Vyskúšajte tieto recepty na španielsku paellu aneb Blysknite sa klasikou španielskej kuchyne

Pokrm plný ryže, mäsa a zeleniny.

Odraz juhoeurópskeho temperamentu.

Netradičné večera z jedného hrnca.

Vyskúšajte recepty na paellu – jedlo pestré na pohľad i v chuti.

kuracie paella

Rýchla, jednoduchá a zaujímavá večere pre celú rodinu.

ingrediencie

  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 0,4 kg ryže
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 250 g mrazeného hrášku
  • soľ
  • korenie
  • citrónová šťava

postup

  • Vo veľkej panvici rozpáľte 2 lyžice olivového oleja.
  • Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a červenú papriku a orestujte na miernom plameni 5-8 minút
  • Pridajte nasekaný cesnak a za stáleho miešania opekajte ešte zhruba jednu minútu.
  • Zeleninu vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Do panvice nalejte lyžicu oleja a pridajte na kúsky pokrájané kuracie prsia.
  • Osoľte, okoreňte a opekajte kým sa mäso nezatiahne.
  • Vyberte ho z panvice a dajte bokom k zelenine.
  • Na panvicu nalejte lyžicu oleja a zasypte ryžou.
  • Pár minút opekajte na oleji a potom ju zalejte kuracím vývarom.
  • Pridajte opečenú zeleninu, kuracie mäso a pokrájané paradajky z plechovky.
  • Priveďte do varu a varte 20 – 25 minút.
  • Pridajte rozmrznutá hrášok a 5 minút prehrievajte.
  • Dochuťte soľou a korením, prípadne citrónovou šťavou.
Hlboký tanier plný paelly - zmesi ryže, zeleniny a kuracieho mäsa, obložené citrónovými mesiačiky
Zdroj: averiecooks.com

Pravá španielska paella s morskými plodmi

Čo tak urobiť si doma španielsky večer? Pripravte si toto ľahké ale výživné jedlo, ktoré má na stoloch pyrenejského polostrova svoje čestné miesto, otvorte si fľašu vína, opečte čerstvú bagetku a premeňte všedný deň v niečo neobyčajné.

ingrediencie

  • 250 g zmesi morských plodov
  • 150 g kuracích pŕs
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 150 g salámy chorizo
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g ryže Arborio
  • 1 lyžička korenia sladká paprika
  • 200 g mrazeného hrášku
  • štipka šafranu
  • čerstvá petržlen
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • 2 citróny

postup

  • Kuracie rezne umyjeme a nakrájame na kocky.
  • Vo veľkej panvici rozpáľte trochu olivového oleja a sprudka na ňom opečte kuracie mäso.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • Do panvice vložte nakrájané chorizo ​​a opäť pár minút opečte.
  • Vyberte, dajte k mäsu a do panvice vložte zmes morských plodov.
  • Orestujte a preložte ju z panvice k mäsu a chorizo.
  • Do panvice prilejte trochu olivového oleja a rozohrejte.
  • Vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku, opekajte 2 minúty a pridajte nadrobno nasekaný cesnak.
  • Premiešajte a pridajte surovú ryžu.
  • Pár minút opekajte a potom zalejte kuracím vývarom.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte korenie.
  • Vložte opečené kuracie mäso, saláma, morské plody a priveďte do varu.
  • Pridajte konzervované paradajky a varte na miernom plameni 15 – 20 minút, kým ryža nezmäkne.
  • Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
  • Podávajte s kúskami citróna a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Paella v panvici s mušľami, krevetami a zeleninou ozdobená kúsky citrónov
Zdroj: jocooks.com

V čom najlepšie pripraviť paellu? Vyberte si podľa testu nerezových panvou .

Mexická vegetariánska paella

Paella je jedným z tých jedál, ktoré môžete pokojne pripraviť aj bez mäsa. Pestrá zmes zeleniny a strukovín zaručí bohatú a výraznú chuť plnú živín.

ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 1 žltá paprika
  • 1 cuketa
  • 4 stredné šampiňóny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 2/3 plechovky čiernych fazúľ
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžička údené papriky
  • 250 g ryže
  • soľ
  • korenie
  • 1 limetka
  • ½ avokáda

postup

  • V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opekajte 3-4 minúty
  • Pridajte cesnak a smažte ďalšie 1 minútu.
  • Pridajte údenú papriku, zamiešajte a opekajte minútku, kým sa korenie nerozvoní.
  • Zasypte ryžou a premiešajte aby sa zrnká obalila korením a zeleninou.
  • Pridajte na malé kúsky nakrájanú cuketu, šampiňóny a papriku a za stáleho miešania opekajte 3- 5 minút.
  • Podlejte vývarom a varte 15 minút.
  • Keď je ryža mäkká pridajte na kúsky nakrájané paradajky a zliate fazuľu z plechovky.
  • Osoľte, okoreňte, premiešajte a pár minút opekajte.
  • Servírujte s rozpolenú limetkou a s avokádom pokrájaným na prúžky.
Zmes ryže a zeleniny v panvici ozdobená limetkovými plátky
Zdroj: thatgirlcookshealthy.com

Jednoduchá paella s krevetami

Tento ryžový pokrm nielen, že skvele chutí, ale navyše do neho môžete spracovať rôzne zvyšky zeleniny, ktoré máte doma. Vyskúšajte napríklad recept na paellu s mrkvou a brokolicou.

ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • ½ menšie brokolica
  • 4 stonky zeleného špargle
  • 300 g veľkých, olúpaných kreviet
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 300 g ryže
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • štipka šafranu

postup

  • Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno, mrkvu na pozdĺžne prúžky, brokolicu rozoberte na ružičky a pozdĺžne je rozrežte, špargľa pokrájajte na kúsky.
  • Vo väčšej panvici rozpáľte olivový olej a opečte na ňom cibuľu a mrkvu.
  • Pridajte cesnak a minútku opečte.
  • Prisypte ryžu a šafran, premiešajte a nechajte chvíľku rozvonět.
  • Podlejte vývarom, osoľte, okoreňte, zamiešajte a priveďte do varu.
  • Varte 15 minút.
  • Pridajte brokolicu, krevety a špargľu a opatrne premiešajte.
  • Varte ešte 5 minút, kým sa vývar nevstrebe.
  • Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.
Paella s krevetami, brokolicou, mrkvou a špargľou
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Máte radi krevety? Inšpirujte sa ďalšími recepty s krevetami .

5 zaujímavostí na záver

  • Hoci je celosvetovo vnímaná ako tradičné španielske jedlo, ide o symbol iba jedného španielskeho regiónu – oblasti Valencie.
  • Vznikla na rybárskych lodiach – išlo o jednoduché a ľahko dostupné, lacné a zároveň sýte jedlo.
  • Na prípravu sa používa špeciálna panvica na paellu, ktorá je široká a nízka. Vo Valencii sa označenie paella používa pre všetky druhy panvíc.
  • Pri varení sa pokrm nezakrýva a ryže by sa nemala úplne uvariť, naopak má pozvoľna „dôjsť“ až po odstavení z plameňa.
  • Typickou žltú farbu dodáva jedlu šafran.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte mu 5 hviezdičiek. :)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované informácie sú označené *

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.