Výborné recepty na zapekané ružičkový kel na jednom mieste. Je výborná ako hlavné jedlo aj príloha. Skúste naše recepty

Vychutnajte si najlepšie recepty na zapečený ružičkový kel v rôznych obmenách!

Vďaka nám si ju zamiluje každý.

Ochutnajte ju so syrom, slaninou, zemiakmi, smotanou alebo na pikantný spôsob.

Aký vyskúšate, ako prvý?

Zapečený ružičkový kel so syrom a slaninou

Lahodný a ľahký kel pečený so slaninou, cesnakom, olivovým olejom, soľou, čiernym korením a strúhaným parmezánom. Servírujte ako hlavný chod alebo prílohu!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g ružičkového kelu (rozpolená)
  • 3–4 plátky nakrájanej slaniny
  • 3–4 lyžice olivového oleja
  • 2–3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Opláchnite a osušte ružičkový kel. Odrežte stonky a odstráňte všetky žlté listy, rozkrojte ich pozdĺžne na polovice.
  • Vložte ružičkový kel do misy.
  • Premiešajte ju s olivovým olejom, cesnakom, soľou, čiernym korením a slaninou, kým nie je obalená.
  • Na vymastený plech položte ružičkový kel a pečte 20–25 minút dozlatista a mäkka.
  • Tesne pred podávaním posypte ružičkovým kelom parmezánom a premiešajte.
Opečený kel v rúre s chrumkavou zeleninou a syrom.
Zdroj: kitchenswagger.com

Zapečený ružičkový kel s kuracím mäsom

Recept na ľahké pečené kurča s ružičkovým kelom, ktorý je plný chuti cesnaku, citrónu, dijonskej marinády a chrumkavej slaniny. Rýchla večera, ktorá poteší celú vašu rodinu!

Čo budeme potrebovať

  • 6 kuracích stehien bez kostí a kože
  • hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • lyžička dijonskej horčice
  • lyžička cibuľového prášku
  • 30 ml olivového oleja
  • 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne korenie
  • 6 prúžkov slaniny (nakrájané)
  • 270 g ružičkového kelu (nakrájané na polovice)

Postup

  • Do veľkej sklenenej misy pridajte kura a všetky ingrediencie (okrem slaniny a ružičkového kelu) a všetko dobre premiešajte.
  • Misku zakryte potravinárskou fóliou a dajte kura do chladničky marinovať na 30 minút (minimálne) alebo cez noc.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Na veľkú panvicu alebo plech na pečenie pridajte kura a ružičkový kel.
  • Pečte asi 35-40 minút, kým kura nie je prepečené
  • Zatiaľ čo je kura v rúre, opekajte slaninu na panvici, alebo kým nie je pekne chrumkavá.
  • Akonáhle sú kura a ružičkový kel hotové, vyberte ich z rúry a servírujte s nakrájanou slaninou.
Zapekací hrniec plný opečeného kelu a kuracích stehien.
Zdroj: primaverakitchen.com

Sladké chilli mleté hovädzie mäso zapečené s ružičkovým kelom

Ak ste fanúšikom rýchlych a jednoduchých jedál, budete milovať túto panvicu plnej mletého hovädzieho mäsa a ružičkového kelu. Budete potrebovať iba 4 ingrediencie a asi 20-25 minút!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho
  • 400 g ružičkového kelu (polené)
  • 1 lyžica chilli oleja
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička chilli prášku
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 120 g sladkej čili omáčky

Čo budeme potrebovať

  • Kel rozkrojte na pol.
  • Suché korenie zmiešajte dohromady a posypte mleté hovädzie mäso.
  • Rozpáľte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu s chilli olejom.
  • Akonáhle je olej horúci, vložte mleté hovädzie na panvicu ochutenú stranou dole. Navrch hovädzieho mäsa nasypeme zvyšnú polovicu korenia.
  • Varte, kým sa mäso neopečie.
  • Varené hovädzie mäso dajte k strane panvy a pridajte na panvicu ružičkový kel reznou stranou dole.
  • Varte 6-8 minút za občasného premiešania.
  • Zložte z platne a zmiešajte ružičkový kel a mleté hovädzie.
  • Navrch nakvapkajte sladkú chilli omáčku a premiešajte.
  • Podávajte s ryžou alebo karfiolovou ryžou, nakrájanou jarnou cibuľkou, opečenými sezamovými semienkami.

K ružičkovému kelu upečenému v rúre sa výborne hodí čerstvé pečivo. To si môžete upiecť vo vašej vlastnej domácej pekárni! Vyberte si tú najlepšiu domácu pekáreň z našej recenzie .

Sladko štipľavý zapečený kel s mletým mäsom na čínsky spôsob.
Zdroj: gastronotherapy.com

Kel a zemiaky zapečené v rúre

Pečená zelenina je jednou z najjednoduchších príloh a vždy chutí skvele! Skvelá vec na tomto recepte na zapečený ružičkový kel je, že je naozaj jednoduchý na prípravu a vždy vyjde ako najlepšie jedlo dňa.

Čo budeme potrebovať

  • 3-4 veľké zemiaky s červenou šupkou
  • 200 g ružičkového kelu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica mletého čerstvého rozmarínu alebo ½ lyžice sušeného rozmarínu
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Zemiaky umyte (nelúpte) a nakrájajte na kocky.
  • Ružičkový kel umyte a nakrájajte na polovice.
  • Všetky ingrediencie dajte do veľkej misy a položte v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte 30–35 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.

Naservírujte vašim hosťom tento recept na zapečený ružičkový kel spoločne s ďalším receptom od nás na grilovaný syr päťkrát inak .

Krehké zemiaky zapečené s lahodnými malými kelmičkami.
Zdroj: jocooks.com

Krémový ružičkový kel zapečený so smotanou

Restovaný krémový ružičkový kel a slanina pečená v syrovej cesnakovej omáčke preliate bublajúcou mozzarellou a parmezánom! Tento recept si všetci obľúbia, aj tí čo hovoria že kel nemajú radi!

Čo budeme potrebovať

  • 300 g slaniny nakrájanej na prúžky
  • 2 lyžice masla
  • 1 kg ružičkového kelu (nakrájajte na polovicu)
  • soľ
  • korenie
  • 5 strúčikov cesnaku (nakrájaného nadrobno)
  • 400 ml hustej smotany
  • 1 1/2 čajovej lyžičky kukuričného škrobu zmiešanej s 1 lyžicou vody
  • 40 g strúhanej mozzarelly
  • 40 g strúhaného parmezánu

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Slaninu opečte vo veľkej panvici vhodnej do rúry do chrumkava.
  • V rovnakej panvici rozpustíme maslo, pridáme ružičkový kel a dochutíme soľou a korením.
  • Varte za občasného miešania asi 6 minút. Okraje by mali začať chrumkať a mierne pripaľovať.
  • Pridajte cesnak a miešajte, kým nebude voňavý.
  • Zalejte smotanou, znížte teplotu na minimum a nechajte ich variť do mäkka, ďalšie 3-4 minúty.
  • Pokiaľ je smotana na váš vkus príliš riedka, pridajte kašu z kukuričného škrobu a ihneď ju premiešajte, kým sa nespoja.
  • Pridajte slaninu a všetko dobre premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  • Pridajte mozzarellu a parmezán a vložte do rúry.
  • Pečte, kým syr nebude bublať a kel nebude hotový podľa vašich predstáv, asi 15 minút.
  • Pred podávaním prípadne dochuťte trochou korenia. Posypať môžete aj čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, tymianom alebo rozmarínom
Dokonale vyvážená smotanová omáčka so kelom a syrom.
Zdroj: eatwell101.com

Zdravotné benefity ružičkového kelu

Ružičkový kel má mnoho zdravotných výhod, ale vyniká ich pôsobivý obsah antioxidantov.

Ružičkový kel má vysoký obsah antioxidantov, zlúčenín, ktoré podporujú celkové zdravie a pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek (5, 6).

Kel má vysoký obsah vlákniny len 60 g uvareného ružičkového kelu obsahuje 2 gramy vlákniny, tá môže zmierniť zápchu, znížiť riziko srdcových chorôb.

Ružičkový kel je dobrým zdrojom vitamínu K, je to dôležitá živina, ktorá hrá vo vašom tele zásadnú úlohu. Je nevyhnutný pre koaguláciu, tvorbu krvných zrazenín, ktoré zastavujú krvácanie.

Vitamín K môže tiež zohrávať úlohu pri raste kostí a mohol by pomôcť chrániť pred osteoporózou.

Okrem pôsobivého nutričného profilu a dlhého zoznamu zdravotných výhod môže ružičkový kel pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.