10 najlepších receptov na konzervovanie jabĺk alebo ako si ich vychutnať po celý rok. Inšpirujte sa!

Jablká sa môžu zdať obyčajným ovocím, ale nie je tomu tak.

Vedeli ste, koľko vitamínov a prospešných látok obsahujú?

Dodávajú nám napríklad rozpustnú vlákninu, ktorá napomáha znížiť cholesterol v krvi.

Máte záhradu plnú plodiacich jabloní?

Vyčkajte si na domáce jabĺčka a inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie jabĺk, na ktorých si pochutnáte!

Nálev na zaváranie jabĺk

Pripravte si základný nálev na zaváranie jabĺk, s ktorým bude ich uchovávanie hračka!

Budete potrebovať

  • jablká
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • V dostatočne veľkom hrnci si priveďte vodu do varu.
  • Prisypte cukor a varte do doby, než sa úplne rozpustí.

Konzervovanie strúhaných jabĺk

Zdá sa vám trochu divné uchovávať strúhané jablká? Hotová zaváranina je pre mnohých oveľa lepšia ako napríklad jablčná marmeláda. Vyskúšajte a uvidíte.

Budete potrebovať

  • 1,5 kg jabĺk
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • ¼ hrnčeka cukru kryštál
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej

Postup prípravy

  • Pripravte si zavárací hrniec a zaváracie poháre s viečkami.
  • Na veľkú misu položte sitko s jemnou štruktúrou a postrúhané jablká cez neho preceďte.
  • K jablkám pridajte 2 lyžičky hnedého cukru a jemne premiešajte – aby sa spojili.
  • Scedené jablká dajte do čistej utierky alebo plátienka a vytlačte z nich zvyšnú šťavu.
  • Túto šťavu dajte do hrnca a pridajte k nej cukor kryštál a zvyšok ingrediencií okrem kyseliny citrónovej.
  • Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte jablká. Varte po dobu 5-6 minút, kým sa kúsky jabĺk nerozpadnú.
  • Odstráňte zvyšnú šťavu.
  • Rozdeľte kyselinu citrónovú do pohárov – zabraňuje zhnednutiu jabĺk a pridajte horúce jablká.
  • Poriadne zaviečkujte a varte vo vodnom kúpeli po dobu 25 minút.
  • Potom nechajte pohár stáť v teplej vode ďalších 5 minút.
  • Vyberte poháre a položte ich na utierku dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte na chladnom a tmavom mieste – trvanlivosť je 1 rok.
Nakladané strúhané jablká v zaváracích pohároch.
zdroj: www.simplebites.net

Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie paradajok . Pochutnáte si!

Zaváranie jabĺk v rúre

Jablká si môžete jednoducho zavariť v rúre. Inšpirujte sa naším receptom!

Budete potrebovať

  • jablká
  • nálev
  • korenie (škorica, klinčeky, badián)

Postup prípravy

  • Pripravte si veľký hrniec alebo misku s okyslenou vodou (pridaním citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej) .
  • Jablká umyte, olúpte, zbavte sa jadra.
  • Pracujte tak, aby olúpané jablko nikdy nezostalo dlho mimo vody, aby nedošlo k zafarbeniu.
  • Nakrájané plátky jabĺk vložte do veľkej nádoby.
  • Na každé 2 kg jabĺk v hrnci pridajte 1/2 litra vody.
  • Priveďte do varu a nechajte variť 5 minút.
  • Jablká dajte do vopred pripravených zaváracích pohárov – sterilizujte ich pred zaváraním.
  • Podľa ľubovôle môžete k jablkám pridať napríklad kúsok škorice, badiánu alebo klinčekov.
  • Do pohárov doplňte vodu z blanšírovania – pokiaľ je jej málo, môžete doliať vriacou vodou.
  • Poháre uzavrite viečkami a vložte ich do hlbokého plechu – vyložte plech utierkou.
  • Poháre podlejte vodou a vložte plech do rúry na 20 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry pohár otočte dnom nahor a nechajte do ďalšieho dňa vychladnúť.
Nakladané jablká v zaváracích pohároch.
zdroj: preservingfoodathome.com

Konzervovanie jabĺk klasickým spôsobom

Pokiaľ vlastníte zavárací hrniec, vyskúšajte tento recept na tradičné zaváranie jabĺk.

Budete potrebovať

  • jablká
  • nálev

Postup prípravy

  • Najskôr si pripravte cukornatý nálev.
  • Jablká umyte, zbavte jadier, olúpte ich a nakrájajte na štvrtiny. (Ak vám nevadí šupka, lúpať ich nemusíte.)
  • Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 2-3 minúty – jablká musia zmäknúť.
  • Naplňte nimi zaváracie poháre, môžete k nim pridať napríklad škoricu alebo klinček.
  • Zalejte ich vychladnutým nálevom a poriadne viečka utiahnite.
  • Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dolejte vodu tak, aby boli poháre pod vodou.
  • Varte pri 80 stupňoch asi 20 minút.
  • Potom ich nechajte 5 minút odstáť a po vytiahnutí ich preklopte viečkom smerom dole a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.
Nakladané celé jabĺčka v pohári.
zdroj: theviewfromgreatisland.com

Zaváranie jabĺk na štrúdľu

Štrúdl patrí medzi obľúbené múčniky českej kuchyne. Naložte si jabĺčka, ktoré potom do neho môžete jednoducho použiť.

Budete potrebovať

  • jablká
  • cukor kryštál

Postup prípravy

  • Jablká starostlivo očistite, rozkrojte a zbavte jadrovníka a zbavte ich šupky.
  • Jablká nastrúhajte alebo ich nakrájajte na slabé plátky – záleží na vkuse
  • Z týchto pripravených jabĺk vytlačte šťavu – najlepšie za použitia čistého plátna alebo utierky.
  • Posypte ich cukrom (cukor môžete zmiešať aj s vanilkovým cukrom).
  • Túto zmes naplňte – skôr natlačte do zaváracích pohárov.
  • Viečka poriadne utiahnite a dajte ich variť asi na 20 minút.
  • Po vytiahnutí pohára otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Nakladané jablká v zaváracích pohároch a vedľa položené čerstvé jablká.
zdroj: www.reformationacres.com

Máme pre vás vynikajúce recepty na štrúdľu ! Užite si sladké aj slané varianty.

Nakladané jablká bez cukru

Tento spôsob zavárania je skutočne jednoduchý a nehľadajte v ňom žiadnu vedu – jednoducho jablká uvaríte vo svojej vlastnej šťave.

Budete potrebovať

  • jablká
  • prevarenú vodu

Postup prípravy

  • Jablká očistite a nakrájajte na požadovanú veľkosť – môžete ich aj olúpať, záleží na vašej chuti.
  • Vložte ich do hrnca, pridajte vodu a varte asi 3 minúty, aby zmäkli.
  • Vychladnuté jablká dajte do zaváracích pohárov, prelejte ich zvyšnou vodou a zaviečkujte – ak je vody málo, dolejte vodou prevarenou.
  • V zaváracom hrnci varte na 80 stupňov po dobu 20 minút.
  • Akonáhle je varenie na konci, nechajte ich ešte 10 minút odstáť.
  • Potom ich vytiahnite a viečkom ich otočte dole.
  • Nechajte do druhého dňa vychladnúť.
Nakladané plátky jabĺk v zaváracích pohároch.
zdroj: homegrown.org

Zaváranie jabĺk na sucho

Jablká si môžete pripraviť na horšie časy aj takzvane na sucho. Vyskúšajte tento jednoduchý recept!

Budete potrebovať

  • jablká

Postup prípravy

  • Jablká umyte a zbavte nečistôt.
  • Nakrájajte ich na naozaj malé kúsočky alebo ich postrúhajte.
  • Jablká najskôr povarte 2-3 minúty v hrnci s vodou.
  • Potom z nich vytlačte všetku šťavu.
  • Do pohárov ich dávajte tak, aby nikde neboli medzery – vzduchové bubliny, v pohári musia byť naozaj na tesno – preto sú lepšie jablká strúhané.
  • Poriadne zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Varte asi 20 minút – jablká si pustia svoju šťavu, ktorá im dopomôže k ich zavareniu.
  • Nechajte ich vychladnúť a potom uskladnite v temnej a chladnej miestnosti.
Čerstvé jablká položené na stoličke.
zdroj: storey.com

Konzervovanie jabĺk v mikrovlnke

Pokiaľ máte v kuchyni mikrovlnnú rúru, zavarte si jabĺčka práve v nej.

Budete potrebovať

  • jablká
  • nálev
  • korenie – škorica, badián, klinčeky
  • plastová miska

Postup prípravy

  • Jablká očistite, olúpte a nakrájajte na osminky.
  • Vložte ich do hrnca, zalejte vodou a varte 3 minúty.
  • Potom ich nechajte vychladnúť a pripravte si nálev.
  • Do vopred pripravených sterilizovaných pohárov vložte jablká spolu s tyčinkou škorice alebo klinčekov.
  • Poháre doplňte nálevom a zaviečkujte.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – obvykle 700 Wattov.
  • Do mikrovlnky vložte plastovú misku, do ktorej dajte zavárací pohár.
  • Časovač nastavte na 6 minút – ak dávate poháre dva, časovač zapnite na 12 minút.
  • Potom poháre vyberte a otočte ich hore dnom – nechajte ich vychladnúť do ďalšieho dňa.
Nakladané jablká v zaváracích pohároch.
zdroj: oldworldgardenfarms.files.wordpress.com

Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na nakladané višne . Je to delikatesa!

Iné spôsoby uchovania jabĺk

Existuje aj množstvo ďalších spôsobov, ako si uchovať jablká po celý rok. Prinášame vám iba niektoré z nich.

Jablčný ocot

Budete potrebovať

  • 3 celé jablká alebo kúsky asi zo 6 jabĺk
  • 2 lyžice cukru
  • 3 hrnčeky prevarenej vody
  • veľkú sklenenú nádobu
  • papierová utierka a gumička

Postup prípravy

  • Jablká umyte a nakrájajte ich na kúsky a vsypte ich do pripravenej nádoby.
  • Zmiešajte cukor s 1 hrnčekom vody a zmes nalejte na jablká – pridajte viac vody, aby jablká boli celé ponorené asi 1 centimeter od okraja.
  • Nádobu zakryte papierovou utierkou a zaistite ju gumičkou.
  • Pokiaľ sa väčšina jabĺk dostala na hladinu vody, pridajte k nim veľké listy napríklad kapusty – zabránite tvorbe plesní.
  • Nádobu umiestnite do teplej špajzy po dobu 2 týždňov.
  • Potom zlejte vodu a kúsky jabĺk vyhoďte.
  • Do rovnakej nádoby vráťte scedenú vodu späť, zakryte a opäť uložte do špajze.
  • Po dobu 4 týždňov vodu občas premiešajte.
  • Akonáhle po 4 týždňoch dosiahne ocot požadovanú kyslosť, nalejte ho do menších pohárov a môžete ho začať používať.
Ocot z jabĺk v sklenenej fľaši a vedľa položené čerstvé jablká.
zdroj: bodyandsoul.com.au

Ruské jablká

Pre tento recept vyberajte jablká žlté alebo zelené.

Budete potrebovať

  • hrsť lístkov mäty
  • prevarená voda (asi 8 šálok)
  • 2 lyžice ražnej múky
  • 2 lyžice naklíčenej (sladovej) ražnej múky
  • 1/2 lyžice soli
  • 1/2 šálky medu
  • 1-2 lyžice kváskového štartéra – doporučené je raž

Postup prípravy

  • Jablká umyte a spolu s mätou ich vložte na dno sklenenej nádoby.
  • Pokúste sa jablká nejako zaťažiť, aby zostali pod okrajom nádoby.
  • Aby ste vedeli, koľko vody potrebujete na omáčku, nalejte ju do pohára s jablkami a potom späť do hrnca.
  • Pridajte ražnú a naklíčenú ražnú múku a dobre premiešajte metličkou.
  • Pridať soľ a priveďte do varu za stáleho miešania.
  • Pridajte med a zamiešajte, aby sa rozpustil.
  • Do zmesi pridajte ražný kvások a miešajte pokiaľ sa nerozpustí.
  • Nalejte zmes na jablká tak, aby zmes bola niekoľko centimetrov nad jablkami.
  • Pevne prikryte. Nechajte kvasiť 5-6 dní pri izbovej teplote.
  • Dvakrát denne (alebo častejšie, pokiaľ je to možné) odstráňte bielou penou, ktorá sa tvorí na okraji nádoby.
  • Pokiaľ zistíte, že hladina vody klesá, môžete pridať viac vody (varené a chladené) – stáva sa to preto, že jablká vodu absorbujú.
  • Dajte ich do chladničky a nechajte ich tam 30-60 dní.
  • Uchovávajte v chladničke až jeden rok.
Celé ruské jablká na tanieriku.
zdroj: beetsandbones.com

Jablkový kompót

Vyskúšajte tento luxusný kompót z jabĺk s klinčekmi a škoricou.

Budete potrebovať

  • 5 jabĺk
  • 5 klinčekov
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 2 plátky citróna
  • 2 šálky vody

Postup prípravy

  1. Jablká olúpte a rozpolte.
  2. Vykrojte jadrovník a jablká nakrájajte zhruba na rovnako veľké mesiačiky.
  3. Vložte jablká do hrnca a zalejte teplou vodou.
  4. Pridajte cukor, klinčeky, škoricu a citrón.
  5. Priveďte do varu a stiahnite plameň na minimum.
  6. Hrniec prikryte pokrievkou a pomaly varte, kým plátky jabĺk nezmäknú.
  7. To trvá asi 15 minút.
  8. Hotový jablkový kompót podávajte teplý ako desiatu.
Kompót z jabĺk servírovaný v miske s vedľa položenou lyžičkou.
zdroj: cooklikeczechs.com

Chcete tiež recepty na nakladané bravčové mäso ? Je to skvelá voľba pre všetkých “mäsožravcov”!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.