Zavárajte orechy: tie najobľúbenejšie recepty

Vedeli ste, že vlašské orechy obsahujú dvakrát viac antioxidantov ako iné orechy?

Sú tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Využite toho a naučte sa ich správne skladovať.

Poradíme vám niekoľko spôsobov na zaváranie orechov.

Nálev na zaváranie

budete potrebovať

  • vodu
  • cukor kryštál

postup prípravy

  • Do väčšieho hrnca nalejte požadované množstvo vody – záleží na množstve pohárov.
  • Potom pridajte cukor – cukru dávajte viac než vody, najlepšie je pomer 2: 1.
  • Zmes zvarte a nechajte vychladnúť.

Zaváranie jadier vlašských orechov

Niekomu možno príde zaváranie vlašských orechov – ich jadier veľmi netradičné.

Ale tento spôsob skladovania je najlepšou voľbou.

Zaujímavosťou je však je, že pri zaváraní jadier sa nepoužíva voda ani nálev.

budete potrebovať

  • jadrá vlašských orechov
  • poháre na zaváranie

postup prípravy

  • Ak máte to šťastie, že máte orechy priamo na záhrade, je potreba najskôr jadra zbaviť škrupiny.
  • Akonáhle budete mať dostatočné množstvo, jadrá nechajte dôkladne vysušiť – pri zaváraní musí byť naozaj suché.
  • Nachystajte si zaváracie poháre požadovanej veľkosti a sterilizujte ich.
  • Poháre musia byť riadne suché, než ich jadrami naplníte.
  • Jadrá do pohárov nasypte – sypte po častiach a vždy pohár pretrepte, nech sa ich zmestí čo najviac.
  • Viečka na pohároch poriadne utiahnite a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Dolejte do hrnca vodu – len do polovice pohárov.
  • Akonáhle dôjde k varu, stačí ich nechať povariť 10 minút.
  • Po vytiahnutí poháre obráťte hore dnom a položte na utierku.
  • Nechajte vychladnúť a skladujte v temnom a chladnom mieste.
delishably.com

Zaváranie orechov v mikrovlnke

budete potrebovať

  • orechová jadra
  • zaváracie poháre

postup prípravy

  • Pripravte si čisté a suché zaváracie poháre.
  • Potom je naplňte ošúpanými jadrami orechov.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na 700 Wattov.
  • Pohár dajte dovnútra – nevíčkujte, je potrebné, aby sa vo vnútri vytvorila vlhkosť.
  • Časovač nastavte na 2 minúty.
  • Akonáhle je hotovo, poháre ihneď zamiesiť viečkom.
  • Otočte je hore dnom a nechajte vychladnúť.
canninggranny.blogspot.com

Zaváranie orechov v umývačke

budete potrebovať

  • orechová jadra
  • zaváracie poháre s viečkami

postup prípravy

  • Jadrá orechov vyloupejte a nechajte ich poriadne vysušiť.
  • Po vysušení je plňte do sterilizovaných zaváracích pohárov.
  • Viečko poriadne zaskrutkujte a vložte do umývačky – pohára musí stáť rovno.
  • Zapnite ten najdlhší program – väčšinou sa jedná o program na umývanie hrncov.
  • Nechajte program dôjsť do konca.
  • Potom poháre vyberte, otočte je vekom dole a nechajte vychladnúť.
canninggranny.blogspot.com

Zaváranie orechov v rúre

budete potrebovať

  • orechová jadra
  • hlboký plech
  • utierku

postup prípravy

  • Jadrá zbavte škrupín a nechajte ich poriadne vysušiť.
  • Medzitým si pripravte poháre na zaváranie a sterilizujte ich.
  • Akonáhle sú jadrá naozaj suchá, naplňte nimi poháre.
  • Hlboký plech na pečenie si vysteľte utierkou.
  • Poháre doň naskladajte – 1 centimeter od seba.
  • Podlejte vodou a pečte na 85 stupňov 15-20 minút.
  • Vytiahnite ich z rúry a dnom je pretočte hore.
  • Nechajte ich do ďalšieho dňa vychladnúť a uložte na správne miesto.
www.traditionaloven.com

Klasické zaváranie orechov

Pre tento recept budete potrebovať ešte nezrelé zelené orechy, ktoré nemajú zrelú vnútornú škrupinu.

budete potrebovať

  • 30 vlašských nezrelých orechov
  • 1 ½ kg cukru kryštál
  • 3 ¼ šálky vody
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 klinčeky alebo 1 lyžička kardamónu

postup prípravy

  • Orechy je potreba najskôr olúpať, na túto prácu použite škrabku a rukavice, aby ste nemali farebné ruky.
  • Umiestnite vlašské orechy do hrnca so studenou vodou a umyte ich.
  • Vidličkou je prepichnite z každej strany.
  • Namočte vlašské orechy do studenej vody a nechajte ich namočené počas 9 dní.
  • Medzitým vodu vymieňajte dvakrát denne – zbavíte sa tak horkosti orechov.
  • Orechy vám zrejme vyplávajú na povrch, preto je zaistite napríklad keramickou doskou.
  • Po 9 dňoch orechy dajte do vriacej vody a nechajte ich tam 10 minút.
  • Vodu z hrnca vylejte a orechy nechajte vyschnúť.
  • Medzitým si pripravte cukrový rozvar.
  • Akonáhle voda začne vrieť, dajte do nej orechy a varte ich v rozvaru asi 30 minút.
  • Po uplynutí doby varu plameň vypnite, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte vychladnúť asi 6 hodín (najlepšie cez noc).
  • Ďalší deň do hrnca pridajte citrónovú šťavu, škoricu, vanilku a klinčeky / kardamóm.
  • Pomaly ohrievajte a varte ďalších 30 minút.
  • Skontrolujte, či sú orechy mäkké – mal by mať textúru syru čedar – pokiaľ je ešte príliš pevný, varte je dlhšie, kým nezmäknú.
  • Keď sú vlašské orechy pripravené, nalejte je spolu so sirupom do do sterilizovaných nádob a poriadne zavíčkujte.
  • Pre výbornú chuť je nechajte minimálne 6 mesiacov dozrieť na chladnom a tmavom mieste.
beerntsens.com

Iné možnosti uchovania vlašských orechov

Alebo z nich vytvoriť niečo pre nás dospelákov:

orechový likér

budete potrebovať

  • 0,5 l vodky
  • 300 gramov jadier
  • 50 gramov cukru
  • 3 guľôčky nového korenia a 3 guličky čierneho korenia

postup prípravy

  • Nezrelá orechová jadra nakrájajte na malé kúsky a vložte do fermentačnej nádoby.
  • Nalejte na ne alkoholový základ – vodku, pridajte nové korenie s korením a zamiešajte.
  • Potom nádobu pevne utesnite.
  • Ponechajte na tmavom mieste s izbovou teplotou po dobu 14 dní.
  • Pretrepte raz za 1-2 dni.
  • Získaný roztok prefiltrujte cez tenkovrstvovú tkaninu.
  • Tekutinu nalejte do čistej novej nádoby a uzavrite.
  • Zvyšky vlašských orechov posypte cukrom, pretrepte a nechajte ich 3-4 dni stať, kým sa cukor nerozpustí.
  • Pretrepte raz denne.
  • Získaný sirup z vlašských orechov prefiltrujte
  • Obe zmesi zmiešajte.
  • Nápoj môžete dodatočne doplniť o cukor alebo med.
  • Nalejte hotový likér do ozdobných pohárov a skladujte v temnom a chladnom mieste.
simplyrecipes.com

orechové maslo

Oživte svoje ranné sladké raňajky niečím netradičným.

Iste zabodujete nielen u vašich ratolestí sa sladkým orechovým maslom.

budete potrebovať

  • 1/2 šálka vlašských orechov – jadrá
  • 200 g zmäknutého masla
  • 1/4 šálka hnedého cukru
  • 2 lyžice čistého javorového sirupu alebo medu
  • 1 1/2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lyžičky muškátového orieška

postup prípravy

  • Predhrejte rúru na 180 ° C.
  • Umiestnite vlašské orechy na plech a pečte 8 až 10 minút, aby sa len ľahko opekali.
  • Nechajte orechy vychladnúť.
  • Vlašské orechy nasekajte na hrubo a vmiešajte do masla.
  • Postupne zapracujte všetky ingrediencie.
  • Zmes dajte do potravinovej fólie a vytvarujte do valčeka.
  • Okraje poriadne utesnite.
  • Skladujte v chladničke.
  • Podávať môžete s palacinkami, vafle, toasty pod.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.