Domáce recepty z lístkového cesta v 10 sladkých variantoch. Inšpirujte sa!

Ideálnym základom na výrobu rezov alebo závinov je lístkové cesto.

Najlepšie je pripravené doma – ušetríte peniaze, pracujete so základnými surovinami a výsledná chuť je jednoducho báječná.

To z obchodu je zase hneď po ruke.

Recepty z lístkového cesta môžu byť rýchle a jednoduché.

Zároveň z neho ale môžete pripraviť aj skutočné cukrárske delikatesy.

Ostatne posúďte sami a inšpirujte sa našimi chutnými receptami.

Základný recept na lístkové cesto

INGREDIENCIA

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g hrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička octu
  • 125 ml vody

POSTUP

Postupujte podľa videoreceptu:

Listové těsto - jak si ho udělat jednoduše doma.

Štrúdľa z lístkového cesta

Na klasickú štrúdľu sa používa ťahané cesto. Pokiaľ vám ale jeho príprava príde zložitá, prácna, alebo máte málo času, skúste tento recept z lístkového cesta.

INGREDIENCIA

  • 1 balenie lístkového cesta
  • jablká
  • hrozienka
  • škorica
  • cukor
  • strúhanka
  • vajcia

POSTUP

  1. Lístkové cesto rozdeľte na polovicu.
  2. Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na tenkú placku.
  3. Jablká olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle, prebytočnú šťavu vyžmýkajte.
  4. Cesto rovnomerne posypte tenkou vrstvou strúhanky.
  5. Na ňu navŕšte jablká, zasypte umytými hrozienkami, cukrom a škoricou.
  6. Všetko opatrne zamotajte do závinu (odporúčame všetko pripravovať na kvalitnej pracovnej doske nech sa cesto zbytočne nelepí).
  7. Závin presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie
  8. Postup opakujeme s druhou plackou.
  9. Záviny pred pečením potrite rozšľahaným vajcom.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia cca 20 minút.
jablková štrúdľa z lístkového cesta
Zdroj: gusto.at

Kremeša z lístkového cesta

Dnes už klasický múčnik z lístkového cesta. Na pohľad sa môže zdať zložitý, ale v tomto recepte zistíte, že to tak nie je. A výsledok rozhodne stojí za to.

INGREDIENCIA

  • 500 g lístkového cesta
  • 500 ml vody,
  • 1 a pol vrecka vanilkového pudingu
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 ml šľahačky
  • 1 lyžica práškového cukru

POSTUP

  1. Listové cesto rozvaľkajte na placku takú veľkú, aký veľký je plech, na ktorom ju potom budete piecť.
  2. Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 10 minút.
  3. Upečený listový plát rozkrojte na polovicu.
  4. Jednu polovicu rozkrájajte ešte na ďalšie porcie podľa toho, koľko ich chcete mať
  5. V 200 ml vody rozmiešajte oba pudingové prášky
  6. Zvyšok vody priveďte do varu, prilejte puinkovú zmes, močový aj vanilkový cukor a dobre premiešajte.
  7. Za stáleho miešania varte 2 minúty, potom odstavte z platne
  8. Z troch bielkov ušľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho do horúceho pudingu
  9. Túto zmes rovnomerne namažte na nepokrájanú časť lístkového cesta a nechajte vychladnúť
  10. Ušľahajte šľahačku a pridajte do nej lyžicu práškového cukru (lepšie vďaka tomu stuhne)
  11. Ušľahanú šľahačku namažte na vychladnutý krém a povrch položte nakrájanými štvorcami druhej polovice cesta (keby nebolo vopred pokrájané, pri krájaní by sa drolilo)
  12. Povrch môžete ozdobiť čokoládovou polevou.
Recept z lístkového cesta na kremeše
Zdroj: whereismyspoon.co

Šatôčky z lístkového cesta

Jedným z najjednoduchších dezertov, ktoré môžete z lístkového cesta pripraviť sú plnené šatôčky. A čo do nich? Čokoľvek čo máte radi, alebo čo máte práve po ruke.

INGREDIENCIA

  • 500 g lístkového cesta
  • ľubovoľná náplň – lekvár, marmeláda, nutela
  • 1 vajce

POSTUP

  1. Listové cesto rozvaľkajte na placku tenkú asi 2 mm.
  2. Radielkom z neho nakrájajte štvorce o veľkosti asi 10 x 10 cm.
  3. Doprostred štvorca dajte náplň
  4. Rohy prehnite na stred a vytvorte tak šatček
  5. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajcom.
  6. V rúre pečte pri 180 stupňoch Celzia po dobu 20 minút, dozlatista.
  7. Hotové šatôčky posypte práškovým cukrom
sladké šatôčky z vrstveného cesta
Zdroj: letthebakingbegin.com

Jednoduchý koláč z lístkového cesta

Výborný koláč, ktorý ľahko vykúzlite z mrazeného lístkového cesta az kompótovaného ovocia.

INGREDIENCIA

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 plechovka marhuľového kompótu
  • 250 g tvarohu
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 60 g cukru
  • 2 vajcia

POSTUP

  1. Z lístkového cesta vyvaľkajte slabý plát
  2. Vložte do koláčovej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie
  3. Zmiešajte tvaroh, smotanu, cukor a vajcia a zmes namažte na cesto
  4. Navrch rozložte marhule a zľahka ich vtlačte do tvarohu
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi po dobu 35 minút.
koláč z lístkového cesta s marhuľami
Zdroj: pinterest.com

Listové cesto s jahodami a pudingom

Báječný recept z lístkového cesta, ktorý vás uhranie svojou ľahkosťou a nadýchanosťou.

INGREDIENCIA

  • 1 balíček lístkového cesta
  • 2 lyžice jahodovej marmelády
  • 160 ml vanilkového pudingu
  • 16 jahôd
  • cukor múčka

POSTUP

  • Uvarte vanilkový puding s cukrom a nechajte ho vychladnúť
  • Rúru predhrejte na 200° a plech vysteľte papierom na pečenie.
  • Listové cesto rozvaľkajte a vykrojte z neho 4 rovnaké štvorce
  • Tie rozdeľte na polovicu – získate tak 8 menších obdĺžnikov
  • Položte na plech a jemne prepichajte vidličkou
  • Pečte cca 10 minút
  • Nechajte vychladnúť a potom vodorovne rozrežte aby ste „listový bochník“ mohli naplniť
  • Spodnú časť pomažte jahodovou marmeládou, na ňu rozmažte vrstvu pudingu, položte plátky jahôd posypte práškovým cukrom
  • Prikryte hornou polovicou a ihneď servírujte
Listové cesto s jahodami a tvarohom.
Zdroj: pinterest.com

Ak ste viac na slanej, určite skúste naše ďalšie recepty so slaným lístkovým cestom . A verte nám. Niečo také dobré ste dlho nejedli!

Hruškový koláč z lístkového cesta

Tento koláč sa skvele hodí k víkendovej pohode a odpočinku. So šálkou dobrej kávy alebo čaju určite príde na chuť.

INGREDIENCIA

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 150 g hnedého cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 500 g hrušiek, olúpaných a zbavených jadrovníka
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • hrozienka
  • 1 vanilkový cukor
  • hladká múka na poprášenie

POSTUP

  1. V mise zmiešajte tvaroh, práškový cukor, hrozienka, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vajcia.
  2. Listové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a preneste ho do formy vyloženej papierom na pečenie.
  3. Cesto potrite tenkou vrstvou pripravenej náplne
  4. Na ňu rozložte hrušky pokrájané na tenké plátky tak, že sa navzájom čiastočne prekrývajú
  5. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečte asi 25 minút dozlatista.
Hruškový koláč z lístkového cesta
Zdroj: eatingwell.com

Škoricový slimáky

Ideálna pochúťka na prepršené jesenné popoludnie, alebo návrat zo zimnej prechádzky. A ako ju najľahšie pripraviť? Áno, z lístkového cesta.

INGREDIENCIA

  • 400 g lístkového cesta
  • 1 vajce
  • 2 lyžice masla
  • 4 lyžice cukru krupice
  • 1/2 lyžice škorice

POSTUP

  • Z cesta vyvaľkajte tenkú placku
  • Potrite ju zmäknutým maslom
  • Posypte rovnomerne cukrom a škoricou
  • Cesto zrolujte do valčeka az neho ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  • Tie vyskladajte na plocho do plechu vystlaného papierom na pečenie
  • Pomažte rozšľahaným vajcom a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °
Škoricový slimáky v miske
Zdroj: lordsbyronkitchen.com

Sladký variant lístkového cesta sa dokonale snúbi s hrnčekom kvalitnej kávy. Zaujíma vás, ako sme ohodnotili pákové kávovary ? Okrem iného sa dozviete, ako si múdro vybrať.

Koláč z lístkového cesta s jahodami

Luxusný koláč, ktorým jednoducho ohromíte. Vyskúšajte recept z lístkového cesta, ktorý si zamiluje celá rodina.

INGREDIENCIA

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 500 g zrelých jahôd
  • 250 g mascarpone
  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice práškového cukru (alebo jednoducho podľa chuti, menej
  • alebo viac)
  • lyžička nastrúhanej citrónovej kôry (nemusí byť)
  • 2 lyžice plátkových mandlí, nasucho opražených na panvici

POSTUP

  1. Rúru zohrejte na 180 °C.
  2. Koláčovú formu vyložte papierom na pečenie. Naň rozložte rozvaľkané lístkové cesto
  3. Prebytočné cesto, ktoré prepadá cez okraje odstrihnite nožnicami
  4. Dno aj boky zľahka prepichajte vidličkou a upečte dozlatista, cca 20 minút
  5. V miske zmiešajte mascarpone so smotanou, citrónovou kôrou a cukrom
  6. Zmes namažte na vychladnutý korpus
  7. Jahody očistite a pokrájajte na plátky
  8. Rovnomerne naneste na krém
  9. Zasypte praženými mandľami a pocukrujte
  10. Nechajte minimálne hodinu odležať v chladničke
jahodový koláč z lístkového cesta s mascarpone
Zdroj: pardonyourfrench.com

Pudingové rezy z lístkového cesta

Lahôdka, ktorá sa rozpúšťa na jazyku. Príprava síce zaberie viac času, ale nad konečným výtvorom sa budete ešte dlho oblizovať.

INGREDIENCIA

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 300 ml mlieka
  • 70 g cukru krupica
  • 1 vanilkový puding
  • 80 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 g cukru múčka

POSTUP

  1. Lístkové cesto rozvaľkajte na slabý plát
  2. Vložte do plechu vystlaného papierom na pečenie, na niekoľkých miestach prepichajte vidličkou a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180°
  3. V jednej tretine mlieka rozmiešajte pudingový prášok
  4. Zvyšné dve tretiny nalejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu
  5. Akonáhle začne mlieko variť, stiahnite plameň na minimum, vlejte pudingovú zmes a za stáleho miešania prevarte kým krém nezhustne
  6. Odstavte z platne, pridajte vanilkový cukor a premiešajte a nechajte vychladnúť
  7. Maslo pokrájajte na malé plátky a nechajte úplne zmäknúť a potom ho opatrne vmiešajte do pudingu.
  8. Upečené cesto nechajte vychladnúť a potom ho priečne rozrežte napoly
  9. Na jednu časť pomažte krémom – starostlivo po celej ploche av rovnakej vrstve
  10. Druhú časť lístkového cesta položte na krém upečenou, prepichanou stranou dole
  11. Ľahko stlačte a nechajte v chladničke odležať do druhého dňa
  12. Potom dezert rozkrájajte na jednotlivé porcie, pocukrujte práškovým cukrom a servírujte
Pudingový koláč z lístkového cesta
Zdroj: pinterest.com

Tvarohové rezy z lístkového cesta

Hľadáte niečo rýchle a ľahké a pritom naozaj chutné? Skúste tieto rezy. Tvaroh s lístkovým cestom je skvelá kombinácia.

INGREDIENCIA

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • 3 lyžice cukru kryštálu
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml smotany

POSTUP

  1. Listové cesto vyvaľkajte na dva rovnako veľké slabé pláty
  2. Tvaroh zmiešajte so smotanou, žĺtkami, dvoma lyžicami cukru as vanilkovým cukrom
  3. Na plech vystlaný papierom na pečenie dajte prvý plát lístkového cesta
  4. Rovnomerne ho pomažte tvarohovou zmesou a prikryte druhým plátom
  5. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °
  6. Bielky vyšľahajte so zvyškom cukru v tuhý sneh
  7. Plech vyberte z rúry, na dezert rovnomerne rozvrstvite sneh a dajte späť do rúry na ďalších r minút
  8. Po vychladnutí rozkrájajte na štvorcové porcie a servírujte.
Listový koláč s pudingom a so snehom
Zdroj: easyrecipes.com

Z lístkového cesta môžeme tiež pripravovať známe cukrárske zákusky, medzi ktoré určite patria kremrole, rožky, košíčky a šatôčky.

Výhoda prípravy z lístkového cesta je, že si tieto tvary plnené až po upečení môžeme pripraviť podľa nášho vlastného času ako polotovary a plniť ich až tesne pred podávaním.

Plníme krémy alebo ochutenú šľahačkou. Okrem toho sa z lístkového cesta veľmi rýchlo dajú pripraviť rôzne koláčiky, taštičky plnené rôznymi náplňami as nimi aj pečené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.