piecť do rúry.
  • Pripravte si sterilizované poháre s viečkami.
  • Do pohárov plňte prát ešte teplý – asi 2 centimetre pod okraj pohára.
  • Okraje viečok poriadne zbavte mastnoty.
  • Zavíčkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Opäť si zavarenie rozložte na dve fázy, jeden deň Zavárajte hodinu a pol na 100 stupňov.
  • Ďalší deň stačí jedna hodina na 100 stupňov.
  • Vychladnuté poháre uložte na tmavé a chladné miesto.

Zaváranie oškvarkov

budete potrebovať

  • oškvarky
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

postup prípravy

  • Pripravte si tučnej kúsky a vyškvařte je.
  • Medzitým si sterilizujte poháre na zaváranie.
  • Ešte horúce oškvarky pěchujte do pohárov.
  • Než pohár uzavrite, poriadne okraj pohára utrite od mastnoty.
  • Dajte variť na jednu hodinu na 100 stupňov.
  • Vychladnuté poháre skladujte v tmavom a chladnom prostredí.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.