Pre niekoho príloha, pre niekoho hlavný chod.
Pripravte si naše recepty na zapečené zemiaky s nivou.
Je to skvele dvojkombinácia, ktorú si každý môže vychutnať po svojom.
Skúsite ich s nami?
Výborné zapečené zemiaky s Nivou
Tieto dvakrát pečené zemiaky s modrým syrom sú krémové, cesnakové, chutné nielen ako skvelá príloha! Chrumkavé zemiakové šupky sú plnené smotanovou kombináciou syra a bylinkovej zemiakovej kaše.
Čo budeme potrebovať
- 6 zemiakov (ošúpaných a umytých)
- soľ
- 250 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 zelené cibule nakrájané (na plátky)
- 180 g rozdrobeného modrého syra
- mleté korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zemiaky zvonku dôkladne umyte a vydrhnite.
- Pomocou vidličky prepichajte do zemiakov dierky.
- Vhoďte ich do misy so soľou a 1 lyžicou olivového oleja a premiešajte, kým nebudú dobre obalené.
- Zemiaky dajte na plech a pečte 1 hodinu, kým nezmäknú.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle zemiaky vychladnú, rozkrojte každý zemiak pozdĺžne napoly.
- Lyžicou vydlabajte stredy z oboch polovíc do misky, šupku zemiakov nechajte neporušenú.
- Vložte prázdne zemiakové šupky späť na plech.
- Do misy s vyškrabanými zemiakmi pridajte kyslú smotanu, nivu, 2 strúčiky cesnaku, zelenú cibuľku, soľ a korenie.
- Lyžicou pridáme náplň do každého zemiaka.
- Keď sú všetky šupky naplnené, vložte ich späť do rúry a pečte asi 15 minút, kým nezačnú vršky byť chrumkavé.
- Zemiaky vyberte z rúry a ozdobte zvyšným modrým syrom.

Pečené zemiaky v rúre s modrým syrom a brokolicou
S týmto rýchlym a chutným receptom na zapečené zemiaky s Nivou, dáte nový rozmer klasickým pečeným zemiakom.
Čo budeme potrebovať
- 4 zemiaky
- 300 g brokolice (nakrájané na malé ružičky)
- 1 lyžica horčice
- 1 vajce (rozšľahané)
- 140 g Nivy
Postup
- Zahrejte rúru na 180 stupňov.
- Zemiaky pečte v rúre, kým nezmäknú.
- Medzitým si uvarte brokolicu, potom dobre sceďte.
- Až zemiaky trochu vychladnú, rozkrojte ich pozdĺžne napoly a vnútro vydlabte do misy.
- Zemiakové škrupiny dajte na plech.
- Dužinu roztlačte vidličkou, potom vmiešajte horčicu, vajcia, väčšinu syra a brokolicu.
- V prípade potreby okoreňte a potom vložíme späť do šupiek.
- Posypte odloženým syrom a pečte 15 minút, kým nie sú vršky chrumkavé a zlaté.
- Podávajte so šalátom.
Namiesto klasickej Nivy môžete použiť aj ďalšie druhy modrého syra:
Francúzsky Roquefort
Anglický Stilton
Španielsky Cabrales
Dánsky Danablue
Taliansko Gorgonzola

Objavte podobné tipy
Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a Nivou
Tieto pečené zemiaky plnené kuraťom sú rýchlou a sýtou večerou. Krehké pečené zemiaky sú plnené pikantnou omáčkou, jemným kuraťom, dresingom a samozrejme modrým syrom. Pikantné kura je tak lahodné, že s ním nájdete niekoľko receptov aj u nás na webe, tak neváhajte a skúste ich!
Čo budeme potrebovať
- 4 zemiaky
- rastlinný alebo olivový olej
- 125 g majonézy
- 60 ml cmar
- 60 g kyslej smotany
- worcesterské omáčky
- 125 g Nivy
- 30 g nakrájanej pažítky
- soľ
- korenie
- 45 g masla
- 60 ml štipľavej omáčky Sriracha
- 500 g grilovanej kura
- 1 stopkový zeler (nakrájaný na tenké plátky)
- 1 malá mrkva (nastrúhaná)
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 ºC.
- Zemiaky po celom povrchu prepichajte vidličkou, potrite trochou rastlinného alebo olivového oleja a pečte do mäkka, asi 1 hodinu.
- Keď sú zemiaky takmer hotové, zmiešajte majonézu, cmar, kyslú smotanu a worcesterskú omáčku v malej miske, kým nebude hladká.
- Vmiešame Nivu a 2 lyžice pažítky, dochuťte soľou a korením.
- Dajte do chladničky.
- Na strednej panvici rozpustite maslo.
- Vmiešame pálivú omáčku.
- Pridajte kura a varte, miešajte, kým sa nezahreje, asi 2 minúty.
- Upečené zemiaky pozdĺžne rozkrojte a roztvorte ich.
- Na každý zemiak dajte 1 polievkovú lyžicu zálievky z modrého syra a zľahka dochuťte soľou.
- Navrch dajte kuraciu zmes a potom ďalšiu lyžicu dresingu.
- Posypte zelerom a mrkvou.
- Navrch dajte ešte nivu a 2 lyžice pažítky.

Zemiaky s modrým syrom a slaninou z rúry
Keď nevieš čo a nie je čas, šupni to do rúry. Tak ľahký je aj tento recept na zapečené zemiaky s Nivou a slaninou. Príprava je taká jednoduchá a bez námahy, že vám zostane sústa energie aj na ďalšie aktivity. A pretože slaniny a rýchlych receptov nie je nikdy dosť, skúste si pripraviť aj tieto na párok v rožku .
Čo budeme potrebovať
- 1,2 kg nelúpaných zemiakov (nakrájaných na hrubé plátky)
- 340 g červenej cibule (nakrájané na silné mesiačiky)
- 315 gramov slaniny (nakrájané nahrubo)
- 12 vetvička čerstvého tymiánu
- 180 ml smotany
- 180 ml kuracieho vývaru
- 125 gramov modrého syra
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Pripravíme si zapekaciu misu.
- V miske zmiešame zemiaky, cibuľu a slaninu, navrch pridáme polovicu tymiánu.
- Zmiešajte smotanu a vývar, okoreňte a nalejte cez zemiaky.
- Zemiaky pečte odkryté asi 1½ hodiny alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Podávajte posypané syrom a zvyšným tymiánom.

Ako si najlepšie pripraviť zemiaky?
Existuje nespočetné množstvo rôznych spôsobov, ako si uvariť zemiaky, ale ktoré sú tie najlepšie? Na túto otázku vám milo radi odpovieme.
Vzduchom vyprážané
Tieto zemiaky budú oveľa chrumkavejšie, než by ste čakali.
Upečené v rúre
Rozkrojte, našuchorte vnútro vidličkou a pridajte ľubovoľný dip polevu. Vnútorná našuchorená textúra je dokonalým prostredím preto, aby do nej omáčka zatiekla.
Pečené na panvici
Zemiaky opečené na panvici sú neuveriteľné. Zemiaky inak nebudú, také krehké ako u väčšina ďalších receptov.
Dusené na masle
Úprimne aj topánka na masle by bola fantastická, takže áno, zemiaky na masle budú naozaj vynikajúce. Maslo robí všetko lepším.
Gratinované
Áno, zemiaky verené v tučnej smotane a masle, a potom zapečené so syrom sú fakt sakra dobré.
Varené
Bolo by to skvelé, keby to neboli také nudné. Varené zemiaky však majú čo ponúknuť môžete ich ochutiť množstvom chutí, ako je olivový olej, citrón, šťava a čerstvé bylinky.
Kaša
Nič nechutí tak dobre, ako zemiaková kaša, keď sa cítite mizerne. Nie je nad to vliezť do postele s miskou horúcej zemiakovej kaše s veľkou dávkou masla.
Varené a vyprážané
Táto metóda bola vyhlásená víťazom skúmania najlepšieho spôsobu výroby hranolčekov. Je to rozhodne jeden z najnáročnejších spôsobov prípravy zemiakov, ale stojí za to.