Recepty na závitky z kelu 5x inak ako netradičné pohostenie alebo ľahká večera. Inšpirujte sa!

Chcete si pripraviť niečo ľahké a diétne, ale dochádzajú vám nápady?

Potom vyskúšajte naše recepty na kelové závitky v niekoľkých rôznych variantoch.

Chceli by ste rolky s ryžou, morčacím mäsom alebo dokonca krevetami?

Výber je na vás.

Dobrú chuť!

Pečené závitky z kelu plnené ryžou a klobásou

Lahodné pečené kelové rolky plnené ryžou a talianskou klobásou sú skvelou večerou či príjemným predjedlom, ktoré vám zachutí, aj keď nie ste práve fanúšikovia kelu.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1/3 šálky cibule, najemno nakrájané
  • 1/2 lyžičky soli
  • 230 g talianskej klobásy
  • 3/4 šálky varenej ryže
  • 2 zväzky kelových listov

Postup

  1. Rozohrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Na stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni a restujte cesnak, cibuľu a 1/4 lyžičky soli, kým nezmäknú, asi 5 minút.
  3. Do zmesi pridajte varenú ryžu a 1/4 lyžičky soli.
  4. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  5. Odložte panvicu stranou.
  6. Medzitým naplňte veľký hrniec vodou a priveďte do varu.
  7. Naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
  8. Po dávkach blanšírujte kel.
  9. Časť kelových listov blanšírujte 1 a ½ minúty, potom ich ihneď vložte do ľadovej vody, aby vychladli, približne na 1 až 2 minúty.
  10. Pokračujte v tomto postupe, kým nebude všetok kel blanšírovaný a ochladený.
  11. Každý list kelu zložte na polovicu stonkou smerom von.
  12. Otočte list tak, aby hrubá stonka smerovala k vám.
  13. Narežte nožom list od jeho základne k časti cca 5 cm od konca.
  14. Oddeľte list od stonky.
  15. Mal by vám zostať veľký list s chýbajúcim kusom v tvare V.
  16. Na spodnú časť listu (na základňu písmena „V“) položte malú lyžicu ryže a klobásy.
  17. Zarolujte list cez zmes, zložte strany listu po stranách listu a upravte závitok tak, aby bola zmes plne zakrytá kelovým listom.
  18. Plnené kelové závitky položte švom dole do zapekacej misy vhodnej do rúry.
  19. Pečte 18-20 minút.
  20. Podávajte teplé.
Pečené kelové rolky plnené ryžou a talianskou klobásou servírované v pekáči.
www.apleasantlittlekitchen.com

Vyskúšajte aj naše recepty na kelové fašírky ! Sú pomerne rýchlo hotové, zdravé a chutné. Pripravili sme si pre vás hneď viac variant, nech máte z čoho vyberať. V článku nájdete varianty mäsové aj bezmäsité.

Kapustové rolky plnené bulgurom

Vychutnajte si zdravú kombináciu zeleniny a obilnín v tomto lahodnom recepte. Je priamo dokonalý zážitok jesť tieto závitky rukami a namáčať ich do lahodného tzatziki dipu. Užite si ho!

Ingrediencie:

  • ½ šálky bulguru
  • 4 polievkové lyžice + 1 lyžička olivového oleja
  • ½ hrnčeka najemno nakrájanej cibule
  • ¼ šálky najemno nakrájanej červenej papriky
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná
  • 1/4 šálky sušených paradajok
  • 1 malá paradajka, nastrúhaná
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • šťava z polovice citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky + navyše morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
  • ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
  • ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička + navyše sušeného kôpru
  • 10 – 15 listov čierneho kelu (asi 1-2 zväzky)
  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1/4 uhorky, nastrúhané

Postup

  1. Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte 2 lyžice olivového oleja, cibuľu a červenú papriku.
  2. Restujte 2 minúty.
  3. Pridajte 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, premiešajte a varte ďalšiu minútu.
  4. Pridajte bulgur a varte ďalšiu minútu.
  5. Pridajte 1 šálku vody a premiešajte.
  6. Zmes priveďte do varu a potom znížte plameň.
  7. Dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou.
  8. Priklopte pokrievkou a varte 10–15 minút, alebo pokiaľ sa voda nevsiakne a bulgur neuvarí.
  9. Odložte stranou vychladnúť.
  10. V samostatnom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte kel a sušené paradajky.
  11. Duste asi 20 minút.
  12. Kel aj sušené paradajky zmäknú.
  13. Odstráňte z tepla a sceďte.
  14. Opláchnite studenou vodou.
  15. Keď zmes bulguru vychladne, vmiešajte zvyšné 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, citrónovú šťavu, nasekanú jarnú cibuľku, 1 nasekaný strúčik cesnaku, kôpor, oregano, bazalku a raj.
  16. Uvarené sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte ich do bulguru.
  17. Zmes bulguru miešajte, kým sa všetko rovnomerne nespojí.
  18. Ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte.
  19. Rozložte každý list kelu tak, aby jeho vnútorný okraj smeroval nahor.
  20. Vezmite 1-2 polievkové lyžice bulgurovej zmesi a položte ju na spodný koniec dlhého listu kelu.
  21. Zarolujte list cez zmes a utvorte závitok.
  22. Sklopte strany závitku dovnútra a rolujte, kým nedosiahnete koniec.
  23. Pokračujte so zvyšnými listami.
  24. Na jogurtovú omáčku zmiešajte jogurt, uhorku, zvyšný 1 nasekaný strúčik cesnaku, trochu soli a kôpru a 1 lyžičku olivového oleja.
  25. Podávajte spolu s kelovými rolkami.
Závitky z kelu plnené bulgurom servírované na tanieri, zaliate jogurtovým dipom.
www.glowkitchen.com

Kelové závitky s mletým mäsom a paradajkovou omáčkou

Kel v kombinácii s mletým hovädzím mäsom, ryžou a niekoľkými druhmi syra je úplne božský! A keď si k tomu ešte pridáte domácu paradajkovú omáčku s čerstvým tymianom, razom máte na stole skvelý víkendový obed, ktorý si všetci zamilujú.

Ingrediencie:

Na závitky:

  • 230 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžice na kocky nakrájané červené cibule
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku
  • olej na restovanie
  • 2 šálky predvarenej ryže
  • 1/2 šálky ricotty alebo mäkkého krémového syra
  • 1 šálka strúhanej mozzarelly
  • 1/4 šálky jemne strúhaného parmezánu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 10 veľkých kelových listov, blanšírovaných 2–3 minúty vo vriacej vode
  • 2 šálky domácej paradajkovej omáčky (pozri recept nižšie)

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 stredne veľké paradajky, prekrojené na polovicu
  • 2 šálky cherry paradajok
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 1/2 citróna, iba šťava
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky sušenej cibule

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Veľký hrniec vody priveďte do varu a medzitým si pripravte paradajkovú omáčku.
  3. Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku vo vysokorýchlostnom mixéri.
  4. Ochutnajte a dochuťte podľa chuti (viac citróna, olivového oleja, korenia…).
  5. Na strednej panvici rozohrejte olej a cibuľu restujte 4 minúty, pridajte cesnak a restujte 1 minútu.
  6. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso a restujte, kým nebude prepečené.
  7. Odoberte zo sporáka a sceďte prebytočný olej.
  8. Pridajte kelové listy do vriacej vody a blanšírujte asi 4 minúty.
  9. V malej miske zmiešajte 1 šálku varenej ryže, syr, soľ a korenie.
  10. Dobre premiešajte.
  11. Zmiešajte zmes mäsa/cibule/cesnaku so zmesou ryže/syra.
  12. Vezmite zapekaciu misu a na dno nádoby rozprestrite zvyšnú ryžu.
  13. Vezmite kelový list, vyrezajte odolnú časť žily a pridajte zmes mäsa a ryže.
  14. Zrolujte a zarovnajte rolky vedľa seba.
  15. Množstvo, ktoré pridáte do listu, sa bude líšiť podľa veľkosti listu a počtu listov, s ktorými pracujete.
  16. Závitky zalejte 2 šálky paradajkovej omáčky a pečte 20–25 minút.
  17. Vyberte z rúry a podávajte.
Kelové rolky s mletým mäsom a syrom servírované v pekáčiku.
www.simply-gourmet.com

Recepty na kelové polievky môžu byť vegeriánske, vegánske alebo s mäsom či s údeninou.
My vám ukážeme tie najlepšie z nich vo všetkých variantoch a vyberie si opravu každý. Načerpajte inšpiráciu a vyskúšajte niečo nové!

Kapustovo-krevetové rolky

Vyskúšajte tieto luxusné závitky z listov čierneho kelu plnené krevetami, zeleninou, rezancami a delikátnou zálievkou. Geniálne predjedlo či pohostenie na párty!

Ingrediencie:

  • 60 g suchých vlasových rezancov zo škrobu fazule mungo
  • ½ šálky mrazených lúpaných sójových bôbov edamame
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 lyžice hoisin omáčky
  • 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polievková lyžica nasekaných lístkov čerstvej mäty
  • 1 lyžička opečeného sezamového oleja
  • 1 čajová lyžička sójovej omáčky
  • ¾ šálky strúhanej mrkvy
  • 4 reďkovky, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
  • 3 lyžice nakrájanej jarnej cibuľky
  • 340 g varených kreviet, rozpolených pozdĺžne
  • 12 veľkých listov čierneho kelu

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešajte rezance a toľko vriacej vody, aby boli ponorené.
  2. Nechajte stáť 7 minút.
  3. Nastrihajte rezance na niekoľkých miestach nožnicami.
  4. Primiešajte mrazené bôby edamame a nechajte ešte 3 minúty odstáť.
  5. Sceďte.
  6. Prepláchnite studenou vodou a vráťte do misy.
  7. Na dresing v mise premiešajte limetkovú šťavu, omáčku hoisin, strúhaný zázvor, nasekané lístky mäty, opečený sezamový olej a sójovú omáčku.
  8. K rezancom a edamame pridajte mrkvu, reďkovky a jarnú cibuľku.
  9. Vmiešajte dresing.
  10. Pridajte krevety a zľahka premiešajte.
  11. Zakryte a nechajte vychladnúť aspoň 30 minút.
  12. Lyžicou naložte asi ¼ šálky zmesi do každého listu kelu a zrolujte.
Listy kelu, na ktorých je servírovaná zmes z kreviet a rezancov.
www.bhg.com

Talianske závitky z kelu s morčacím mäsom

Korenené mleté ​​morčacie mäso zabalené do listov čierneho kelu je skvelý spôsob, ako skombinovať zeleninu bohatú na živiny s bielkovinou, ktorá je vylepšená talianskym korením. Blanšírujte, rolujte a varte!

Ingrediencie:

  • 6–7 veľkých listov čierneho kelu
  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 a 1/2 lyžičky sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy + viac podľa potreby

Postup

  1. Zo zhruba 6–7 veľkých listov čierneho kelu odrežte hrubú stonku, pričom hornú polovicu nechajte neporušenú.
  2. Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci, potom jeden po druhom ponorte každý list kelu do vody na 10–12 sekúnd a potom rýchlo preneste do misky s ľadovou vodou (namočte na ďalších 10–12 sekúnd).
  3. Každý list položte na veľký uterák a osušte.
  4. Sušené bylinky zmiešajte s mletým morčacím, naberte zhruba 1/4 až 1/3 šálky morčacej zmesi a umiestnite do blízkosti hornej časti listu kelu.
  5. Sklopte list okolo hornej časti náplne, potom list pomaly otočte okolo náplne, zasuňte strany a poriadne zarolujte.
  6. Akonáhle máte závitky pripravené, rozohrejte 2 lyžičky olivového oleja na veľkej panvici na strednom plameni a vložte závitky na panvicu.
  7. Zakryte panvicu pokrievkou a varte štyri minúty.
  8. Potom snímte pokrievku, pomocou kuchynských klieští jemne otočte závitky a znížte teplotu na strednú/nízku.
  9. Varte ďalších 8 minút.
  10. Zalejte závitky citrónovou šťavou a potom vyberte z panvice.
  11. Podávajte ihneď alebo nechajte vychladnúť.
  12. Keď ste pripravení servírovať, nakrájajte závitky ostrým nožom na tretiny alebo na štvrtiny.
  13. Ak chcete, pokvapkajte ešte trochou citrónovej šťavy.
Talianske kelové rolky plnené morčacím mäsom servírované na tanieri.
www.physicalkitchness.com

Máme pre vás tiež najlepšie recepty na kelové lahôdky alebo čo všetko sa dá z tejto zdravej zeleniny pripraviť. Vyskúšajte ich všetky!

A ako kelové závitky chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.