Osvedčené rady a tipy na konzervovanie egrešov. Aký spôsob si vyberiete?

Tento malý zázrak má množstvo blahodarných účinkov a tak sa určite oplatí mať ho v zásobe po celý rok.

Prinášame vám recepty na zaváranie egrešov, vďaka ktorým to pre vás bude hračka.

Vyskúšajte metódy konzervovania v umývačke, v rúre či návod, ako si pripraviť ten najlepší džem.

Tak poďme na to!

Nálev na nakladanie egrešov

Nálev pri zaváraní egrešov je rovnaký ako pri inom ovocí, mení sa iba pomer vody a cukru, ktorý závisí od sladkosti ovocia.

Budete potrebovať

  • cukor kryštál
  • voda

Postup prípravy

  • Do hrnca nalejte jeden diel vody a jeden diel cukru.
  • Pokiaľ máte radšej menšie množstvo cukru, upravte si pomery podľa vašich predstáv.
  • Zmes pomaly zahrievajte a miešajte.
  • Priveďte do varu a varte dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Egreše vo veľkej mise.
zdroj: sowandso.com

Zaváranie egrešov v umývačke

Nie je nič jednoduchšie ako zaváranie v umývačke – ako na to? To vám poradíme v nasledujúcom texte!

Budete potrebovať

  • egreše
  • nálev
  • zaváracie poháre s viečkami

Postup prípravy

  • Egreše si najskôr umyte a nechajte od vody odkvapkať.
  • Potom si pripravte nálev.
  • Egreše skladajte do zaváracích pohárov, ktoré ste vopred dôkladne sterilizovali.
  • Do pripravených pohárov s egrešom nalejte horúci nálev – horúci, aby bobule nepopraskali.
  • Poriadne zaviečkujte a naskladajte do umývačky tak, aby všetky poháre stáli rovno.
  • Skladajte ich kúsok od seba – nepopraskajú.
  • Zapnite program najdlhšieho umývania a nechajte ho dôjsť do konca.
  • Potom poháre vytiahnite a otočte dnom nahor na deku či utierku.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Egreše v zaváracom pohári.
zdroj: greatbritishchefs.com

Máme pre vás aj skvelé sladké recepty na zavarené černice , ktoré vás pohladia na duši aj na jazyku.

Konzervovanie egrešov v rúre

Rúru máme k dispozícii takmer všetci, tak prečo ju nevyužiť aj na zaváranie. Je to jednoduché!

Budete potrebovať

  • egreše
  • nálev
  • hlboký plech s utierkou

Postup prípravy

  • Egreše očistite od stopiek a kvetov a umyte.
  • Prichystajte si poháre – sterilizované.
  • Dajte si variť nálev z vody a cukru.
  • Egreše naskladajte do zaváracích pohárov.
  • Prelejte ho horúcim nálevom a ihneď poháre uzavrite viečkami.
  • Vložte do hlbokého plechu, na ktorého dno sme dali utierku – nikdy neskladajte poháre priamo vedľa seba, nechajte im rozostup, mohli by popraskať.
  • Podlejte vodou – asi 2 centimetre a pečte pri teplote 70 stupňov asi 15 minút.
  • Po dopečení pohára vytiahnite a otočte dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Egreše v zaváracích pohároch s vedľa položeným hrncom s egrešom.
zdroj: moderngardensmagazine.co.uk

Zaváranie egrešov v mikrovlnnej rúre

Budete potrebovať

  • nálev
  • egreše
  • plastovú misku

Postup prípravy

  • Postup začína rovnako ako pri ostatných spôsoboch zavárania – egreše zbavte nečistôt a umyte ho.
  • Nasypte ho do pripravených sterilizovaných pohárov.
  • Do pohárov nalejte horúci nálev až po okraj a poriadne zaviečkujte.
  • Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 700 Wattov.
  • Vložte pohár do plastovej misky – zabránite tým nechcenému vytečeniu šťavy.
  • Jeden pohár zapnite na 6 minút – s každým pohárom navyše zvýšte dobu varenia na dvojnásobok.
  • Akonáhle je hotové, poháre vytiahnite a postavte ich na utierku dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uložte v pivnici.
Egreše v nálee v dvoch pohároch s vedľa rozhádzaným čerstvým egrešom.
zdroj: westend61.de

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na nakladané višne . Inšpirujte sa tými najlepšími variantmi!

Klasické konzervovanie egrešov

Zavariť egreše nie je vôbec jednoduchá záležitosť, často sa stáva, že bobule popraskajú. Ukážeme si ďalší spôsob prípravy tak, aby egreše zostal vcelku.

Budete potrebovať

  • egreše
  • nálev
  • poháre na zaváranie
  • ihlu

Postup prípravy

  • A zase rovnako ako predtým – egreše zbavíme stopiek a kvetov, umyjeme.
  • Pripravíme si cukrový rozvar podľa chuti.
  • Dôkladne vysterilizujeme všetky zaváracie poháre, ktoré budeme používať.
  • Egreše nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 5 minút – celý čas udržujeme teplotu okolo 60 stupňov, nesmie dôjsť k varu.
  • Potom egreše nasypeme do studenej vody a následne do pohárov.
  • Poháre dolejeme horúcim nálevom až po okraj.
  • Zaviečkujeme a vložíme do zaváracieho hrnca – asi 1 centimeter od seba.
  • Do zaváracieho hrnca nalejeme vodu tak, aby boli poháre ponorené.
  • Varíme 20 minút pod teplotou 85 stupňov.
  • Poháre ešte horúce vytiahneme a otočíme smerom hore dnom.
  • Necháme vychladnúť a skladujeme v chladnom a tmavom mieste.
Egreše v zaváracom pohári s vedľa rozhádzaným čerstvým egrešom.
zdroj: greatbritishchefs.com

Iné spôsoby skladovania

Egreše si môžete uskladniť aj v iných podobách ako je napríklad džem alebo nakladaný egreše. Vyskúšajte aj tieto recepty.

Nakladaný zelený egreše

Budete potrebovať

  • 250 g egrešov
  • 15 g bieleho octu
  • 3/4 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • klinček

Postup prípravy

  • Umyte egreše a odstrihnite časť stonky a kvetu.
  • Zmiešajte dohromady ingrediencie – ocot, cukor a klinčeky.
  • Nechajte zmes, ktorú ste práve varili, vychladnúť a potom ju nalejte na egreše.
  • Pridajte citrónovú šťavu a utesnite poháre, kým sú ešte teplé.
  • Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Pred podávaním egrešu ho nechajte aspoň 2 – 3 týždne odpočívať.
  • Iné korenie, ako je škorica, zázvor a korenie, môžu byť tiež pridané pre gastronomicky príjemné varianty.
Čerstvý egreše.
zdroj: goodfood.uktv.co.uk

Egrešový džem

Budete potrebovať

  • 2 1/2 kg egrešov
  • Šťavu z citróna
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky ovocného pektínu

Postup prípravy

  • Pripravte si egreše – zbavte ho nežiaducich nečistôt.
  • Umiestnite egreše do hrnca s dostatočným množstvom vody.
  • Pomaly zahrievajte až k bodu varu a rozmiešajte pektín.
  • Pridajte citrónovú šťavu, akonáhle sa dosiahne stály var.
  • Zmes nechajte variť po dobu 3 – 5 minút, potom plameň stiahnite a nechajte prebublávať asi 15-20 minút.
  • Potom k zmesi pridajte cukor a varte ďalších 10 minút.
  • Uistite sa, že sa cukor dôkladne rozpustil – aby nedošlo ku kryštalizácii.
  • Počas celého varenia zbierajte pri krajoch penu.
  • Akonáhle máte hotovo, horúcu zmes nalejte do pohárov.
  • Prikryte poháre pevne viečkami a otočte dnom nahor, aby sa na poháre prichytili.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Marmeláda z egrešov v pohári, položená na doske.
zdroj: irelandsown.ie

Pripravte si aj naše originálne recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.