Recepty na nakladané brusnice 8x inak: skvelý spôsob, ako si túto pochúťku uchovať po celý rok!

Viete, že brusnice sú najlepším pomocníkom pri problémoch močových ciest?

Brusnice totiž obsahujú antioxidanty, ktoré znižujú šance na rozvoj infekcií močových ciest.

Prečo si tieto zázračné bobuľky neuchovať na „horšie časy“?

Vyskúšajte naše skvelé recepty na zaváranie brusníc!

Poradíme vám, ako si ich zavariť v umývačke alebo rúre, alebo ako pripraviť ten najlepší džem.

Nálev na nakladanie brusníc

Pripravte si jednoduchý nálev z vody a cukru, do ktorého môžete brusnice naložiť a vydržia vám vďaka tomu v špajze dlhú dobu.

Budete potrebovať

  • vodu
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • Do veľkého hrnca si vlejte vodu a priveďte do varu.
  • Prisypte cukor a varte tak dlho, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí.
Veľa čerstvých brusníc.
zdroj: seriouseats.com

Zaváranie brusníc v umývačke

Brusnice môžete zavariť aj bez nálevu a to vo svojej vlastnej šťave pomocou cukru. Zavarte si ich jednoducho vo svojej umývačke riadu!

Budete potrebovať

  • brusnice
  • cukor kryštál – na 1 kilogram použijeme 450 g cukru
  • škorica
  • klinček

Postup prípravy

  • Brusnice preberte, zbavte nežiaducich častíc a prepláchnite ich.
  • Nasypte ich do veľkého hrnca, prisypte cukor a na miernom ohni ich pomaly zahrievajte.
  • Akonáhle začnú byť brusnice lesklé – sklovité, vytiahnite ich – dobrým pomocníkom je sitko.
  • K zvyšnej šťave vložte škoricu s klinčekmi a povarte ešte 6 minút – počas varenia z nej zbierajte penu.
  • Brusnice nasypte do vopred pripravených sterilizovaných pohárov, zalejte ich vychladnutou šťavou.
  • Poháre poriadne zaviečkujte a vložte do umývačky.
  • Nezabúdajte na pravidlá zavárania v umývačke – poháre musia stáť celý čas rovno a nikdy ich neskladajte tie, aby sa jedna druhé dotýkali.
  • Zapnite ten najdlhší program – väčšinou program na umývanie hrncov a nechajte ho dôjsť dokonca.
  • Po vytiahnutí pohára otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v chladnej a tmavej pivnici.
Brusnice naložené v zaváracom pohári.
zdroj: theculturedfoodie.com

Máte veľa ríbezlí a neviete čo s ním? Vedeli ste, že ríbezle môžu chutiť skoro ako brusnice? Naučte sa spracovať čierne, červené ale aj biele ríbezle tradičnými i netradičnými spôsobmi. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie ríbezlí hneď!

Konzervovanie brusníc v rúre

Aj v tomto recepte sa zaobídete bez nálevu z cukru a vody. Potrebujete iba brusnice, cukor, korenie, poháre a rúru, v ktorej si brusnice zavaríte.

Budete potrebovať

  • brusnice
  • cukor
  • korenie – klinčeky, škorica

Postup prípravy

  • Brusnice preberte a opláchnite.
  • Vložte ich do veľkého hrnca, pridajte k nim cukor.
  • Brusnice varte pomaly do doby, než zosklovatí.
  • Potom ich cedníkom vyberte z hrnca von.
  • Do šťavy pridajte korenie a varte za stáleho miešania ešte 6 minút.
  • Pripravte si poháre na zaváranie – sterilizujte ich.
  • Potom do nich brusnice nasypte a zalejte vychladnutou šťavou – korenie vyberte.
  • Poháre zaviečkujte a naskladajte ich na plech na pečenie, ktorý vyložíte utierkou.
  • Podlejte ich a vložte do rúry.
  • Pečieme na 200 stupňov asi 10 minút.
  • Po vytiahnutí pohárov z rúry poháre otočte hore dnom na utierku.
  • Nechajte vychladnúť do druhého dňa a potom uskladnite.
Brusnice naložené v zaváracom pohári.
zdroj: theculturedfoodie.com

Inšpirujte sa aj našimi tipmi na zaváranie egrešov . Uchovajte si tento malý zázrak po celý rok a majte ho vždy po ruke!

Zaváranie brusníc v mikrovlnnej rúre

Brusnice si môžete zakonzervovať aj v mikrovlnnej rúre, čo je rýchle a jednoduché. S naším návodom to bude úplná hračka!

Budete potrebovať:

  • brusnice
  • cukor
  • korenie
  • plastovú misku

Postup prípravy

  • Tak ako vždy, brusnice preberte a preperte.
  • Poháre na zaváranie poriadne sterilizujte a nechajte uschnúť.
  • Brusnice vložte do veľkého hrnca, prisypte cukor a na miernom ohni varte.
  • Sklovité brusnice vytiahnite pomocou cedníka.
  • Do brusnicovej šťavy pridajte korenie a varte ďalších 6 minút – potom šťavu nechajte vychladnúť.
  • Do pohárov nasypte brusnice, zalejte ich šťavou až po okraj.
  • Poháre veľmi dobre uzavrite viečkom a vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry.
  • Plastová miska zabráni prípadnému vytečeniu šťavy z pohárov.
  • Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a časovač zapnite na 5 minút.
  • 1 pohár=5 minút, 2 poháre=10 minút, 3 poháre=15 minút a pod.
  • Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte dnom nahor.
  • Skontrolujte, či sa všetky viečka chytili.
  • Po vychladnutí skladujte v temnej a chladnej miestnosti.
Brusnice naložené v zaváracom pohári.
zdroj: foodinjars.com

Konzervovanie brusníc klasickým spôsobom

Pokiaľ máte zavárací hrniec, jednoducho si brusnice zavarte v ňom podľa nášho návodu.

Budete potrebovať

  • brusnice
  • cukor
  • korenie
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

Postup prípravy

  • Brusnice opláchnite a preberte.
  • Nachystajte si požadovaný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte ich.
  • Do väčšieho hrnca dajte brusnice a cukor.
  • Zmes varte pomaly – pokiaľ brusnice nezískajú potrebnú sklovitosť.
  • Potom ich vytiahnite – pomôže vám sitko
  • Šťavu ešte varte ďalších 6 minút – pridajte do nej korenie – škoricu s klinčekmi (badiánom).
  • Brusnicami naplňte zaváracie poháre a prelejte ich uvarenou šťavou, ktorú ste nechali vychladnúť.
  • Starostlivo zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Skladajte ich asi 1 centimeter od seba – zalejte ich vodou tak, aby boli celé vo vode.
  • Varte 20 minút na 80 stupňov.
  • Po vytiahnutí ich obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v temnom a chladnom mieste.
Brusnice naložené v zaváracom pohári a naberané lyžicou.
zdroj: growforagecookferment.com

Máme pre vás aj skvelé tipy na zaváranie hrušiek . Doprajte si ich po celý rok!

Ďalšie metódy uskladnenia

Brusnicová horčica

Toto luxusné dochucovalo je príjemne kyslasté a šťavnaté a perfektné sa hodí napríklad do morčacieho sendviča alebo k rôznym údeninám. Je to tiež skvelý darček!

Budete potrebovať

  • 1 šálka červeného vínneho octu (najmenej 5% kyslosti)
  • ⅔ šálky žltých horčičných semien
  • 1 šálka vody
  • 4 šálky brusníc
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 2-4 papričky habanero
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička morskej soli
  • 3 lyžičky korenia – horčica

Postup prípravy

  • V malej miske zmiešajte ocot a horčičné semená.
  • Nechajte odležať, misku nechajte zakrytú, kým semená neabsorbujú celý ocot – asi 4 – 8 hodín, alebo cez noc.
  • Pripravte si zaváracie poháre a viečka.
  • V stredne veľkom hrnci zmiešajte brusnice a vodu.
  • Priveďte pomaly do varu, potom znížte plameň a nechajte prebublávať – kým väčšina brusníc nepopraská – asi 20 minút.
  • Potom pridajte hnedý cukor a pokračujte v miernom ohrievaní, za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minút.
  • V kuchynskom robote s kovovou čepeľou zmiešajte naložené horčičné semená ( s akýmkoľvek zvyšným množstvom octu ), papriku habanero a medom.
  • Celá zmes by mala byť dobre nasekaná – mala by mať zrnitú štruktúru.
  • Potom k zmesi pridajte viac vody, 1 lyžicu zakaždým, keď sa zmes javí príliš suchá.
  • Potom zmes dajte do misy a po malom množstve začnite pridávať korenie, soľ a mletý zázvor – záleží na vašej chuti.
  • Akonáhle budete s chuťou spokojní, zmes priveďte za stáleho miešania do varu.
  • Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne ich zaviečkujte.
  • Nechajte ich ešte variť vo vriacom kúpeli po dobu 10 minút.
  • Po vychladnutí uskladnite.
Horčica z brusníc v miske s lyžicou.
zdroj: cheerstohappy.blogspot.com

Brusnicový sirup

Nie je nič lepšie, než domáci sirup, ktorý môžete použiť ako na osviežujúce drinky alebo na ranné teplé palacinky. Vyskúšajte ten náš!

Budete potrebovať

  • 3 kg brusníc
  • 2 hrnčeky cukru
  • 4 hrnčeky vody
  • 1 struk vanilky

Postup prípravy

  • Brusnice preberte a opláchnite.
  • Všetky ingrediencie vložte do veľkého hrnca – vanilkový struk rozrežte a vyberte z neho potrebné semienka.
  • Zmes priveďte do varu – nezľaknite sa, brusnice začnú praskať.
  • Brusnice miešajte a vareškou ich pritláčajte na boky hrnca, aby ste získali viac šťavy.
  • Varte asi 15 minút a potom vypnite.
  • Ďalších 15 minút zmes nechajte vychladnúť.
  • Rozvarené brusnice sceďte cez sitko.
  • Sirup by mal byť jasne červený, takmer priesvitný a môžu v ňom zostať vanilkové semienka.
  • Nalejte do ozdobných pohárov a uchovajte v chladničke.
Sirup z brusníc v zaváracom pohári.
zdroj: thespruceeats.com

Brusnicová marmeláda

Snáď každý miluje marmeládu. Má veľa rôznych využití! Tento recept na marmeládu z brusníc s pomarančmi si obľúbi celá vaša rodina.

Budete potrebovať

  • 5 celých stredných pomarančov, umytých a sušených
  • 1 celý citrón, umytý a usušený
  • 6 šálok vody
  • 4 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 8 šálok hnedého cukru

Postup prípravy

  • Použite škrabku na zeleninu na získanie tenkej, farebnej vonkajšej kôry z pomarančov a citrónov.
  • Nakrájajte kôru na jemné krúžky a zmiešajte ich s vodou vo veľkom hrnci.
  • Priveďte zmes do varu, potom zakryte nádobu, znížte teplotu a varte asi 20 minút.
  • Zatiaľ čo kôra varí, olúpte zostávajúcu bielu kôru z citrusov a zlikvidujte ju.
  • Rozdeľte pomaranče a citrón na mesiačiky a opatrne odstráňte kôstky.
  • Dôkladne pomaranče a citróny nasekajte na malé kúsočky.
  • Po 20 minútach varu pridajte nakrájané citrusy do hrnca.
  • Aj brusnice je potrebné nasekať, preto ich rozmixujte a pridajte do hrnca.
  • Celú zmes zase priveďte do varu a pokračujte za občasného miešania vo vare asi 10 minút.
  • Po 10 minútach varu ovocnej zmesi pridajte do hrnca cukor.
  • Varte 20 minút a celý čas zmes miešajte, kým sa nevytvorí gél.
  • Odstráňte hrniec z ohňa a nalejte zmes do teplých sterilizovaných nádob.
  • Položte viečka na poháre a poriadne priskrutkujte.
  • Zavarte vo vriacom vodnom kúpeli po dobu 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Marmeláda z brusníc v pohári s vedľa položenou lyžicou a rozsypanými čerstvými brusnicami.
zdroj: skinnyms.com

Myslíte, že nemôžete mať marhule stále „po ruke“? Ale určite! Zaváranie marhúľ je obľúbený spôsob ich skladovania. Zásobte sa týmito ovocnými vitamínmi aj vy.

A ako sa vám dnešné recepty na nakladané brusnice páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.