Milujete čokoládu a všetko čo s ňou súvisí? Už ste niekedy skúšali recept na čokoládovú tortu?
Máte obľúbenú čokoládovú pochúťku alebo vám stačí len obyčajná tabuľková?
Všeobecne najvhodnejšie je tá čokoláda, v ktorej je obsiahnutých viac ako 70% kakaa.
Ak milujete čokoládu, určite si pripravte niektorý náš recept na čokoládovú tortu, rozhodne stojí za vyskúšanie.
Čokoládová torta bez múky
Naháňa vás na sladké a nemáte chuť sa zaoberať pečením náročnejšieho torte? Potom skúste jednoduchý čokoládovú tortu, ktorý neobsahuje ani malú štipku múky a napriek tomu chutí úplne božsky.
INGREDIENCIE
- 250 g masla
- 170 g cukru múčka
- 210 g čokolády s obsahom kakaa viac ako 70%
- 5 vajec
- 1 polievková lyžica rumu
- 100 ml smotany na šľahanie
- kúsok masla a hrsť trstinového cukru na vysypanie formy
- niekoľko lístkov mäty na ozdobu
POSTUP
- Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24 cm, vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
- Do misy dáme žĺtky s cukrom a vyšľaháme hustú svetlú penu, do ktorej nakoniec vmiešame rum.
- Z bielkov našľaháme tuhý sneh, ktorý si zatiaľ odložíme bokom.
- Maslo s čokoládou necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu odstáť a potom po častiach zašľaháme do žĺtkovej zmesi.
- Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov, aby sa všetko spojilo.
- Akonáhle máme hotovo, nalejeme cesto do formy a vložíme ju do rúry predhriatej na 180 ° C.
- Pečieme približne 25 až 30 minút, záleží na type rúry.
- Po upečení necháme tortu vychladnúť. Akonáhle bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme niekoľko hodiť odležať.
- Pred servírovaním vyšľaháme smotanu a torta s jej pomocou ozdobíme. Na kopčeky smotany dáme lístky mäty.
Objavte podobné tipy
Čokoládová torta s ovocím
Ovocie a čokoláda je priamo smrtiaca kombinácia. Ostatne poznáte niečo lepšie, než ovocie namočené v čokoládovej fontáne? Vynikajúci je torta plný čokolády a k tomu lahodné ovocie.
INGREDIENCIE 1
- 225 g horkej čokolády
- 175 g masla
- 1 lyžička instantnej kávy
- 2 lyžičky vody
- 100 g mletých vlašských orechov (alebo mix s mandľami a lieskovými orechmi)
- 50 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 5 vajec
- 110 g krupicového cukru
INGREDIENCIE 2
- 125 g Ricotty (môže byť aj Lučina)
- 8 čerstvých jahôd
- 220 g horkej čokolády
- 160 ml smotany na šľahanie (33%)
- čerstvé broskyne alebo broskyňový kompót (môže byť aj ďalšie ovocie)
POSTUP 1
- Budeme potrebovať tortovú formu (20 – 26 cm), ktorú vymastíme, vysypeme, odložíme zatiaľ bokom a dáme si predhriať rúru na 160 ° C
- Vezmeme sklenenú misku vhodnú do mikrovlnnej rúry, dáme do nej čokoládu s maslom a necháme na minútku rozpustiť v mikrovlnke.
- Misku vyberieme a dôkladne premiešame, až sa maslo s čokoládou úplne spojí.
- Kávu rozmiešame vo vode a vmiešame do čokolády, potom necháme vychladnúť.
- Do ďalšej misy nasypeme rozomleté orechy, múku, soľ, zmiešame a necháme stáť.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú zmes. Celú dobu miešame.
- Kedy máme dôkladne premiešané, pridáme sypké ingrediencie, ktoré sme si predtým zmiešali a dobre zamiešame.
- Cesto nalejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť 30 – 45 minút. Upečené necháme úplne vychladnúť.
POSTUP 2
- Najskôr zmiešame ricottu s práškovým cukrom, potom očistíme jahody a nakrájame ich na plátky.
- Smotanu vlejeme do misky vhodnej pre mikrovlnné rúry, vložíme ju dovnútra a privedieme k varu.
- Vytiahneme smotanu z mikrovlnky, nalámeme do nej čokoládu, zamiešame a necháme tak 5 minút odstáť.
- Pomocou mixéra (metly) vyšľaháme a dáme vychladiť, tým poleva ešte zhustne.
- Keď toto všetko nachystáme, pustíme sa do dokončovacích prác.
- Tortu vyberieme z formy a pozdĺžne rozpolíme. Spodná časť potrieme plnkou, na to rozložíme plátky jahôd a priklopíme druhou časťou korpusu.
- Povrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme na plátky nakrájanými broskyňami.
- Kto chce, môže ešte vyšľahať smotanu na šľahanie a ozdobiť kopčeky šľahačky.
Čokoládová torta s krémom
Torty s čokoládou miluje snáď každý milovník tejto voňavé pochúťky. Keď sa ešte k tomu spojí s krémom z tvarohu, rozhodne sa máte na čo tešiť.
INGREDIENCIE 1
- 225 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica holandského kakaa
- 1 vajce
- 75 g cukru kryštál
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- štipka soli
- 150 g zmäknutého masla
INGREDIENCIE 2
- 3 celé vajcia
- 750 g mäkkého tvarohu
- 180 g kryštálového cukru
- 125 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 sáčky vanilkového pudingu
- 2 lyžice kakaa
POSTUP 1
- Múku preosejeme do misy spolu s kakaom, pridáme 1 vajce, vanilkový cukor s kryštálom, maslo, štipku soli a vypracujeme cesto.
- Pripravíme si tortovú formu s priemerom 26 cm, vymastíme kúskom masla a vložíme cesto (forma sa nevysypává).
- Natlačíme cesto tak, aby sa vytvarovalo podľa formy, a potom urobíme dookola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
- Cesto popicháme vidličkou a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
POSTUP 2
- Kým cesto odpočíva, pustíme sa do prípravy krému. Oddelíme žĺtky od bielkov a z tých vyšľaháme tuhý sneh.
- K žĺtkom pridáme tvaroh, mlieko, citrónovú šťavu, 200 g cukru, pudingový prášok a všetko spoločne vymiešame.
- Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov, premiešame a rozdelíme na polovice.
- Do jednej polovice pridáme kakao a druhá zostane, ako je.
- Svetlú časť krému rozotrieme na cesto, na to zľahka navŕšime tmavý krém a vložíme do vyhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 45 – 50 minút na 170 až 180 ° C. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a až potom krájame.
- Kto chce, môže ešte torta poliať čokoládovou polevou, dať hore šľahačku alebo napríklad ozdobiť kakaovým krémom.
Zkuste i naše jablečné dorty. Ještě nebyl nikdo, komu by nechutnaly.