Vyskúšajte recepty na anglický puding, ktorý je skvelý ako príloha ku gulášu alebo miesto pečiva na nátierku

Poznáte recepty na yorkshirský puding? Pokiaľ zatiaľ nie, určite ho vyskúšajte, pretože je to super pochúťka aj pre tých z vás, ktorí nemajú radi sladké.

Žiadne sypanie pudingového prášku do mlieka a stráženie, aby sa nám to nepripálilo.

Pripravte svojim blízkym tento zaujímavý pokrm a podávajte ho napríklad ku gulášu, k mäsovej zmesi alebo k výdatnej polievke, prípadne im naň maznite nejakú dobrú nátierku.

Oproti tomu klasickému sa pripravuje v rúre a je bleskurýchlo nachystaný aj keď ho budete robiť až na poslednú chvíľu.

Klasický yorkshire puding

Krehký, jemný, tak akurát chrumkavý a pritom dokonale ľahký. Presne taký má byť tento obľúbený anglický pokrm. No a ak vás predsa len prepadne chuť aj na niečo sladké, omrknite recepty na buchtu s pudingom .

Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 175 g plnotučného mlieka
  • 2 g morskej soli
  • 25 g vody
  • 100 ml rastlinného oleja (alebo napríklad masti či iného tuku)

Postup:

  • V strednej mise zmiešame vajcia, múku, mlieko, vodu, soľ a šľaháme, až vznikne hladké cesto.
  • Hotové cesto necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote, potom preložíme cesto do vzduchotesnej nádoby a necháme v chladničke cez noc.
  • Pokiaľ chceme dosiahnuť ešte lepšie výsledky, necháme ho v chladničke pokojne aj dva dni, maximálne však tri. Potom už cesto spracujeme.
  • Predhrejeme si rúru na 230 stupňov a vyberieme cesto z chladničky a pripravíme si formu na muffiny (alebo inú formu, ktorú máme práve po ruke).
  • Formu potrieme olejom a dáme na cca 10 minút nahriať do rúry. Nahriatu formu preložíme na plech a rozdelíme do každej jamky časť cesta, aby boli naplnené zhruba do 1/2 až 3/4.
  • Ihneď vrátime formu späť do rúry a pečieme tak dlho, pokiaľ nebude mať puding zhruba štvornásobný objem.
  • Povrch musí mať tmavo hnedú, na dotyk chrumkavý a pri poklepaní by mal byť počuť dutý zvuk.
  • Menšie pudingy sa pečú tak 15 minút, u tých väčších bude treba asi 25 minút.
  • Upečené vyberieme z rúry a ihneď podávame.

Tip: Ak ich všetky nezjeme, necháme ich vychladnúť, preložíme do mraziaceho vrecka a uložíme do mrazničky. Tam vydržia maximálne 3 mesiace. Pred opätovnou konzumáciou ich necháme rozmraziť a rozpečieme na pár minút v rúre.

Najlepší recept na anglický slaný puding.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Obrie yorkshirský puding

Výhodou tohto receptu je, že sa ingrediencie nemusia vážiť, pretože ide o hrnčekový variant. Príprava je rýchla, jednoduchá a zvládne jej aj úplný začiatočník.

Stačí len správne odmerať suroviny a pustiť sa do diela. Yorkšírsky puding, ako sa v počeštenej forme tejto pochúťke hovorí, nahradí akúkoľvek prílohu vhodnú k mäsu.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka sadla

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 220 stupňov a pripravíme najlepšie koláčovú formu.
  • Do misy preosejeme múku so soľou a dáme bokom.
  • V inej mise našľaháme vajcia s mliekom do svetlej peny a postupne vmiešame suché ingrediencie, až vznikne hladké cesto.
  • Koláčovú formu vymažeme masťou a dáme nahriať do rúry.
  • Opatrne vyberieme, vlejeme do nej cesto a vložíme späť do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 15 až 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a ľahko nevysuší. Potom má tú správnu konzistenciu.
  • Akonáhle je povrch zlatisto hnedý až tmavo hnedý, vyberieme puding z rúry a môžeme ihneď podávať.
Vynikajúci puding po anglicku.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk

Čo je yorkshirský puding

V skutočnosti to nie je žiadny sladký dezert, ako sa mnohí podľa názvu domnievajú. Naopak je to pečená príloha, ktorá je úplne ideálna k pokrmom s mäsom. Môžete ho pripraviť k bifteku, hovädzej pečeni, gulášu, ale aj k akejkoľvek mäsovej zmesi či ku grilovanému mäsu.

Hoci je to v podstate produkt rýchleho občerstvenia, našiel si svoje miesto nielen v lepších reštauráciách, ale aj v našich domácich kuchyniach. Táto zvláštna špecialita britskej kuchyne je perfektná pre každého, kto chce skúsiť inú prílohu než len zemiaky, ryžu alebo napríklad biele pečivo.

Rovnako ako je pre nás tradičná veľkonočná plnka, je v Británii bežný tento anglický puding. Je dobré spomenúť, že aj keď sa v receptoch bežne objavuje masť, olej a podobné tuky, tak pôvodne sa používala šťava, ktorú pustilo počas pečenia hovädzie mäso.

Ako dosiahnuť perfektné výsledky pri výrobe yorkshirského pudingu?

  • Keď necháme cesto odležať dlhšie, bude mať cesto aj výsledný produkt oveľa lepšiu chuť.
  • Niekto tvrdí, že je lepšie studené cesto, že sa tým získa lepšia konzistencia, ale cesto, ktoré odpočívalo pri izbovej teplote bude pri pečení vyššie.
  • Keď sa kombinuje mlieko s vodou, bude yorkshirský puding chrumkavejší a oveľa viac vykysne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.