Vyskúšajte tieto vynikajúce recepty na torty s čokoládou. Koľko čokolády je veľa čokolády?

Milujete čokoládu a všetko čo s ňou súvisí? Už ste niekedy skúšali recept na čokoládovú tortu?

Máte obľúbenú čokoládovú pochúťku alebo vám stačí len obyčajná tabuľková?

Všeobecne najvhodnejšia je tá čokoláda, v ktorej je obsiahnutých viac ako 70% kakaa.

Čokoládová torta s majonézou

Mamka vždy robila túto špeciálnu tortu s majonézou k mojim narodeninám! Cesto je veľmi vlhké a má príjemne ľahkú čokoládovú chuť a poleva? Tá je perfektná.

Čo budeme potrebovať

  • 300 ml vody
  • 250 ml majonézy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 lyžičky jedlej sódy

Na polevu z hnedého cukru

  • 125 g hnedého cukru
  • 80 g masla, nakrájaného na kocky
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 300 g cukru kryštál

Postup

  • Vo veľkej miske zmiešajte vodu, majonézu a vanilku.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kakao a jedlú sódu.
  • Potom suché ingrediencie vmiešame do majonézovej zmesi.
  • Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte 30–35 minút pri 180 °C, kým špáradlo zapichnuté do stredu nebude čisté.
  • Vyberte z rúry a nechce tortu úplne vychladnúť.
  • Na polevu v malom hrnci uvarte a zmiešajte hnedý cukor s maslom.
  • Odstráňte z platne a vmiešajte mlieko.
  • Postupne pridávajte cukor kryštál a vyšľahajte do hladka.
  • Polevou tortu potrite a podávajte.

Čo urobí majonéza s tortou?
V receptoch na čokoládový koláč je možné namiesto tuku alebo oleja použiť majonézu. Dodáva vlhkosť, nadýchanosť a chuť. A nebojte, majonézu ani nepocítite!

Kúsok nadýchanej narodeninovej torty so zdobením.
Zdroj: alldayidreamaboutfood.com

Ľahká čokoládová torta bez múky

Naháňa vás maškrtná a nemáte chuť sa zaoberať pečením náročnejšej torty? Potom skúste jednoduchú čokoládovú tortu, ktorá neobsahuje ani malú štipku múky a napriek tomu chutí úplne božsky.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g masla
  • 170 g cukru múčka
  • 210 g čokolády s obsahom kakaa viac ako 70 %
  • 5 vajec
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • kúsok masla a hrsť trstinového cukru na vysypanie formy
  • niekoľko lístkov mäty na ozdobu

Postup

  1. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm, vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
  2. Do misy dáme žĺtky s cukrom a vyšľaháme hustú svetlú penu, do ktorej nakoniec vmiešame rum.
  3. Z bielkov našľaháme tuhý sneh, ktorý si zatiaľ odložíme nabok.
  4. Maslo s čokoládou necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu odstáť a potom po častiach zašľaháme do žĺtkovej zmesi.
  5. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov, aby sa všetko spojilo.
  6. Akonáhle máme hotovo, nalejeme cesto do formy a vložíme ju do rúry predhriatej na 180 °C.
  7. Pečieme zhruba 25 až 30 minút, záleží na type rúry.
  8. Po upečení necháme tortu vychladnúť. Akonáhle bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme niekoľko hodiť odležať.
  9. Pred servírovaním vyšľaháme smotanu a tortu s jej pomocou ozdobíme. Na kopčeky smotany dáme lístky mäty.

Ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na sladkosti bez múky, skúste naše zdravé vianočné pečivo !

Čokoládová torta na tanieri.
Zdroj: stefaniaskitchenette.com

Najjednoduchšia čokoládová torta s ovocím

Ovocie a čokoláda je priamo smrtiaca kombinácia. Ostatne poznáte niečo lepšie, než ovocie namočené v čokoládovej fontáne? Vynikajúci čokoládový korpus je plný kakaa ak tomu lahodné čerstvé ovocie.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  • 225 g horkej čokolády
  • 175 g masla
  • 1 lyžička instantnej kávy
  • 2 lyžičky vody
  • 100 g mletých vlašských orechov (alebo mix s mandľami a lieskovými orechmi)
  • 50 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 5 vajec
  • 110 g krupicového cukru

Na polevu

  • 125 g Ricotty (môže byť aj Lučina)
  • 8 čerstvých jahôd
  • 220 g horkej čokolády
  • 160 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • čerstvé ovocie

Postup – korpus

  1. Budeme potrebovať tortovú formu (20 – 26 cm), ktorú vymažeme, vysypeme, odložíme zatiaľ bokom a dáme si predhriať rúru na 160 °C
  2. Vezmeme sklenenú misku vhodnú do mikrovlnnej rúry, dáme do nej čokoládu s maslom a necháme na minútku rozpustiť v mikrovlnke.
  3. Misku vyberieme a dôkladne premiešame, až sa maslo s čokoládou úplne spojí.
  4. Kávu rozmiešame vo vode a vmiešame do čokolády, potom necháme vychladnúť.
  5. Do ďalšej misy nasypeme rozomleté orechy, múku, soľ, zmiešame a necháme stáť.
  6. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú zmes. Celú dobu miešame.
  7. Kedy máme dôkladne premiešané, pridáme sypké ingrediencie, ktoré sme si predtým zmiešali a dobre zamiešame.
  8. Cesto nalejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť 30 – 45 minút. Upečené necháme úplne vychladnúť.

Postup – poleva

  1. Najskôr zmiešame ricottu s práškovým cukrom, potom očistíme jahody a nakrájame ich na plátky.
  2. Smotanu vlejeme do misky vhodnej pre mikrovlnné rúry, vložíme ju dovnútra a privedieme do varu.
  3. Vytiahneme smotanu z mikrovlnky, nalámeme do nej čokoládu, zamiešame a necháme tak 5 minút odstáť.
  4. Pomocou mixéra (metličky) vyšľaháme a dáme vychladiť, tým poleva ešte zhustne.
  5. Keď toto všetko nachystáme, pustíme sa do dokončovacích prác.
  6. Tortu vyberieme z formy a pozdĺžne rozpolíme. Spodnú časť potrieme náplňou, na to rozložíme plátky jahôd a priklopíme druhou časťou korpusu.
  7. Povrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvým ovocím.
  8. Kto chce, môže ešte vyšľahať smotanu na šľahanie a ozdobiť kopčeky šľahačky.

Výbornú kávu k týmto dezertom vykúzlite v kávovaroch DeLonghi z našej recenzie .

Vysoká torta plná kakaa a čerstvého ovocia.
Zdroj: biancazapatka.com

Luxusná čokoládová torta s krémom

Torty s čokoládou miluje snáď každý milovník čokolády. Keď sa ešte k tomu spoja s krémom z tvarohu, rozhodne sa máte na čo tešiť.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  • 225 g hladkej múky
  • 1 polievková lyžica holandského kakaa
  • 1 vajce
  • 75 g cukru kryštál
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 150 g zmäknutého masla

Na krém

  • 3 celé vajcia
  • 750 g mäkkého tvarohu
  • 180 g cukru kryštál
  • 125 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 vrecká vanilkového pudingu
  • 2 lyžice kakaa

Postup – korpus

  1. Múku preosejeme do misy spolu s kakaom, pridáme 1 vajce, vanilkový cukor s kryštálom, maslo, štipku soli a vypracujeme cesto.
  2. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 26 cm, vymastíme kúskom masla a vložíme cesto (forma sa nevysypáva).
  3. Natlačíme cesto tak, aby sa vytvarovalo podľa formy, a potom urobíme dookola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
  4. Cesto poprepichujeme vidličkou a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Postup – krém

  1. Zatiaľ čo cesto odpočíva, pustíme sa do prípravy krému. Oddelíme žĺtky od bielkov az tých vyšľaháme tuhý sneh.
  2. K žĺtkom pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, 200 g cukru, pudingový prášok a všetko spoločne vymiešame.
  3. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov, premiešame a rozdelíme na polovice.
  4. Do jednej polovice pridáme kakao a druhá zostane, ako je.
  5. Svetlú časť krému rozotrieme na cesto, na to zľahka navŕšime tmavý krém a vložíme do vyhriatej rúry.
  6. Pečieme zhruba 45 – 50 minút na 180 °C. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a až potom krájame.
  7. Kto chce, môže ešte tortu poliať čokoládovou polevou, dať nahor šľahačku alebo napríklad ozdobiť kakaovým krémom.

Skúste aj naše jablčné torty . Ešte nebol nikto, komu by nechutili.

Nazdobená torta s krémom a kokosom.
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Aká je najlepšia čokoláda na svete?

Pri svojom hľadaní najlepšej čokolády na svete musíme začať vo Francúzsku.

Čím je Francúzsko také výnimočné? Rovnako ako v mnohých záležitostiach týkajúcich sa gastronómie francúzska vláda prísne uzákonila proces výroby čokolády.

Predpisy zakazujú použitie akéhokoľvek rastlinného alebo živočíšneho tuku. Povolené je iba čisté kakaové maslo. Okrem toho musia francúzske čokolády obsahovať minimálne 43 percent kakaového likéru a minimálne 26 percent čistého kakaového masla.

A pretože je to práve kakaový likér, ktorý dodáva čokoláde jej bohatú chuť, niet divu, že francúzske čokolády zostávajú najlepšie na svete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.