Jablká sa môžu zdať obyčajným ovocím, a však vedeli ste, koľko vitamínov a prospešných látok obsahujú?
Jablká obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá napomáha znížiť cholesterol v krvi.
Máte záhradu plnú rodiacich jabloní?
Pevne prikryte. Nechajte kvasiť 5-6 dní pri izbovej teplote.
Nálev na zaváranie jabĺk
postup prípravy
- storey.com
1/2 lyžice soli
- V dostatočne veľkom hrnci si priveďte vodu do varu.
- V zaváracom hrnci varte na 80 stupňov po dobu 20 minút.
Zaváranie jabĺk v mikrovlnke
Zdá sa vám trochu divné zavárať strúhané jablká? Hotová zaváranina je pre mnohých oveľa lepšie ako napríklad jablčná marmeláda. Vyskúšajte a uvidíte.
postup prípravy
- 1,5 kg jabĺk
- 2 lyžičky hnedého cukru
- www.simplebites.net
- budete potrebovať
- Potom ich nechajte vychladnúť a pripravte si nálev.
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
1/2 lyžice soli
- Pripravte si zavárací hrniec a zaváracie poháre s viečkami.
- Potom poháre vyberte a otočte ich hore dnom – nechajte ich vychladnúť do ďalšieho dňa.
- Poháre uzavrite viečkami a vložte ich do hlbokého plechu – vyložte plech utierkou.
- Zcezená jablká dajte do čistej utierky alebo plátno a vytlačte z nich zvyšnú šťavu.
- Aby ste vedeli, koľko vody potrebujete na omáčku, nalejte ju do pohára s jablkami a potom späť do hrnca.
- Potom ich nechajte 5 minút odstáť a po vytiahnutí je preklopte viečkom smerom nadol a nechajte vychladnúť.
- Odstráňte zvyšnú šťavu.
- Rozdeľte kyselinu citrónovú do pohárov – zabraňuje zhnednutie jabĺk a pridajte horúca jablká.
- Poriadne zavíčkujte a varte vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
- Na každé 2 kg jabĺk v hrnci pridajte 1/2 litra vody.
- Jablká umyte a nakrájajte ich na kúsky a vsypte ich do pripravenej nádoby.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste – trvanlivosť je 1 rok.

Zaváranie jabĺk v rúre
postup prípravy
- jablká
- korenie (škorica, klinčeky, badyán)
1/2 lyžice soli
- Pripravte si veľký hrniec alebo misku s okyslenou vodou (pridaním citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej).
- Najskôr si pripravte osladené nálev.
- Pracujte tak, aby olúpané jablko nikdy nezostalo dlho mimo vodu, aby nedošlo k zafarbeniu.
- Nakrájané plátky jabĺk vložte do veľkej nádoby.
- Potom nechajte poháre stáť v teplej vode ďalších 5 minút.
- Priveďte do varu a nechajte variť 5 minút.
- Jablká dajte do vopred pripravených zaváracích pohárov – sterilizujte je pred zaváraním.
- Na veľkú misu položte cedidlo s jemnou štruktúrou a nastrúhané jablká cez neho preceďte.
- Varte asi 20 minút – jablká si pustí svoju šťavu, ktorá im dopomôže k ich zavarenie.
- Naplňte nimi zaváracie poháre, môžete k nim pridať napríklad škoricu alebo klinčeky.
- Nádobu zakryte papierovú utierku a zaistite ju gumičkou.
- Po vytiahnutí z rúry pohára otočte hore dnom a nechajte do ďalšieho dňa vychladnúť.

Zaváranie jabĺk klasickým spôsobom
postup prípravy
- jablká
1/2 lyžice soli
- Potom zlejte vodu a kúsky jabĺk vyhoďte.
- Jablká umyte, zbavte jadier, olúpte ich a nakrájajte na štvrtiny. (Ak vám nevadí šupka, lúpať ich nemusíte.)
- Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 2-3 minúty – jablká musia zmäknúť.
- K jablkám pridajte 2 lyžičky hnedého cukru a jemne premiešajte – aby sa spojili.
- Zalejte je vychladnutým nálevom a poriadne viečka utiahnite.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dolejte vodu tak, aby boli poháre pod vodou.
- Varte pri 80 stupňoch asi 20 minút.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte jablká. Varte po dobu 5-6 minút, kým sa kúsky jabĺk nerozpadnú.
- Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.

Objavte podobné tipy
Zaváranie jabĺk na štrúdľa
postup prípravy
- storey.com
1/2 lyžice soli
- Jablká starostlivo očistite, rozkrojte a zbavte jadrovníkov a zbavte ich šupky.
- Jablká nastrúhajte alebo je nakrájajte na tenké plátky – záleží na vkuse
- Jablká očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť – môžete ich aj olúpať, záleží na vašej chuti.
- Posypte ich cukrom (cukor môžete zmiešať aj s vanilkovým cukrom).
- Túto zmes naplňte – skôr natlačte do zaváracích pohárov.
- Nakrájajte ich na naozaj malé kúsočky alebo je nastrúhajte.
- Po vytiahnutí poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Zaváranie jabĺk bez cukru
Tento způsob zavařování je skutečně jednoduchý a nehledejte v něm žádnou vědu – jednoduše uvaříte ve své vlastní šťávě.
postup prípravy
- prevarenú vodu
1/2 lyžice soli
- Z týchto pripravených jabĺk vytlačte šťavu – najlepšie za použitia čistého plátna alebo utierky.
- Vložte ich do hrnca, pridajte vodu a varte asi 3 minúty, aby zmäkli.
- Vychladnuté jablká dajte do zaváracích pohárov, prelejte je zvyšnou vodou a zavíčkujte – ak je vody málo, dolejte vodou prevarenú.
- Přisypejte cukor a varte do doby, než sa úplne rozpustí.
- Viečka poriadne utiahnite a dajte ich variť asi na 20 minút.
- Potom je vytiahnite a viečkom je otočte dole.
- Prevarená voda (asi 8 šálok)

papierová utierka a gumička
postup prípravy
1/2 lyžice soli
- Zaváranie strúhaných jabĺk
- Akonáhle je varenie u konca, nechajte ich ešte 10 minút odstáť.
- Jablká najskôr povarte 2-3 minúty v hrnci s vodou.
- Potom z nich vytlačte všetku šťavu.
- Do pohárov je dávajte tak, aby nikde neboli medzery – vzduchové bubliny, v pohári musí byť naozaj na tesno – preto sú lepší jablká strúhané.
- Poriadne zavíčkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
- Do pohárov doplňte vodu z blanšírovanie – ak je ňou málo, môžete doletí vriacou vodou.
- Nechajte ich vychladnúť a potom uskladnite v temnej a chladnej miestnosti.

Jablká umyte a zbavte nečistôt.
postup prípravy
- jablká
- 2 lyžice naklíčené (sladovej) ražnej múky
- Ruská jablká
1/2 lyžice soli
- Jablká očistite, olúpte a nakrájajte na osminky.
- Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 3 minúty.
- ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
- Do vopred pripravených sterilizovaných pohárov vložte jablká spolu s tyčinkou škorice alebo klinčekov.
- Poháre doplňte nálevom a zavíčkujte.
- Vyberte poháre a položte ich na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
- Časovač nastavte na 6 minút – ak dávate poháre dve, časovač zapnite na 12 minút.
- Podľa ľubovôle môžete k jablkám pridať napríklad kúsok škorice, badiánu alebo klinčekov.

Iné spôsoby uchovanie jabĺk
freshplaza.com
postup prípravy
- 3 celé jablká alebo kúsky asi zo 6 jabĺk
- jablčný ocot
- 3 hrnčeky prevarenej vody
- veľkú sklenenú nádobu
- theviewfromgreatisland.com
1/2 lyžice soli
- Do mikrovlnky vložte plastovú misku, do ktorej dajte zavárací pohár.
- Zmiešajte cukor s 1 hrnčekom vody a zmes nalejte na jablká – pridajte viac vody, aby jablká bola celá ponorená asi 1 centimeter od okraja.
- Poháre podlejte vodou a vložte plech do rúry na 20 minút.
- Ak sa väčšina jabĺk dostala na hladinu vody, pridajte k nim veľké listy napríklad kapusta – zabránite tvorbe plesní.
- Pridať soľ a priveďte do varu za stáleho miešania.
- Počas 4 týždňov vodu občas premiešajte.
- Do rovnakej nádoby vráťte zcezenou vodu späť, zakryte a opäť uložte do špajze.
- Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavte sa jadra.
- Akonáhle po 4 týždňoch dosiahne ocot požadovanej kyslosti, nalejte ho do menších pohárov a môžete ho začať používať.

cukor kryštál
Pre tento recept vyberajte jablká žltá alebo zelená.
postup prípravy
- bodyandsoul.com.au
- Nechajte do druhého dňa vychladnúť.
- 2 lyžice ražnej múky
- korenie – škorica, badián, klinčeky
- 1/2 šálky medu
- homegrown.org
- 1-2 lyžice kváskového štartéra – doporučené je raž
1/2 lyžice soli
- Jablká umyte a spolu s mätou je vložte na dno sklenenej nádoby.
- Pokúste sa jablká nejako zaťažiť, aby zostali pod okrajom nádoby.
- Túto šťavu dajte do hrnca a pridajte k nej cukor kryštál a zvyšok ingrediencií okrem kyseliny citrónovej.
- Pridajte ražnú a naklíčenú ražnú múku a dobre premiešajte metličkou.
- Nádobu umiestnite do teplej špajze po dobu 2 týždňov.
- Pridajte med a zamiešajte, aby sa rozpustil.
- Do zmesi pridajte ražný kvások a miešajte kým sa nerozpustí.
- Nalejte zmes na jablká tak, aby zmes bola niekoľko centimetrov nad jablkami.
- Vyčkajte si na domácej jabĺčka a spracujte ich pomocou zaváranie.
- Dvakrát denne (alebo častejšie, ak je to možné) odstráňte bielu penou, ktorá sa tvorí na okraji nádoby.
- Ak zistíte, že hladina vody klesá, môžete pridať viac vody (varené a chladené) – stáva sa to preto, že jablká vodu absorbujú.
- Dajte ich do chladničky a nechajte ich tam 30-60 dní.
- Uchovávajte v chladničke až jeden rok.
