Dostali ste niekedy chuť na zapečenú cuketu. Možno neviete, že v Česku je cuketa dostupná ešte len niekoľko desiatok rokov.
Aj napriek tomu si u nás cukety získali veľkú popularitu nielen medzi záhradkári, ale hlavne u verejnosti. S ich obľubou rástol aj počet receptov, ako najlepšie alebo ako ešte možno cukety využiť.
Takže sa cukety smaží, varí i nakladajú. Väčšina ich prednosťou je potom zahrnutá aj v zapekaných pokrmoch.
Zapečená cuketa s parmezánom
ingrediencie:
- 2 cukety
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 g strúhaného parmezánu
- 1/4 šálky čerstvých bazalkových listov, jemne nasekaných
- 2 lyžičky cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
- štipku čerstvo mletého čierneho korenia
postup:
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Cuketu nakrájame na tenké plátky.
- Cukety rovnomerne rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a potrieme je zmesou z oleja, cesnaku, citrónu a parmezánu.
- Pečieme až dozlatista 25 až 30 minút.
zdroj : inspiredtaste.net
Objavte podobné tipy
Zapečená cuketa plnená paradajkami
ingrediencie:
- 2-3 cukety
- 4 paradajky
- 2 strúčiky cesnaku
- niekoľko vetvičiek tymiánu
- čerstvý syr
- olivový olej
- soľ
postup:
- Cukety rozkrojíme napoly, vydlabeme vnútro a ten necháme na neskôr.
- Spojte vnútro cukety s nakrájanými paradajkami, nadrceným cesnakom a trochou soli.
- Všetko naplňte do vydlabané cukety a pokvapkajte olivovým olejom. Na každý kus dajte tymián.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 ° C.
- Za 20 minút cuketu vytiahnite a podrobte syrom.
- Pečte ďalej, kým syr nezhnedne.
zdroj : receptydetem.cz
Zapečená cuketa s mletým mäsom a syrom
ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 300 g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ a korenie
- lyžička mletej papriky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- 150 g mozzarelly
postup:
- Hlbokú panvicu vymastíme olejom a opražíme cibuľu nakrájanú na kocky.
- Vložíme mäso, pretlak, cesnak, papriku a korenie.
- Premiešame a chvíľu dusíme.
- Cukety rozpolíme a vydlabeme vnútro.
- Dužinu nakrájame a spoločne s mäsom a soľou zmiešame. Dusíme, kým nezmäkne.
- Po chvíli pridáme vajce a celú zmes naplníme do cukety.
- Posypeme syrom a pečieme s trochou vody na podliatie na 200 ° C asi 30-40 min, kým syr nezhnedne.
zdroj : smilesandwich.com
Zapečená cuketa s nivou a zemiaky
ingrediencie:
- 2 veľké zemiaky na tenké plátky
- 2 cukety, nakrájané na tenké plátky
- 250 g syru Niva
- 150 ml smotany na varenie
- 100 g jogurtu gréckeho typu
- 3 lyžice olivového oleja
- tymián
- soľ a korenie
postup:
- Zemiaky povaríme vo vode 5 minút, potom scedíme.
- Vymastíme zapekaciu misu.
- Zemiaky a cuketu osolíme a okoreníme.
- V miske rozdrobíme na menšie časti nivu a premiešame so smotanou, jogurtom a tymianom.
- Zemiaky a cuketu kladieme do zapekacej misy v tenkej vrstve cez seba.
- Pridáme vytvorenú zmes.
- Potom pokračujeme ďalšou vrstvou.
- Opakujeme kým nepoužijeme všetky zemiaky a cukety.
- Poslednú vrstvu posypeme zvyškom zmesi syra.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.
zdroj : citronetvanille.com
Zapečená cuketa so syrom a smotanou
ingrediencie:
- 1 stredná cuketa
- hrnček cherry paradajok
- pol hrnčeka strúhaného parmezánu
- bazalka
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 vajce
- pol hrnčeka strúhanky
- limetka
- soľ, korenie
- téglik kyslej smotany
postup:
- Pol cukety nakrájame na kolieska a druhú polku nastrúhame na rezance.
- Kolieska obalíme v trojobale a ľahko osmažíme, potom položíme na dno zapekacej misky.
- Na kolieska navrstvíme rezančeky, osolíme, okoreníme.
- Pečieme v predhriatej rúre 8-12 minút, zasypeme syrom a dopečieme dozlata.
- Servírujeme s paradajkami a kyslou smotanou.
Zapečená cuketa s cesnakom
Výbornú kombinácií, kedy zužitkujete v kuchyni letnej úrodu cukiet, je syr a cuketa doplnené paradajkami.
INGREDIENCIE:
- cuketa
- paradajky
- strúhaný tvrdý syr
- soľ
- cesnak
- korenie
- olej
POSTUP:
- Cuketu očistíme a spoločne s paradajkami nakrájame na kolieska.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom a naukladáme do nej kolieska cukiet.
- Na ne dáme kolieska paradajok.
- Všetko osolíme a ochutíme cesnakom a korením.
- Zeleninu posypeme strúhaným syrom.
- Potom opäť dáme vrstvu cukiet, paradajok a syra.
- Pokrm dáme zapiecť do rúry na tak dlho, až je zelenina mäkká.
Cuketový nákyp so šunkou b>
Cuketová sezóna prakticky ani v obchodoch nikdy nekončí, pretože cuketa je k dostaniu takmer pre celý rok. Preto si ju môžeme pripraviť kedykoľvek.
INGREDIENCIE:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 veľký zemiak
- 2 lyžice polohrubej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- majoránka
- syr eidam
- 2-3 vajcia
- šunka
- prášok do pečiva
- soľ
- strúhanka
- olej
POSTUP:
- Cuketu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Zároveň s cuketou nastrúhame tiež zemiaky.
- Zmes osolíme, ochutíme roztlačeným cesnakom a pridáme vajcia.
- Primiešame múku podľa potreby a kypriaci prášok do pečiva, aby nám vzniklo kypré cesto.
- Cesto doplníme nakrájanú šunkou a majoránom.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom a vysypeme strúhankou.
- Cesto dáme do zapekacej misky a zapečieme v horúcej rúre, až vznikne chrumkavá kôrka.
Dúfame, že sa cuketa podarila a už teraz si pochutnávate. Ak ste radšej na sladké, môžete cuketu využiť tiež, stačí si prečítať o cuketových buchtách .