Zapečené huby s ryžou, cestovinami alebo zemiakmi

Prišli ste z lesa s bohatou úrodou vlastnoručne pozbieraných húb?

Nemusíte z nich pripravovať iba hubovú praženicu, ale môžete ich tiež zapekať a svoj jedálniček rozšíriť o veľmi chutné pokrmy. Poďme si teda pripraviť zapekané huby!

Nevadí, nemáte ak je k dispozícii huby z lesa. K nášmu účelu úplne rovnako poslúžia tiež kupované šampiňóny.

Zapekané huby s cestovinami

Na tento pokrm si pripravte huby alebo pravé hríby. Ak ste ich sami zbierali, vždy sa starostlivo presvedčte, že sa jedná o jedlé huby.

INGREDIENCIE

  • asi 500 g čerstvých húb
  • 500 g cestovín – vrtuľa, fľaky, mušličky
  • 1 cibuľa
  • muškátový kvet
  • 3 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • rasca
  • masť

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme huby, ktoré očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky.
  2. Na panvičke na masti orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme huby.
  3. Podusíme je domäkka, osolíme, okoreníme a ochutíme rascou.
  4. Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme cestoviny.
  5. Zapekaciu misku vymažeme tukom, dáme do nej cestoviny zmiešané s podusenými hubami a zalejeme rozšľahanými vajcami.
  6. Dáme zapiecť do rúry asi na 30 minút.

Hotový recept na zapečené cestoviny s hubami relish.com

Zapečené cestoviny s hubami

Na prípravu zapečených húb so zemiakmi si pripravíme tiež sladkú smotanu, ktorá celý pokrm zjemní.

INGREDIENCIE

  • 750 g zemiakov
  • 300 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 150 g dusenej šunky
  • soľ
  • korenie
  • rasca
  • masť
  • 1 vajce
  • 1 téglik sladkej smotany

POSTUP

  1. Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň je olúpeme a nakrájame na plátky.
  2. V panvičke si na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme umyté a očistené na plátky nakrájané huby.
  3. Všetko dusíme domäkka.
  4. Osolíme, okoreníme a pridáme rascu.
  5. Potom vezmeme zapekaciu misku, ktorú vymažeme tukom, na dno poukladáme zemiaky, na ne položíme podusené huby a nakrájanú šunku a dáme opäť vrstvu zemiakov.
  6. Vajcia rozšľaháme v smotane a nalejeme je na zemiaky v zapekacej miske.
  7. Dáme zapiecť do rúry asi na pol hodiny pri 180 stupňov Celzia.

Hotový recept na zapečené huby so zemiakmi bbcgoodfood.com

Viete, že ? R ýži má ako hlavný pokrm asi celá jedna štvrtina obyvateľstva na Zemi? Vďaka tomu je ryža jedna z najdôležitejších obilnín sveta.

Okrem toho z nej je možné pripravovať aj alkoholický nápoj – arak, ryžové pivo alebo ryžové víno.

Zapekané huby s ryžou

Rizoto môžeme pripraviť aj z húb a v rúre ho zapiecť.

INGREDIENCIE

  • 300 g ryže
  • 1 lyžica masla
  • 2 cibule
  • 2 lyžice tuku – oleje
  • 500 g čerstvých húb
  • 1 lyžice polohrubej múky
  • strúhanka
  • tvrdý syr
  • 300 ml plnotučného mlieka

POSTUP

  1. Ryžu preberieme, prepláchneme studenou vodou a uvaríme domäkka v osolenej vode.
  2. Potom ju scedíme a premiešame s tukom.
  3. V kastróle si na tuku speníme nakrájanú cibuľu a pridáme očistené a na plátky nakrájané huby.
  4. Dusíme pod pokrievkou domäkka.
  5. Ako sú huby mäkké, zaprášime je múkou, opražíme a podlejeme mliekom.
  6. Zapekaciu misku vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a striedavo kladieme vrstvu húb a vrstvu ryže.
  7. Povrch posypeme strúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť do rúry asi na pol hodiny.

Hotový recept na zapečené huby s ryžou loulou.to

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o zapekané huby, tak zvláštne prílohu k nim už pripravovať nemusíme. Chybu však neurobíme, ak je doplníme čerstvou zeleninou alebo zeleninovým šalátom, ktorý môže byť pokojne aj sterilizovaný.

Ak vám ani tieto recepty nestačí a voláte po ďalšiu inšpiráciu, mrknite sa na ďalšie recepty na zapekané huby.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.