Prišli ste z lesa s bohatou úrodou vlastnoručne pozbieraných húb?
Nemusíte z nich pripravovať iba hubovú praženicu, ale môžete ich tiež zapekať a svoj jedálniček rozšíriť o veľmi chutné pokrmy. Poďme si teda pripraviť zapekané huby!
Nevadí, nemáte ak je k dispozícii huby z lesa. K nášmu účelu úplne rovnako poslúžia tiež kupované šampiňóny.
Zapekané huby s cestovinami
Na tento pokrm si pripravte huby alebo pravé hríby. Ak ste ich sami zbierali, vždy sa starostlivo presvedčte, že sa jedná o jedlé huby.
INGREDIENCIE
- asi 500 g čerstvých húb
- 500 g cestovín – vrtuľa, fľaky, mušličky
- 1 cibuľa
- muškátový kvet
- 3 vajcia
- soľ
- korenie
- rasca
- masť
POSTUP
- Najprv si pripravíme huby, ktoré očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky.
- Na panvičke na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme huby.
- Podusíme je domäkka, osolíme, okoreníme a ochutíme rascou.
- Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme cestoviny.
- Zapekaciu misku vymažeme tukom, dáme do nej cestoviny zmiešané s podusenými hubami a zalejeme rozšľahanými vajcami.
- Dáme zapiecť do rúry asi na 30 minút.

Objavte podobné tipy
Zapečené cestoviny s hubami
Na prípravu zapečených húb so zemiakmi si pripravíme tiež sladkú smotanu, ktorá celý pokrm zjemní.
INGREDIENCIE
- 750 g zemiakov
- 300 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- 150 g dusenej šunky
- soľ
- korenie
- rasca
- masť
- 1 vajce
- 1 téglik sladkej smotany
POSTUP
- Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň je olúpeme a nakrájame na plátky.
- V panvičke si na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme umyté a očistené na plátky nakrájané huby.
- Všetko dusíme domäkka.
- Osolíme, okoreníme a pridáme rascu.
- Potom vezmeme zapekaciu misku, ktorú vymažeme tukom, na dno poukladáme zemiaky, na ne položíme podusené huby a nakrájanú šunku a dáme opäť vrstvu zemiakov.
- Vajcia rozšľaháme v smotane a nalejeme je na zemiaky v zapekacej miske.
- Dáme zapiecť do rúry asi na pol hodiny pri 180 stupňov Celzia.

Viete, že ? R ýži má ako hlavný pokrm asi celá jedna štvrtina obyvateľstva na Zemi? Vďaka tomu je ryža jedna z najdôležitejších obilnín sveta.
Okrem toho z nej je možné pripravovať aj alkoholický nápoj – arak, ryžové pivo alebo ryžové víno.
Zapekané huby s ryžou
Rizoto môžeme pripraviť aj z húb a v rúre ho zapiecť.
INGREDIENCIE
- 300 g ryže
- 1 lyžica masla
- 2 cibule
- 2 lyžice tuku – oleje
- 500 g čerstvých húb
- 1 lyžice polohrubej múky
- strúhanka
- tvrdý syr
- 300 ml plnotučného mlieka
POSTUP
- Ryžu preberieme, prepláchneme studenou vodou a uvaríme domäkka v osolenej vode.
- Potom ju scedíme a premiešame s tukom.
- V kastróle si na tuku speníme nakrájanú cibuľu a pridáme očistené a na plátky nakrájané huby.
- Dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Ako sú huby mäkké, zaprášime je múkou, opražíme a podlejeme mliekom.
- Zapekaciu misku vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a striedavo kladieme vrstvu húb a vrstvu ryže.
- Povrch posypeme strúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť do rúry asi na pol hodiny.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o zapekané huby, tak zvláštne prílohu k nim už pripravovať nemusíme. Chybu však neurobíme, ak je doplníme čerstvou zeleninou alebo zeleninovým šalátom, ktorý môže byť pokojne aj sterilizovaný.
Ak vám ani tieto recepty nestačí a voláte po ďalšiu inšpiráciu, mrknite sa na ďalšie recepty na zapekané huby.