Vyprážaný syr je obľúbenou českou pochúťkou.
Už veľa rokov sa robí rovnako, preto nastal čas na zmenu.
Prinášame vám 4 najlepšie recepty na vyprážaný syr trochu inak!
Vyprážané syr so šunkou
Bez šunky, dobrý. Sa šunkou ? Znamenitý!
ingrediencie:
- 8 plátkov syra, silných asi 1,5 cm
- 4 plátky anglickej šunky alebo slaniny (môže byť väčšie množstvo, záleží na chuti
- 8 lyžíc paštéty
Na obalenie:
- 2 vajcia
- strúhanka
- hladká múka
Na vyprážanie:
- olej
postup:
- Plátky syra potrieme paštétou. Na 4 z nich dáme šunku a priklopíme na natretú stranu zostávajúcich plátkov
- Obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke, potom ešte raz vo vajci a strúhanke
- Smažíme v horúcom oleji
- Príloha: zemiaky, tatárska omáčka, zeleninová obloha

Vyprážané syrové placky
Zemiakové placky už sú pasé, vyskúšajte „ sýráky „, zoberú vám dych!
ingrediencie:
- 15 dkg tvrdého syra
- 15 dkg syra Niva
- 10 dkg vareného údeného mäsa
- 3 vajcia
- 3 lyžice hladkej múky
postup:
- Oba syry nastrúhame
- Varené údené mäso (môže byť aj i zo rebierok), nakrájame nadrobno
- Strúhaný syr a mäso zmiešame so žĺtkami a múkou
- Podľa potreby osolíme, môžeme aj podľa chuti dokoreniť a vmiešame ušľahaný sneh z 3 bielkov
- Lyžicou naberáme kúsky hmoty, urobíme si placky, ktoré potom obalíme v strúhanke a vypražíme v horúcom oleji
- Príloha: varené zemiaky, tatárska omáčka, zeleninový šalát

Objavte podobné tipy
Vyprážané syrové špízy so šunkou
Už nepotrebujete mäso, cibuľu a papriku, aby ste vytvorili vynikajúce špíz. Teraz už stačí len syr a šunka!
ingrediencie:
- 30 dkg syra Eidam vcelku
- 15 dkg plátkové šunky
- soľ
- vajcia
- strúhanka
- hladká múka
- tuk na vyprážanie
postup:
- Eidam nakrájame na kocky asi 2 × 2 cm
- Plátky šunky pri napichovanie zložíme najskôr do štvorčeka cca veľkosti kocky syra
- Na ihlu alebo špajdľu striedavo napichujeme kocky syra a šunky
- Začíname a končíme syrom
- Pripravené špízy obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke a ešte raz vo vajci a strúhanke
- Smažíme v horúcom oleji, počas smaženia otáčame, aby sa špízy osmažili rovnomerne
- Ihneď podávame so zemiakmi a zeleninovou oblohou alebo šalátom
- Môžeme pridať aj tatársku omáčku

Vyprážané syrové guličky
Zemiaky, hranolky, krokety? Ani nápad! Syrové guličky vedú.
ingrediencie:
- 2 plátky mrazeného lístkového cesta
- 7 dkg tvrdého syra
- hladká múka
- maslo
- vývar
- mlieko
- olej
postup:
- Na lyžici masla opražíme lyžicu hladkej múky a pripravíme svetlú zápražku
- Zriedime troškou vývaru, prošleháme, zjemníme troškou mlieka alebo smotany a povaríme cca 15 minút na hustú omáčku
- Odstavíme a do horúcej a hustej bešamelovej omáčky vmiešame na drobné kocky nakrájaný tvrdý syr
- necháme vychladnúť
- Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, nakrájame obdĺžniky a naplníme ich pripravenou syrovou hmotou
- Dôkladne zabalíme do guľôčok, ktoré potom sprudka osmažíme v rozpálenom oleji
- Podávame k dusenému špenátu

Milujete syr? V tom prípade tu pre vás máme ďalšie recepty. Vyskúšajte napríklad hovädzie polievku so syrom alebo syrovú omáčku so smotanou .