Vynikajúce recepty so zapekanou cuketou alebo inšpirácia pre vaše zdravé obedy aj večere

Zelenina, ktorá svojím tvarom aj farbou v mnohom pripomína uhorku.

Z hľadiska botaniky má ale prekvapivo bližšie skôr k tekvici.

Poďme sa spoločne pozrieť na recepty zo zapečenej cukety!

Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Mimochodom, rôzne varianty tohto pokrmu sa môžu stať aj veľmi originálnou súčasťou vašej oslavy či večierku.

Zapečená cuketa so syrom, kuracím mäsom a slaninou

Chutný a výdatný obed plný proteínov a vitamínov, ktorý vám dodá energiu pre zvyšok dňa.

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké cukety
  • 300 g kuracích pŕs
  • 100 g slaniny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky talianskeho dresingu
  • 1/2 šálky strúhaného syra, napríklad goudy či eidamu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. V medziobdobí si uvarte kuracie prsia.
  3. V miske premiešajte kúsky kuracieho mäsa, kúsky slaniny, pretlačený cesnak, soľ a korenie.
  4. Umyté cukety rozkrojte na polovice a odstráňte časť ich dužiny tak, aby vám vznikol priestor na naplnenie.
  5. Naplňte cukety pripravenou zmesou a vložte ich do zapekacej misky či pekáča.
  6. Posypte cukety strúhaným syrom a misku či pekáč prekryte alobalom.
  7. Pečte zakryté v predhriatej rúre približne 20 minút.
  8. Potom alobal odstráňte a pečte ďalších 5 minút dozlatista.
Cuketové lodičky zapekané so syrom, kuracím mäsom a slaninou
zdroj: midgetmomma.com

Plnená zapekaná cuketa s mletým mäsom a zeleninou

Okrem mäsovej zmesi je možné na naplnenie použiť aj mleté mäso. Špecifickú chuť tomuto variantu dodá aj ďalšia zelenina, predovšetkým paradajky a papriky.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 paradajka
  • 1 paprika
  • 5 PL paradajkového pretlaku
  • 150 g mozzarelly
  • oregano
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
  3. Následne pridajte aj mleté mäso a restujte ho po dobu niekoľkých minút.
  4. Odstráňte z panvice prebytočný tuk a pridajte paradajkový pretlak, na malé kúsky nakrájanú paradajku, papriku a korenie.
  5. Duste približne 10 minút.
  6. Panvicu odstavte z ohňa a vmiešajte do zmesi polovicu mozzarelly.
  7. Umyté cukety rozpoľte napoly a vydlabajte časť dužiny tak, aby vznikol priestor, do ktorého budete vkladať pripravenú mäsovo-zeleninovú zmes.
  8. Cukety naplňte zmesou a vložte do zapekacej misky.
  9. Posypte kúsky zostávajúce mozzarelly.
  10. Pečte približne 25 minút, kým sú cukety mäkké.
Zapekaná cuketa plnená mletým mäsom a zeleninou
zdroj: spendwithpennies.com

Cuketu je možné tepelne upraviť nielen zapečením. Možno z nej pripraviť aj vynikajúcu polievku, guláš či lečo. Načerpajte inšpiráciu z našich cuketových špecialít !

Kúsky cukety pečené s vajíčkom a parmezánom

Pripravte si s nami chutnú taliansku pochúťku, ktorú navyše môžete uchovávať v chladničke až po dobu piatich dní!

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké cukety
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka múky
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky strúhaného syra Pecorino Romano
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 PL masla
  • bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Zapekaciu misku vymažte maslom.
  3. Umytú cuketu nakrájajte na veľmi tenké plátky, najlepšie za pomoci strúhadla mandolína.
  4. Následne jednotlivé plátky zľahka osoľte a nechajte ich chvíľku odpočinúť na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu.
  5. Následne vložte plátky cukety do misky a pridajte k nim najemno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  6. Do inej misky rozklepnite vajíčka a zmiešajte ich s olivovým olejom.
  7. Nalejte zmes vajíčok a oleja do misky s cuketou.
  8. Pridajte múku, prášok do pečiva, oba dva typy syrov aj všetky korenia.
  9. Zmes starostlivo premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  10. Následne zmes vložte do pripravenej zapekacej misky.
  11. Pečte približne 55-60 minút.

Podávate ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kúsky cukety s vajíčkom a parmetánom zapečené v rúre
zdroj: cookingwithmammac.com

Cuketové plátky zapekané so zemiakmi a nivou

Okrem nivy môžete tento pokrm pripraviť aj za použitia francúzskeho syra roquefort či talianskej gorgonzoly, ktoré mu dodajú ešte intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie:

  • 2 veľké zemiaky
  • 2 cukety
  • 250 g syra Niva
  • 150 ml smotany na varenie
  • 100 g jogurtu gréckeho typu
  • 3 PL olivového oleja
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na tenké plátky nakrájané zemiaky povarte vo vode približne 5 minút, potom sceďte.
  2. Olivovým olejom vymažte zapekaciu misku či pekáč.
  3. Nakrájajte si na plátky cuketu a následne cuketové a zemiakové plátky osoľte a okoreňte.
  4. V miske rozdrobte nivu na malé kúsky a tie následne zmiešajte so smotanou, jogurtom a tymianom.
  5. Plátky cukety a zemiakov vyskladajte v jednej vrstve do zapekacej misky.
  6. Vrstvu následne prelejte zmesou z nivy a ostatných ingrediencií.
  7. Na túto zmes vyskladajte ďalšiu vrstvu zemiakov a cukety.
  8. Opäť prelejte zmesou a pokračujte až do doby, než zužitkujete všetky plátky.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C počas približne 30 minút.
Cuketové plátky s nivou a zemiakmi
zdroj:citronetvanille.com

Lodičky z cukety plnené paradajkami a syrom

Bojíte sa, že vám lodičky nebudú stáť rovno? Stačí ich zo spodnej strany jemne zrezať!

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 šálka strúhaného syra, napríklad gouda či eidam
  • 1/4 šálky strúhanky
  • 4 PL masla
  • 2 PL parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • oregano
  • tymian
  • čerstvá bazalka
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Umyté paradajky nakrájajte na plátky, položte ich na papierovú utierku, posypte zľahka soľou a navrch opäť prikryte ďalšou vrstvou papierovej utierky
  3. Jemne zatlačte, aby paradajky uvoľnili prebytočnú tekutinu.
  4. Umytú cuketu rozkrojte napoly.
  5. Rozpustené maslo zmiešajte podľa chuti so všetkým korením.
  6. Vzniknutým koreneným maslom následne potrite vrchnú plochu cukiet.
  7. Cukety posypte polovičným množstvom strúhaného syra.
  8. Na syr položte plátky paradajok, z ktorých ste pomocou soli odstránili prebytočnú tekutinu.
  9. Potom posypte zvyšným syrom.
  10. Zostávajúce korenené maslo zmiešajte s parmezánom a strúhankou a posypte touto zmesou vršok cukiet.
  11. Pečte približne 30 minút.

Takto pripravenú zapečenú cuketu servírujte ozdobenou lístkami čerstvej bazalky.

Cuketové lodičky plnené paradajkami a syrom
zdroj: melissassouthernstylekitchen.com

Vedeli ste, že z cukety je možné pripraviť aj veľmi chutnú bábovku či perník? Inšpirujte sa našimi receptami na cuketové múčniky !

Cuketový nákyp so syrom a smotanou

Skvelý cuketovo-syrový casserole, ktorý si vďaka jeho jemnej chuti úplne zamilujete!

Ingrediencie:

  • 1 väčšia cuketa
  • 2 PL masla
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky šľahačky alebo smotany
  • 150 g strúhaného syra, napríklad goudy či eidamu
  • 100 g parmezánu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Umytú cuketu nakrájajte na hrubšie plátky a zľahka z oboch strán osoľte.
  3. Posolené plátky cukety položte na vrstvu papierových utierok a nechajte z každej strany 10 minút odpočívať. Cuketa takto pustí prebytočnú tekutinu.
  4. Do zapekacej misky či pekáča vyskladajte plátky cukety.
  5. V panvici rozpustite maslo a nechajte na ňom zosklovatieť na kocky nakrájanú cibuľu.
  6. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a varte približne 2 minúty.
  7. Prilejte smotanu a priveďte ju do varu.
  8. Pridajte polovicu množstva nastrúhaného parmezánu a tri štvrtiny množstva strúhaného syra.
  9. Dôkladne miešajte až do okamihu, kým sa syr roztaví.
  10. Následne touto syrovou omáčku prelejte plátky cukety v zapekacej miske.
  11. Misku či pekáč prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry.
  12. Pečte približne 15 minút.
  13. Odstráňte z misky či pekáča alobal a posypte zvyšným množstvom syra a parmezánu.
  14. Pečte ešte približne 5 minút dozlatista.

Takto zapečená cuketa chutí najlepšie s čerstvým pečivom.

Cuketový nákyp so syrom a smotanou
zdroj:homemadeinterest.com

Potrebovali by ste poradiť s výberom novej rúry? Odporučiť vám môžeme náš test elektrických vstavaných rúr , kde sa dozviete, ako si tohto pomocníka najlepšie vybrať.

Cuketové chipsy s parmezánom

Organizujete oslavu a chcete svojim hosťom pripraviť niečo chutné a zdravé. Skúste tieto jednoduché cuketové lupienky!

Ingrediencie:

  • 2 cukety
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/3 šálky parmezánu
  • 1/3 šálky strúhanky
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky
  • 1 lyžička sušeného mletého cesnaku
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Umytú cuketu nakrájajte na plátky, ktoré následne potrite z oboch strán olivovým olejom.
  3. V miske si zmiešajte nastrúhaný parmezán, strúhanku, najemno nakrájanú bazalku, cesnak, soľ a korenie.
  4. Následne všetky plátky v tejto zmesi dôkladne obaľte.
  5. Obalené plátky pokladajte na plech s papierom na pečenie.
  6. Pečte približne 25-30 minút, kým plátky nezačnú ľahko hnednúť.
Cuketové lupienky s parmezánom a bylinkami
zdroj: inspiredtaste.net

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Parmesan Basil Baked Zucchini Chips Recipe - How to Make Zucchini Chips
zdroj: inspiredtaste.net

Prečo do svojho jedálnička zaradiť cukety?

Zapečenú cuketu je možné pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Vo forme plátkov, lodičiek aj nákypu. Táto nenápadná zelenina je navyše veľmi zdravá, a tak sa jej jedálničku oplatí zaradiť nielen v tejto forme, ale aj ako nátierku či polievku.

Podobne ako uhorky, obsahujú aj cukety veľké množstvo vody, vďaka ktorej pomáhajú naše telo čistiť od najrôznejších škodlivých látok. Cuketa je navyše bohatá aj na rozmanité vitamíny, ako je vitamín A, B alebo C, a minerálne látky, predovšetkým draslík, horčík a vápnik.

Chcete si cuketu dopriať aj mimo sezóny? Žiadny problém, dá sa totiž veľmi ľahko uskladniť v pivnici či zamrazením. V neposlednom rade je možné cuketu podobne ako uhorky tiež zavariť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.