Pripravte si tie najlepšie recepty na zapečené huby na 7 rôznych spôsobov

Hľadáte recepty na zapekané huby, ktoré budú chutiť aj tým, ktorí ich práve nemilujú?

Potom sa inšpirujte našimi jedlami, ktorých príprava je jednoduchá a výsledok fantastický.

Prevoňajte svoju kuchyňu skvelými hubovými dobrotami.

Zapečené zemiaky s hubami a špenátom

Vyskúšajte tento skvelý recept, ktorý je zaliaty rýchlou a jednoduchou omáčkou.

Vhodné aj pre vegánov!

Ingrediencie

Zemiaky:

  • 4 zemiaky
  • 4 šálky sušených húb
  • 4 šálky baby špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno)
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica mandľového masla
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • citrónová šťava (z 1 citróna)
  • štipka soli

Vegánska omáčka:

  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice bielej shiro miso pasty
  • 1 polievkové lyžice cibuľového prášku
  • 2 polievkové lyžice bezlepkovej sójovej omáčky Tamari
  • ¼ šálky droždia
  • ¼ šálky bio šípkového prášku (zakúpite v obchode so zdravou výživou)
  • ¼ šálky vegánskeho masla

Postup

Zemiaky:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Po bokoch každého zemiaka urobte, pomocou vidličky, diery – napomôžete tak úniku tepla pri pečení.
  • Každý zemiak zabaľte do alobalu a pečte v rúre 40–50 minút.
  • Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, pripravte si panvicu.
  • Na panvici rozohrejte kokosový olej a osmažte na ňom cesnak, huby a všetko dochuťte štipkou soli. Varte 5–10 minút.
  • V miske zmiešajte mandľové maslo, balzamikový ocot a citrónovú šťavu. Všetko nalejte na zeleninu v panvici. Pokračujte vo varení, kým huby nezhnednú a nezmäknú.
  • Pridajte špenát a varte 2–3 minúty.
  • Upečené zemiaky rozkrojte a naplňte hubovou zmesou z panvice.
  • Pri rozbaľovaní pozor, aby ste sa neoparili parou, ktorá sa v alobale nahromadila.

Vegánska omáčka:

  • V mixéri skombinujte zeleninový vývar, miso pastu, cibuľový prášok, sójovú omáčku, droždie a šípkový prášok. Ten môžete nahradiť múkou alebo kukuričným škrobom. Mixujte dohladka, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • V hrnci rozpustite vegánske maslo a pridajte rozmixovanú zmes. Varte, kým nezačne omáčka hustnúť. Potrvá to asi 8-10 minút.
  • Hotovú omáčku na zemiaky nalejte a podávajte.

Zemiaky zapečené s hubami a špenátom.
zdroj: twospoons.ca

Chutia vám podobné pokrmy? Potom vyskúšajte ďalšie recepty na pečené zemiaky .

Plnené Portobello šampiňóny

Tento recept ocenia vegetariáni, ale aj milovníci mäsa. Jedná sa o skvelé jedlo, ktoré je možné pripravovať nielen v rúre, ale aj pri letnom grilovaní.

Ingrediencie

  • 4 veľké huby portobello (osušené papierovou utierkou)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 stredné cukety (nakrájané na kocky)
  • 1 pečená červená paprika (nakrájaná na kocky)
  • 4–6 sušených paradajok (nasekaných)
  • 2–3 strúčiky cesnaku (lisovaného)
  • 1 veľká hrsť špenátu
  • štipka sušeného oregana
  • korenie
  • ¼ šálky sušenej strúhanky
  • ¼ šálky parmezánu (nastrúhaného)
  • ¼ šálky mozzarelly (nastrúhané)

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C a pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Pomocou malej lyžičky opatrne vydlabajte žiabrovú časť húb a, malým nožom, odstráňte stopku.
  • Každú špongiu potrite trochou olivového oleja a dajte na pripravený plech, vydlabanou časťou, hore.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu. Restujte 3–4 minúty a potom pridajte cuketu. Vymažte, kým cuketa nezmäkne.
  • Pridajte červenú papriku a paradajky. Varte ďalších pár minút.
  • Akonáhle je cibuľa priehľadná a zelenina mäkká, pridajte cesnak. Povarte 1 minútu a pridajte špenát.
  • Akonáhle špenát zvädne, snímte panvicu z tepla a pridajte zvyšok ingrediencií, okrem parmezánu. Poriadne zamiešajte.
  • Zmes rozdeľte na 4 rovnaké časti a naplňte jej huby.
  • Vložte do rúry a pečte 35–40 minút.
  • Akonáhle sú huby portobello upečené, vyberte ich z rúry a každú z nich posypte 1 polievkovou lyžicou mozzarelly. Vložte znovu do rúry a pečte ďalších 10–12 minút.
  • Na záver každý kúsok posypte trochou parmezánu a ihneď podávajte.

Šampiňóny portobello, plnené zeleninou a zapečené so syrom.
zdroj: tasteloveandnourish.com

Chutí vám cuketa? V tom prípade sa môžete inšpirovať ďalšími receptami so zapečenou cuketou .

Zapečené cestoviny s hubami

Milujete cestoviny a chcete si pochutnať na tých skutočne najjemnejších?

Vyskúšajte teda recept, ktorý obsahuje lahodnú smotanu a výborné a zdravé huby!

Ingrediencie

  • 4 šálky cestovín
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 šálky nakrájaných húb (šampiňóny alebo lesné huby)
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 150 ml smotany na varenie
  • 1,5 šálky čedaru (nastrúhaného)

Postup

  • Cestoviny uvarte, v osolenej vode, na spôsob „al dente“. Potom ich sceďte a dajte späť do hrnca.
  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Na panvici rozpustite maslo, pridajte nakrájané huby a nasekaný tymián.
  • Osoľte a restujte, kým nie sú huby mäkké.
  • Do uvarených cestovín pridajte orestované huby, smotanu a 1 šálku syra.
  • Premiešajte a vložte do vymasteného pekáča, alebo zapekacej misy.
  • Rovnomerne posypte zvyšným syrom.
  • Pečte 30 minút, pri teplote 180 °C.
  • Vaše cestoviny s hubami a smotanou sú hotové. Nechajte si chutiť!

Zapečené cestoviny s hubami a syrom.
zdroj: chowhound.com

Milovníci cestovín môžu vyskúšať aj ďalšie recepty na cestovinové dobroty .

Recept na zapekané huby s pohánkou

Hľadáte naozaj zdravé jedlo? Potom si pripravte tento recept, nabitý živinami!

Ingrediencie

  • 150 g pohánky
  • 2 vajcia
  • 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 malé cibule
  • 1 polievková lyžica masla
  • 250 g hnedých húb
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • malá hŕstka kôpru
  • 1 polievková lyžica petržlenu
  • 150 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu

Postup

  • Pohánku uvarte vo vývare a potom ju nechajte prikrytú v hrnci.
  • Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom nakrájanú cibuľu.
  • K zosklovatenej cibuli pridajte očistené, na plátky nakrájané, huby.
  • Orestujte do mäkka, osoľte a okoreňte.
  • Huby premiešajte s uvarenou pohánkou a pridajte nasekaný kôpor s petržlenom.
  • Pridajte vajcia a všetko dajte zapiecť do rúry, vyhriatej na 180 °C. Pečte 25 minút.
  • Podávajte s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.

Šampiňóny zapečené s pohánkou, zdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
zdroj: whereismyspoon.co

Pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, máme úžasné fitness recepty s pohánkou .

Zapečené huby s kaparmi

Tento recept je skutočne zaujímavý, nielen vzhľadovo, ale hlavne svojou chuťou.

Ak chcete, svojim hosťom, podávať niečo neobvyklé, je toto jedlo vhodnou voľbou.

Ingrediencie

  • 400 g šampiňónov (nakrájaných na pol)
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice kapary (bez šťavy, nasekaných nadrobno)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaného)
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekané)

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Nakrájané huby dajte do vymasteného pekáča, osoľte ich a okoreňte.
  • Maslo rozpustite na panvici, pridajte cesnak a orestujte.
  • Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a všetko polejte citrónovou šťavou.
  • Do zmesi vmiešajte huby a všetko pečte 20 minút, alebo pokiaľ huby ľahko nezhnednú.
  • Tento recept na zapekané huby v pekáči skvele chutí, pokiaľ ho podávate s opečeným toustom.

Panvica s lesnými hubami, zapečenými s kaparmi.
zdroj: cookinglight.com

Pripravte si kapary tak trochu inak. Vyskúšajte recept na baklažánový tatarák s kaparmi .

Huby pečené na ryžu

Tajomstvo chuti tohto receptu spočíva v tom, že huby pri pečení fungujú ako akési viečko a všetka tekutina z nich následne steká do ryže, čím jej dáva ešte lahodnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 2 šálky dlhozrnnej ryže
  • 500 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 1 a 1/2 šálky vývaru
  • 1 a 1/4 šálky vody
  • 50 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • soľ, korenie
  • jarná cibuľka na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V medziobdobí v miske zalejte huby nakrájané na štvrťky teplým maslom, v ktorom ste rozmiešali prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
  3. Do zapekacej misky dajte ryžu s tymiánom a následne ich prelejte vývarom, vodou a pridajte soľ a korenie.
  4. Následne povrch ryže pokryte zmesou húb.
  5. Pokvapkajte trochou olivového oleja.
  6. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút dozlatista.
  7. Po vybratí z rúry nechajte 5 minút odpočívať.

Zapečené huby premiešajte a podávajte ozdobené kolieskami jarnej cibuľky.

Zapečený pokrm z húb a ryže
zdroj: recipetineats.com

Hubový pekáčik s parmezánom

Tento nevšedný pokrm môžete podávať jednak ako predjedlo a jednak ako originálnu prílohu. Skvele chutí napríklad s bravčovým alebo hovädzím mäsom.

Ingrediencie:

  • 800 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 200 g smotanového taveného syra
  • 1 šálka strúhaného čedaru
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • 2 šálky strúhanky
  • 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 6 PL olivového oleja
  • 4 PL masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Na panvici s olejom zľahka orestujte polovicu množstva húb nakrájaných na štvrtky.
  3. Pridajte k nim polovicu prelisovaného cesnaku, soľ a korenie a niekoľko minút huby poduste.
  4. Keď huby pustia všetku tekutinu, odstráňte ich z panvice a rovnakým postupom pripravte aj druhú polovicu húb. Ak by ste chceli restovať všetky huby naraz, vzhľadom na ich množstvo by sa mohlo stať, že by sa neorestovali dôkladne, preto odporúčame tento postup.
  5. Všetky orestované huby dajte do misky a pridajte k nim na kúsky nakrájaný tavený syr.
  6. Všetko dôkladne premiešajte, kým sa syr nerozpustí.
  7. Následne pridajte k zmesi jednu šálku strúhanky, nastrúhaný čedar, polovicu šálky parmezánu a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate.
  8. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie do seba dobre zapracovali.
  9. Zmes preložte do zapekacej misky či pekáča.
  10. V inej miske zmiešajte rozpustené maslo, zostávajúcu strúhanku a parmezán.
  11. Pridajte trošku soli a touto zmesou následne posypte huby v zapekacej miske.
  12. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút.

Takto zapečené huby podávajte posypané zvyšnou petržlenovou vňaťou.

Zmes húb zapečená s parmezánom a strúhankou
zdroj: smittenkitchen.com

Lahodné a zdravé hubové recepty je možné pripraviť aj v parnej rúre. Pozrite sa , či sa oplatí investovať do konvektomatu pre domácnosť .

Tajomstvo zapekaných húb

Zapečené huby predstavujú veľmi obľúbenú chutnú a rýchlu večeru. A to zďaleka nielen v čase hubovej sezóny, pretože sa pomerne ľahko dajú pripraviť aj z húb sušených či mrazených. V Čechách sú najobľúbenejšou verziou tohto pokrmu najmä fliačky. Okrem cestovín sa ale huby dajú rovnako dobre zapekať aj s ďalšími ingredienciami, ako sú zemiaky, ryža či pohánka. V neposlednom rade možno huby zapekať aj iba so zeleninkou, predovšetkým s cuketou či s karfiolom.

Prečo jesť huby?

Vyššie spomínané recepty na zapekané huby sú nielen chutné, ale aj nabité živinami.

Aké živiny to sú?

  • Obsahujú antioxidanty , ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť ochorenia, ako sú srdcové choroby a rakovina. Spomaľujú aj starnutie a posilňujú imunitný systém.
  • Sú najlepším zdrojom selénu , ktorý chráni bunky pred oxidatívnym stresom a pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Obsahujú betaglukán , čo je forma rozpustnej vlákniny, ktorá je spojená so zlepšením hladiny cholesterolu a zdravím srdca. Pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť tak riziko cukrovky 2. typu.
  • V hubách sa nachádzajú vitamíny skupiny B , ako je riboflavín, niacín a kyselina pantoténová. Táto kombinácia pomáha chrániť zdravie srdca. Riboflavín je vhodný pre červené krvinky. Niacín pre tráviaci systém a na udržanie zdravej pokožky. Kyselina pantoténová je zase dobrá pre nervový systém a pomáha telu vytvárať potrebné hormóny.
  • Huby obsahujú meď , ktorá telu pomáha vytvárať červené krvinky, ktoré sú potrebné na okysličovanie celého tela. Meď tiež pomáha udržiavať zdravé kosti a nervy. 1 šálka húb poskytuje približne ⅓ denného odporúčaného množstva medi.
  • Huby sú nabité draslíkom , ktorý je nesmierne dôležitý pre správnu funkciu srdca, svalov a nervov. V ⅔ šálke varenej huby Portobello je asi toľko draslíka ako v stredne veľkom banáne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.