Zavar si brusnice: skvelý spôsob, ako si túto pochúťku uchovať po celý rok

Viete, že brusnice sú najlepším pomocníkom pri ťažkostiach močových ciest?

Brusnice totiž obsahujú antioxidanty, ktoré znižujú šance na rozvoj infekcií močových ciest.

Prečo si tieto zázračné bobuľky neuchová na „horšie časy“?

Nielen zaváranie brusníc, sú výborné aj ako kompót aj ako džem.

Zaváranie brusníc – nálev

4 šálky brusníc

  • cukor
  • klinček

brusnicový sirup

  • V malej miske zmiešajte ocot a horčičné semená.
  • Přisypejte cukor a varte tak dlho, kým sa cukor úplne nerozpustí.
homepreservingbible.com

Varte 20 minút na 80 stupňov.

Brusnice patrí medzi ovocie, ktoré ku svojmu zaváranie nevyžaduje nálev.

Zavárajú sa vo svojej vlastnej šťave pomocou cukru – brusnice majú sklon ku kyslosti.

4 šálky brusníc

  • škorica
  • cukor kryštál – na 1 kilogram použijeme 450 g cukru
  • korenie
  • brusnice

brusnicový sirup

  • Plastová miska zabráni prípadnému vytečeniu šťavy z pohárov.
  • Nasypte ich do veľkého hrnca, prisypte cukor a na miernom ohni je pomaly zahrievajte.
  • Akonáhle začnú byť brusnice lesklé – sklovité, vytiahnite je – dobrým pomocníkom je cedník.
  • Ku zvyšné šťave vložte škoricu s klinčekmi a povarte ešte 6 minút – počas varenia z nej zbierajte penu.
  • Brusnice nasypte do vopred pripravených sterilizovaných pohárov, zalejte ich vychladnutú šťavou.
  • Do veľkého hrnca si vlejte vodu a priveďte do varu.
  • Nezabúdajte na pravidlá zaváranie v umývačke – poháre musia stáť celý čas rovno a nikdy ich neskladajte tá, aby sa jedna druhej dotýkali.
  • Zapnite ten najdlhší program – väčšinou program na umývanie hrncov a nechajte ho dôjsť dokonca.
  • Po vytiahnutí poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v temnom a chladnom mieste.
theculturedfoodie.com

Podlejte ich a vložte do rúry.

Tak ako v predchádzajúcom recepte, aj tu sa zaobídete bez nálevu cukru a vody.

4 šálky brusníc

  • škorica
  • korenie – klinček, škorica

brusnicový sirup

  • Brusnice opláchnite a preberte.
  • Vložte ich do veľkého hrnca, pridajte k nim cukor.
  • Brusnice varte pomaly do doby, než sklovita.
  • Potom je cedidlom vyberte z hrnca von.
  • Do šťavy pridajte korenie a varte za stáleho miešania ešte 6 minút.
  • Pripravte si poháre na zaváranie – sterilizujte je.
  • Potom do nich brusnice nasypte a zalejte vychladnutou šťavou – korenie vyberte.
  • Poháre zavíčkujte a naskladajte ich na plech na pečenie, ktorý vyložíte utierkou.
  • 8 šálok hnedého cukru
  • Pečieme na 200 stupňov asi 10 minút.
  • Po vytiahnutí pohárov z rúry pohára otočte hore dnom na utierku.
  • Nechajte vychladnúť do druhého dňa a potom uskladnite.
theculturedfoodie.com

Skontrolujte, či sa všetky viečka chytila.

budete potrebovať

  • škorica
  • vodu
  • 1 struk vanilky

brusnicový sirup

  • Pripravte si zaváracie poháre a viečka.
  • Poháre na zaváranie poriadne sterilizujte a nechajte uschnúť.
  • Brusnice vložte do veľkého hrnca, prisypte cukor a na miernom ohni varte.
  • Sklovité brusnice vytiahnite pomocou sitku.
  • Do brusnicovej šťavy pridajte korenie a varte ďalších 6 minút – potom šťavu nechajte vychladnúť.
  • 5 celých stredných pomarančov, umytých a sušených
  • Poháre veľmi dobre uzavrite viečkom a vložte do plastovej misky do mikrovlnnej rúry.
  • Brusnice preberte, zbavte nežiaducich častíc a prepláchnite ich.
  • Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a časovač zapnite na 5 minút.
  • Rozdeľte pomaranče a citrón na mesiačiky a opatrne odstráňte kôstky.
  • Do pohárov nasypte brusnice, zalejte ich šťavou až po okraj.
  • Zaváranie brusníc v mikrovlnnej rúre
  • Po vychladnutí skladujte v temnej a chladnej miestnosti.
foodinjars.com

Zaváranie brusníc klasickým spôsobom

4 šálky brusníc

  • škorica
  • vodu
  • zaváracie poháre
  • zavárací hrniec s teplomerom

brusnicový sirup

  • Brusnice preberte a opláchnite.
  • Nachystajte si požadovaný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte ich.
  • Do väčšieho hrnca dajte brusnice a cukor.
  • Zmes varte pomaly – kým brusnice nezískajú potrebnú sklovitosť.
  • Potom je vytiahnite – pomôže vám cedidlo
  • Šťavu ešte varte ďalších 6 minút – pridajte do nej korenie – škoricu s klinčekmi (badyánom).
  • Brusnicami naplňte zaváracie poháre a prelejte ich uvarenú šťavou, ktorú ste nechali vychladnúť.
  • Starostlivo zavíčkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Skladajte je asi 1 centimeter od seba – zalejte ich vodou tak, aby boli celé vo vode.
  • Zaváranie brusníc v umývačke
  • Dôkladne pomaranče a citróny nasekajte na malé kúsočky.
  • Skladujte v chladnom a tmavom pivnici.
1 lyžička mletého zázvoru

Ďalšie metódy uskladnenie

6 šálok vody

4 šálky brusníc

  • Nechajte ich ešte variť vo vriacej kúpeli po dobu 10 minút.
  • Rozvarené brusnice zceďte cez sitko.
  • 1 šálku vody
  • postup prípravy
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 2-4 papričky habanero
  • 2 lyžice medu
  • growforagecookferment.com
  • 1 lyžička morskej soli
  • Varte asi 15 minút a potom vypnite.

brusnicový sirup

  • 4 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • Nechajte odležať, misku nechajte zakrytú, kým semená neabsorbujú celý ocot – asi 4 – 8 hodín, alebo cez noc.
  • Tak ako vždy, brusnice preberte a property.
  • V stredne veľkom hrnci zmiešajte brusnice a vodu.
  • Priveďte pomaly k varu, potom znížte plameň a nechajte prebublávať – ​​kým väčšina brusníc nepopraská – asi 20 minút.
  • Potom pridajte hnedý cukor a pokračujte v miernom ohrievanie, za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minút.
  • V kuchynskom robote s kovovou čepeľou zmiešajte naložená horčičné semená (so zvyšným množstvo octu), papriku habanero a medom.
  • Akonáhle budete s chuťou spokojní, zmes priveďte za stáleho miešania do varu.
  • Potom k zmesi pridajte viac vody, 1 lyžicu zakaždým, keď sa zmes javí príliš suchá.
  • Potom zmes dajte do misy a po malom množstve začnite pridávať korenie, soľ a mleté zázvor – záleží na vašej chuti.
  • Celá zmes by mala byť dobre nasekaná – mala by mať zrnitú štruktúru.
  • Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne ich zavíčkujte.
  • Po 10 minútach varu ovocnej zmesi pridajte do hrnca cukor.
  • Po vychladnutí uskladnite.
cheerstohappy.blogspot.com

plastovú misku

Nie je nič lepšie, než domáci sirup, ktorý môžete použiť ako na osviežujúce drinky alebo na ranné teplé palacinky.

4 šálky brusníc

  • 2 hrnčeky cukru
  • cukor kryštál
  • 4 hrnčeky vody
  • 3 kg brusníc

brusnicový sirup

  • Brusnice opláchnite a preberte.
  • Všetky ingrediencie vložte do veľkého hrnca – vanilkový struk rozrežte a vyberte z neho potrebná semienka.
  • Varte 20 minút a celý čas zmes miešajte, kým sa nevytvorí gél.
  • Brusnice miešajte a vareškou je pritláčajte na boky hrnca, aby ste získali viac šťavy.
  • 3 lyžičky korenie – horčica
  • Ďalších 15 minút zmes nechajte vychladnúť.
  • ⅔ šálky žltých horčičných semien
  • Sirup by mal byť jasne červený, takmer priesvitný a môžu v ňom zostať vanilkovej semienka.
  • Nalejte do ozdobných pohárov a uchovajte v chladničke.
thespruceeats.com

brusnicová marmeláda

4 šálky brusníc

  • Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte hore dnom.
  • 1 celý citrón, umytý a usušený
  • brusnicová horčica
  • Poháre poriadne zavíčkujte a vložte do umývačky.
  • Zaváranie brusníc v rúre

brusnicový sirup

  • Použite škrabku na zeleninu k získaniu tenké, farebné vonkajšie kôry z pomarančov a citrónov.
  • Nakrájajte kôru na jemné kproužky a zmiešajte ich s vodou vo veľkom hrnci.
  • Priveďte zmes do varu, potom zakryte nádobu, znížte teplotu a varte asi 20 minút.
  • Kým kôra varí, olúpte zostávajúce bielu kôru z citrusov a zlikvidujte ju.
  • 1 pohár = 5 minút, 2 poháre = 10 minút, 3 poháre = 15 minút pod.
  • Po vytiahnutí je obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
  • Po 20 minútach varu pridajte nakrájané citrusy do hrnca.
  • Aj brusnice je potreba nasekať, preto je rozmixujte a pridajte do hrnca.
  • Celú zmes zase priveďte do varu a pokračujte za občasného miešania vo vare asi 10 minút.
  • 1 šálka červeného vínneho octu (najmenej 5% kyslosti)
  • Zmes priveďte do varu – neľakajte sa, brusnice začnú praskať.
  • Odstráňte hrniec z ohňa a nalejte zmes do teplých sterilizovaných nádob.
  • Položte viečka na poháre a poriadne priskrutkujte.
  • Zavar vo vriacom vodnom kúpeli po dobu 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
skinnyms.com

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.