Viete, že kel je zeleninou, ktorú nejeme surovú?
Aj pri príprave šalátov kel vždy vopred chvíľu povaríme vo vriacej vode.
Kel so svojím obsahom zdraviu prospešných látok sa radí medzi potraviny, ktoré by sme mali zaraďovať do svojho jedálnička čo najčastejšie.
A preto sme pre vás v tomto článku pripravili 3 recepty na zapekanú kel. Nechajte si chutiť!
zapekáme kel
Hlávková kapusta je jednou zo zelenín, ktorú je možné využívať mnohými spôsobmi. Dusenú a dochutenie kel môžeme podávať ako prílohu alebo z nej môžeme uvariť polievku.
Upravená kel sa aj dobre smaží. Ak chceme mať však jedlo, ku ktorému môžeme pridať rôzne ďalšie suroviny, tak si vyberieme niektorý z receptov na zapekanú kel.
Kel a jej príprava
Kel kupujeme vždy v dobrej kvalite, to znamená nezvädnuté, s vrchnými listami zelenými a bez poškodenia. Napriek tomu sa niekedy neubránime tomu, aby nebolo treba vrchné listy odstrániť. Preto kel vždy dobre prezrieme a poškodené časti odstránime.
Potom ju podľa potreby rozoberieme na listy, nakrájame na polovice alebo štvrtiny, prípadne menšie kel necháme celú.
Pred zapekaním treba kel povariť aspoň do polomäkka v osolenej vode. Pri varení ju nezakrývame, a to preto, aby štipľavý látky mali možnosť uniknúť. Povarenú kel necháme odkvapkať a podľa vybraného receptu ju ďalej upravujeme spolu s ďalšiemu surovinami a korením.
Zapekané kapustové závitky
Klasickým pokrmom z kelu sú závitky s mletým mäsom, ktoré doplníme vyškvařeným slaninou.
INGREDIENCIE
- 1 kel
- 650 g mletého mäsa
- 2 cibule
- 1 vajce
- 3 až 4 lyžice strúhanky
- 4 lyžice mlieka
- soľ
- 1 lyžica horčice plnotučné
- 1 lyžica sladkej mletej papriky
- mleté čierne korenie
- olej
- 100 g slaniny
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
POSTUP
- Najprv si pripravíme kapustu, ktorú opláchneme, oberieme uvädnuté listy a pripravíme si listy podľa počtu porcií.
- Tie sparíme vo vriacej osolenej vode.
- Listy z vody zarobíme a necháme odkvapkať, pričom paličkou na mäso zľahka naklepeme rebrá u listov.
- Vezmeme mleté mäso, ktoré v mise zmiešame s nakrájanou cibuľou, strúhankou namočenou v mlieku, soľou, horčicou, vajcom, korením a mletou paprikou.
- Vypracujeme cesto a z neho si vytvarujeme valčeky podľa počtu porcií, tie potom zabalíme do listu kelu.
- Aby sa nám balíčky nerozmotaly, môžeme ich previazať niťou.
- V kastróle si orestujeme nakrájaný slaninu a cibuľu, pridáme zvyšok pokrájané kelu.
- Osolíme, podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka.
- Pridáme paradajkový pretlak, ochutíme soľou a korením.
- Vezmeme pekáčik, ktorý vymažeme olejom, na dno dáme podusenú kel, na ňu vložíme kapustové závitky.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C asi 45 minút.
- Ako prílohu podávame varené zemiaky.
tastessence.com
Objavte podobné tipy
Zapekaná kel s ryžou
Zapečením kelu v rúre získame lahodný pokrm, ktorého chute vyniknú, ak použijeme súčasne tvrdý syr a jemné párky.
INGREDIENCIE
- 1 kel
- 250 g ryže
- 150 g jemných párkov
- 150 g tvrdého syra – Eidam
- 75 g masla
- 100 ml mlieka
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- soľ
POSTUP
- Kel očistíme a v slanej vode ju uvaríme, až bude takmer mäkká.
- Uvarenú kel nakrájame nadrobno.
- Uvaríme ryžu.
- V kastróle na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájané párky, ktoré olúpeme.
- Vezmeme zapekaciu misku, na dno dáme postupne vrstvu nasekané kelu, ryža, párkov s cibuľou a posypeme strúhaným syrom.
- Konečnú vrstvou bude kel.
- Všetko osolíme a okoreníme a zalejeme rozšľahanými vajcami.
- Dáme zapiecť do vyhriatej rúry, až pokrm zružovie.
divaliciousrecipes.com
Zapekaný kapustový nákyp
Jednou z hlavných prísad nákypu je tuhý sneh z vaječných bielkov, vďaka ktorému pokrm pri pečení nadobudne na objeme.
INGREDIENCIE
- 1 kel
- 3 vajcia
- olej
- maslo
- 40 g tvrdého syra
- 2 lyžice kyslej smotany
- 100 g dusenej šunky
- 1 až 2 plátky celozrnného toastového chleba
- mleté čierne korenie
- soľ
- strúhanka
POSTUP
- Kel povaríme vo vriacej osolenej vode a vychladnutou ju potom nakrájame nadrobno.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom a vysypeme strúhankou.
- V miske vymiešame žĺtky s kúskom masla a soľou.
- Pridáme nadrobno nakrájaný celozrnný chlieb, strúhaný syr a kyslú smotanu.
- Doplníme na rezance nakrájanú šunkou a kelom.
- Osolíme a okoreníme.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten pridáme do pripravenej zmesi.
- Zmes vlejeme do zapekacej misky a zapečieme v horúcej rúre asi 45 minút pri teplote 180 ° C.
tasteofhome.com
Pokiaľ nie je kel už zapečená s niektorou ako prílohu surovinou, tak k nej podávame predovšetkým rôzne upravené zemiaky. Môžu to byť varené zemiaky, zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky. Inšpirovať sa môžete našimi receptami, v ktorých o zemiakoch ako prílohe píšeme.
K zvlášť pestrým a sýtym zmesiam sa dá podávať len chlieb. Prílohy doplníme zeleninovou oblohou alebo šalátom.