Výdatnejšie a sýtejšie polievky sa hodí predovšetkým pre zimné a chladnejšie jesenné a predjarný obdobie, pretože prehrejú organizmus a dodajú potrebné množstvo energie.
Tento druh polievok podávame často ako desiatové polievky tam, kde majú nahradiť alebo zabezpečiť kaloricky výdatnú desiatu.
Skúste si pripraviť najobľúbenejšie výdatné polievky podľa našich receptov.
Zemiaková polievka s hubami
Skvělá polévka plná brambor, ve které si vychutnáte i houby.
INGREDIENCIE
- 2 ks cibule
- 500 g zemiakov
- 1/2 zeleru
- 3 ks mrkvy
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 ks petržlenu
- 1 lyžica sladkej papriky
- bobkový list
- nové korenie
- huby čerstvé alebo udusené
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
- sekaná petržlen
- 3 lyžice oleja
POSTUP
- Všetku zeleninu očistíme, olúpeme a nakrájame na kocky.
- Dám variť do menšieho hrnca s vriacou vodou, okrem cibule.
- Huby nakrájame na menšie časti a pridáme ich k zelenine.
- Medzitým podusíte na oleji cibuľku asi 10 minút, pridáme múku a stále miešame, aby sa nepripálila.
- Ihneď potom vlejeme niekoľko naberačiek vody zo zeleniny do hrnca s cibuľou a opäť stále miešame.
- Chvíľku povaríme a potom pridáme zvyšnú takmer uvarenú zeleninu aj s vodou.
- Pridáme vývar, korenie, soľ, papriku a ešte chvíľu varíme.
- Podávame so sekanou petržlenovou vňaťou.
kitchenaffair.cz
Objavte podobné tipy
Gulášová polievka
Poteší chuťové poháriky a skvele zasýti.
INGREDIENCIE
na 5 porcií
- 250 g hovädzieho predného mäsa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masti
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 2 lyžice sladkej papriky, možno nakombinovať s štipľavou
- 2 lyžice hladkej múky
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 3 zemiaky
- soľ a korenie
- majoránka
POSTUP
- Mäso odblaníme a nakrájame na malé kocky.
- Cibuľu nakrájame najemno a v hrnci opražíme na masti.
- Zasypeme kmínom, necháme rozvonět a vložíme mäso.
- Za občasného premiešania orestujeme dohneda.
- Pridáme dva strúčiky prelisovaného cesnaku a papriku.
- Zamiešame a necháme chvíľu osmažiť, aby paprika pustila farbu a vôňu.
- Zaprášime hladkou múkou, ešte raz premiešame a nakoniec zalejeme vývarom.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a varíme domäkka.
- Hrniec odstavíme z platne a dochutíme posledným strúčikom prelisovaného cesnaku a majoránom.
afamilyfeast.com
držková polievka
Túto českú klasiku z jedální a bufetov kúpite v obchodoch a taky ako polotovar. Nič sa však nevyrovná tej, ktorú pripravíte doma.
INGREDIENCIE
na 5 porcií
- 2 kg čerstvých hovädzích držiek
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 100 g masti
- štipka drvenej rasce
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 100 g hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku, drvené
- 1/2 lyžičky majoránky
POSTUP
- Držky riadne očistíme a vyperieme pod tečúcou vodou.
- Potom ich vložíme do hrnca a povaríme 30 minút.
- Zlejeme a postup opakujeme.
- Až tretí voda sa použije ako vývar do polievky.
- V tej držky varíme približne 1 hodinu domäkka.
- Potom scedíme, vývar uchováme a držky nakrájame na jemné rezančeky.
- Cibuľu opražíme na masti dočervena, pridáme štipku čerstvo rozdrveného rasce, mletú papriku a paradajkový pretlak.
- Miešame asi 1 minútu a potom zaprášime múkou.
- Miešame a vzniknutú zápražku zalejeme asi 2 litre vývaru z držiek.
- Rozmiešame dohladka a prevaríme ďalších 20 minút.
- Pridáme pokrájané držky a dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, cesnakom a majoránom.
igurmet.cz
Údená polievka so zemiakmi a krúpami
INGREDIENCIE
pre 4 – 6 osôb
- 1 kg údených rebier
- štipka majoránky
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia a celého čierneho korenia
- 2 lyžice masti
- 1 cibuľa, pokrájaná nadrobno
- 290 g veľkých krúp
- 1 mrkvu, očistená a pokrájaná
- čerstvá petržlenová vňať, nasekaná
- prípadne soľ
POSTUP
- Údená rebrá umyjeme, v hrnci zalejte vodou, pridáme k nim korenie a asi hodinu varíme do zmäknutia.
- Krúpy zalejeme je najmenej dvojnásobkom neosolenej vody a uvaríme je al dente.
- Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou.
- V inom hrnci opražíme na masti cibuľu do zlatista.
- Zlejeme na ňu vývar z rebier, pridáme mrkvu a varíme asi 10 minút.
- Oberieme mäso zo rebier a spolu s krúpami a mrkvou ho pridáme do polievky.
- Ešte 5 minút povaríme, potom podľa chuti osolíme a vsypeme majoránku a čerstvú nasekanú petržlenovú vňať.
pazitka.cz
Šampiňónová krémová polievka
Máte radi šampiňóny? Ak áno, pripravte si z nich jednoduchý, ale chuťovo vynikajúce krém, po ktorom sa u vás doma ihneď zapráši.
INGREDIENCIE
- 300 gramov šampiňónov
- 150 gramov cibule
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 téglik smotany na varenie
- soľ, korenie, bobkový list, čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
- Nakrájanú cibuľu opražíme v hrnci na masle a pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a chvíľu restujeme.
- Niekoľko plátkov šampiňónov vyberieme a necháme si ich na ozdobu.
- Zmes v hrnci zaprášime múkou, chvíľu miešame a vytvoríme zápražku.
- Zápražku zalejeme vývarom a poriadne premiešame.
- Neskôr pridáme bobkový list, soľ a korenie a necháme variť cca 20 minút.
- Vyberieme bobkový list a zvyšok polievky rozmixujeme.
- Po dvadsiatich minútach bobkový list z polievky vyberieme a polievku rozmixujeme do hladkého krému.
- Vmiešame smotanu na varenie a opäť chvíľu polievku povaríme.
- Hotovú polievku zdobíme šampiňóny a čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.delish.com
K polévkám podáváme nejčastěji pečivo. A to chléb, klidně domácí, nebo různé druhy dalšího pečiva.