Zavar jablká a uchovajte si ich skvelú chuť po celý rok

Jablká sa môžu zdať obyčajným ovocím, a však vedeli ste, koľko vitamínov a prospešných látok obsahujú?

Jablká obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá napomáha znížiť cholesterol v krvi.

Máte záhradu plnú rodiacich jabloní?

Pevne prikryte. Nechajte kvasiť 5-6 dní pri izbovej teplote.

Nálev na zaváranie jabĺk

postup prípravy

  • storey.com

1/2 lyžice soli

  • V dostatočne veľkom hrnci si priveďte vodu do varu.
  • V zaváracom hrnci varte na 80 stupňov po dobu 20 minút.

Zaváranie jabĺk v mikrovlnke

Zdá sa vám trochu divné zavárať strúhané jablká? Hotová zaváranina je pre mnohých oveľa lepšie ako napríklad jablčná marmeláda. Vyskúšajte a uvidíte.

postup prípravy

  • 1,5 kg jabĺk
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • www.simplebites.net
  • budete potrebovať
  • Potom ich nechajte vychladnúť a pripravte si nálev.
  • ¼ lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej

1/2 lyžice soli

  • Pripravte si zavárací hrniec a zaváracie poháre s viečkami.
  • Potom poháre vyberte a otočte ich hore dnom – nechajte ich vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Poháre uzavrite viečkami a vložte ich do hlbokého plechu – vyložte plech utierkou.
  • Zcezená jablká dajte do čistej utierky alebo plátno a vytlačte z nich zvyšnú šťavu.
  • Aby ste vedeli, koľko vody potrebujete na omáčku, nalejte ju do pohára s jablkami a potom späť do hrnca.
  • Potom ich nechajte 5 minút odstáť a po vytiahnutí je preklopte viečkom smerom nadol a nechajte vychladnúť.
  • Odstráňte zvyšnú šťavu.
  • Rozdeľte kyselinu citrónovú do pohárov – zabraňuje zhnednutie jabĺk a pridajte horúca jablká.
  • Poriadne zavíčkujte a varte vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
  • Na každé 2 kg jabĺk v hrnci pridajte 1/2 litra vody.
  • Jablká umyte a nakrájajte ich na kúsky a vsypte ich do pripravenej nádoby.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste – trvanlivosť je 1 rok.
¼ hrnčeka cukru kryštál

Zaváranie jabĺk v rúre

postup prípravy

  • jablká
  • korenie (škorica, klinčeky, badyán)

1/2 lyžice soli

  • Pripravte si veľký hrniec alebo misku s okyslenou vodou (pridaním citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej).
  • Najskôr si pripravte osladené nálev.
  • Pracujte tak, aby olúpané jablko nikdy nezostalo dlho mimo vodu, aby nedošlo k zafarbeniu.
  • Nakrájané plátky jabĺk vložte do veľkej nádoby.
  • Potom nechajte poháre stáť v teplej vode ďalších 5 minút.
  • Priveďte do varu a nechajte variť 5 minút.
  • Jablká dajte do vopred pripravených zaváracích pohárov – sterilizujte je pred zaváraním.
  • Na veľkú misu položte cedidlo s jemnou štruktúrou a nastrúhané jablká cez neho preceďte.
  • Varte asi 20 minút – jablká si pustí svoju šťavu, ktorá im dopomôže k ich zavarenie.
  • Naplňte nimi zaváracie poháre, môžete k nim pridať napríklad škoricu alebo klinčeky.
  • Nádobu zakryte papierovú utierku a zaistite ju gumičkou.
  • Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte do ďalšieho dňa vychladnúť.
preservingfoodathome.com

Zaváranie jabĺk klasickým spôsobom

postup prípravy

  • jablká

1/2 lyžice soli

  • Potom zlejte vodu a kúsky jabĺk vyhoďte.
  • Jablká umyte, zbavte jadier, olúpte ich a nakrájajte na štvrtiny. (Ak vám nevadí šupka, lúpať ich nemusíte.)
  • Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 2-3 minúty – jablká musia zmäknúť.
  • K jablkám pridajte 2 lyžičky hnedého cukru a jemne premiešajte – aby sa spojili.
  • Zalejte je vychladnutým nálevom a poriadne viečka utiahnite.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dolejte vodu tak, aby boli poháre pod vodou.
  • Varte pri 80 stupňoch asi 20 minút.
  • Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte jablká. Varte po dobu 5-6 minút, kým sa kúsky jabĺk nerozpadnú.
  • Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.
Zaváranie jabĺk na sucho

Zaváranie jabĺk na štrúdľa

postup prípravy

  • storey.com

1/2 lyžice soli

  • Jablká starostlivo očistite, rozkrojte a zbavte jadrovníkov a zbavte ich šupky.
  • Jablká nastrúhajte alebo je nakrájajte na tenké plátky – záleží na vkuse
  • Jablká očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť – môžete ich aj olúpať, záleží na vašej chuti.
  • Posypte ich cukrom (cukor môžete zmiešať aj s vanilkovým cukrom).
  • Túto zmes naplňte – skôr natlačte do zaváracích pohárov.
  • Nakrájajte ich na naozaj malé kúsočky alebo je nastrúhajte.
  • Po vytiahnutí poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
www.reformationacres.com

Zaváranie jabĺk bez cukru

Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše uvaříte ve své vlastní šťávě.

postup prípravy

  • prevarenú vodu

1/2 lyžice soli

  • Z týchto pripravených jabĺk vytlačte šťavu – najlepšie za použitia čistého plátna alebo utierky.
  • Vložte ich do hrnca, pridajte vodu a varte asi 3 minúty, aby zmäkli.
  • Vychladnuté jablká dajte do zaváracích pohárov, prelejte je zvyšnou vodou a zavíčkujte – ak je vody málo, dolejte vodou prevarenú.
  • Přisypejte cukor a varte do doby, než sa úplne rozpustí.
  • Viečka poriadne utiahnite a dajte ich variť asi na 20 minút.
  • Potom je vytiahnite a viečkom je otočte dole.
  • Prevarená voda (asi 8 šálok)
jablčný ocot

papierová utierka a gumička

postup prípravy

1/2 lyžice soli

  • Zaváranie strúhaných jabĺk
  • Akonáhle je varenie u konca, nechajte ich ešte 10 minút odstáť.
  • Jablká najskôr povarte 2-3 minúty v hrnci s vodou.
  • Potom z nich vytlačte všetku šťavu.
  • Do pohárov je dávajte tak, aby nikde neboli medzery – vzduchové bubliny, v pohári musí byť naozaj na tesno – preto sú lepší jablká strúhané.
  • Poriadne zavíčkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Do pohárov doplňte vodu z blanšírovanie – ak je ňou málo, môžete doletí vriacou vodou.
  • Nechajte ich vychladnúť a potom uskladnite v temnej a chladnej miestnosti.
nálev

Jablká umyte a zbavte nečistôt.

postup prípravy

  • jablká
  • 2 lyžice naklíčené (sladovej) ražnej múky
  • Ruská jablká

1/2 lyžice soli

  • Jablká očistite, olúpte a nakrájajte na osminky.
  • Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 3 minúty.
  • ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
  • Do vopred pripravených sterilizovaných pohárov vložte jablká spolu s tyčinkou škorice alebo klinčekov.
  • Poháre doplňte nálevom a zavíčkujte.
  • Vyberte poháre a položte ich na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
  • Časovač nastavte na 6 minút – ak dávate poháre dve, časovač zapnite na 12 minút.
  • Podľa ľubovôle môžete k jablkám pridať napríklad kúsok škorice, badiánu alebo klinčekov.
oldworldgardenfarms.files.wordpress.com

Iné spôsoby uchovanie jabĺk

freshplaza.com

postup prípravy

  • 3 celé jablká alebo kúsky asi zo 6 jabĺk
  • jablčný ocot
  • 3 hrnčeky prevarenej vody
  • veľkú sklenenú nádobu
  • theviewfromgreatisland.com

1/2 lyžice soli

  • Do mikrovlnky vložte plastovú misku, do ktorej dajte zavárací pohár.
  • Zmiešajte cukor s 1 hrnčekom vody a zmes nalejte na jablká – pridajte viac vody, aby jablká bola celá ponorená asi 1 centimeter od okraja.
  • Poháre podlejte vodou a vložte plech do rúry na 20 minút.
  • Ak sa väčšina jabĺk dostala na hladinu vody, pridajte k nim veľké listy napríklad kapusta – zabránite tvorbe plesní.
  • Pridať soľ a priveďte do varu za stáleho miešania.
  • Počas 4 týždňov vodu občas premiešajte.
  • Do rovnakej nádoby vráťte zcezenou vodu späť, zakryte a opäť uložte do špajze.
  • Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavte sa jadra.
  • Akonáhle po 4 týždňoch dosiahne ocot požadovanej kyslosti, nalejte ho do menších pohárov a môžete ho začať používať.
plastová miska
1 lyžička škorice

cukor kryštál

Pre tento recept vyberajte jablká žltá alebo zelená.

postup prípravy

  • bodyandsoul.com.au
  • Nechajte do druhého dňa vychladnúť.
  • 2 lyžice ražnej múky
  • korenie – škorica, badián, klinčeky
  • 1/2 šálky medu
  • homegrown.org
  • 1-2 lyžice kváskového štartéra – doporučené je raž

1/2 lyžice soli

  • Jablká umyte a spolu s mätou je vložte na dno sklenenej nádoby.
  • Pokúste sa jablká nejako zaťažiť, aby zostali pod okrajom nádoby.
  • Túto šťavu dajte do hrnca a pridajte k nej cukor kryštál a zvyšok ingrediencií okrem kyseliny citrónovej.
  • Pridajte ražnú a naklíčenú ražnú múku a dobre premiešajte metličkou.
  • Nádobu umiestnite do teplej špajze po dobu 2 týždňov.
  • Pridajte med a zamiešajte, aby sa rozpustil.
  • Do zmesi pridajte ražný kvások a miešajte kým sa nerozpustí.
  • Nalejte zmes na jablká tak, aby zmes bola niekoľko centimetrov nad jablkami.
  • Vyčkajte si na domácej jabĺčka a spracujte ich pomocou zaváranie.
  • Dvakrát denne (alebo častejšie, ak je to možné) odstráňte bielu penou, ktorá sa tvorí na okraji nádoby.
  • Ak zistíte, že hladina vody klesá, môžete pridať viac vody (varené a chladené) – stáva sa to preto, že jablká vodu absorbujú.
  • Dajte ich do chladničky a nechajte ich tam 30-60 dní.
  • Uchovávajte v chladničke až jeden rok.
2 lyžice cukru

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.